Ubuntu >Diller Arasi Gecis

sadeeq_80

New member
Katılım
11 Kas 2006
Mesajlar
52
Reaction score
0
Puanları
0
Merhaba ustalar. Ubuntuya gececeksem tam geceyim dedim. Harddiskte bisey birakmadim ve Ubuntuya mukemmel bir gecis yaptim. Su anda sadece ubuntu kullaniyorum ve iyice ogrenmeden birakmayacagim. Bu konuda morale ve desteginize ihtiyacim var...

Su anda klavyede sorunum var.. Su anda iki dil destegi var.. Yazi yazarken diller arasi gecis nasil oluyor onu yapamadim. ( Su anda bundan dolayi zaten ingilizce karakterlerle yaziyorum ) Acaba dikkatimi cekmeyen bir nokta mi olmus?

Bir de anlayamadigim sey su.. Diyelim ki bir program hosuma gitti ve bilgisayara kurmak istedim. /install/. Henuz bir program indirmedim. Kurulum isini de komut satirindan yapmak istiyorum. Bu isler nasil donuyor acep?

Yardimlar icin simdiden tesekkurler.
 
öncelikle hayırlı olsun.ubuntu benimde favorimdir ve internete yuzde 99, ubuntu ile girerim.
kurulum esnasında, klavye seçenekleri arasından sana uygun olanı belirtmemişsin sanırım.Bu sebeple türkçe karakter yazamıyorsun.Bunu çözebilmek için, system->preferences->keyboard dersen, karşına bir pencere gelir.bu pencerede layout kısmında, türkçeyi eklemelisin ve 1.katman olarak belirtirsen, türkçe karakter sorunun ortadan kalkar.
Ben hem türkçe hem ispanyolca katmanlarını kullanıyorum.bunlar arasında sık sık geçiş yapmam gerekiyor.Bunu yapmak için aşağıdaki adımları uyguladım:
1-panele sag tıklayıp Add to panel
2-uygulamalar arasından "keyboard chooser" ı seçtim
3-artık panelde bir simge var.bu simge ile klavye katmanalrı arasında geçiş yapmak daha kolay.aynı şekilde klavye ayarlarına kısayoldan ulaşmakta mümkün.

diğer soruna gelirsek.kurulum, tüm linuxlarda (red-hat, suse, opensuse, ubuntu, mandriva vs..), 3 şekilde olabilir:
1-kaynak kodu derlemek
2-red-hat ve benzerleri için rpm, debian ve benzerleri için deb paketlerini kullanmak (ubuntu debian paketlerini kullanır)
3-paket yöneticilerini kullanmak

Kaynak kod derlerken, mutlaka install dosyasını okumalısın.Belki extra birşeyler içerebilir.İçermese dahi, nasıl kurulacagı yazılır.Ve genelde şunları yazar:

Kod:
cd kurulacak_program
./configure
make
make install

deb pakerleri ile kurmak içinse, fare ile sağ tıklayıp, paket yöneticisi ile aç demen yeterli.

paket yöneticisi ile kurmaksa, program adını aramak ve kur demekten ibaret.
Bu arada ubuntuda, applications menusunun altında add/remove var.bununla ubuntu depolarındaki uyumlu programları arayıp, ekleyip kaldırabilirsin.BU işlemi komut satırından yapmak istersen:

Kod:
sudo apt-get install program_adi

Şimdilik bu kadar.Takılırsan, buralardayız :goz:
 
"Teşekkür ederim..." yazısını şimdi gördüğün gibi Türkçe karakterlerle yazabiliyorum.. Ki, teşekkürler.. Şimdi asıl hedefim, MS programlarından tamamen kurtulmak.. İlk mesajımda da dediğim gibi öğrenmeden bırakmayacağım...
Şu ana dek paket yöneticisini kullandım... Ama, diyelim ki, internette hoşuma giden bir programla karşılaştım ve indirmek istiyorum.. O zaman ne yapmam gerekiyor?
Acaba
Kod:
sudo apt-get install program_url
yazarsam olur mu?
 
diyelim ki, sen msn e girmek istiyorsun.ve internette dolaşırken amsn programını buldun.
bakman gereken ilk şey, "acaba bu amsn programı ubuntunun depolarında var mıdır?" olmalı.Hem bunu öğrenmek hemde komut satırından kurabilmek için;

Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get install amsn

update komutu ile, ubuntu depoları ile bilgisayarına indirilen liste eşleştirilip güncelleştirilir.
2.satır ile de ilgili program kurulur.

diyelimki, kurmak istedigin program, ubuntu deposunda yok.O halde kendin kaynak kodunu derlemelisin.Önce indirmek için:

Kod:
wget programa_ait_url

sonrada pakedi açıp ilk mesajımda verdigim komutlar...
 
Geri
Üst