Türkiye dörde bölündü..

MG_eVİL

New member
Reaction score
0
Sevsenizde sevmesenizde sonuna kadar Atatürk ve fi
Bugüne kadar partileri masaya yatırdık.. Türkiye’nin seçim haritasını analiz etmeye çalıştık.. Bugün gelin, seçmen profiline bakalım..

Dört farklı seçmenle karşı karşıyayız..

1- Kürt seçmen..

2- Laik seçmen..

3- Milliyetçi muhafazakâr seçmen..

4- Dindar muhafazakâr seçmen..

Bu dört farklı seçmenin de partisi var.. Öncelikleri de hassasiyetleri de çok farklı..

Tek tek bakalım..

*

Kürt seçmen: Önceliği kimlik.. Ne derseniz deyin, ne yaparsanız yapın Kürt seçmeni DTP’den kopartamazsınız.. Her seçimde hem varlıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar hem de ‘biz kaç kişiyiz’ sorusuna yanıt arıyorlar..

Güneydoğu’da DTP ile çekişen bir başka kuruluş daha var.. İçinde radikal İslamcı unsurları da taşıyan Mustazaf - Der.. Her toplantısı müthiş ilgi görüyor..

DTP’ye karşılar, Hizbullah’a yakın.. Bu örgütlenme ‘şimdilik’ AKP’yi destekliyor..

AKP’nin Güneydoğu’da varlık göstermesinin önemli nedenlerinden biri de bu örgütlenme.. ‘Şeriat devleti’ne sıcak bakan bu grubun yarın kimin yanında yer alacağı veya ne yapacağı belli değil..

*

Laik seçmen: Akdeniz, Ege sahilleri ile Trakya’da yoğunluktalar.. Karadeniz’in birkaç ilinde de söz sahibiler.. Giresun, Zonguldak, Ordu, Sinop, Artvin gibi.. Hassasiyetleri yaşam biçimi.. Taviz vermek istemiyorlar.. Dayatmacı, kalıpcı, tek tip insanı hedefleyen şablondan acayip tedirgin oluyorlar..

‘Bizden’- ‘bizden değil’ ayrımına öfkeleniyorlar.. Tercih ettikleri parti CHP..

*

Milliyetçi muhafazakâr seçmen: Şöyle tarif edebiliriz.. İzmirliler kadar ‘serbestlik’ düşkünü, Bingöllüler kadar da ‘tutucu’ değiller.. Muhafazakârlar, ama sosyal hayata da fazla itiraz etmiyorlar.. İçki içenleri de var, ağzına sürmeyenleri de.. Milliyetçi yönleri daha ağır basıyor.. Partileri MHP.. Sahil bandının hemen arkasında güçlüler.. İslamcı kesim ile laik kesim arasında tampon konumuna geldiler.. Eskiden Orta Anadolu’da çok güçlüydüler.. Oraları AKP’ye terk ettiler..

*

Dindar muhafazakârlar: Referansları, dünyaya bakışları din odaklı.. İslamî yaşam tarzının etkin olmasını savunuyorlar.. Hayatlarına tarikatlar hâkim.. Kadınların çalışma hayatında olmasını istemiyorlar.. Hatta sosyal hayatta bile kadın ve erkeğin bir arada olmasına karşılar.. İçkili mekânlara tahammülleri yok.. Alışverişlerini bile kendileri gibi yaşayanlardan yapıyorlar.. Yaşam tarzı şablonları var.. Bunun dışına çıkanlardan hiç hazzetmiyorlar.. Destekledikleri parti AKP.. İçlerinde daha yoksul olanları Saadet’e kaydı.. Orta ve Doğu Anadolu’da etkinler.. İstanbul’un Orta Anadolu’nun kopyası olan ilçelerinde de..

*

Seçim karşımıza böyle bir seçmen yapısı çıkardı.. Türkiye dört bölgeye bölündü.. Artık Edirne’de güçlü olan CHP’nin Erzurum’dan da oy alması zor.. Veya Konya’yı banko kazanan AKP’nin Muğla’yı alması..

MHP Şırnak’a, DTP de Uşak’a giremez..

Yeni Türkiye’nin fotoğrafı bu..

En başarılı bakan: Faruk Çelik..

Başarısız olanları, koltuğu sallananları, ilinde seçimi kaybedenleri mercek altına aldık..

Peki İçlerinde hiç mi başarılı olan yok..

Var..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik..

Niye mi?

Kriz önce nereyi vurdu..

Bursa’yı..

Binlerce kişi işinden oldu.. Fabrikalar üretimi yüzde 40’lara kadar düşürdü.. Yan sanayi çöktü..

Krizi tsunami etkisinde

yaşayan bir kentte iktidar partisinin de çökmesi gerekmez mi?

Mantık evet diyor..

Ama hiç de öyle olmadı.. AKP, Bursa’yı yüzde 47,2 gibi Türkiye ortalamasının 8 puan üzerinde aldı..

Orta ölçekli bir başka kent olsa anlayacağım.. Krizin ilk vurduğu kent burası..

Seçim öncesi Bursa’ya gittim, gördüm.. Kentin hâlâ AKP’ye büyük destek vermesinin en önemli nedeni Bakan Faruk Çelik..

Gece gündüz, acayip çalıştı, krizi çok iyi anlattı.. İşini kaybedenlere bile umut verdi, oylarını aldı..

Koltuğu en sağlam bakan diyebiliriz..

AKP’ye Hatay da geçit vermemiş!

Geçen gün yeni seçim haritasının analizini yaparken; “Hatay olmasa Adana’dan Saros Körfezi’ne kadar AKP hiç yok.. AKP’nin Akdeniz ve Ege’ye çıkış yeri kalmadı.. Orta Anadolu’ya hapsoldu” diye yazdım..

Hatay’ın sahil ilçelerinde yaşayanlar çok alınmış.. Mail yağmuruna tuttular..

AKP’nin buradan da denize çıkışı yok diyorlar..

Dedikleri aynen şu; AKP Hatay merkezi (Antakya) kazandı. Sahil ilçeleri olan Samandağı’nı ÖDP, İskenderun’u da CHP aldı. Suriye sınırında, Akdeniz’e tepeden bakan Yayladağ’ı da MHP kazandı. AKP hiç mi denize açılamıyor. Erzin’den açılabilir. O da Dörtyol- Osmaniye- Adana sınırları içine sıkışmış vaziyette.. Oradan da denize çıkışı olmaz..

AKP’nin sıcak denizlerle bağlantısı koptu!

..::MEHMET TEZKAN::..

Seçmenlerin 4 tip profilden oluştuğuna katılmıyorum.AKP tabanı ve MHP tabanı arasında yukarıda söylendiği gibi kesin çizgiler oluştuğuna inanmıyorum.Bu seçim bize gösterdeki AKP,MHP,SP,BBP gibi sağ seçmene hitap eden partilerin aldıkları oy sayısı ülkemizdeki milleyçi muhafazakar oyların genel toplamını bize vermektedir.Bu oylar değişen konjüktüre, çıkarılan adaylara ve liderlerin tutumuna göre yer değiştirebilmektedir.

2002 öncesi tırmanışa geçen ve iktidar ortaklığı yapan MHP, iktidarı süresince Milliyetçi Muhafazakar tabana hitap etmeyen, hatta itici gelen bazı uygulamaların altına imza atmış ve bunun bedelini sonraki seçimde Meclise giremeyerek ödemiştir.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiği tutum, başörtüsü meselesinde açık olarak tarafını ortaya koyması; kaybettiği tabanı tekrar sağlamlaştırmasında bence etkili olmuştur.Tabi bu tabanı sağlamlaştırmasında,ekonomik krizin ve AKP nin mevcut politikalarındaki bazı başarısızlıkların etkisi olmuştur.Bundan sonraki süreçte CHP muhafazakar seçmenden oy alamayacağını bildiği için MHP ve SP gibi bazı partilerin muhafazakar oyları bölmesinin amaçlayacak ve buna uygun politakalara devam edecektir.Bakalım ne kadar başarılı olacak hep birlikte göreceğiz.

Bana Soracak Olursanız....

ŞeriatCılar Ve Pkk Lılar Ha...

Acilen GüneyDoğuyu Kurtarmamız Gerek...

DrMcNamara iyi özetlemiş konuyu ve bence teşhiste doğru.. bölgesel alınan oylara bakarak harita üzerindeki renkler bazı şeyleri ihtar etsede ilçeler ve köylerdeki akp ağırlığı yadsınamaz derecededir.. kaldıki edirene izmir gibi noktalar bugünün değil cumhuriyet tarihi boyunca milli ve muhafazakar olmamıştır. iç anadoluda değişen renkler adaylar ve partiler üstü bir konjenktürdür..özünde mayasında değişmeyen tek şey bu halkın miliiyetçi ve muhafazakarlıktan zerrece uzak olmadığıdır.

Haritaya iyi bakın yoksul kesimler çoğunlukta Akp görünüyor.
Yoksulluk üzerinden siyaset yapıyorlar çünkü.
Zaten milletin gelir seviyesini adeta sabitlediler halkın gelir düzeyinin artması işlerine gelmiyor çünkü kömüre makarnaya ihtiyacı olmayandan nasıl oy alacaklar.

fakirlik köylülük le oy aldatmasına yönelik iddialar tamamen fos bişeydir bu fakirlik köylülük sadece AKP dönemindemi çıktı ortaya? cumhuriyet tarihinde aynı kesim hep aynı durumda değilmiki? işçi köylü fakir edebiyatını en iyi yapan hemde yıllarca yapan siyasetçiler sol kesimdendi,, sizin mantıkla bakarsak o zaman chp ve ecevit hala iktidarda olmalı değilmi? el cevap?

Sevgili kardeşim PashaMan ; insanların siyasi tercihlerini etkiliyen faktörler arasında elbette ekonomik sebepler önemli rol oynar ama sırf bu sebeple AKP nin aldığı oyları anlamlandırmak hatalı olur.Mersinli çiftçide fakirdi ama Başbakana bağırıyodu açım diye, çitçiye aç bıraktı, işçiye, memura vermedi denilerek bu hükümete vurulmadımı.AKP Milliyetçi Muhafazkar tabana hitap een bir parti olmuştur artık.2002 Den bu tarafa yükselen grafik bu seçimlerde aşağı yönlü bir seyir izlemiştir.Ama aldığı %39 luk oy dilimi hala 2002 de aldığı %34 den fazladır.

AKP iktidarını istemeyenler artık daha derin ve anlamlı değerlendirmeler yapmalıdır.Bu stratejiyle gidilmeyeceğini gören CHP bu seçimlerde eski argümanlarını hiç kullanmadı.Yolsuzluklardan ve ekonomik krizden dem vurdu.Sende savunduğun argüümanları bi kenara koyarak bu kadar saldırıya rağmen bu adamlar bu oyu nasıl adlı diye düşünmelsin bence

Akp seçmeni eşittir: makarna bulgur kömür, cahil kesim ve kürtler
------------------------------------------------------------------------------------------------
dtp seçmeni eşittir: pkk
------------------------------------------------------------------------------------------------
Mhp ve Chp seçmeni eşittir: milliyetçi vatanını seven düzgün insanlar
Saadet seçmeni eşittir: gerçekten dindar olan ve ülkesini seven kesim

akp seçmeni eşittir: makarna bulgur kömür, cahil kesim ve kürtler
dtp seçmeni eşittir: pkk
mhp ve chp seçmeni eşittir: milliyetçi vatanını seven düzgün insanlar
Saadet seçmeni eşittir: gerçekten dindar olan ve ülkesini seven kesim

Şimdi bak arkadaşım, sana kendi yaptığın ve yazdığınla karşılık vereceğim.
Ama bunu yapmamdaki sebeb senin aşağıladğın seçmen grubunda benimde olmam
o nedenle, iki satır açıklamamın altındaki ters açıyı oku bakalım hoşuna gidecekmi.

AKP Seçmeni:Milliyetçi muhafazkar, akli selim, baskılara, yalanlara boyun eğmeyen düzgün insanlar

MHP ve CHP sEçmeni:aKILSIZ, menfaat düşükünü çıkarcı ve zengin insanlar

DTP Seçmeni: PKK (Burda sana katılıyorum)

Saader P: Erbakanın uşakları

Kısasa Kısas:Hoşuna gittimi

Benim Gitmedi

ama senin kıyaslamanla ancak kendini kanıdırısın, sende pekala biliyorsunki akpye oy verenleri

ama yazıya bakınca haksızlık ettiğimi gördüm, akp seçminin içinde birde saf ve herşeye inanan temiz insalarda var.

ama senin kıyaslamanla ancak kendini kanıdırısın, sende pekala biliyorsunki akpye oy verenleri

ama yazıya bakınca haksızlık ettiğimi gördüm, akp seçminin içinde birde saf ve herşeye inanan temiz insalarda var.

Barak Obama kendine seçim sürecinde en zorlu anları yaşatan Hilary Clintonu Dışişelri Bakanı yaptı.Eğer herkes senin yaptığın değerlendirmeyi yapsaydı, dünya çoktan batmıştı. Kendi gibi düşünmeyeni yermek olurmu birader, siyasi görüşler çatışsın, fikirler tartışılsın, hakaret niye. Senin kesin hatlarla birbirinden ayırdıığın seçmeler aynı mahallede, hatta aynı evde bile yaşıyolar.Saadete oy verenlerle, mhp ye oy verenlerle,akp ye oy verenleri nasıl bu kadar keskin çizgilerle birbirinden ayırırsın.Bugün MHP den seçilen belediye başkanlarının arasından akp den gelenler var.Bugün akp nin bakanları arasında chp den gelen var.Ankara adayının(CHP) nin geçen dönem PKK dediğin partinin belediye başkanı adayını olduğunu hatırlatıyım.Şimdi sana CHP:M.Karayalçın
M.karayalçın:DTP
dtp:pKK dersem olur mu?

Lütfen siyasi tercihlere saygılı olalım

Ben 4 böLünme konusununa inanmıorum ki gördüğüm de budur.
Sağ seçmen her sağ partiye kayabiLir,Bunda gösteriLen adayLarın payı büyük.
MeseLa en basitinden Oturduğum iLçede Ümraniye'de iki güçLü aday vardı.
AKP'nin Hasan Can Ve Saadet Partisinden Mehmet Bingöl..
Mehmet Bingöl daha önceden belediye başkanLığı yapmıştı ve seviLen bir isimdi.
Saadetin yurt geneLinde aLdığı ortaLanamının 5 katını aLdı çok az farkLa AKP'ye boyun eğdi.
Yani çokda beLirgin bir çizgi yok.
Ben 3 çeşit seçmen oLduğunu gördüm
Kürt,Laik,Muhafazakar...

Bu bölünmenin sebebi Akp'nin izlediği politikalardır.

mhp ye oy verenlerle,akp ye oy verenleri nasıl bu kadar keskin çizgilerle birbirinden ayırırsın.

akp nin teslimiyetçi politikalarına ve akp li siyasetcilerin geçmişlerindeki ve şuandaki karanlık ilişkilerini gören - görebilen bir milliyetçi kesinlikle akp ye oy vermez ...

akp kurulmadan tayyipin amerikadan aldığı icazeti görüp hala akp ye oy vermez milliyetçi insan.

milliyetçi insan teslimiyetçi politikalar uygulayan ülkeyi yabancılara ve yandaşlarına parsel parsel satan bir akp nin yandaşı da olmaz .abd ye emireri olan ne imamları nede müritlerinden olmaz milliyetçi insan ..

daha sayacak yüzlerce şey var geçmişten günümüze ama ben sadece bir kaçını yazdım ...

akp ile mhp li seçmenlerin profilleri çok ayrıdır ....

ayrıca 1. time biraz katılıyorum

Geri