TÜrkÇe Ve TÜrkÇÜlÜk Hakkinda..

estikaan

CRAZY MEN
Katılım
24 Nis 2007
Mesajlar
1,328
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ist . bahçelievler
Türkçe ve Türklük Hakkında...

--------------------------------------------------------------------------------

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu M. KEMAL ATATÜRK'ün sözleri:

"Ne Mutlu Türküm Diyene"

"Bir Türk Dünyaya Bedeldir"

'Türk Öğün, Çalış, Güven"

"Gerçekleri Söylemekten Korkmayınız"

"Benim Naçiz Vücudum Elbet Bir Gün Toprak Olacak, Ama Türkiye Cumhuriyetiİlelebet Payidar Kalacaktır"

"Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir."

“Milliyetin en önemli öğelerinden biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz "

"Türk çocuğu atalarını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır."

"Her milletin kendine mahsus milli gelenekleri, adetleri, özellikleri vardır. Hiçbir millet, aynen diğer bir milletin taklitçisi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynı olabilir, nede kendi milleti içinde kalabilir. Bunun neticesi şüphesiz ki acıdır"

"Millete gideceği yolu gösterirken, dünyanın her türlü ilminden, keşiflerinden, gelişmelerinden yararlanalım, ancak unutmayalım ki, asıl temeli içimizden çıkarmak zorundayız"

"Asla şüphem yoktur ki, unutulmuş olan eski Türk kültür ve medeniyeti, gün ışığına çıkarıldığında, Türklüğün büyük medeni vasfı ve kabiliyeti, bundan sonraki gelişimi ile atinin yüksek medeni ufkunda, tüm dünyayı aydınlatacaktır"

"Her milletin ayrı bir milli kültürü vardır. Maddi ve manevi değerler bütünü olan kültür, bir topluluğa millet olma vasfı ve bilincini kazandırır"

"Kültürü, millet fertlerinin, ortak inanç, ideal, düşünce, zevk, duygu ve acıları ile ana geçim kaynağı; zamanın şartlarına göre şekillendirip belirler"

"Türk kültürü; dil, inanç, töre, örf, adet, anane, gelenek, görenek, tavır ve davranışlar, hukuk, sanat, edebiyat, ekonomi, üretim biçimi, bilim ve teknik gibi sayısız kurum ve unsurun oluşturduğu bir toplumsal değerler bütünüdür"

"Bir ülke insanları arasında duygu, düşünce ve davranış birliğini; yaşatıldığı oranda milli kültür sağlar. Polisiye tedbirlerle bir kültür yaşatılamaz ve değiştirilemez"

"İnancı, dili, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır bulunmamız gerekir, Dil, inanç ve tarih bir köprüdür Köklerimize inmeli, kültürel ve ekonomik yönlerden bir tarih süreci içerisinde bütünleşmeliyiz. Onların yakınlaşmasını beklemeyip, bizim onlara yakınlaşmamız gerekir"

"Ey Türk Gençliği ! Birinci vazifen; Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur"

'Türkiye Cumhuriyetinin temeli, Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürüdür..."

"Türk Milleti, milli birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir..."

"Türk milletinin yapısına en uygun düşen yönetim şekli cumhuriyettir."

"Bayrak bir milletin şerefidir."

"Büyük devletler kuran atalarımız, büyük ve etkili medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu araştırıp incelemek, Türklüğe ve dünyaya bildirmek bizim için borçtur"

"Dünyanın bize hürmet etmesini istiyor isek, önce biz kendi benliğimize ve milletimize saygıyı; duygu, söz ve davranışlarımızla gösterelim ve bilelim ki, milli benliğini bulamayan milletler başka milletlerin esiri olur"

"Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir"

"Kadınlarımız, erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmak zorundadırlar"

"Vatan ve Cumhuriyet çalışkan insanların omuzlarında yükselir"

"Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir"

"Fikirler, zorla ve şiddetle asla öldürülemez"

ALPER TUNGA: "İnsan kalbi ettir, çürür, bozulur gider. Ey insan onu iyi kolla"

OĞUZ KAĞAN –İSKİT HANI: Size kağan oldum, gökyüzü çadırımız (otağımız), güneş ise tuğumuz olacaktır... Er kişi düşmanlarını ağlatıp dostlarını güldürmeli. Hakan da olsa, kimse Türk'ün töresini değiştiremez"

BİLGE KAĞAN: "Türk Milletinin, Türk Devletinin adı,sanı yok olmasın diye çalıştım. Az milleti çok, aç milleti tok kıldım. Yoksul milleti zengin, tutsak milleti efendi kıldım. Bunca yere Türk adını, Türk şanını ulaştırdım... Beyleri doğru olunca millette doğru olur... Bilgisiz kağanlar tahta oturmuş, kötü kağanlar gelmiş, bunların buyruk beyleri de bilgisizmiş. Bu durumdanda düşmanları yararlanmış; kardeşi kardeşe, milleti birbirine düşürmüş. Bu tuzağa düşen Türk milleti; il tuttuğu toprağı elinden çıkarmış, oğulları köle, kızları cariye olmuş. Türk adını bırakıp yabancı, adlar almaya başlamış, düşmana boyun eğmişler, işlerini güçlerini yabancılara vererek onlara hizmet etmişler. Düşmanlar, Türk milletini yok edeyim, soyunu kurutayım diye uğraşıyormuş. Türk milleti yok olmaya gidiyormuş Ancak Tanrı, Türk Milleti yok olmasın, millet olarak kalsın diye... Tanrı güç verdiği için; ilsiz, öndersiz kalmış, töresini yitirmiş milleti... Atalarım töresince yeniden düzenlemiş... Kötü kişi gelip, birliğini bozmasın. Silahlı gelip seni dağıtmasın... Üstte gök çökmedikçe, altta yer varılmadıkça, Türk milleti senin devletini, töreni kim bozabilir? Ey Türk Milleti; titre ve kendine dön...!"

ALİ SİR NEVAİ: "....Ana dilim üzerinde düşünmeye koyuldum. Türkçe'nin derinliklerine dalınca gözlerime on sekiz bin alemden daha yüksek bir alem göründü. Bu alemin süsler, bezekler içinde enginleşen göğü, dokuz kat, gökten daha üstündü. Bu erdemler, yücelikler hazinesinin incileri yıldızlardan daha parlaktı. Bahçelerindeki gülleri güneşler gibiydi. Bu alemin aydınlık alanlarında ilhamını şahlanan atını koşturdum... Cihanda Türk Edebiyatı bayrağını kaldırmakla Türkleri, tek bir millet, tek bir topluluk haline sokmuş olacağım. Milli ve yüksek bir edebiyat; ancak milli şuur ve milli zevkin geliştirdiği bir dille yaratılır... Türk, Farstan; daha keskin zekalı, daha anlayışlı, daha saf, üstün, daha kabiliyetli, daha pek yaratılışlıdır. Fars dili, yüksek ve derin konuları anlatmakta yetersizdir... Türkün bilgisiz ve zavallı gençleri, güzel sanarak, farsça şiir söylemeğe özeniyorlar. İyi ve etraflı düşünseler, Türkçe de bu kadar genişlikler, incelikler, derinlikler ve zenginlikler durup dururken, bu dilde şiir söylemenin ve sanat göstermenin daha kolay, şiirlerinin daha beğenilir olacağını anlarlar... Söz ve ibarede, kelimelerin anlam ve kavramında Türkçe, Farsçadan üstündür. Türkün öz dilinde öyle incelikler, güzellikler, sanatlar vardır ki; bu kelime inceliklerini, özlerini ifade edecek Farsçada karşılık yoktur... Türkler, doğru, dürüst, temiz niyetlidirler..."

Yunus Emre, Karacaoğlan, Dadaloğlu ve Köroğlu gibi şairler Türkçe şiir söyleyerek Neva'iyi haklı çıkarmışlardır. Ali Şir Nevai; tarihin hiçbir döneminde, orduyla, kılıçla hiçbir Türk komutanının, bütün Türk boylarını bir bayrak altında toplayamadığını, ancak kendisinin kalemle ve sözle bütün Türkleri; Türklük duygu ve bilincini canlandırarak, Türkçe şiirlerin engin güzelliğinde birleştirdiğini ileri sürmüş ve bunun haklı gurur ve mutluluğunu yaşamıştır. 32 adet eseri vardır.

MAHMUT KAŞGARLI: "...Tanrının devlet güneşini Türk burçlarında doğurmuş olduğunu ve onların uçsuz bucaksız yurtları üzerinde güneşin hiç batmadığını gördüm. Tanrı dünya milletlerinin idare dizginlerini onlara verdi... onlara Türk adını Tanrı verdi... onları üstün kıldı. Tanrıya şükürler olsun ki Türküm, Türkçe’yi en iyi konuşan, en iyi anlatan, en doğru anlayan Türklerdenim... Ben Türklerin bütün şehirlerini, obalarını, bozkırlarını baştan başa dolaştım Bütün Türk boylarının dillerini, ağızlarını belledim... Türk dili ile Arap dilinin at başı beraber yürüdükleri bilinsin... Türkler esas 20 ana kökten oluşmuşlardır. Her boy ayrıca uruğlara bölünmüştür... Akıl, Türkçe’yi öğrenmeyi emreder... Türklerin oklarından korunmak isteyenler, onlara düşman değil dost olsun. Tatar, Türkten bir el-il'dir..."

YUSUF HAS HACİB: " Millete içtenlikli, büyüğe saygılı, küçüğe dürüst ol... Yönetici tavrını düzeltir, eylemini doğru tutarsa, halkta davranışını düzeltir... İnsanı bilgisi korur... Töreye uyanın yüzü güler... İnsanın değerini, aklı, bilgisi ve erdemi yükseltir. Bilgili bilir, anlayışlı hoşgörü gösterir... Dünya beyleri arasında en iyileri Türk beyleridir. Bu Türk beyleri arasında adı meşhur ve ikbali ayan beyan olanı Alper Tunga idi. O yüksek bilgi ve faziletlere sahip idi. Bilgili, anlayışlı ve halkın seçkini idi... Uyanık, anlayışlı insan, bu dünyaya hakim olur... Türkçe söz, dağ keçisi gibidir... Bütün kötülüklerin anası cehalettir. Bir toplumda en önemli şey eğitim öğretimdir... Eşitlik, zenginleri fakirleştirerek değil, fakirleri zenginleştirerek sağlanmalıdır... Ferdin saadeti, toplumun saadetine bağlıdır.

MEHMET EMİN RESULZADE: " Türk boyları, farklı özellikleri olan birer akarsudur. Her nehir kendi yatağında (yurdunda) aksa da sonuçta bunlar Türklük (turan) denizinde birleşirler... Türkçe; Türk Dünyasını oluşturan Türk Boylarının birbiriyle yeniden tanışıp kaynaşmasının ve Türk Devletlerinin sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmesini sağlayacak yegane araçtır. Türk Dünyasının temeli Türçedir. Türk Tarih ve kültürüdür.”Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez”. “İnsanlara hürriyet , milletlere istiklal” .

YUSUF AKÇURA: " Türklerin, Rusça, Arapça, Farsça gibi yabancı dillerden kelime alması uygun değildir. Türk dilindeki yabancı kurallar ve anlaşılması güç Arapça, Farsça tabirler atılmalı, alaca bulaca iş olmaz. Kişinin üzerinde akçe olduktan gayrı minnete ne gerek... Türk boyları kendi şiveleriyle yayın yapmasın. Türkler arasında dilbirliği, en çok işlenmiş ve gelişmiş bulunan İstanbul şivesi esas alınarak gerçekleştirilsin... Tatar sözcüğü Moğolun değil, Türkün anlamdaşıdır. Türk ve Tatar birdir... Tatarlar, Türk boylarından biri ve Türk zümresidir".

İSMAİL GASPIRALI: “Türk milletinin birinci düşmanı, eğitimsizlikten kaynaklanan geriliktir... Türklerin, dünyada hakettiği yeri alabilmeleri için, Dilde, Fikirde, İşte Birlik fikrini hayata geçirmeleri, Türk devlet ve boylarının işbirliğinin, bu esaslar çerçevesinde yapılması gerekir. Ortak iletişim dili olarak en gelişmiş lehçe İstanbul Türkçesi seçilmelidir...”

AHMET YESEVİ: "İnsan geçimini çalışarak sağlamalı, asalak olmamalıdır."

EMİR TİMUR: "Biz mülükü Turan, Emiri Türkistanız; Biz ki Türk oğlu Türküz. Biz ki milletlerin en kadimi ve en ulusu (büyüğü) Türkün başbuğuyuz... Benim maksadım Tatarı, Türkü bir edip, Türkleri bir bayrak altında toplamaktır".

KARAMANOĞLU MEHMET BEY: "Bu günden sonra mecliste, okulda., resmi daire ve meydanlarda; Türçeden başka bir dil kullanılmayacaktır".

SULTAN l. MURAT: " Bir ordunun kuvveti, sayıca fazla olmasından gelmez".

SÜLEYMAN PAŞA: "Osmanlı Edebiyatı demek doğru değildir. Dilimize Osmanlı dili, milletimize Osmanlı milleti demekte yanlıştır. Çünkü Osmanlı tabiri yalnızca devletimizin adıdır. Milletimizin adı ise yalnız Türktür. Bundan dolayı dilimiz Türk Dili, edebiyatımızda Türk Edebiyatıdır".

ÖMER SEYFETTİN: "Milliyetimiz nasıl Türklük, Vatanımız Türkiye ise, dilimizde Türkçedir... Bir milletin yalnız bir dili olur... Türk, Türkçeyi sever, Türkçe konuşur ve yazar... Milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında dil temel unsurdur... Türkçe bizim manevi ve mukaddes vatanımızdır. Bu manevi vatanın istiklali, kuvveti; resmi ve milli vatanımızın istiklalinden daha mühimdir. Çünkü vatanını kaybeden bir millet eğer lisanına ve edebiyatına hakim kalırsa mahvolmaz (doğru örneğin yahudiler) yaşar ve yine bir gün gelir siyasi istiklalini kazanır, düşmanlarından intikam alır".

HACI BEKTAŞ VELİ: "İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. Kadınları okutunuz. Ara, bul. İncinsen de incitme... Murada ermek sabır iledir... Araştırmak, açık bir sınavdır. Her ne ararsan kendinde ara... Eline, beline, diline sahip ol. Bilginler hem arıdır, hem arıtıcı... Bilim adamı ve sanatçının ilk makamı edeptir (terbiyeli olmak)... İnsanın iyiliği sözünün güzelliğindedir. Kendine ağır geleni, başkasına da yapma.. Hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız. Düşünce karanlığına ışık tutanlara yardımcı olunuz.. Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız. Peygamberler ve önder kişiler, insanlığa Tanrının bir hediyesidir"

ALPARSLAN: “Size güzel bir yurt aldım. Birlik ve beraberliğinizi bozmazsanız, sonsuza dek Türk yurdu olarak kalacaktır”

ÖZLÜ SÖZLER:

" Türk’e Türk propagandası yapan, iki yüzlüdür. "

" Türkün Türkten başka dostu yoktur".

" Devletler, Milletler; yenilir, öldürülür, hatta esir edilebilirler, ancak milli şuurları asla yok edilemez".

" Türk’ün en büyük düşmanı; yine bilinçsiz bir Türk’tür. "

" Aslını gizleyen dönmedir, devşirmedir, haramzadedir, melezdir veya art niyetlidir".

" Uzun yıllardır devam eden siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle, kendiyle barışık Türk halkı; güvensiz, şüpheci, kararsız ve umutsuz insanlar yığınına dönüştü".

" Devlet sanatçısı olmaz, halk sanatçısı olur. Devlet sanatçılığı unvanı ve uygulaması; spora, sanata, bilime siyaset, kayırma girmesi demektir, bu da toplumda yozlaşmaya, küskünlüğe yol açar".

“Türküm, doğruyum, çalışkanım..."

“Tanrı Türk’ü Korusun ve Yüceltsin.”

Halkın Vicdanının Sesi;Namık KEMAL (1840-1888)

‘’Felek her türlü eziyetini toplasın gelsin

Dönersem kahbeyim,

Millet yolunda bu azimetten.

Kaçarmı merdolun,bir can için

Meydanı gayretten…’’

Böyle dediği için Kıbrıs’a sürüldü,

Mayosa zindanına atıldı ve Sakızda öldü
 
Geri
Üst