Tecvitsiz Kur’ân okumak boşuna mı olur?

DeRSaaDeT

Islambol
Altın Üye
Katılım
3 Şub 2006
Mesajlar
6,597
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
118

i18088_kuran123.jpg
i18089_kurankitap.jpg

t18077_Kuran.jpg


“Tecvitsiz Kur’ân okumak boşunadır diyorlar. Doğru mu? Kur’ân’ı tecvitle okumak şart mı? Bunun fazileti nedir?”

Kur’ân okumanın hiçbir şekli ve tarzı boşuna olamaz. Hiç şüphesiz bütün ibadetlerde olduğu gibi, Kur’ân okumakta da daha feyizli ve faziletli haller ve durumlar mevcuttur. Hiç şüphesiz her ibadetin bir usûlü, âdâbı, erkânı ve şekli de vardır. Ama Rabbimiz bizim “yönelişlerimize” ve “kalbimizin temâyüllerine” değer veriyor; bizim niyetimize değer veriyor. Allah’a yaklaşma kastıyla, eksik veya noksan da olsa ne biliyor isek, bilgimizi kullanmamızın, Cenâb-ı Hak katında makbule şayan olmadığını söylemek doğru değildir. Böyle bir tavır, ubudiyet ruhuna da uygun düşmez. Allah Resûlü (asm); “Kur’ân’ı zorlandığı halde kekeleyerek okuyana iki kat sevap vardır”1 buyururken; bizim, şöyle veya böyle Kur’ân okuyuşumuzu Allah’ın rahmetinin dışında saymamız, kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülük olsa gerektir.

Temel meselemiz, Kur’ân’ı öğrenmek ve okumaktır. Hatalarımıza bakmadan, eksik ve kusurlarımıza aldırmadan, ‘Şunları bilmiyorum, eksik okursam/yanlış okursam günahkâr olurum’ demeden, iyice öğrendikten sonra bol bol okurum bahanesine sığınmadan okumak, okumak, okumaktır.

Bahaneler bitmez çünkü. Hatalar da eksik olmaz. Kur’ân’ı bilmeyerek yanlış okumakla günahkâr da olmayız. Önemli olan, öğrenmeye çalışmak; öğreninceye kadar da bildiğimizle amel etmektir. Biz öğrenmeye çalıştıkça ve bildiğimizle amel ettikçe, Cenâb-ı Hak bilmediğimiz vacip bilgileri de öğrenmemize inşallah kapı açar. Kulun, bildiği ile amel etmesi, aynı zamanda bu bilgilere sahip olmasının bir şükrü; eksik bilgilere ulaşmasının da bir talebi niteliğini taşır. Bildiği ile amel etmemek gibi bir vahamete düşmekten Allah’a sığınalım.

Hiç kuşkusuz, Kur’ân’ı doğru okumak için, başka bir ifadeyle “vahiyle geldiği” şekliyle okumak için “tecvit”i bilmek ve uygulamak şarttır. Kur’ân’ı öğrendikten sonra ilk hedefimiz tecvidi de öğrenmek ve uygulamak olmalıdır. Günümüzde kitap, kaset ve diğer araç-gereçlerin de yardımıyla ne Kur’ân’ı, ne de tecvidi öğrenmek hiç de zor değildir. Ünlü hafız ve kurrâların hatim kasetlerini dinleyerek okuyuşumuzu düzeltmemiz de mümkündür. Önemli olan istemek ve talep etmektir.

Allah’ın Kitabını öğrenmek aslında hiç de zor olmamakla beraber; feyiz ve fazileti öyle yüksektir ki, eğer zorluk bulunsa bile, bunu göze almaya değer niteliktedir. Resûlullah Efendimiz (asm): “Sizin en hayırlınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir”2 buyuruyor. İbn-i Mes’ud’un rivayet ettiği başka bir hadiste yine Allah Resulü (asm): “Kim Allah’ın Kitabından bir harf okursa onun için bir hasene vardır. Bir hasene mukabilinde on misli sevap vardır. Ben ‘elif-lâm-mîm’e bir harftir demiyorum; elif bir harftir; lâm bir harftir ve mîm de bir harftir”3 buyurmaktadır.

Yine, Ebû Hüreyre (ra) rivayet etmiştir ki; Resûlullah (asm) şöyle buyurmuştur: “Bir cemaat Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın Kitabını okurlar ve aralarında müzakere ve ders yaparlarsa üzerlerine rahmet iner, onları Allah’ın rahmeti kaplar, çevrelerini melekler kuşatır ve Allah (cc) onları kendi katındaki razı olduğu kulları arasında zikreder.”4

Kur’ân bizim her şeyimiz. Biz; mü’minler olarak duâyı, ilmi, hikmeti, zikri, fikri, tefekkürü, tezekkürü, namazı, niyazı, ibadeti, tevazuu, emri, dâveti, dîni, diyâneti... Hülasa ne kadar maddî ve manevî değerimiz varsa hepsini Kur’ân’dan aldık.5

Şu halde, Kur’ân üzerine ihtimam göstermek bizim her şeyden önce imanımızın gereğidir.

Dipnotlar:

1- Buhârî ve Müslim

2- Buhârî

3- Tirmizî

4- Müslim

5- Sözler, s. 331



Süleyman KÖSMENE
 
Vallaaa Dostum benim bildiğim kadarıyla olay şöyle:

Tecvitli okunun Kuran'ın sevabı olmaz diye bişey yok hatta saçma, yani tecvidsiz okunan Kur'an'ın da sevabı çoktur.

Fakat Tecvidli okunan Kur'an'ın daha fazla sevabı vardır.
 
Arkadaşim Yorumlarinizi Bi Kaynağa Dayandirarak Yapim Tacvid Nedir Nasil Okunur ..kuran In Anlaminda Bi Değişlik Olur Mu Bi Araştirin öle Yazin..
 
tecwid kuran ın anlamına uygun okunmasını sağlar..arap harflerini düzgün çiqarabilmemize yardımcı olur...tecvidsiz okunduğu zaman kuranın anlamında yerine göre değişiqliq olabilir..ama bu boşuna okunmuş olduğu anlamına gelmez...sonuçta Allah ile kul arasındaqi bişi bu...ama tabiqi tecvid öğrenip kuran ı aslına uygun, en anlamlı şekilde okumaq en güzelidir..benim söyleyebileceqlerim bunlar..kaynaq weremedim ama okuduqlarımdan aklımda kalan böyle...
 
Kuran okurken harflerin mahreçlerine (çıkış seslerine) dikkat ederek her harfin hakkını vererek vasıl(geçmek),vakıf(durmak),med(uzatmak),kasr(kısaltmak),gibi tilavet kaidelerine riayet etmeye tecvid denir..
tecvid öğrenmenin hükmü farzı kifayedir..bu hususta alimlerin ittifakı vardır.herkesin okuyabildiği süre ve ayetlerde tecvid kurallarına uyarak hareket etmesi lahnı celi(açık hata yapılması haramdır)ve lahnı harfi (gizli hatadır yapılması mekruhtur)yapmaması ise farzı ayındır .
Kuran okumaya mecbur olan her müslümanın ilk önce okuyuşunu haram olan lahnı celiden kurtarması zorunludur .tecvid bilmeyenler buna çok dikkat etmelidirler.hükmü farz olduğu için bunda hoşnutluk olamaz..
tecvidsiz kuran okumak boşuna değildir ama hadistede geçtiği gibi kuranı en güzel şekilde okuyunuz buyruguna uyarak ve ayrıca tecvid öğrenme imkanı varken öğrenmemek tahrimen mekruh yani harama yakın mekruhluk olur ama imkan yoksa en azından yanlış okumayarak lanı celile dikkat ederek okumakta sonunda kuran okuyuşudur ve doğrudur.
Hiç kuşkusuz, Kur’ân’ı doğru okumak için, başka bir ifadeyle “vahiyle geldiği” şekliyle okumak için “tecvit”i bilmek ve uygulamak şarttır.fazileti tabiki büyüktür tecvid bilenle bilmeyen bir olurmu tecvidli kuran okuyuş insanı tefekküre imanın lezzetine daha çok sevk eder imanı tazeler çünkü güzel okumaktan kaynaklanır ama tecvidsiz okumak eksiklik gibi bişeydir düz okuyuş estetiği olmayan bir okuyuş hükmünde olur tatları apayrıdır..
 
çok yararlı bir bilgi teşekkürler...
 
Arkadaşlar tecvitsiz okumanın günahı yoktur ancak tecvitli okumak için gayret etmeyip önemsemeden ölece okumaya devam ederseniz işte o pek doğru olmaz...

Eğer siz tecvitli okumaya gayret eder ve bu gayret içerisinde kekeleye kekeleye birşeyler okumaya çalışırsanız hatta o daha sevaptır...Çünküü o durumda hem kuran okuma sevabı hem de çabalamasından dolayıı sevaba nayil olur...

O zaman eğer tecvitli okumayanımız varsa bir an evvel çabalamaya başlayalım....

Şöylekii en güzel ibadet tecvitli okumaktır....

Paylaşım için sağolasın....
 
allah razı olsun güzel bilgi
 
Çok güzel bir konuya değinmişsin eline sağlık..
 
Geri
Üst