Tütsülenmiş yemekten kaçının

İηvictus

Banned
Katılım
2 Haz 2007
Mesajlar
3,529
Reaction score
0
Puanları
0
Tütsülenmiş yemekten kaçının

Mide kanseri 40 yaşın üzerinde ve erkeklerde daha sık görülüyor. Uzmanlar, bu kanser türünün ortaya çıkmasında yediklerimizin büyük rol oynadığını söylüyor
saglik1a165a552a165a553by.jpg

Tütsülenmiş yemekten kaçının
Mide kanserinin, Japonya, Şili, İzlanda gibi ülkelerde görülme sıklığı daha da yüksektir. 1930-1980 yılları arasında batı ülkelerinde görülme sıklığı azalmış fakat 1990 yılından sonra özellikle mide ile yemek borusunun birleştiği bölgede görülen kanser sıklığında ciddi bir artış söz konusudur. Prof. Dr. Haluk Onat, mide kanserinin genel belirtilerinin, iştahsızlık, karında dolgunluk hissi, özellikle gıda alımı sonrası rahatsızlık, yutmada güçlük, bulantı, karın ağrısı, gaz şişkinliği, kusmukta kan bulunması, kilo kaybı, genel sağlık durumunun bozulması ile kansızlığın olduğunu söyledi.

Mide kanserinin daha çok 40 yaş üzerindekilerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Onat: “Midede polip denilen bazı oluşumlar ve bazı tip gastritlerden yakınanlar daha çok risk altındadır. Sigara içenler ile anemi ve helikobakter enfeksiyon hastaları da riskli grubu oluşturuyor. Mide kanserinin kendine has ve erken belirtileri olmadığı için 40 yaş grubunda çeşitli yakınmaları olan hastalarda gastroskopinin daha liberal kullanılması ile erken teşhis konulabiliyor. Hastalıklı midenin bir kısmının ya da tamanının çıkarılması tedavinin ana noktasını oluşturuyor. Ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi yapılması kür şansını arttırıyor” dedi.

Korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Aşırı tuzlu, salamura ve tütsülenmiş besinlerden kaçının. Sigara içmeyin. Bol bol taze sebze ve meyve yiyin. Bu besinlerden alacağınız C vitamini gastrik kanserojenlere karşı koruma sağlar.
 
Geri
Üst