Türkiye ve Rusya'dan Dolara Veto

halilid

New member
Katılım
28 Ocak 2009
Mesajlar
2,780
Reaction score
0
Puanları
0
Türkiye ve Rusya Arasında Yapılan Ticaretin Daha Kolay Şartlarda Yapılabilmesi İçin Dolar Kullanılmayacak.



Türkiye ve Rusya arasında yapılan ticaretin daha kolay şartlarda yapılabilmesi için dolar kullanılmayacak. Her 2 ülkede yaptıkları ihracatlarda ülkelerin resmi para birimi olan Türk Lirası ve Ruble'yi kullanacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Moskova ziyaretinde alınan kararın ardından Türkiye, bu konudaki hukuki çalışmalarını tamamladı, Rusya Federasyonu'nun çalışmaları tamamlamasını bekliyor.


Rusya'da bu konudaki çalışmaları tamamladıktan sonra 2 ülke arasındaki ticarette para birimi olarak kullanılan dolar tamamen kaldırılacak.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci'yi ziyaret eden Rusya Federasyonu Ticaret Müsteşar Yardımcısı Sergey Makarov ve Beyaz Rusya (Belarus) Konsolosu Evgeny Nesterenko ülkeler arasındaki ticaretin kolaylaştırılması açısından atılan bu adımın çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Rusya Federasyonu Ticaret Müsteşar Yardımcısı Sergey Makarov, Rusya'nın Türkiye ile olan ticari ilişkilerine çok büyük önem verdiğine dikkat çekti.

Bu konuda 2 ülke arasındaki dış ticaret hacminin artması için ciddi projelerin altına imza atıldığına dikkat çeken Makarov, ülkeler arasındaki ticarette doların yerine resmi para birimlerinin kullanılacak olmasının bu durumun en somut örneği olduğunu vurguladı.

Rusya'nın 2008 yılında 70 milyon nüfusa sahip Türkiye ile olan dış ticaret hacminin 34 milyar dolar, 1.5 milyar nüfusa sahip Çin'le ise 64 milyar dolar civarında gerçekleştiğini kaydeden Makarov, "Ülkelerin nüfus ve ekonomik büyüklüğüne bakıldığında Rusya Federasyonu'nun Türkiye ile çok ciddi bir ticaret içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu rakamların yanı sıra geçen yıl Rusya'dan Türkiye'ye 2.5 milyon turist geldi. Bu da çok büyük bir rakam. Rusya Federasyonu olarak Türkiye'deki yatırımlara da çok büyük önem veriyoruz. İskenderun'da Demir Çelik üzerine 2.5 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Bunun yanı sıra atom enerjisiyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu projeyi de alarak Türkiye'ye ciddi bir yatırım daha yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye ekonomisine ve istihdamına yeni kazanımlar sağlamış olacağız." dedi.

Beyaz Rusya (Belarus) Konsolosu Evgeny Nesterenko'da küçük bir ülke olmalarına rağmen büyük bir ticaret hacimlerinin olduğunu vurguladı.

Belarus'a genellikle Avrupa'dan ürünler geldiğini ancak kendilerinin Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerinin altını çizen Nesterenko, bu konuda özellikle Kayseri'yi değerlendirmek istediklerini açıkladı.

Belarus'a Avrupa'dan kalitesiz ve pahalı mobilyaların geldiğini ifade eden Nesterenko, "Mobilya üssü olarak bilinen Kayseri'yle daha yakın ilişkiler kurarak daha ucuz ve daha kaliteli mobilya almak istiyoruz. Çünkü Belarus'ta bu konuda ciddi bir talep var. Türk işadamlarının bu talebi dikkate almasını istiyoruz" diye konuştu.

Belarus'ta bölgesel ticaret ve sanayi odalarının bulunduğuna değinen Nesterenko, KTO'nun bu bölgesel odalarla kardeşlik anlaşması yaparak ortak hareket etmelerini istedi.

KTO Başkanı Hasan Ali Kilci'de iki ülke arasındaki ticarette doların yerine ülkelerin resmi para birimlerinin kullanılacak olmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte ülkeler arasındaki ticaret hacminin daha da artacağına değinen Kilci, daha kolay ihracat yapılmasına olanak tanınmış olacağını vurguladı.

Dışarıdan bakıldığında Türkiye'nin yönünü tamamen Avrupa Birliği ülkelerine döndüğü gibi bir izlenim ve inanış olduğuna dikkat çeken Kilci, "Kesinlikle bu görüşe katılmıyoruz. Çünkü Türkiye'nin Rusya Federasyonu'na, Rusya'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Rusya gerek ekonomi, gerekse coğrafi konum olarak Türkiye'ye önemli kazanımları olabilecek bir ülke. Biz KTO olarak Avrupa Birliği ülkelerine yönelik sağlanan kolaylıklar ve yatırımların hiç olmazsa yarısının da bu tarafa yapılmasını istiyoruz." diye konuştu. (CİHAN)
 
yerinde bir uygulama. dış ticaret hacmini artırabilir.
 
bakalım bunun muhasebe sürecine yansımaları nasıl olacak.
bir muhasebe öğrencisi olarak ilk aklıma bu geldi.

uygulama çok yerinde olmuş devletimiz çalışıyor.
 
Geri
Üst