Ubuntu 10.10 sürümü çıktı! İndirin!

RuTH

Altın Üye
Reaction score
0
Ubuntu'nun yeni sürümü 10.10 Maverick Meerkat hazır! Yenilikler ve indirme bağlantısı burada...

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat sürümü sonunda ortaya çıktı. Her Nisan ve Ekim ayında olduğu gibi, yeni Ubuntu sürümü ilginç bir kod ismiyle aramıza katıldı.

10-10-10 Tarihinde saat 10:10'da yayınlanan Ubuntu 10.10 yeni özelliklerle donanmış bir sürüm. Yeni bir typeface font, Latince, Kiril alfabesi ve Yunanca seçenekleri, farklı tarz seçenekleri içeriyor. Gelecek sürümlerde Arapça, İbranice ve Monospace font desteği üzerine çalışılacak.

Yeni bir tasarıma sahip olan bu yeni sürüm gelişmiş bir kurulum sihirbazına da sahip. Uygulamalar, güncellemeler ve sürücüler ile uğraşmak artık çok daha kolay.

Yeni masaüstü ortamı

GNOME masaüstü ortamının 2.32 sürümüne yükseltildiği yeni Ubuntu dconf ve gsettings API'ye sahip.

Evolution 2.30 sürümüne çıkıyor ve oldukça hızlanıyor. F-Spot'un yerini varsayılan fotoğraf yönetici olarak Shotwell alıyor.

Gwibber, Twitter'ın yeni oAuth sistemini kullanmak üzere güncellenmiş. Ses menüsünde müzikçalar yönetim seçenekleri de mevcut.

Ubuntu One büyük bir güncelleme ile sing-up sing-in entegrasyonuna havuşuyor. Nautilus geliştirmeleri ile dosya ayarları ve senkronizasyonu güçlenirken, dosya transfer hızları artıyor, müzik bağlantılarını Ubuntu One Music Store üzerinden paylaşmak mümkün oluyor.

İşte sunduğu diğer özellikler

Yeni Ubuntu'nun netbook sürümünün arayüzü de masaüstü ve sunucu sürümlerinden farklı bir arayüze sahip.

Masaüstü ve netbook sürümünde bulunan yeni bir özellik ise Başlat menüsü altındaki Social oluyor. Buradan bütün hesapları görmek ve güncellemek mümkün oluyor.

Arayüze dönecek olursak, 10.10 sürümü en son KDE ile birlikte geliyor. Workspace ve Applications 4.5.1 sürümüne çıkıyor. Kubuntu ise masaüstü ve netbook dosyalarını tek bir dosyada birleştiriyor, Plasma Desktop ve Plasma Netbook çalışma alanlarını sunuyor.

Sunucu sürümü ise Eucalyptus 2.0 ile birlikte sayısız bug giderme, arttırılmıi istikrar ve daha iyi kullanıcı yönetimine kavuşuyor. Ubuntu 10.10 Server Edition, Amazon EC2 bulut bilgi işlem destekliyor.

32 ve 64 bit sürümleri de hazır olan ücretsiz Ubuntu 10.10'u hemen indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

DOWNLOAD

Arkadaşlar abuntuyu kurduğumuz zaman ekran kartı ses kartı ve lan driver yüklemede sorun çıkarıyormu malum hepsi windows uyumlu.

driver sorunu çıkmıyor otomatik herşey.. kur kullan o kadar

arkadaşlar kurdum ama turkcell 3g yi tanımıyor elle ekliyorum ancak yine bağlanmıyor kullanan varmı acaba ???

Bırakın şu ubuntuyu,
Arch var,Suse var, en olmadı gentoo var,ubuntu windoze alışanlar için..

Bırakın şu ubuntuyu,
Arch var,Suse var, en olmadı gentoo var,ubuntu windoze alışanlar için..
Windows'tan GNU/Linux'a geçecekler için Ubuntu çok iyi bir dağıtım. Ama tabii GNU/Linux bilgisini biraz ilerletmiş olanları tıkar, yolunu kapar.
Onlar için artık ArchLinux, Gentoo, Slackware, LFS yolu açılır. :)

Ben wubi isimli bir programla yükledim ubuntuyu ve gayet memnunum arkadaşlar.Öğrenicem yavaş yavaş linux kullanmayı bakalım.

Ubuntu divx/xvid filmler için codec kurmanızı istiyor. En azından 10.09 da öyleydi. Knoppix ve özellikle Pardus'ta böyle bir sorun yok.

Codec kurmak okadar sorun olmuyor bence(internet bağlantısı olduktan sonra).5 dk.lık bir iş.

Ubuntu divx7xvid filmler için codec kurmanızı istiyor. En azından 10.09 da öyleydi. Knoppix ve özellikle Pardus'ta böyle bir sorun yok.

10.09 gibi bir sürüm varsa da ben duymadım. Söylediğiniz mesele 10.04 ve öncesi sürümler için geçerliydi. 10.10 ile birlikte kurulum sırasında kullanıcıya bu kodekleri kurmak isteyip istemediğini soran bir seçenek sunuyor. @kaan2601'in dediği gibi, atla deve değil sonuçta. Diğer taraftan ise bahsettiğiniz mesele aslında bir sorun da değildir.

10.09 yok evet pardon yanlış yazmışım, 10.04 yazmam gerekirdi. Ben usb den çalışan linuxlar ile ilgilendiğim için ve usb den çalışan linuxlarda ekleme yapılamadığı için benim için sorunlu bir linux Ubuntu.. Diğer taraftan özellikle Pardus'a destek vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Herkesin kendi seçimidir.

10.09 yok evet pardon yanlış yazmışım, 10.04 yazmam gerekirdi. Ben usb den çalışan linuxlar ile ilgilendiğim için ve usb den çalışan linuxlarda ekleme yapılamadığı için benim için sorunlu bir linux Ubuntu.. Diğer taraftan özellikle Pardus'a destek vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Herkesin kendi seçimidir.

Pardus'a destek verilip verilmemesi ayrıdır, olmayan bir şeyin sorun olarak görünmesi ve belirtilmesi ayrıdır. Bu iki konuyu birbirine karıştırmamak gerekir.

Not olarak, usb üzerinde çalışan ubuntu'ya da ekleme yapılabilir.

Aslında her iki iletide de görüldüğü üzere mesele işletim sistemi değil kullanıcıdır.

Sayın bytan, usb den çalışan ubuntuya nasıl ekleme yapıldığı konusunda açıklama yapabilirsen sevinirim.

Usb'ye nasıl kurulum yaptığına bağlı olarak değişir. Eğer usb üzerine "kurulum" yaptıysan, normal şekilde sisteme yükleme yapman yeterli. Eğer canlı usb olarak kullanıyorsan, bu durumda da Startup Disk Creator gibi bir uygulamayla sistemine kullanması için ek alan vermişsen, yine kurulum yaparsın ve sonraki açılışta yaptığın değişiklikleri yine karşında bulursun. Ya da uck kullanır, elindeki iso'ya önce istediğin pakedi eklersin ve sonra kurulum yaparsın. vs vs....

Kısaca, yöntem çok.

Geri