Track view : Animasyonun kalbi

Blacksymbian

New member
Katılım
23 Haz 2005
Mesajlar
2,159
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Viyana
TRACK VIEW
3DsMax'in kalbine genel bir bakış.
Track view içersinden max içerisindeki tüm animasyon ayarlarını yapmak ve tüm cisimlere ulaşmak mümkündür. Fakat Track view penceresinde key'lerle ve sayılarla çalışılır. Track view ilk bakışta karmaşık görünse de animasyonda birçok kolaylıklar sağlamaktadır. Örneğin başlangıç seviyesinde olanlar; bir cismi 360 derece döndürmekte epey zorlanmıştır. çünkü Animate düğmesi ile bir cismi çevirmek istediğinizde Animate düğmesine basıp cismi 350 derece döndürürsünüz, fakat 3Dmax bu cismin 10 derece döndüğünü zanneder veya animate düğmesine 20. saniyede basarsınız fakat animasyon 0. saniyeden itibaren başlar. veya scale (Büyütme) ile animasyon yaparsınız fakat cisim düzgün doğrusal haraket etmez. Bu gibi durumlarda uzman kullanıcılar hemen Track View penceresini açarak bir iki ufak ayarla durumu hallederler.
Diyelim ki bir saat yapmak istiyorsunuz ve saatin ibresi her saniye atladığında çok kısa bir duraklamadan sonra devam edecek. bunu yapmak kolay fakat bu saatin film boyunca devamlı dönmesini istiyorsunuz bu durumda her saniye için tek tek animate tuşuna basmanız biraz zor olacaktır. Veya saniye tam tur döndüğünde dakika ibresinin otomatik olarak onu izlemesini isterseniz Track View olmadan hiçbirşey yapamazsınız.
İşin içine formüller ve karışık animasyonlar girince Track View kaçınılmaz son olur.



--------------------------------------------------------------------------------

Öncelikle Track View e hiç bulaşmadan sadece Animate tuşunu kullanarak bir küreye dönme animasyonu verin. Bunu yapamıyorsanız Acemi bölümündeki Animate dersini inceleyin.
Animasyonu Play tuşu ile izledikten sonra aşağıdaki düğmeyi bulup Track View penceresini açın (Bu düğme normalde üstteki menülerden sağ tarafta bulunuyor.
i64712_TRACK.jpg

Track View karşınıza geldiğinde resimdeki gibi objects isimli kutuya çift tıklayıp alt kısımları açın (bu kutu sahnedeki tüm cisimleri barındırıyor). Burada Sphere01 bizim çizdiğimiz küredir. Sphere01 e çift tıkladığımızda altında başka seçenekler çıktığını görürüz. Transform cismin durumlarını belirtir. ( Position=haraket , Rotation=dönme, Scale=büyüme)

Rotation a tıkladığınızda sağ taraftaki pencerede iki tane key olduğunu göreceksiniz. Bunlardan biri haraketin başlangıç noktasını diğeri de bitiş noktasını belirtir. Animate düğmesi ile hiç uğraşmadan burada da animasyon yapmak mümkündür.

i64711_KEY.jpg


Soldaki key' e farenin sağ tuşu ile tıkladığınızda aşağıdaki pencerenin bir benzerini göreceksiniz. Burada KeyNo 1 yazan yerden diğer key' e geçebilirsiniz. Biz burada Küreyi döndürdüğümüz için Açı ile ilgili değer değişmiş olacaktır. birinci key'e sağ tıkladığımızda açı değerinin 0 iken ikinci keyde bunun 45 olduğunu görürüz yani küremiz 0-76 saniyeleri arasında 45 derece dönecektir. keylerin değerini değiştirip animasyonu tekrar izleyin.
i64723_TRACK1.jpg

i64713_TRACK2.jpg


Buradaki açı değerini 360 yaparsak cismimiz tam bir tur dönecektir. Bunun gibi birçok ayarları ve değişiklikleri Track View penceresinden yapmamız mümkündür. Hatta sahnede Animate düğmesini hiç kullanmadan Animasyon yapabiliriz
Bunun için Track View penceresi açıkken Sphere01 altındaki Position kısmına tıklayın ve karşı pencerenin üst tarafından CreateKey düğmesine basın fare ikonu değişecektir.

i64724_TRACK3.jpg
Create key düğmesi
Daha sonra Position kısmının karşısındaki boşluğa farklı iki noktaya yeni key oluşturun

i64714_TRACK4.jpg

keyleri oluşturduktan sonra Move keys düğmesine basıp keyleri istediğiniz zamana kaydırabilirsiniz. Key zamanı yukardaki resimde gösterilmiştir. Örnek olarak iki key oluşturun ve başlangıç 10. sn. bitiş ise 50. sn. de olsun.

i64715_TRACK5.jpg

Daha sonra bu keylerden ikincisine sağ tuşla tıklayıp X değerini değiştirin.

i64716_TRACK6.jpg


Daha sonra Track View penceresinin kapatıp animasyonu izleyin. Aynı yöntemi kullanarak başlangıç noktasını kabul etmekte zorlanan cisimleri rahatlıkla animasyon yapabilir ve dönme animasyonlarını ter dökmeden gerçekleştirebilirsiniz.

Not: Diğer Tüm max düğmelerinde olduğu gibi; track View içinde de herhangi bir düğmenin adını merak ettiğimizde fare işaretçisini o düğme üzerinde iki saniye bekletmemiz yeterli olacaktır

Alıntıdır
 
Geri
Üst