Terminal Ekranını Masaüstü'ne Gömmek

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Terminal Ekranını Masaüstü'ne Gömmek

Eğer Linuxu sürekli olarak kullanıyorsanız, terminalin, işlermleri ne kadar kolaylaştırdığını çoktan farketmişsinizdir.
Terminalin artıları ve eksileri üzerine yazı yazmak gibi bir niyetim yok.Kısaca, terminali kullanma ihtiyacı hissedenlerin ve sürekli ellerinin altında olmasını isteyenlerin işine yarayacağını düşündüğüm bir yöntemi aktarmak istiyorum.

Aslında google da embed terminal on desktop diye aratınca birbirine benzeyen bir çok kaynak çıkacaktır.Genel olarak özetlemek gerekirse, en çok kullanılan yöntemlerden birisi Compiz ile masaüstüne gömmek diğeri ise devilspie kullanmak..

Eski makinalarda veya compiz kullanmak istemeyenler için çok hafif ve sistem kaynağını az tüketen devilspie yazılımı hakkında bilgi vermek istiyorum..

Az önce de belirttiğm gibi google da aratınca devilspie için neredeyse hep aynı tek tip bir yöntem karşımıza çıkıyor.Fakat o yöntemin bazı makinalarda ve sistemlerde, penceremizi ekran üzerinde konumlandırmak istediğimiz zaman verdiğimiz komutu yerine getirmediğini biliyoruz.Bu yazıda bunun çözümünüde belirticem.

Öncelikle devilspie yazılımını kuruyoruz.İsterseniz kaynak kodundan derleyebilirsiniz isterseniz, debian paketlerini kullanan sisteminiz varsa, aşağıdaki komutla kolayca kurabilirsiniz:

Kod:
sudo apt-get install devilspie

Kurulum bittikten sonra aşağıdaki komutları vererek bir klasör oluşturup, minik kodlarımızı ekleyeceğimiz dosyamızı açıyoruz:

Kod:
mkdir ~/.devilspie
gedit ~/.devilspie/DesktopConsole.ds

Karşımıza gelen pencerede aşağıdaki kodları olduğu gibi dosyaya yapıştırıyoruz ve kaydedip çıkıyoruz:

Kod:
(if
        (matches (window_name) "DesktopConsole")
        (begin
                (set_workspace 1)
                (below)
                (undecorate)
                (skip_pager)
                (skip_tasklist)
                (wintype "utility")
                (geometry "+50+50")
                (geometry "924x668")
        )
)

Devilspie ile ilgili yapacaklarımız şimdilik bu kadar.
Yukarıdaki kodlar içerisinde, az önce bahsetttiğim çalışma sorunu olan satır (geometry "+50+50")..Bu yuzden o satırı silmeniz daha uygundur.Pencerenin konumlandırılacağı yeri, biraz sonra başka bir yöntemle yapıcaz.

Şİmdi, gnome-terminal programını açıyoruz.Nasıl açıldığından emin değilseniz, ALT+F2 ye basıp küçük pencereye, gnome-terminal yazmanız yeterlidir.

Gnome-terminal içerisinde "DesktopConsole" adında yeni bir profil belirliyoruz.BU profilin ayarlarını ise aşağıdaki şekilde yapıyoruz:

-General sekmesinde, "show menubar by default..." olan kısmın işaretini kaldırıyoruz.
-Scrolling sekmesinde, "Scrollbar is" özelliğini "disabled" yapıyoruz.
-Effect sekmesinde, transparent background kısmını tercihimize göre belirliyoruz..

Şu ana kadar, devilspie kurduk ve gnome-terminal için ayarlarımızı yaptık.Sıra geldi bunları sistem açılışında çalıştırmaya.Tüm dağıtımlarda, windowstaki gibi bir startup programları düzenleyebileceğimiz bir yer mutlaka vardır.Ubuntu için:

System->preferences->sessions yolu ile "Startup Programs" sekmesine geçiyoruz ve aşağıdaki 2 komutu Add butonuna basarak birer birer ekliyoruz.Aşağıda yazanları command kısmına yazıyoruz.İsim olarak istediğinizi verebilirsiniz:

Kod:
Name:devilspie
Command:devilspie
Kod:
Name:Gnome-terminal
Command:gnome-terminal --geometry=+150+100 --window-with-profile=DesktopConsole

Dikkat ettiyseniz, terminal penceremizin ekranda belireceği geometrik pozisyonu yukarıda parametre olarak girdik.Siz, tercihinize göre yerini değiştirbilirsiniz.Veya ekranın tam ortalanmasını isterseniz, DesktopConsole.ds dosyası içerisine:

Kod:
(center)

komutunu, diğer satırlar arasına eklemeniz yeterlidir..

Bütün işlemleri eksiksiz yaptıysanız, oturumu sonlandırıp tekrar giriş yaptığınızda masaüstüne gömülü terminalinizi göreceksiniz.

Benim masaüstü görüntüsünü örnek olarak eklemek istiyorum:

2r7vlw9.jpg

Link olarak:

http://img155.yehhe.com/image.php?id=9637bytan_ss.jpg
http://i33.tinypic.com/2r7vlw9.jpg

NOT:Ekranın sağında gördüğünüz gadget, conky dir.Eğer ilgilenen olursa, nasıl hazırlandığını ve nasıl kişiselleştirilebileceğini ilave edebilirim..

www.taskiran.org/belgelerim/ltsp.ppt yaw bi incelesene bi bunla uyuşur dimi bu bilgi merak ettim

Sunucu Tarafında, X Server kurulacağını pek sanmıyorum.İstemci makinalarda ise, LTSP ye bağlanıp işlem yaptırmak için xterm yerine gnome-terminal kullanırsan neden olmasın?

Masaüstüne gömülecek olan yazılımda olması gerekenler şunlar:

1-Scrolling kapatılabilmeli
2-Menubar kapatılabilmeli
3-Mümkünse, saydamlık ayarı içerisinde bulunabilmeli.

BUnları sağlıyorsa, neredeyse her programı gömebilirsin.Belki gedit bile :goz:

Linux kurduğum makinalar kaldırıyorsa, hiç acımıyorum compiz+beryl i ekliyorum hemen.
Harika ayarlar ve efektlere ulaşabilirsin.

En son kurcaladığım compiz+beryl, opensuse üzerindeydi.Biraz yormuştu beni kurulum ve config esnasında.Fakat elde edilen sonuç harikaydı.

Ben menulerin, kısayol menülerinin açılış ve kapanışlarında hatta pencerelerin minimize edilişinde dahi yanma efektlerini kullanmayı seviyorum.Cube background olarakta bir alev topu olursa tadından "yinmez"..

Kolay Gelsin

Geri