Unutulan Root Şifresi...

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Unutulan Root Şifresi...

Sisteme yüklü olarak bulunan linuxun root şifresi unutulduğu zaman, kullanıcının ilk aklına gelen ya sistemi yeniden kurmak ya da bir livecd ile /etc/passwd içinde değişiklik yapıp root şifresini boşa çıkartmak olur.Halbuki bu iki yolda birbirinden zahmetlidir.Üşengeç bir linuxcu aşağıdaki yolu tercih eder.

Bu işlemleri yapabilmek için, boot menusünün grub ile yönetiliyor olması gerekmekte.ve grub'un yetkisiz yeniden düzenleme için kilitli olmaması gerekir.Default olarak kilitli değildir, rahat olun..

Ekran görüntüleri CentOS a aittir.İşlemlerimizi, grub a ait komut satırından yapacağımız için, grub'ta komut satırına giriş sistemden sisteme değişiklik gösterebilir.Ama sonuç aynı olacaktır.Bu yuzden gerekirse, kendi sisteminizin grub menüsünün inceliklerini araştırabilirsiniz.

f3vnme.jpg

Bu ekranda, açacağımız sistemi seçiyoruz ve "e" harfine basarak komut satırına giriş yapıyoruz.Karşımıza gelecek olan ekran aşağıdakine benzer olacaktır:

xcoyz9.jpg

Şimdi ise, işlemi gerçekleştireceğimiz kernel i seçiyoruz.Az önce de bahsettim, bazı grublarda bu kerneli ve yolunu açıkça görmeyebiliriz.Find komutu ile bulup elle yazmamızda aynı işi yapacaktır.
Bu satırı seçtikten sonra, sadece "1" ekleyerek reboot için "b" harfine basıyoruz:

2le4eht.jpg

Sonrasında ise passwd komutunu çalıştırarak, yeni root şifremizi giriyoruz:

CentOs# passwd
New UNIX password:
Retype new UNIX password:

Tekrar reboot ve artık yeni root şifreniz hayırlı uğurlu olsun...

Unutulan root şifresi ile yenisini girmek için redhat ve türevi linux işletim sistemlerinde aşağıdaki yöntem kullanılabilir.

1 ) Linux acilirken grub ekrani gelince herhangi bir tusa basip geri saymayi durdurun

2 ) Varsayilan boot maddesini secip e ye basin.

3 ) Acilan sayfada kernel kelimesiyle baslayan satiri bulun ve o satirin ustundeyken e ye basin

4 ) gelen ekranda satirin en sonuna gidip bir bosluk biraktiktan sonra single yazip entera basin. Bir onceki ekrana donecektir.

5 ) b ye basip sistemin boot etmesini bekleyin.

6 ) sistem # promptuna dustukten sonra
passwd root yazip entera basin

7 ) yeni root sifrenizi girin

8 ) reboot yazip entera basin ve makina yeniden baslasin.

ben böle yapıodum!!!

Geri