türkçemizin incisi f klavye

hardsolver

New member
arkadaşlar birkaç günlük bir yazı dizisi şeklinde f klavye hakkında bilgiler verceğim dünyada defaten ödül almış bu klavyemizi tanıyalım ve sahip çıkmaya çalışalım işte ilk yazı giriş şeklinde yarın devamı gelecek (alıntıdır)
Gelecek yıllarda okuma yazma bilen her insanın zorunlu gereksinimi haline gelerek daktiloların da yerini alacağı kesin olan bilgisayarlar, ülkemizde genellikle ilkel yöntemlerle kullanılmakta; onparmakla, klâvyeye bakmadan yazma ve kullanma yönteminin yaygınlaşmaması nedeniyle, özellikle yazı işlerindeki zaman ve emek israfı büyük oranlarda bulunmaktadır.
8-10 sayfalık bir raporun 1-2 parmakla bilinçsiz olarak yazılması ile onparmakla klâvyeye bakmadan yazılması arasında 4-5 katı bulan verim farkı genellikle gözardı edilmekte ve düşünülmemekte, hattâ bilinmemektedir.



Ülkemizde bilgisayarların bilinçsiz kullanılmasının ve onparmakla kullanım yönteminin yaygınlaşmamasının baş etkeni, bilgisayarlarda Türk dilinin özelliklerine ve Türk Standardına uymayan klâvyelerin sorumsuzca yayılması; bunun da nedeni, bilinçsizlik ve kuralların uygulanmamasıdır. Gümrük kanunları; sadece mekanik, elektrikli ve elektronik daktilo klâvyelerinin değil, her türlü alfanümerik klâvyelerin de Standart Türk Kodu’na uymasını zorunlu kıldığı halde, bilgisayar klâvyeleri bu hükümden muafmış gibi (yorum hatalarıyla) mevzuat ihlâl edilmektedir.


Türk dilinin özelliklerine göre onparmakla-bakmadan klâvye kullanma yöntemi için çok verimli bir Standart Türk Klâvyesi 1955 yılından beri resmen varolduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce (Onparmak yönteminin bilinmediği çağlarda) belirlenen (ve Türkçedeki binlerce sözcüğün yazılmasına olanak vermeyen) “Amerikan Standard Code for Information Interchange (ASCII)” klâvyeyi Dünya standardı zanneden ve buna eklenen, Türkçeye has 7 harfin, en kullanışsız yerlere bilinçsizce yerleştirilmesiyle oluşturulmuş klâvyeyi de “Q Türkçe” standardı olarak kabullenen kullanıcıların bu hususta bilinçsiz oluşları, bilgisayar kullanımındaki verimsizliğin en büyük etkeni olmaktadır.
Klâvyelerin oluşturulmasında bir Dünya standardı yoktur ve değişik dilleri konuşan toplumların ses, hece ve harf ayrıcalıkları varoldukça Dünyanın tek bir standardı olamaz da. Örneğin, Türkçedeki “ç, ğ, ı, İ, ö, ş, ü” harfleri, başta İngilizce olmak üzere birçok dillerin alfabelerinde yoktur. Cyril ve Arap abeceleri, Çin ve Japon harfleri ise bambaşka karakterlerdir. Bunları Dünya standardı olarak birleştirmek bugün için hiç düşünülemediği gibi, değişik dillerdeki seslerinin ve harflerinin çoğunun aynı olduğu Lâtin alfabesini müştereken kullanan İngiliz, Fransız ve Alman klâvyelerinde de ”é, è, ê, ç, ö, ü, β” gibi ayrıcalıklar için bu ülkelerde kendi dillerinin özelliklerine göre düzenlenmiş farklı klâv­yeler kullanılmaktadır. Özet olarak klâvyelerde tek bir Dünya standardı yoktur ve olması gerekmemektedir.

Ülkemizde 1950’li yıllarda klâvyeyi Türk dili özelliklerine uygun olarak Bilimsel Yöntemlerle Standartlaştırma çalışmaları, yapıcı bir ruhla (1928’de Atatürk’ün yaptığı harf devriminin bilimsel yönü örnek alınarak) geliştirilmiş ve Türkçedeki harflerin kullanılma oranları, sesli-sessiz ilişkileri, hece ve sözcük yapıları, eklentilerin uyum kurallarıyla, parmakların kuvvet, yetenek ve işlekliklerine göre en verimli çalışabilecekleri yerlere harflerin yerleştirildiği, üzerinde çalışanların Dünya şampiyonu bile olabilecekleri (oldukları), rekorlar kırabilecekleri (kırdıkları) Standart Türk Klâvyesi, 20 Ekim 1955 tarihinde, önce “Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi” tarafından, sonra “Devlet Malzeme Ofisi” ve “Türk Standardları Enstitüsü” tarafından resmen kabul edilmiş; bu arada Gümrükler Kanununa da standarda uymayan klâvyelerin ithalini yasaklayan madde eklenmiş; daha sonra ülkeye bilgisayar ithalâtının başlamasıyla da, sadece mekanik, elektrikli ve elektronik daktilolar için değil, bilgisayarlar için de “TS 2117 – UDK 681.6.065” kodu ve “İki Elle Kullanılan Alfanümerik Klâvyelerin Temel Düzeni” başlığı ile (bugün “F Türkçe” diye bilinen klâvye olarak) tescil edilmiş bulunmaktadır. Fakat bu hükümlerin bilgisayar klâvyeleri için de uygulanması genellikle ihmal edilmektedir.

Dünyanın en çok konuşulan dili İngilizce olduğu için bilgisayar satışlarında da başta gelen İngiliz klâvyesi, Amerikan ve İngiliz firmalarının bile; gerek donanım, gerekse yazılım bakımından ürettikleri tek klâvye değildir. Üretici firmalar, dil ayrıcalıklarını gözönüne alarak, istenen her türde klâvye ile donanım ve yazılımlar üretip satmaktadırlar; yeter ki ithalâtçı, yerli üretici ve kullanıcı, klâvye konusunda bilinçli olsun ve kendi dilinin klâvyesini istesin. (Satıcı firmaların ürettikleri çeşitli klâvyeler arasında Standart Türk Klâvyesi, Microsoft firmasının DOS yazılımlarının klâvye dizini içinde TS5881 kod “F440” standardı ile; Windows işletim sistemlerinde de aynı kodda mevcut “F Türkçe” için sadece “Shift Alt” tuşlarına aynı anda basmakla kullanıma hazır bulunmakta; Apple firmasının ise, “MAC İşletim Sistemi” içinde hem yazılım hem de donanım olarak tamamı Türk Standardları Enstitüsü Klâvyesine uyumlu ve kullanıma hazır bulunmakta; Elektronik posta işlemlerinde ise kod tabloları “ISO 8859 table 9” kod’a ayarlanarak –karşı taraf da bilinçli ise- iletişim hiçbir sorun olmadan sağlanabilmektedir.)

KAYNAK :
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU RAPORU (KLÂVYE BÖLÜMÜ)
SEKİZİNCİ 5 YILLIK KALKINMA PLÂNI: 2001-2005
 

ysankaya

New member
walla ben kendi adıma konusim
f klavyeden başka bi klavyeyle kesinlikle yazamıorum... bilgiler cok güsel bide şu f klavyenin mucidinin ismini verseydin daha da tam olucaktı... NEYSE sen yazmadın bari ben yazim bu büyük sahsiyetin adı İHSAN YENER... o olmasaydı bizim suan kendimize özgü bi klavye bicimimiz olmicaktı...
 

NeCcko

Altın Üye
Ben pc kullanmaya basladıgımda hep q klavye gördüm ilk f klavye gördügümde şaşırmıstım hatta cafeye gitmistim bos pc varmi dedim adam var ama f klavye demişti bende dedim bu f klavye herhal bi klavye modeli olsun ac dedim masaya oturdum hemen adami çagırdım abi bu tuşlara bişeyler olmus hepsinin yerleri karışmıs dedim adam başladi gülmeye fena rezil olmuştum hiçbişey demeden hesabida ödemeden dogruca cıktım adamda bişey demedi sanırım sabah sabah sen beni güldürdün ya para istemez demiştir :D
Dicem o ki keşke başta f gorseydim ve kullansaydım baksana daha kolaymıs onu kullanmak
 

Mephisto

R€B€L
kullanmı kolay q ya gore ama piyasası yok ıste =)
millete ne cerırsenız onla yazıyolar ver f ı bakalım 2-3 hafta sonra q ya bakmaz bıle.

ben kafama gore takılıyom 10 gun q yazıyosam 10 gun f yazıyom :p suanda q klavyeyle yazıorum.
yaygınlaşsa iyi olur gıbı
 

lazaslan

New member
Güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş.
ben askerdeyken henüz bölüğümüze bilgisayar alınamadığı için bütün yazı işlerini bir daktilo ile yapardım.
Tabii ki F klavye idi. Hiç zorlanmadan alışmıştım. ve çok hızlı yazabiliyordum.
160 kişilik bölüğün tüm yazışmlarını o daktilo ile 6 ay boyunca sürdürmüştüm.
Sonra bilgisayar aldık ama ben bir ay sonra terhis oldum.
Yani anlayacağınız azabı ben çektim sefasını benden sonra gelip bilgisayarla devam eden yazıcı kardeşlerim sürdürdü.
Diyeceğim şudur ki ; F klavye kullanması çok kolay ve rahat bir kalvye biçimi.
Aslında tüm bilgisayar kalvyeleri F klavye olsa buna alışmak zaman almayacağı gibi çok da kolay olacak.
Yazıda da belirtildiği gibi verim açısından da faydalı olacak.
Bize ait değerlere sahip çıkmadığımız gibi buna da sahip çıkmıyoruz.
Nedendir hep merak ederim. Keşke bu tarz konularda biraz daha duyarlı olabilsek...
 

bLue__qirL

Banned
yha tmm gslde mesela bsm okuladki bilg. labaratuvarında klavyeler f ve yazmakta zorluk çekioruz yha olamaz böyle bişey tek tek iki saat harf arıoruz yha en sonunda deliriyorum dili eng. yapıp q ezberden yazıorum napim başka şansım yok :(
 

gl420cdi

New member
ben bir ticaret liseli olarak hep f kulllanırım bunun yayğınlaşmasınıda çok isterim ama yapacak fazla bişey yok varsa fikri olan yazsın paylaşssın bizimle
bu is tse nin tekelinde diye biliyorum onlarda yatıyor yatıyor yatıyor.....
 

HTML

Üst