Türkiyede aıds geçegi

evrim122

New member
Türkiyede aıds geçegi

AIDS'e neden olan HIV pozitifli sayısı dünyada azalırken, Türkiye'de bunun tersi oluyor, sayı her geçen gün artıyor


Akdeniz Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rabin Saba, dünyada 33 milyon HIV pozitifli kişi yaşadığını ve her yıl 2.5 milyon kişinin bu hastalığa yakalandığını belirterek, “Her gün bu sayıya 450 kişi ilave oluyor” dedi.

HIV/AIDS'le yaşayanların güçlenmesi ve dayanışmalarını sağlamak için 2005 yılında kurulan Pozitif Yaşam Derneği, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde tanıtım toplantısı düzenledi. Pozitif Yaşam Derneği Başkanı Arzu Kaykı, Akdeniz Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rabin Saba, Antalya Barosu avukatlarından Soner Ustaoğlu ve Pozitif Yaşam Derneği İletişim Sorumlusu Çiğdem Şimşek ile düzenlediği basın toplantısında, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Arzu R. Kaykı, 2005 yılında İstanbul'da kurulan merkezde, HIV'le yaşayan kişiler ve yakınlarının ihtiyaç duyabilecekleri beslenme, tıbbi destek, psikolojik destek ve hukuki destek konularında danışmanlık, bilgilendirme eğitimleri, seminerler ve sosyal aktiviteler düzenlendiklerini söyledi.
A.Ü. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rabin Saba, HIV pozitifli rakamlarıyla ilgili çarpıcı örnekler verdi. Dünyada HIV pozitifli sayısı düşme eğilimi gösterirken bunun Türkiye'de tam tersi bir durum sergilediğini belirten Doç. Dr. Saba, dünyada 33 milyon HIV pozitifli kişi yaşadığını ve her yıl 2.5 milyon kişinin bu hastalığa yakalandığını kaydetti. Doç. Dr. Saba, “Her gün bu sayıya 450 kişi ilave oluyor. HIV pozitifli sayısı dünyada azalırken Türkiye'de bunun tersi oluyor, sayı her geçen gün artıyor. 2008 yılının Aralık verilerine göre Türkiye'de 3 bin 370 HIV pozitifli var. Bu sayı her yıl artıyor” diye konuştu.

Antalya'nın HIV profilinden de bahseden Doç. Dr. Rabin Saba, HIV pozitifli sayısının Antalya'da da hızla arttığını, 2000 yılında 17 olan rakamın bu yıl 106'ya ulaştığını söyledi. Doç. Dr. Saba, hasta sayısında Antalya'nın İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra 4'üncü sırada yer aldığını belirtti.

Avukat Soner Ustaoğlu da hastalık ve hastalığa yakalanan kişilerin evlilik ve çalışma hayatlarında yaşadıkları olumsuzlukları ele alıp hak ihlaline uğrayan hasta ve yakınlarının içinde bulundukları hukuki çıkmazlardan kurtulabilmeleri için neler yapmaları ve hakları konusunda konuştu. Avukat Ustaoğlu, “HIV'li kişinin evlenmesine engel yok. Ancak evleneceği kişiyi bilgilendirmek ve durumunu paylaşması gerekir. Çalışma hayatında ise engeli yok kesinlikle sosyal yaşamdan izole edilemezler, çalışabilir. Eğer bu dava konusu olur ise kişi davayı kazanır ve işine dönebilir” diye konuştu.
kaynakhttp://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/12408776.asp?gid=245
 

HTML

Üst