Tarkan Filmi , Tarkan Çizgi Romanı , Tarkan Karakteri

Shawn Michaels

New member
Katılım
26 Kas 2006
Mesajlar
3,107
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ШΛŃŦΞĐ
Tarkan
TARKAN1B.GIF
Yazar ve çizer Sezgin Burak, 1965 yılında, resimli roman konusunda çalışmalar yapmak üzere İtalya’da bulunuyordu. Milano’da, El Cougar ve Kolosso isimli resimli roman kahramanlarını resimlerken hep bir Türk kahramanını çizmeyi hayal ediyordu. Hunlar ve imparatorları Attila hakkında zengin bir dokümana sahip olan Avrupa kütüphanelerinde derin bir araştırmaya başladı. Bu araştırmalar sonucunda Attila ve Hunlar'ın tarihte Avrupa için inkâr edilemez bir güç olduğunu bizzat onlar tarafından yazılan dokümanlarda saptadı. Attila’nın kurduğu Büyük Hun İmparatorluğu Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar yayılmıştı, İmparatorluğun doğusu ve batısı arasında yerleşmiş olan halkların iletişimlerini sağlayacak elçi, haberci gibi savaşçılar vardı. İşte, Sezgin Burak, 1966 yılında bu savaşçılardan esinlenerek Tarkan’ı yarattı.

KURT.GIF
Tarkan ismi Sezgin Burak tarafından yaratılmış bir isimdir. "Tatar Kanı" kelimesinden Sezgin Burak tarafından türetilmiştir. Enteresan olan 1970'lerin başlarında anormal derecede popüler olan bu ismin bir neslin üzerine damgasını vurmuştur. (Bkz.Şarkıcı Tarkan. Doğum tarihini tam olarak bilmiyorum ama 1972- 1973 olması lazımdır.) Velhasıl aslında 1970'lerden önce olmayan bir ismi Sezgin Burak hayatımıza sokmuştur.

Tarkan karakteri o zamana kadarki çoğu tarihi çizgi romandan çok daha farklı özelliklere sahiptir. Öncelikle uzun aralıklarla ve özenilerek çizilmiştir. Dolayısıyla daha kaliteli, daha ince maceralara sahiptir. Kendi içinde tekrara çok fazla düşmemiştir. Filmlerinin aksine, çizgiromanında erotizm yok denecek kadar azdır. Tarkan karakteri de zaten diğer tarihi karakterlerden farklılıklar gösterir. Öncelikle doğada tek başına kalmış, efsanevi bir biçimde kurtlar tarafından yetiştirilmiştir. Kurt sütü emmiş, kurt bir anne tarafından bakılmış ve korunmuştur. Bunun da etkisi ile insanlarla iletişimi zayıftır, az konuşur, az güler. Hedefinden sapmayan bir kişiliğe sahiptir. Yanında can yoldaşı "Kurt" ile dolaşır.
Tarkan'ın dönemi milattan sonra 450'li yıllardır. Hun İmparatoru Attila Avrupa'da fırtına gibi esmekte, kavimleri birbirine katmaktadır, Tarkan ise onun en yetenekli savaşçılarından biridir. Yerine getirilmesi gereken kritik görevler, iletilmesi gereken mesajlar, Tarkan'ın işidir. Tarkan'ın dünyasında Romalılar, Vandallar, Vikingler hatta uzak doğudan Çinliler bile vardır.


Beyazperdede Tarkan...
film1.jpg


1969'da çekilen "Bozkırlar Şahini Tark-Han", ilk Tarkan filmi oldu. Fatih Film'in yapımcısı olduğu filmin yönetmeni Mehmet Arslan, oyuncuları Tanju Korel (Tark-Han), Sezer Güvenirgil, Yılmaz Köksal, Muzaffer Temü, Atıf Kaptan, Cenk Er, Kadir Savun, Nuri Kırgeç, Nermin Gökben, Ergun Köknar, Sevgi Can, Hasan Ceylan ve Asuman Arsan idi. Film Sezgin Burak'ın izni alınmadan, kendisine telif ödenmeden çekildi. Sezgin Burak'ın film üzerinde hak iddia etmemesi için Tarkan yerine "Tark-Han" gibi bir kullanım tercih edildi.
1969'da senaryosu eser sahibi Sezgin Burak tarafından yazılan ilk resmi Tarkan filmini Tunç Başaran yönetti. Filmin oyuncuları Kartal Tibet (Tarkan), komedyen Morris (Kulke), Zuhal Aktan, Sevgi Can, Oktar Durukan, Lale Belkıs, Kayhan Yıldızoğlu, Aynur Aydan oldu. Filmin çekimleri öncesinde Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Web Ofset yayını Pazar dergisi tarafından, (tıpkı Karaoğlan gibi) "Sinemada Tarkan'ı Canlandıracak Oyuncu Aranıyor" yarışması açıldı. Yarışma sonunda Ünal Şahin isimli kişi, Tarkan'ı oynamak üzere seçildi. Ancak ilk Tarkan filminin yapımcısı ve yönetmeni, Tarkan filminin tanınmamış bir oyuncunun oynamasının risk taşıdığını düşünerek, rolü tarihi filmleriyle tanınan Kartal Tibet'e verdi.

FILM02.JPG


1970'te "Gümüş Eyer" filmi çekildi. Yönetmenliğini Mehmet Aslan'ın yaptığı filmde Kartal Tibet (Tarkan), Reha Yurdakul (Altar-Tarkan'ın babası), Eva Bender (Büyücü Goşha), Bilal İnci (Kostok), Atıf Kaptan, Suphi Tekiner, Altan Günbay oynadı.
1971'de "Viking Kanı" (Yönetmenliğini Mehmet Aslan'ın yaptığı filmde Kartal Tibet (Tarkan), Fatma Belgen (Atilla'nın kızı), Eva Bender (Viking Kralının kızı), Seher Şeniz (Çin Prensesi), Hüseyin Alp (Dev Orso), Bilal İnci oynadı.),
1972'de "Altın Madalyon" (Yönetmenliğini Mehmet Aslan'ın yaptığı filmde Kartal Tibet (Tarkan), Halit Akçatepe (Kulke), Zeki Alasya (Viking Kralı), Birsen Ayda, Altan Günbay, Mürüvvet Sim, Kamuran Usluer (Atilla), Eva Bender (Goşha) rollerini oynadı.),
1972'de "Güçlü Kahraman" filmleri çekildi. Yönetmenliğini Mehmet Aslan'ın yaptığı filmde Kartal Tibet (Tarkan), Hülya Darcan, Reha Yurdakul, Halit Akçatepe, Ferhat Özsert, Suphi Tekiner oynadı.
1972'de "Tarkan Kolsuz Kahraman'a Karşı" filmi çekildi. Mehmet Aslan'ın yönettiği filmde Kartal Tibet (Tarkan), Hakkı Koşar oynadı.
Tarkan yukarıda da bahsedildiği gibi çizgiromanına göre daha farklı bir yorumla sinemaya aktarılmıştır. Bir kere daha fazla erotizm içermektedir. Ayrıca Tarkan filmlerindeki şiddet ve fantezi sahneleri dünyanın önde gelen sinema araştırmacılarına dahi malzeme çıkarmıştır. Bugün bu sahneler TV'de kesilerek gösteriliyor, dolayısıyla Tarkan filminin gerçek değerini anlamamız engelleniyor. Oysa büyücü Goşa'nın kan içtiği, insan kurban ettiği sahneler korku filmlerine taş çıkartacak kadar ürkütücüdür. Ayrıca kullanılan ahtapot efektleri gibi o dünem için cesur sayılabilecek çabalara girilmesi de takdire şayandır.


Tarkan Maceraları...
Macera - Yıl MARS'ın KILICI - 1967
MARGUS KALESİ - 1967
BAYRAKTAKİ CANAVAR - 1967
DEHŞET KULESİ - 1968
MARYO'nun KUŞLARI - 1968
KUZEY CANAVARLARI - 1968-1969
HONORİYA'nın YÜZÜĞÜ -1969
KORKUNÇ TAKİP - 1968
GÜMÜŞ EYER - 1969 - 1970
VİKİNG KANI - 1970- 1971
ALTIN MADALYON - 1972
KUZEYDE DEHŞET VAR - 1973
GÜÇLÜ KAHRAMAN - 1973
KURT KANI - 1974
MİLANO'ya GİDEN YOL - 1978

Sonuç olarak Tarkan özenli tasarımı, kalıplardan uzak, kendini tekrar etmekten kaçınan yapısı ile Türk çizgi roman tarihine damgasını vurmuş, filmleri ile Türk sinemasına hareket getirmiş, Türk fantezi dünyasına renk katmış, büyük bir eserdir. Yaratıcısı Sezgin Burak'ı saygı ile anıyoruz...
SBIMZA.GIF
 
Geri
Üst