Trofe avlarda öldürücü noktalar !!!

SaMoo_55

DeadLythief
Katılım
13 Eyl 2007
Mesajlar
2,164
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Üniversite & Yurt İşleri...
TROFE AVLARDA ÖLDÜRÜCÜ NOKTALAR !!!


Büyük avlarda atışın etkili olması için kurşunun isabet edeceği hayati organı iyi bilmemiz gerekiyor ..


Hayvanın hangi organına isabet eden kurşun daha ölümcüldür ?


ilk atışta hayvanı yıkabilmemiz için ölümcül noktaları bilmeliyiz, aşağıda yazacaklarım da bununla ilgili olacak . İlk önce bakalım hangi organlar hayati önem taşıyor ? Tabii ki vücutta bütün organlar önemli ama bazıları olmadan yaşanabilir bazıları olmadan yaşanamaz . Mesela gözüne bir şey olursa zor da olsa hayatta kalır ama kurşun kalbe isabet ederse 5-10 dk içinde ölür . Öldürücü noktalara "hayati" diyoruz .


Hayati önem taşıyan noktaları üç bölüme ayırabiliriz.

Beyin (merkez) : kurşun beyne isabet ettiğinde anında av yere yığılır ,arka ayakları çöker ; ön ayakları çökerse beyne isabet etmemiş demektir.
Bel kemiği ve ilik : Kafadaki beyne (bilgisayar-computer) gibi bakarsak bel kemiğindeki ilik , kaslara giden kabloyu oluşturuyor olacak , ilik beyinden başlayıp hayvanın kuyruğuna kadar gidiyor , ilik bir yerden koparsa bundan sonraki kaslara komuta gitmiyor , bel kemiğinin tam ortasından vurulursa arka ayaklar etkileniyor , ilik boyun bölgesinde zedelenirse av yere yığılıp kalıyor .
Akciğer ve kalp : Bu iki organ birbirine bağlı olduğundan ikisine de birlikte bakıyoruz , akciğer kana oksijen veriyor kalp de kanı pompalıyor , kurşunun da kalbe ulaşması için çoğu zaman akciğerden geçiyor , kurşunun kalbe isabet ettiğinde gösterdiği reaksiyonlar ;


1. Av hemen ölür.
2. Hayvan yükseğe zıplar ve can havliyle koşar.
3. Koşarken vurulursa hiç bir reaksiyon göstermez , biraz koşup ondan sonra ölür .





Neden aynı kurşunla aynı yerden vurulan hayvan üç ayrı reaksiyon göserir ?

Akciğere isabet ettiğinde etrafında vakum olduğundan kurşun diyaframı patlatır ve akciğer sıkışmış olur , o yüzden kana fazla oksijen verir ve hareketlerinde farklılık görülmez , hayvan koşmaya devam eder , Saçmayla akciğerine vurulup da sağ kalan çok yaban domuzu görülmüştür .

Neyse dönelim kalbe .. 3 ayrı reaksiyon gösterse de hayvanın şansı yoktur , birkaç dakika sonra ölür ... Bunu suyla dolu pet şişe örneği ile anlatabiliriz . Bu da avcı Kevin Robertson'ın kitabında MÜKEMMEL ATIŞ olarak adlandırılmıştır . Onun anlattığı şudur :

-- İki pet şişesi alıp , birisi suyla dolu ve kapağı kapalı , öbürü de boş iken kapağı kapalı . 2 pet şişeye de ayrı ayrı ateş edersek suyla dolu olan sert bir şekilde patlayacaktır ancak boş olan yerinden kıpırdamayabilir ( bu deneme yivli tüfekle yapılmıştır ) . Bu suyla dolu şişede hidroaktif şok efekt oluşur ..
Kurşun suya sert bir darbe yapar ve şişe patlar . Boş şişede ise iç ve dış basıncı aynı olduğu için yerinden bile kıpırdamaz . Kurşun kalpten geçtiği için hidrodinamik şok oluşuyor , çünkü kalp kanla doludur

..
Burada şu soruyu sormamız gerekiyor ; kalp ne zaman kanla tam doludur ? Değişik hayvanlarda onların hareketlerine göre(duruyor,koşuyor) kalp 1 dk.da 50-100 atış yapıyor . Kurşunun kalpten geçme esnasında kalbin kanla dolu olması ihtimali %25tir. Kalan zamanda ya boştur ya da doluyordur ve hidrodinamik etki oluşmaz . Yine de kalbin kanla dolu olduğu zaman kurşun isabet ederse(%25lik bölümde) bu şok etkisi hızlı bir şekilde kanı beyne iletiyor ve beyni patlatıyor , beyin kanaması oluşup hayvan anında ölüyor .

Böbrek , karaciğer ve diğer iç organlar : İç organlarına isabet eden bir kurşun hiç de istenilmeyen bir durumdur , ne avcı için ne de avlanan hayvan için . Çünkü hayvan ölüp düşmeyecek , yaralı kalıp bulunamasa da başka hayvanlara yem olacaktır .




Ölümcül noktaları nasıl tespit edebiliriz ?

Genelde ön ayağının hemen arkasına , kalbe isabet edecek şekilde ve beyin için kulak bölgesinin hemen yanına . Buraya kadar hayvan anatomisinin etkili atış yapılabilecek noktalarını araştırdık . Avcı etiği gösterir ki attığımız bölgenin hemen arkasında ölümcül bir organa kurşunun isabet etmesi ama bazen bu noktalara isabet etmesine rağmen hayvan düşmeyedebilir . Bunu örnekleri çoktur . Hayvanın hayati organına kurşun isabet etmiştir ama av düşmemiştir . Bunun nedenleri yanlış kurşun , tüfek kalibresi seçimi , tabii ki avcının atış becerisi de önem taşıyor .

Hayvanın pozisyonuna göre isabet noktası :


1. avın herhangi bir tarafı avcıya dönükken :
En iyi nişan böyledir . Bu pozisyondan en büyük netice alınır . Kurşun diğer pozisyonlara göre organlara daha çabuk ulaşabiliyor .

2. avın tam karşıda olması :
Bu kurşunun beyne isabet etmesini sağlar , göğüs bölgesine ama orada kurşunun daha fazla kası geçmesi gerekir kalbe ulaşması için .

3.Arkadan atış :
En zorudur ve etkisi azdır . Çoğu zaman yaralı hayvan km.lerce koştuktan sonra ölü bulunur ve ya hiç bulunamaz ...

Burada profesyonel bir avcı Peter Capstick 'in atış bu konudaki düşüncelerini aktarmak istiyorum .. Der ki ;
"- Hayvanın kaburgalarının arasında bir top olduğunu düşünün , hedefiniz de o olsun . "

Avın kurallarından bir tanesi de şudur : Büyük hayvana hiçbir zaman bir bütün gibi ateş etmeyin , sadece belirli bölgelerini düşünerek ateş edin . Bu çok önemli bir kuraldır ama bazı yeni avcılar bunu avla karşı karşıya geldiklerinde unutuyorlar . Bunun sonucunda av yaralanıp gider .






Peki tüfek kalibre seçimini nasıl yapabiliriz ?

Tabii ki eski ve usta avcılar , deneyimleri çok olduğu için kendi bilgileri oluşmuştur ama yeni avcılar bunları nerden bilebilir ...

Nakavt Etki ve ya kalibrenin öldürücü kriterleri

Burada yazacaklarımız tek kurşunu ilgilendirecek saçmayı değil .



1. Kurşun ağırlığı : Hayvanın büyüklüğü ve ağırlığı ile orantılıdır Mesela 7.62mm( 0.308 inch ) kalibreyi alalım , bu kalibre için kurşunların ağırlığı 110 grain/7.1gramdan 220 grain/14.3 grama kadar ....

Kurşun ağırlığı ne kadar çoksa , o kadar etkisi daha büyüktür .


2.Kurşun hızı : Barut miktarı çoğaldıkça ve namlu uzadıkça kurşunun hızında da artış olur . Namludan çıktıktan sonra kurşun yavaşlamaya başlar ve havada iyi ilerlemesi için kurşunu şekli önemlidir .
3. balistik ölçüler : balistik ölçüleri büyük olan bir kurşun daha küçük balistik ölçülü kurşuna göre çok daha uzağa gidecektir . bu kurşunlarla atış yapmak daha isabetlidir . Balistik ölçüleri iyi olan bir kurşunun şok etkisi çok daha büyük olacaktır . Bunların şekilleri isabet anından şöyle etki yapmaktadır .
a. Yuvarlak uçlu kurşun düşük balistik ölçülerdedir . Ava çarptığında giriş yarası daha büyük olur sivri uçlu kurşuna göre . İlk deriye çarptığında kurşun deforme oluyor ve düz ilerliyor .
b. Sivri uçlu kurşun giriş anında çok az yara bırakıyor , deriden girdikten sonra deforme oluyor kemiğe çarptığında da yön değiştirebiliyor .
4.Kurşunun çapı ne kadar büyükse tahribat o kadar büyük olacaktır
Bundan anlaşılan şu ki büyük ağırlıktaki ( domuz geyik gibi ) hayvanlar yuvarlak uçlu kurşunlarla avlanılmalı ; daha uzak mesafelerde atacağımız hayvanları da ( kurt , tilki ) sivri uçlu kurşunlarla avlamalıyız .




Kurşunun ava çarptığında tavsiye edilen hızı ne kadardır olmalı?
Kurşunun hızı büyüdükçe enerjiside ayni şekilde büyüyor.Hesaplamalar gösteriyor ki hayatta her istediğimiz gibi gitmeyebiliyor,bundn dolayı kurşunlar uzak mesfelerde yön değiştirebiliyor,küçük bir dala ve ya ota çarptığında.Bunun yanında büyük süratte bir kurşun hedefe çarpıp orada kalmayp başka bir hayvana da isabet edbilir,o yüzden süper hızlı kurşunlar fazla tavsiye edilmez,bunlar açık mesafede 250-300m.de kullanılabilir bu mesafelerde hızından biraz kaybetmiş olacaktır.
Bu anlattıklarımızdan sonuç çıkaracak olursak,kurşunun isabet anında hızı en düşük 640m/s en yüksek 850m/s olmalı.Bu şartlarda hidrodinamik etki oluşacak ama kurşun hedeften sapmyacak

.
Bu yazılar, ümid ediyorum ki yeni avcılara bir nebze olsun faydalı olacaktır.
 
ya kurşun çıktıktan sonra hızmı kaybeder yoksa bi süre hzılanmaya devam edermi ?lütfen cevaplarınızı bekliyorum en kısa zamanda...
 
avladigin hayvana kullandigin tufege му mermi kalibresine bagli yivli tufeklerde genellikle cikar bu arada samoo kardes sagol yine guzel bir paylasim
 
güzel paylaşım teşekkürler
 
ya kurşun çıktıktan sonra hızmı kaybeder yoksa bi süre hzılanmaya devam edermi ?lütfen cevaplarınızı bekliyorum en kısa zamanda...

Namludan çıktığı anda hızlanması sona erer fizik kuralları gereği ve hava sürtünmesi etkisi ile hız kaybına uğrar.
Bu esnada hava sürtünmesi ile ısınır.
Namludan çıktıktan sonra hızlanmasını sağlayacak herhangi bir kuvvet yoktur çünkü.
 
selamlarımla.
kursun atan silahlar sınıflandırma yapılırken kabaca 3 guruptadılar.
1- yivsiz silahlar.bunlar genellıkle yumasak malzemeden yapılmıs mermöi kullanırlar(kurşun+kalay+antimon) karışımı.ve numaralandırma CAL. hesabi bir paund kursun malzemesınden yapılabilen yuvarlak kursun sayısı ile calıbrasy numarası verilir.bu 445 gram malzemeden çıkan kursun sayısıdır.en küçük standar cal. 36 numara silaha 36 kursun çıkması demektır . yada 12 cal. avtüfeiğine 12 adet kursun çıkmasır.6 cal. den 36 cal ye kadar standart yıvsiz av tüfeği ve kalıbrasyon dısı 40,45.hatta çapı 6mm starndart dısı yıvsiz av tüfekleride vardır. sessizce fare avlamada iyidirler.
2- ikinci numaralama standardı yıvli silahlar için ve dunyada yagın olan metodların basındadır.avrupa da kullanılan temel sistemdir. buda metrik sistemdir.silahın namlusunun uç iç çapının ölçüsüdür. silah namlusuna yiv ve setler yapılmada (çekılme) önceki ölçüsü ve ya karslılık iki set arasındakı mesafedir. ve her zaman mm dir. kursun agırlığının bu standartta kullanılması sözkonusu değildir. örnek 9mm baretta. 7,65 mm vizör, yada 155 mm öbüs şeklindeki ölçü standardıdır.

3- bir diğer ölçü satandardı da kalibredir. ölçüm birimi olarak inç kullanılan ülkelerde yaygındır.1 inç=2,54 cmm= 25,4 mm.yaklaşık kabacası 2,5,4 cm veye 25,4mmdir. burdan hareketle ö dönemim üreticileri ve mühendisler 1 inç yüz kalibre olarak kabuşl emişler. yani namlu çapı 25,5 mm olan bir silaha 100 kalibre demişler
yani2,54 cm =100 kalibre . yine buradan hareketle 2,54 mm= 10 calibre.dünyanın en küçük silahı 2 mm çapında 8 calibrelik bir toplu tabancadır.357 magnum silahın çapı kaç mm dir mesela. 357 ler 38 calibredir.o zaman 25,4 mm 100 kalibre ise 38 calibre x mm dir deriz. 25,4x38/100 = 9,65 mm dir .

calibre olarak söylenen silahların namlu çapını merak eden arkadaslarım bu förmülle çevirebilir. örnek verelim.abd li coni 30 cal 30 cal der durur. bide filmde sanarızki baya buyuk bişey. halbukı bu numara tüfeklere için en yaygın kalibre standardıdır. 25,4x 30/100 =7,62 mm ya G3 piyade yada kaleş yada M1 piyade tüfeğidir.filmde duyarız efendim saldırgan 22 cal dübunlü tüfek kullanmıs.
25,4x22/ 100=5,58 buda 5,56 M16 dır. amerıkan piyade tüfeği.yada 5,56 ila 5,58 mm arası değişen bir silahtır.makdul 25 cal bir tabancayla intihar etmış . silahının namlu çapı kaçtır.????

bir not: 9mm haricindeki hemen hemen bütun mm standartları calibredir.ama mm ye çevrilip öle kullanılmıs ve yaygınlasmıstır. saygılarımla.
 
Geri
Üst