Türk okullarını eleştiren CHP'lilere parti içinden tepki:Bu okullarla gurur duyulmali

1001Design

330i ///M3 Design
Reaction score
0
Türk işadamları tarafından yurtdışında açılan okullar TBMM'nin de gündeminde. Meclis Başkanı Bülent Arınç, geçen haftalarda Sudan'da açtığı Türk okulu için "Tek başıma kefilim." derken, CHP'li bazı milletvekilleri okulların 'örtülü destekçileri' olduğu iddiasıyla araştırma önergesi verdi.

okul_k.jpg

Yurtdışındaki Türk okullarında İngilizcenin yanı sıra Türkçe de öğretiliyor. Okullar, uluslararası bilim olimpiyatlarındaki başarıları ile dikkat çekiyor.

Ancak okulları gören CHP'liler, yabancı çocukların İstiklâl Marşı okumaları karşısında gözyaşlarını tutamadıklarını belirtiyor. CHP'li Mesut Değer ve Mehmet Yıldırım, devletin bu okullara destek vermesi gerektiğini söyledi. Bu yıl 100 okulun katılacağı Türkçe Olimpiyatı'nda yarışacak olan binlerce yabancı öğrenci, Türk okullarında çağdaş standartlarda eğitim görüyor. Her kesimden insanın maddi-manevi destek verdiği okullarla ilgili CHP, aksi iddialarda bulunuyor. Bir süre önce TBMM'ye araştırma önergesi vererek okulların araştırılmasını isteyen CHP, aynı konuyu Parti Meclisi (PM) raporunda da işledi. Raporda, okulların maliyetini 'herhangi bir yurttaş grubunun sağlayamayacağı' ileri sürülüyor. Bu iddialara karşı okulları görme fırsatı bulan CHP milletvekilleri, okulların Türkiye'deki eğitim gönüllüsü hayırseverler tarafından finanse edildiğini ve bu kuruluşlarla gurur duyulması gerektiğini belirtiyor.

CHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mesut Değer, geçen ay Sudan'da ziyaret ettiği Türk okuluyla ilgili olumlu izlenimler edindiğini söyledi. Bu okulların gelecekte o ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesi adına çok önemli olduğunu belirten Değer, Türkiye'nin tanıtımı adına da bu kurumların büyük hizmetler verdiğini söyledi. Değer, "Okulların hem tanıtım, hem karşılıklı ilişki hem de Türk işadamlarının dışarıdaki yatırımlarıyla ilgili büyük katkıları var. Aynı zamanda okullardaki çocuklar dilimizi öğreniyor. Bu okullara devletin de destek vermesi gerekir." dedi. Gezdiği okullarda zenci çocuklarla beyazların birlikte eğitim gördüklerine şahit olduğunu anlatan Değer, Türkiye'deki 'laik eğitim sistemi'ne aykırı bir duruma da rastlamadığını söyledi. Değer, şöyle konuştu: "Ben okullarda iyi bir eğitim verildiğini gördüm, başarılı insanlar yetiştiriyorlar. Sudan'daki okulu çok kaliteli buldum. Okullar, Türk işadamları tarafından yaptırılıyor ve öğrencilerin verdiği ücretlerle finanse ediliyor."

'Okulları görünce mutlu olmamak mümkün değil'

CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım da Yemen, Hindistan ve Moğolistan'da Türk okullarını ziyaret ettiğini ve gururlandığını söyledi. Yabancı çocukların kendilerini İstiklal Marşı'yla karşılamasının gurur verici olduğunu anlatan Yıldırım, "Gittiğim okullarda Atatürk'ün resmi asılıydı ve Cumhuriyetimizin temel ilkeleri öğretiliyordu. Laik bir eğitim verildiğini gördüm. Çocuklar Türkçe öğreniyordu. Bu tablodan mutlu olmamak mümkün değil." dedi. Hindistan'daki okulda gözyaşlarını tutamadığını belirten Yıldırım, Türkiye'den binlerce kilometre ötede Türkçenin ve Türk kültürünün öğretildiğine dikkat çekti. Yıldırım, şöyle konuştu: "Yurtdışında bu okullar aracılığıyla çok yararlı hizmetler gördüm, çok etkilendim. Hindistan gibi bir yerde Atatürk'le Gandi'nin fotoğrafı yan yana. Moğolistan'a gittim; devletin yapamadığını bu okullar yapıyor. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin hizmet gönüllüleri, dünyada 100'den fazla ülkede bu hizmetleri yapıyor. Eğitime karşı durmak yanlıştır; alkışlamak lazım." CHP'li Mehmet Yıldırım, CHP'nin araştırma önergesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Önergenin kabul edilmesini istiyorum. Çünkü bu okulların araştırılması ve yapılan güzel çalışmaların herkes tarafından bilinmesi gerekir."

zaman.com.tr

Geri