turansoylu
New member
- Katılım
- 28 Mar 2006
- Mesajlar
- 184
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
1 Mayıs
Mevlana'nın Konya'ya Geliş Kutlamaları:
1273 yılında Konya'ya gelen büyük mutasavvuf ve mesnevi yazarı Mevlana Celadettin Rumi adına Konya'da her yıl kutlamalar yapılmaktadır.
Trt'nin Kuruluşu(1964):
Ulusal, uluslararası ve uydu yayınları ile Türkiye'nin ilk yayın kuruluşu olan TRT,1 Mayıs 1964'te özel yasayla özerk bir kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kuruldu.
2 Mayıs
1954 Seçim Sonuçları:
1 Mayıs 1954 tarihinde yapılan seçim sonucunda %57.49 oranında oy alan Demokrat Parti 502 milletvekili çıkararak tek başına iktidar olmuştur.
3 Mayıs
Türkçülük Davası: Büyük Türkçü Hüseyin Nihal Atsız yükselen komünizm faaliyetlerine karşı devrin başbakanı Şükrü Saraçoğlu'na Orhun Dergisinde iki açık mektup yollamıştır. Sabahattin Ali kendisine bu mektuplarda “vatan haini” ifadesi kullanılması sebebiyle Nihal Atsız'a dava açmıştır. İlk mahkeme 26 Nisan 1944 günü milliyetçi gençlerin aşırı izdihamından dolayı yapılamamış ve 3 Mayıs'a ertelenmiştir. Bu süre zarfında milliyetçi gençler İstanbul ve Ankara'da gösteriler yaparak Atsız'ı desteklemişler, nihayet mahkeme günü büyük bir gösteri yapmışlardır. Bu Türkçülük adına yapılan ilk tepki ve gösteri hareketiydi. Nitekim 3 Mayıs günü hâlâ Türkçüler/Milliyetçiler günü şekliyle anılır.
Hüseyin Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Alparslan Türkeş, Necdet Sancar, Hikmet Tanyu, Hüseyin Namık Orkun, Reha Oğuz Türkan, Hasan Ferit Cansever, Fethi Tevetoğlu ve Muzaffer Eriş gibi şahsiyetlerin bulunduğu 23 kişi hakkında dava açılmış, yargılanan 23 Türkü şahsiyet, tabutluk zebanileri tarafından işkenceye tabii tutulmuşlardır. Davanın sonucunda hepsi beraat etti.
3 Mayıs -Fatih Sultan Mehmet Han'ın vefatı ve II. Beyazıt Han'ın taht'a çıkması (1481):
1451–1481 yılları arasında payitaht süren Fatih Sultan Mehmed Otranto Seferi sırasında rahatsızlanmış ve 1481 yılında vefat etmiştir. Yerine uzun Cem Sultanla giriştiği uzun taht mücadelesinden sonra II. Bayezid Han geçmiştir.
4 Mayıs
Çelebi Sultan Mehmet Han'ın vefatı (1421);
1402 Ankara Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti fetret dönemi diye adlandırılan bir süreç yaşamıştır.1413 yılında 1.Mehmed kardeşleriyle girdiği taht mücadelesini kazanarak payitaht sürmüştür. Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarakta zikredilen Çelebi Mehmed 4 Mayıs 1421 yılında vefat etmiştir.
Eyüp Sultan'ın vefatı (672 ):
Hz. Muhammed'i Medine'ye ilk geldiğinde evinde misafir eden Hz. Abu Eyüp el-Enseri ülkemizde Eyüp Sultan olarak bilinir.
İstanbul kuşatmasına katılarak bu savaşta şehit olmuştur. Mezarının bulunduğu yeri İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin rüyasında görmüş ve buraya türbesi yaptırılmıştır. 1459 yılında ise yine Fatih Sultan Mehmet tarafından türbenin yanına camii, medrese, imaret ve hamam yaptırılmış böylece burası külliye olmuştur.
5 Mayıs
Avrupa Konseyi [The Council of Europe]'nin kurulusu (1949):
5 Mayıs 1949'da Londra'da imzaya açıldı, 3 Haziran 1949'da yürürlüğe girdi. Türkiye, 13 Nisan 1950'de kabul etti. Avrupa Konseyi'nin başta gelen hedefi 44 üye devlet arasında, tüm gerçek demokrasilerin temelini oluşturan ve tüm Avrupalıların hayatlarını türlü şekillerde etkileyen prensip olarak bireysel özgürlüğün, siyasal serbestliğin ve hukuk düzeninin korunmasında birlik sağlamaktır. Bütün üye devletler özgürlük, insan onuru ve bireylerin refahını, hükümet faaliyetleri için kesin ilkeler olarak benimsemekle yükümlüdür.
6 Mayıs
İmam-i Azam Ebu Hanife'nin vefatı (767):
İmam Azam (büyük İmam) lâkabıyla bilinen, Ebû Hanife künyesiyle meşhur Numan b. Sâbit b. Zevta (Zûta) mutlak müçtehid ve fıkıhta Hanefi mezhebinin imamıdır. Ebû Hanife vakar sahibi bir insandı. Tefekkürü çok, konuşması az, Allah'ın hududunu olabildiğince gözeten, dünya ehlinden uzak duran, faydasız ve bos sözlerden hoşlanmayan, sorulara az ve öz cevap veren çok zeki bir müctehiddi. Fıkhı sistematik hale getirip bütün dünyevî meselelerin leh ve aleyhteki biçimlerini ortaya koyarak ve sağlam bir akide esasi çıkararak doktrinini meydana getirmiştir.
7 Mayıs
Mithat Paşa'nın vefatı (1884):
Tanzimat devri Osmanlı sadrazamlarındandır. Rusçuklu Mehmet Eşref Efendinin oğlu olup, 1822'de İstanbul'da doğdu. Asıl adı Ahmet Şefik olup, Mithat ismiyle meşhur oldu. II. Abdülhamid tarafından 17 Aralık 1876'da sadrazamlığa atanan Midhat Paşa, uzun süreden beri üzerinde çalıştığı ve Ziya Paşa ile Namık Kemal'in katkılarıyla tamamladığı anayasa taslağını Padişaha sundu. "Kanun-ı Cedid" adlı bu taslağı geri çeviren II. Abdülhamid, Fransız Anayasasını çevirterek yeni bir taslak hazırlattı ve Padişaha "tehlikeli kişileri" sürgüne gönderme yetkisi veren, ünlü 113. maddeyi de ekletti. Kanun-i Esasi olarak bilinen anayasa, kesin biçimini aldıktan sonra, padişahın hatt-ı hümayunuyla kabul ve ilan edildi. (23 Aralık 1876) Midhat Paşa'nın saraya karşı tutumundan rahatsız olan II. Abdülhamid, Midhat Paşa'yı 5 Şubat 1877'de sadrazamlıktan alarak ülkeyi terk etmesini emretti. Bir süre Avrupa'da kalan ve ertesi yıl Girit'e dönmesine izin verilen Midhat Paşa, Aralık 1878'de Suriye valiliğine atandı. Abdülaziz'in öldürülmesi ile suçlanarak, Mütercim Mehmet Rüşdi Paşa ile birlikte sorguya çekilmesi kararı alınınca İzmir'de Fransız Konsolosluğuna sığındı (1881). Ama kısa bir süre sonra hükümetin güvence vermesi üzerine teslim oldu. Yıldız Mahkemesi olarak bilinen yargılamada, Abdülaziz'in ölümüne neden olmaktan suçlu bulundu ve ölüme mahkûm edildi. İngiltere'nin müdahalesiyle cezası ömür boyu hapse çevrildi ve Taif'e gönderildi. II. Abdülhamid'in emriyle 8 Mayıs 1884 gecesi öldürüldü.
Kaynak: www.ulkuocaklari.org.tr