halilid
New member
- Katılım
- 28 Ocak 2009
- Mesajlar
- 2,780
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Yüksek Kan Basıncı Küresel Bir Salgındır.
Dünya çapında 1.5 milyardan fazla kişi yüksek kan basıncı (veya hipertansiyon) hastasıdır. Hipertansiyon; kalp hastalığı, inme ve böbrek hastalığı konusunda en büyük risk faktörüdür.
Tuz, Kan Basıncını Artıran Başlıca Faktörlerden Biridir.
• Yüksek miktarda tuz (sodyum) tüketimi10 erişkinin yaklaşık 3'ünde hipertansiyona neden olmaktadır.
• Sodyumun azaltılması kan basıncını bdüşürür.
• Tüm dünyada her yıl 7 milyon kişi yüksek kan basıncı nedeniyle hayatını kaybetmektedir.1
• Bu ölümlerin büyük bir kısmının daha az sodyum tüketimiyle önlenebileceği saptanmıştır.
• Sodyum, sofra tuzunun bir bölümünü oluşturmaktadır; ancak tükettiğimiz sodyumun %80'den fazlası işlenmiş veya ambalajlanmış gıdalardan ve restoranlarda yenen yemeklerden kaynaklanmaktadır.
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.
• Tüm dünyada günlük ortalama tuz alımı kişibaşına yaklaşık 9-12 gramdır.1
• Tuz alımının ulusal düzeyde azaltılması kalp-damar
hastalıklarının önlenmesinin en düşük maliyetli yoludur.
Tuz alımı yarı yarıya azaltılırsa, dünya çapında
inme ve kalp krizine bağlı yıllık ölüm sayısı
yaklaşık 2.5 milyon azalacaktır.
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Tuzu Azaltın ve Riskinizi Düşürün!
Çok fazla tuz tüketen kişilerin; kalp krizi, inme ve böbrek hastalığı ile sonuçlanan yüksek tansiyona yakalanma olasılığı daha fazlad?r. Ama burada bütün suçu tuzluğa yüklemek yanlış olur. Tükettiğiniz tuzun yaklaşık %80'i işlenmiş ve ambalajlanmış gıdalardan, restoranlarda yenen yemeklerden veya fast food'lardan gelmektedir.
Satın Almadan Önce Besinlerin Etiketlerini Kontrol Edin
Besin etiketinde; karbonat, kabartma tozu,
disodyum fosfat, monosodyum glutamat, sodyum sitrat, sodyum nitrat ve sodyum sülfit içeren besinlere dikkat edin. Porsiyon baş?na %20 veya daha fazla tuz (sodyum) içeren gıdalardan kaçının.
Tükettiğimiz Bazı Besinlerin 100 gramındaki sodyum miktarı:3
Beyaz peynir 965 mg
Eritme peyniri 1100 mg
Kaşar Peyniri 710 mg
Lor peyniri (%1 yağlı) 406 mg
Sardalya (konserve) 825 mg
Tavuk yumurtası 138 mg
Konserve bezelye 236 mg
Patlamış mısır (tuzlu) 1944 mg
Kraker (tuzlu) 1100 mg
Galeta unu 736 mg
Yufka 1000 mg
Ekmek 585 mg
Sofra Tuzu 38758 mg
Et suyu tableti 24000 mg
Kabartma Tozu 11618 mg
Turşu 1353 mg
Ketçap 1042 mg
Cips 1000 mg
Hazır çorba 5360 mg
Margarin 943 mg
Tereyağ 826 mg
Sucuk 1051 mg
Salam-Sosis çeşitleri 1267 mg
Hazır Çilek Reçeli 60 mg
Kan Basıncınızı Kontrol Edin:
• Kan basıncınızı evde düzenli olarak ölçün.
• Eğer kan basıncınız yüksekse, hemen bir doktora başvurun.
• Kan basıncıyla ilgili tedavi görüyorsanız, ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın.
Dünya Sağlık Örgütü tuz alımının günde
1 çay kaşığını (5-6 gram) aşmamasını önermektedir.1,2
Dünya çapında 1.5 milyardan fazla kişi yüksek kan basıncı (veya hipertansiyon) hastasıdır. Hipertansiyon; kalp hastalığı, inme ve böbrek hastalığı konusunda en büyük risk faktörüdür.
Tuz, Kan Basıncını Artıran Başlıca Faktörlerden Biridir.
• Yüksek miktarda tuz (sodyum) tüketimi10 erişkinin yaklaşık 3'ünde hipertansiyona neden olmaktadır.
• Sodyumun azaltılması kan basıncını bdüşürür.
• Tüm dünyada her yıl 7 milyon kişi yüksek kan basıncı nedeniyle hayatını kaybetmektedir.1
• Bu ölümlerin büyük bir kısmının daha az sodyum tüketimiyle önlenebileceği saptanmıştır.
• Sodyum, sofra tuzunun bir bölümünü oluşturmaktadır; ancak tükettiğimiz sodyumun %80'den fazlası işlenmiş veya ambalajlanmış gıdalardan ve restoranlarda yenen yemeklerden kaynaklanmaktadır.
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.
• Tüm dünyada günlük ortalama tuz alımı kişibaşına yaklaşık 9-12 gramdır.1
• Tuz alımının ulusal düzeyde azaltılması kalp-damar
hastalıklarının önlenmesinin en düşük maliyetli yoludur.
Tuz alımı yarı yarıya azaltılırsa, dünya çapında
inme ve kalp krizine bağlı yıllık ölüm sayısı
yaklaşık 2.5 milyon azalacaktır.
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Tuzu Azaltın ve Riskinizi Düşürün!
Çok fazla tuz tüketen kişilerin; kalp krizi, inme ve böbrek hastalığı ile sonuçlanan yüksek tansiyona yakalanma olasılığı daha fazlad?r. Ama burada bütün suçu tuzluğa yüklemek yanlış olur. Tükettiğiniz tuzun yaklaşık %80'i işlenmiş ve ambalajlanmış gıdalardan, restoranlarda yenen yemeklerden veya fast food'lardan gelmektedir.
Satın Almadan Önce Besinlerin Etiketlerini Kontrol Edin
Besin etiketinde; karbonat, kabartma tozu,
disodyum fosfat, monosodyum glutamat, sodyum sitrat, sodyum nitrat ve sodyum sülfit içeren besinlere dikkat edin. Porsiyon baş?na %20 veya daha fazla tuz (sodyum) içeren gıdalardan kaçının.
Tükettiğimiz Bazı Besinlerin 100 gramındaki sodyum miktarı:3
Beyaz peynir 965 mg
Eritme peyniri 1100 mg
Kaşar Peyniri 710 mg
Lor peyniri (%1 yağlı) 406 mg
Sardalya (konserve) 825 mg
Tavuk yumurtası 138 mg
Konserve bezelye 236 mg
Patlamış mısır (tuzlu) 1944 mg
Kraker (tuzlu) 1100 mg
Galeta unu 736 mg
Yufka 1000 mg
Ekmek 585 mg
Sofra Tuzu 38758 mg
Et suyu tableti 24000 mg
Kabartma Tozu 11618 mg
Turşu 1353 mg
Ketçap 1042 mg
Cips 1000 mg
Hazır çorba 5360 mg
Margarin 943 mg
Tereyağ 826 mg
Sucuk 1051 mg
Salam-Sosis çeşitleri 1267 mg
Hazır Çilek Reçeli 60 mg
Kan Basıncınızı Kontrol Edin:
• Kan basıncınızı evde düzenli olarak ölçün.
• Eğer kan basıncınız yüksekse, hemen bir doktora başvurun.
• Kan basıncıyla ilgili tedavi görüyorsanız, ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın.
Dünya Sağlık Örgütü tuz alımının günde
1 çay kaşığını (5-6 gram) aşmamasını önermektedir.1,2