Turk Kelimesinin Manasini Bilen varmi?

Renovatio1

New member
Reaction score
0
Türk adına çeşitli kaynak ve araştırmalarda türlü manalar verilmiştir. Çin kaynakları Tu-küe (Türk)'ü miğfer olarak , İslam kaynakları ise ses benzetmesine dayanarak terkedilmiş,olgunlukçağı ve benzeri manalar vererek yeni anlamlar üretmiştir.

XIX. asırda A. Vambery'nin ilmi izaha yakın olan fikrine göre ise Türk kelimesi "TÜREMEK"ten gelmektedir. Zira Gökalp bunu "TÜRELİ" yani kanun ve nizam sahibi olarak açıklamıştır.
Ancak Türk sözünün cins isim olarak "GÜÇ-KUVVET" manasında olduğu, buradaki Türk kelimesinin milletin adı olan "Türk" kelimesi ile aynı olduğu A.V. Le Coq tarafından ileri sürülmüştür. Bu iddia Kök-Türk kitabelerinin çözücüsü olan V. Thomsen tarafından kabul edilmiş,aynı iddia G. Nemeth'in tetkikleri ile de ispat edilmiştir.
Ayrıca Türk kelimesinin cins isim olarak "ALTAYLI" (Ceyhu ötesi Turanlı) kavimlerini ifade etmek üzere 420 yıllarına ait bir Pers metninde,daha sonradan 515 hadiseleri dolayısıyla "Türk-Hun"(Kudretli-Hun) tabirleride geçtiği bilinmektedir.
İran kaynaklarında Türk sözü "Güzel İnsan" karşılığında kullanılırken, XI. yy'da Kaşkarlı Mahmut "Türk adının Türkler'e Tanrı tarafından verildiğini " belirterek,"Gençlik,kuvvet,kudret ve olgunluk çağı" demek olduğunu bir kez daha belirtmiştir. Tarihçiler ise Türk kelimesinin "Güçlü-Kuvvetli" anlamına geldiğini kabul etmektedirler.

bu seneki tarih kitabının 5.ünitenin ilk sayfasında vardı bu bilgiler :vur :D

benim duyduğum kadarıyla bağımsız demek

ayrınyılı bilgi almak isteyenler tarihi osmanlı mecmuasının 3.cüz'ünün 2 cildinde 252. sayfaya bakabilir:)

üstad yazdığın mecmua mevcut değil,eğer kısadan bilgilendirmen mümkünse sonsuz teşekkürler..

Saol arkadaşım bende teşekkür ederim bilmek şart tabiki

Bana göre Türk ,
Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan veya ben Türk'üm diyebilen insan manasına geliyor.
Eğer bir yabancı da kendisini bizden hisseder ve ben de Türk'üm derse o da Türk'tür.
Örnek olarak Amerika'da yaşayan Meluncanlar'ı gösterebiliriz.
Bakış açısını pekiştirmek için başka örnekler de vermek istiyorum.
Örneğin yıllar önce kocaelisporda oynayan bir Mert Müller vardı.
Adam Alman'dı ama kendi isteğiyle Türk vatandaşı olmuştu.
Hatta milli takımda oynamak için yalvarmıştı ama oynatmamışlardı.
Mesela o adam da benim için Türk'tür.
Ya da şu an milli takımımızda da oynayan Aurelio da benim için Türk'tür.
Ayrıca başka ülke vatandaşı olup da tarihten gelen ve aynı dili konuştuğumuz soydaşlarımız da vardır ki onlar da Türk'tür.
Örneğin Boşnaklar , Azeriler , Türkmenler v.s. vs.

Kimler Türk değildir bir de ona gelelim.
Örneğin apo öcalan, leyla zana, ahmet Türk(soyadı Türk olmasına rağmen), hatip dicle, osman baydemir v.s v.s gibileri ve bu adamlara destek veren veya aynı kafada olan hiç kimse Türk değildir.
Maalesef bunlar başka bişey de değildir. Bunların hepsi olsa olsa Haindir!

Geri