Terekeme-karapapak Kİmdİr ?

kuzay

Pesimist
Reaction score
0
Kalamazsın Bu Hayatta Bakire ,En Azından Hayat Koy
35l6r9e.jpg

Terekeme terimi; Türkmen kökenli oluşun onanması gibi bir durum halidir. Karapapak terimi ise, şimdi Amu Derya’da yaşayan ve bir Kıpçak halkı olan Karapaklar’la bir kurumsal özdeşlik kurulmasına yol açmıştır.

Etik olarak, Terekemeler, komşularınca, gürüz görünüşleri ve özel psikolojik yapılarıyla neredeyse klişeleştirilmişlerdir. Kaba, saba, son derece saf, sağı solu belli olmayan ve çok alıngan oldukları söylenir. Öyle ki, yörede Terekemeler’le ilgili fıkralar almış yürümüştür. Dinin alışılmış biçimlerine karşı saygı göstermeleri de onları ayrı kılan özelliklerinden biridir. Ne var ki, bu klişeler, onların çevre nüfusuyla günlük ilişkileri dolayısıyla ortaya çıkmıştır ve ayrıca Terekemelerin kendileri de bunlara renk katacak şekilde abartmaya yatkındırlar. Her iki grupta yeterince araştırılmış değildir.

Tarihsel Bilgi : Çıldır ve Ardahan’daki Karapapaklar ya da (Terekemeler) önceden Kuzey Azerbaycan’da, Kazah Şemsettin Khanate’nin Kazah ve Borçalı bölgelerindeki Debed ve Borçalı nehirleri boyunca yaşarlardı. 1828 yılında imzalanan Türkmençay Anlaşması’ndan sonra bir bölümü Kars’a ve bir bölümü de İran Azerbayca’ının Sulduz bölgesine, Ushnu’nun doğusuna göç etti. Bir başka kayda göre, Terekemeler Hazar denizi kıyısında, Gamri Uzun’dan Derbent’e uzanan ovada yaşarlardı.

90-100 hanelik bir Terekeme grubu, 1904 yılında Türkiye’ye yerleşmek için başvuruda bulundu. Bir kısmı o zaman Rusların elinde bulundurduğu Kars’a, bir kısmı Ağrı, Tutak ve Eleşkirt’e geldi; diğerleri Adana’ya (orada halen bir Terekeme köyü vardır), geri kalanlar ise 1914 yılında Malazgirt’ten Sivas’ın Tutmaç, Büyükköy ve Kurdoğlu köylerine göç ettiler. Fakat, daha önce, 1877’de, Sivas’ta en az bir Terekeme köyü bulunmaktaydı.

Diğerleri ise 1921’de Rusların çekilmesiyle Kars’a geldiler; bunlar Gümrü Antlaşmasıyla gerçekleşen nüfus mübadelesiyle Akbaba, Tiflis, Borça ve Kazah bölgelerinden göç ettiler.
Sözkonusu isimsel farklılığın nedeni, Rusların, kısmen Kafkasya ve kısımen de İran’dan gelip eski Aleksandropol bölgesine, Akhaltsike’ye ve şimdiki Gürcistan’daki Akhalkalaki’ye yerleşenleri tanımlamak için “Karapapaklar” terimini kullanmış olmalarına dayanabilir, oysa Akbaba Terekeme’lerinden ayırt edilmeleri için bunlar genel olarak Gürcistan Terekemleri olarak adlandırlmaktadırlar.

[VIDEO]d2P-DVXH7R0[/VIDEO]

Terekemelerle ilgili muhtelif yayınlar var.Yanılmıyorsam Turgut Aras'ında yaptığı bir çalışma vardı.Oradada terekemelerin kökeninin arap yarımadasından gelen beyaz araplar olduğu iddiası var.Her neyse hasbehas bir terekeme balası olarak kökenimden gurur duymaktayım.İzlediğim videodaki tanımlamalarada aynen katılıyorum.Bizler sevdiğimiz değer verdiğimiz insanlar için canımızı vercek kadar gözüpek bir boy'uz.Dahada lafı uzatmak istemiyorum.Yazdıklarına teşekkür ederim.

Terekemelerle ilgili muhtelif yayınlar var.Yanılmıyorsam Turgut Aras'ında yaptığı bir çalışma vardı.Oradada terekemelerin kökeninin arap yarımadasından gelen beyaz araplar olduğu iddiası var.Her neyse hasbehas bir terekeme balası olarak kökenimden gurur duymaktayım.İzlediğim videodaki tanımlamalarada aynen katılıyorum.Bizler sevdiğimiz değer verdiğimiz insanlar için canımızı vercek kadar gözüpek bir boy'uz.Dahada lafı uzatmak istemiyorum.Yazdıklarına teşekkür ederim.

bende ögrendiklerimi paylaşıyorum işte bir faydası varsa sevinirim ben de ilk defa duydum bu bilgileri :goz:

Geri