Ramazan Ercan - Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nin plastik kapakların engellilere tekerlekli sandalye olarak geri dönüşmesi amacıyla başlattığı projede toplanan 235 milyon kapak, Guinness Rekorlar Kitabı'na aday oldu.
EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda ''mavi kapak'' kampanyası olarak bilinen ''Tane tane kapakları toplayalım, adım adım engelleri aşalım'' projesinin 1,5 yıl önce fakültelerinin 4. sınıf öğrencisi Kosovalı Kushtrim Ahmeti'nin önerisiyle başladığını söyledi. Artunç, kampanyanın kulaktan kulağa ve sosyal medya aracılığıyla önce Türkiye'nin 81 iline ardından da dünyanın 44 ülkesine yayıldığını ifade etti.
Prof.Dr. Artunç, hem çevre bilincini oluşturmak hem de engellilere el uzatmak adına böyle bir projeye başladıklarını kaydetti. Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden fakültelerine toplanan plastik kapakların gönderildiğini belirten Artunç, ''projede şu ana kadar 235 ton ağırlığında 235 milyon kapak toplandı. Kapakların geri dönüşümü sayesinde, 1050 tekerlekli sandalye alınarak ihtiyaç sahiplerine verildi'' dedi.
Türkiye'den dünyaya yayılan böylesi örnek bir projenin Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi gerektiğine işaret eden Artunç, Guinness Rekorlar Kitabı'nın Türkiye şubesine başvurduklarını bildirdi.
RESMİ BAŞVURU YAPILDI
Proje koordinatörü EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar ise yaptıkları araştırmada, Arjantin'de de bir kapak kampanyası gerçekleştirildiğini ifade etti. Toygar, bu ülkedeki bir hastaneye yardım amaçlı 80 milyon kapağın toplandığını belirlediklerine değinerek, şöyle konuştu:
''Arjantin, böyle bir projede 80 milyon kapak toplayarak rekorun sahibi durumunda. Biz şu anda Arjantin'in rekorunu kırmış durumdayız. Biz 235 milyon kapak topladık ve Guinness Rekorlar Kitabı'nın Türkiye temsilciliğine resmi olarak başvurumuzu yaptık. Buradan gelecek sonucu bekliyoruz. Ama şuna inanıyoruz ki yeni rekor Türkiye'ye ait olacak. Türkiye'nin bu örnek projesi rekorlar kitabına girecek. Bu fakültemizin, Türk halkının, genciyle yaşlısıyla herkesin bir onuru, gururu olacaktır.''
Projenin fikir öncüsü Kosovalı öğrenci Kushtrim Ahmeti ise kulaktan kulağa ve sosyal medya aracılığıyla yayılan projenin büyük ilgi gördüğünü belirterek, ''Şimdi de rekorlar kitabı için başvuru yapıldı. Bunun gururunu yaşıyorum''dedi.