aSLihaN
New member
Beyaz un çoğunlukla nişastadan oluşur. Nişasta ise, birbirlerine zincirlenmiş şeker moleküllerinden oluşmuş bir karbonhidrattır. Pamuk şekerini ateşe atanınız olduysa, yandığına tanık olmuştur. İşte un da öyle yanar.
Un ve daha birçok karbonhidrat, toz zerreciği olarak havada durdukları zaman patlayıcı hale gelirler. Her metreküp havanın içinde 50 gram civarında un bulunması, karışımın patlayıcı hale gelmesi için yeterlidir. Un tanecikleri o kadar küçücüktür ki, anında yanarlar. Bir tanecik yandığında yanındakini ateşler ve o da yanındakini derken, bu kuvvet havada toz bulutu olarak duran unu patlar hale getiriverir. Şeker, hazır muhallebi tozları gibi karbonhidrat tozları ile ince ahşap talaşı, bir kez ateşlendiğinde patlayacaktır.
Haberlerde, bir un deposundaki patlamadan söz edildiğini duyduysanız, işte patlama böyle bir patlamadır. Bir kıvılcım havadaki un zerreciklerini ateşlemiş, onlar da patlamaya neden olmuşlardır.
Un ve daha birçok karbonhidrat, toz zerreciği olarak havada durdukları zaman patlayıcı hale gelirler. Her metreküp havanın içinde 50 gram civarında un bulunması, karışımın patlayıcı hale gelmesi için yeterlidir. Un tanecikleri o kadar küçücüktür ki, anında yanarlar. Bir tanecik yandığında yanındakini ateşler ve o da yanındakini derken, bu kuvvet havada toz bulutu olarak duran unu patlar hale getiriverir. Şeker, hazır muhallebi tozları gibi karbonhidrat tozları ile ince ahşap talaşı, bir kez ateşlendiğinde patlayacaktır.
Haberlerde, bir un deposundaki patlamadan söz edildiğini duyduysanız, işte patlama böyle bir patlamadır. Bir kıvılcım havadaki un zerreciklerini ateşlemiş, onlar da patlamaya neden olmuşlardır.