Türbanlı bacım başı açık flörte yakın
28 Şubat İslamcı erkekleri çok değiştirdi.
AKP, MKYK üyesi Ayşe Böhürler çok ilginç açıklamalarda bulundu. Muhafazakar erkeklerin röntgenini çeken Böhürler 28 Şubat ile muhafazakar erkeklerin şekil değiştirdiğini bıyığı, sakalı kestiğini söyledi. Bunları anlatırken de o döneme ait çok ilginç bir anısını paylaştı.
Mini etekli kamuflaj
Soru: Muhafazakâr erkeğin başörtülü kadınla birlikte çalışması, 10 yıl önce nasıl cevaplanıyordu?
Ayşe Böhürler: 28 Şubat öncesi ve sonrasında bu durum çok fark etti. 28 Şubat öncesinde Müslüman kadın ve erkek birlikte çalışmayı, iş arkadaşlığını bir noktaya getirmişlerdi. Oysa 28 Şubat ile “başörtülü iş arkadaşları” muhafazakâr erkeklerin daha dindar görünmesine sebep oldu. Bir manada başörtülü iş arkadaşları muhafazakâr erkeklerin fişlenmesine, etiketlenmesine sebep oldu. Fiziken durum şöyle: Herhangi bir müessesede başörtülü bir kadın yoksa o iş yerinin dindar birine sahip olup olmadığını anlamanız mümkün değil.
Mini etekli sekreteri olan Gülen cemaati üyesi işadamı
Hiç unutmuyorum; Taksim'de bir ofiste çok şaşkınlığa uğramıştım. Büyük bir ofisti. Fethullah Gülen cemaatine mensup ya da benim öyle olduğunu düşündüğüm birinin ofisiydi. Bir konuda çekim yapmak için oradaydık. Önümüzde “representer” olarak gayet hoş, mini etekli bir hanım vardı. Müessese sahibinin kimliğini anlayabileceğiniz hiçbir ipucu yok. Çekim için arkada bir oda açıldı. Oraya geçtiğimde ise bilgisayarların başında dört başörtülü kız gördüm. Bu benim için çok trajik bir şeydir. Sonra kızlarla da konuştum. Hepsi üniversite mezunu, eğitimli. Fakat belli ki işin mutfak kısmındalar. Ve “mini etekli hanımefendi” için açılan o kapı, onlar için çok kolay açılan bir kapı değildi. 28 Şubat sonrasındaki dönemde durum böyleydi.
Muhafazakar erkekler başı açıklara nasıl bakıyor
Soru: Başı açık kadınlara “bacım” diye hitap etmeyip, onları flörte daha yakın bulmaları da bununla mı ilgili?
Ayşe Böhürler: Tabii başı açık birini yakınlaşmaya daha müsait görüyor. Yakınlaşmak için flört ettiğinde daha az tepki alacağını, karşı tarafın daha kolay sinyal verebileceğini düşünüyor. Başörtülü bir kadının sınırlarını muhafazakâr bir erkek elbette herkesten daha iyi biliyor.
Soru: Sizce muhafazakâr erkekler başı açık olmayı modernlik kriteri olarak buluyor mu?
Ayşe Böhürler: Elbette başı açıklığı modernlik kriteri olarak görüyor. Ofisinde başı açık biri olmasının onu da daha modern yaptığını düşünüyor. Seküler dünyada insanların nasıl önyargıları varsa muhafazakâr erkeklerin de başörtülü kadınlar konusunda benzer önyargılara sahipler. Hatta bazen onlarda çok daha fazla önyargılar var. (Selin Ongun-
(Tempo)
Kaynak