Turkiyenin insansiz hava araci Karayel

redhouse1

New member
Katılım
21 Ocak 2008
Mesajlar
229
Reaction score
0
Puanları
0
Karayel 70 kilogram yükle, 20 saat uçacak denizden de fırlatılacak






Karayel 70 kilogram yükle, 20 saat uçacak denizden de fırlatılacak
Vestel’in TSK için üreteceği taktik insansız hava aracına “Karayel” adı verildi. 70 kiloluk yükle 20 saat uçacak olan Karayel, piste ihtiyaç duymaksızın iniş kalkış yapabilecek ve benzerlerinden ayrışan bu özelliği sayesinde deniz platformlarından da fırlatılabilecek.

VESTEL, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için “Karayel” adını verdiği Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) üretecek. 70 kiloluk yükle 22 bin feet yüksekliğe çıkan ve 20 saat uçacak olan Karayel, deniz platformlarından da fırlatılabilecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Vestel arasında ‘Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi’nin imzalanmasının çok önemli olduğunu belirten Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, “İnsansız hava araçlarında Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasında katkıda bulunmaktan gururluyuz” dedi.
20 milyon dolar yatırım
Vestel Savunma’nın 2005’ten bu yana kendi öz kaynağıyla sürdürdüğü çalışmalarda mini, eğitim ve taktik olmak üzere üç farklı grupta insansız hava aracı sistemi geliştirildiğini anlatan Zorlu, şunları söyledi: “Bu sistemlerin geliştirilmesinde tamamen yerli insan kaynağından yararlanan Vestel Savunma, şimdiye kadar 20 milyon doları aşkın yatırımı kendi öz kaynağından karşıladı. Türk Savunma Sanayii’nin ihraç edeceği ilk insansız hava araçlarını da üretmeyi hedefliyoruz.”
İki yılda teslim edilecek
Karayel adını verdikleri taktik insansız hava aracı sistemini iki yıl içinde tamamlayıp Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sunmayı planladıklarını açıklayan Vestel Savunma Sanayi Genel Müdürü Aziz Sipahi, şu bilgileri verdi: “Karayel Taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel, projenin teknik isterlerinde yer alan 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 35 kg faydalı yük taşıma ve minimum 10 saat uçma hedeflerinin hem yükseklik hem faydalı yük ağırlığı hem de uçuş süresi açısından çok üzerinde performans verebilecek şekilde tasarlanıyor. 70 kiloluk yükle 22 bin feet yüksekliğe çıkmayı, 20 saat uçmayı hedefliyor.”
NATO standardı geliyor
Otopilot yazılımı ve donanımından yer kontrol istasyonunun geliştirilmesine, gövde tasarımından üretimine kadar tüm sistemlerin Vestel Savunma bünyesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Aziz Sipahi, şöyle konuştu: “Karayel İnsansız Hava Araçları, uçuşa elverişliliğe ilişkin kriterleri tanımlayan ve tüm dünyada referans alınmaya başlanan NATO standartlarına da (STANAG 4671) uyumlu olarak geliştiriliyor. Karayel, paraşütle inebilme ve katapulttan atılabilme özelliğinden dolayı piste ihtiyaç duymaksızın iniş kalkış yapabilecek ve benzerlerinden ayrışan bu özelliği sayesinde deniz platformlarından da fırlatılabilecek.”

Gönül: Zorlu pişman olmadı

SAVUNMA sanayinin büyük adımlarla ilerlediğini belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, şu değerlendirmeyi yaptı: “Zorlu ile aramızda bir görüşme geçti. Zorlu kompozit üretim işine girmek üzere bizi 5-6 yıl önce ziyaret etti. Zorlu’ya TAI benzer yatırım yapacağı için İHA işine girmesini söyledim. Zorlu’ya dönerek savunma sanayisine yaptığı katkı için teşekkür ederim. Beni kırmadı bu işe girdi. Kapıda, ‘Kompozit yerine İHA’ya girdiğine pişman mısın’ diye sordum nezaket gösterdi, olmadığını söyledi.”

Bayar: Bu farklı bir sözleşme

SAVUNMA Sanayi Müsteşarı Murad Bayar burada Vestel’le yapılan sözleşmenin kendileri için diğer proje sözleşmelerinden farklı olduğunu söyledi. İki şirketin katıldığı bir prototip yarışması gerçekleştiğini anlatan Bayar, “Vestel, bu projede, daha anlaşma yapılmadan 25 milyon dolar yatırım yaptı. Büyük kararlılıkla bu çalışmayı yürüttüler” dedi. Taktik İHA’daki rekabette aslında Kale-Baykar firmasının başarılı olduğu iddiaları hakkında Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi “Rakip firmanın verdiği fiyat daha rekabetçiydi. Bu yüzden onlar birinci geldi, biz ikinci olduk. Bu kazananın tek başına uçak ürettiği bir ihale değildi” diye konuştu.

İnsansız hava araçlarında dışa bağımlılık kalmayacak

İNSANSIZ hava araçlarının dünya ordularının harekat konseptlerini değiştirmeye başladığını kaydeden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, şöyle konuştu: “Bu uçaklar Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de 20 yıldır kullanıllıyor. Halihazırda 168 adet mini İHA operasyonel olarak kullanıldı. Vestel sivil ve askeri alandaki teknolojiler arasındaki sinerjiyi başarı ile yakalayabilecektir. Mini İHA’lar, taktik İHA’lar ve ANKA (TUSAŞ tarafından üretilen Türkiye’nin ilk İHA’sı) uçaklarımız ile insansız hava araçları alanındaki dışa bağımlılığımız tamamen sona erdirilmiş bulunmaktadır.”



Karayel 70 kilogram yükle, 20 saat uçacak denizden de fırlatılacak - Hürriyet Ekonomi
 
isteyince her şeyi yapıyoruz da birde dışarıya aşık insanlar olmasa onlar ıyısını yapar biz yapamayız deyipte
 
Geri
Üst