Ubuntu Kullanıcıya En Yakın Dağıtım Mı?

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Ubuntu Kullanıcıya En Yakın Dağıtım Mı?

İnternet üzerinde biraz araştırma yapılırsa görülecektir ki kullanıcıya en yakın, kullanıcı dostu dağıtımın Ubuntu olduğunu savunan bir çok yazar ve kaynak bulacaksınız. Hatta Ubuntu en iyi kullanıcı dostu dağıtım ödülünü alarak bunu kanıtladı mı?

Ancak bu sorunun cevabını sadece Ubuntu kullanıcılarından beklememek gerekiyor, böyle bir sorunun cevabını bir çok dağıtımı uzun süreler kullanmış kişilerin cevaplaması gerekiyor. Bu nedenle her yapılan açıklamaya inanmamak lazım. Artık dağıtımlar birbirine çok yakın eskisi gibi dağıtımlar arasında büyük uçurumlar bulunmuyor. Bu nedenle dağıtımlar arasında seçim yapmak zor.

Artık bir dağıtımın bulduğu bir yeniliği diğer bir dağıtım bir kaç sonra kendi üzerinde uyguluyorç Bu sayede dağıtımlar birbirlerinin gelişmesinde büyük rol oynuyorlar. Bu değiş tokuş tekniği Ubuntu ve Debian arasındaki bağlantının bir getirisi. Ubuntu Debian’dan bir çok paketi kendi bünyesinde toplamıştır. Ancak bunun yanıda Ubuntu’nun getirmiş olduğu bir çok yenilikte Debian içerisinde yer almıştır. Bu nedenle Ubuntu geliştiricileri Debian geliştiricileridir diyebiliriz.

Aslında ilk soru kullanıcı dostu ne demektir ?. Eğer aklınıza gelen ilk şey kolay kurulum kolay kullanım ise, Ubuntu bu açıdan sizi tatmin eden en iyi dağıtımdır. Kurulumu Live CD’den, yada uzmanlar için Kurulum CD’sinden yapılabileceği gibi WUBI kullanılarakta yapılabilir. Peki bu kolaylık kullanıcıları tatmin ediyor mu, yeni başlayanlar için cevap evet olabilir ancak Linux üzerinde deneyimli bir kişi Ubuntu’nun kolay arayüzünü kullanınca sıkıalabilir ve detayları görmediği için dağıtıma karşı tavır alabilir.

Ubuntu’nun kullanıcı dostu olduğunu kanıtlayan yönlerinden birisi de Xubuntu, Kubuntu yada Edubuntu gibi dağıtımlarla kullanıcılarının karşısına çıkmasıç Böylece kullanıcıyı isteğine göre bir dağıtıma yönlendirerek kullanıcısına büyük bir yardımda bulunuyor.

Diğer güzel özelliklerden birisi ise Ubuntu’nun ShipIt özelliği. Bu özellik sayesinde Ubuntu CD’lerini direk isteyebilirsiniz. Bu gibi incelikler kullanıcı ve dağıtım arasında bağları güçlendiriyor.

Sonuç olarak bu demek değildir ki Ubuntu tek başına kullanıcıya en yakın dağıtımdır. Ubuntu zamanla diğer dağıtımların yardımı ile biriken kullanıcı yakınlığını kendi bünyesinde toplamıştır. Yani Linux bikimlerle ilerleyen bir yapı. Dolayısı ile en iyi tek bir numara yok en iyi Linux birlikteliği…

Alıntıdır..

bence en yakın dağıtım her manada windowsa toz attırıyo.. ve her sürüme destek veriliyo (:) bence bmc ve yine bence ubuntu (:)

Ubuntu sadece dağıtım değil birçok konuda da kullanıcıya en yakın bence :) Bir kere ceplerin dostu buradan yakın :) İkincisi zahmetsizlik. Birçok şeyi ilk kurulumda size sunuyor. Buradan da en yakın. Bunların hepsi bir arada malesef bulunmuyor. Ubuntu geleceğin işletim sistemlerinden biridir kanımca. İlk fırsatta geçeceğim.

bencede öle insanın hayatında başlangıçlar olur ya hani linux başlangıcımızda onla olur bişe daha sorcam bytan abi cern yapılan hadron deneyinde linux kullanıorlarmış haberin warmı?

bencede öle insanın hayatında başlangıçlar olur ya hani linux başlangıcımızda onla olur bişe daha sorcam bytan abi cern yapılan hadron deneyinde linux kullanıorlarmış haberin warmı?

Cern'in o deneyinde kullanılan bilgisayarların configurasyonu üzerine burada detaylı bilgi vermişler.

Bunun yanında CERN, Red Hat üzerine hazırladığı kendi Linux türevini kullanıyor.O da burada

İstediğini yapabilme özgürlüğün linux içinde varolduğu sürece linuxun sırtı yere gelmez. :goz:

Cern'in o deneyinde kullanılan bilgisayarların configurasyonu üzerine burada detaylı bilgi vermişler.

Bunun yanında CERN, Red Hat üzerine hazırladığı kendi Linux türevini kullanıyor.O da burada

İstediğini yapabilme özgürlüğün linux içinde varolduğu sürece linuxun sırtı yere gelmez. :goz:

O zman bu cern deneyinde redhat kullanıldığına göre veritabanını bu koruyor verdiğin linklerde de bu gözküo sadce security olayındamı yer alıyor?!?

Doğru en yakın olan, bulunabilmesi en kolay olan birşey...
Ve ilginç bir olay görmüştüm ki* ben aldığımda kürtçe dil seçimi dahi vardı...

Geri