Sta,İde ve Probina

M_Ce

New member
Katılım
31 Ocak 2007
Mesajlar
2,089
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Ümraniye / İST
Sta4cad, İdecad ve Probina programlarının avantajları dezavantajları kullanım kolaylıkları,zorlukları .Kısacası bu konunun tartışılmasını istedim.Hepsini öğrenmeye gerek var mıdır yok mudur?Herkese şimdiden teşekkürler.
 
TAban olarak aynı ben şimdiye kadar 3 ünüde inceleme fırsatı buldum ama Probina yı çok değil.
İde ve Sta kullanıyorum.

Bir kanıya göre İde çok sağlıklı hesap yapmıyor. Ben buna katılmıyorum. İlle çok donatı atan daha sağlıklı hesap yapiyo diye kural yok.ç Biliyosunuzki az demir atmak kadar çok demir atmakta tehlikeli. :)

Ama avantajlara gelince.

İde nin beğendiğim yanı kullanım kolaylığı derli toplu bi program oluşu hesap ve çizim ile ilgili herşeye tek pencerede ulaşabiliyorsunuz. Aklınıza gelen herşeyi yapabilirsiniz.
Kullanıcıyı kontrolu daha kolay. halaı bi eleman atmanız çok zor. Sat4cad de bu birazdaha kolay. Sta da aks ları attıktan sonra istediğin herşeyi yapabiliyor ve analize geçe biliyrosunuz. İde de bu kontroller daha iyi yapiyo. olumsuzlukları düzeltmeden ne analize geçmez. Sta da bunu yapiyo ama yeterli değil.

Sta cad belediye ve resmi kurumlarda daha çok kabul görüyo. Bence bu programın kötü oluşundan değil millet bilmediği bi programın verdiği rapor ve projelerin altına imza atmaktan ve kontrol etmekten korktuğu için. Stanın çok kullanılma nedenlerinden en önemliside radye temel hesabını içine alan ilk program oluşu. Düğer programlar buna daha sonra başladı ama onun kadar sağlıklı hesap veremedi. Şimdi ise hepsi bir birine çok yakın sonuç vermekte..

Hepsini öğrenmem gerekirmi sorusuna gelince. Piyasada varım demen için en birini çok iyi bilmeli. İkisini kullanabilmeli ve üçünden de haberdar olman gerekli. Anlatabildim mi. :)
 
Liman' Alıntı:
Hepsini öğrenmem gerekirmi sorusuna gelince. Piyasada varım demen için en birini çok iyi bilmeli. İkisini kullanabilmeli ve üçünden de haberdar olman gerekli. Anlatabildim mi. :)

Bu sözü sevdim.Bu söz Statikçilerin sözü olsun
 
Liman kardeşime katılıyorum.

ide : kulllanım kolaylığı
sta4cad: ideye göre bı cok özelliği var.Radye ,kademeli radye , kare kolonun üzerine yuvarlak konon yapabılme ve kesit cızımlerı.

ama ikisinde de saatlerce süren çizim düzeltme olayları.. yok bodrum perdelerındekı acıklıkları cız demırlerı duzelt. govde donatılarını cız ... bı suru bı suru sey işte...
 
buderus' Alıntı:
ama ikisinde de saatlerce süren çizim düzeltme olayları.. yok bodrum perdelerındekı acıklıkları cız demırlerı duzelt. govde donatılarını cız ... bı suru bı suru sey işte...

Bak buderus'un saatlerce bilgisayar başında düzeltme olayına şahıt olunca bir arkadaşı inş muhendislik işaretlittirmedım çok zor ya öle düzelt dur :=)
 
haklısınız adres ve buderus dostlarım. Bu düzeltme işi olmasa işimiz kolay ama malesef saatlece düzelt me yapmak ve her bi detayı tek tek incelemek bakmak çok sıkıcı ama malesef bende o sıkıcı işi yapiyorum yanı projecilik. Siz hiç 25X30 kolonun içinde 26Q18+16Q14 gördünüz mü. Ben gördüm :)
Düşünüyorum yaa 25x30 kolonun içine bu demiri koysan ınanın beton dökecek yer kalmaz.
Hesaplarda harklı çizimde farklı donatı. 120cm yüsekliğinde bi duvar altı hatıla 360cm uzunluğun da bi donatı atmak ilginç olsa gerek.
helede buderus arkadaşın dediği gibi deprem perdesi varsa o zaman ölmekten beter olduk.

Bu dediklerim alıntı değil kendi başıma gelen aklıma ilk etapta gelen şeyler.
 
bence sta mükemmel neden diyeceksiniz... sta en yeni analizleri hemen bünyesine katıp en az hata ile sonuçları size aksetirebiliyor.. sta yanlızca bina tasarımı yapmıyor aynı zamanda kubbe havuz ve çelik tasarımıda yapıyor buda ayrı bi güzellik..
inşaatttan anlayanlar bilir.. diğer programlar liner denlemleri çözerken yeni gelen yönetmenlikteki liner olmayan davaranışı çözemiyor sta bunu çok güzel başarabiliyor.
%10 tanım aralığında yapıyor.. buda biraz eksik gibi en az %1 yapması gerekir ama zamanla onuda yapacaktır... liner olmayan denklemleri en iyi çözen sap2000 oda %1 aralığında çözüyor isteyennler bunu daha da düşürüp çözüm yapabiliyor ama oda analiz yapınca baya zaman alıyor..
stanın kullanımı çok basit ve yeterli.. probina bence hantal bi program idede eksik.... kendini daha iyi geliştirmesi lazım diye düşünüyorum

neyse benden bu kadar
 
benim bildiğim kadarıyla yurtdışında sap2000 ve etabs yaygın olarak kullanılıyor...bi kaç yamayla sap2000 in betonarme hesap yaptığını duymuştum...bu yamayla birlikte en ii program bence sap2000
 
Sap 2000 programı tek başına betonarme çözebilen bir program değildir. Yapı davranışı ve yapı yüklerini gerçeğe çok yakın çözümlerle veriyor. ama size bi donatı planı veya kalıp planı vermiyor. Betonarme çözüm derken (şunu açıklamak gere) size herhangi bir elemanda kullanılacak donatı alanını veriyor. gerisi size kalmış.

Kullanılacak donatı cinsi-aralığı, çizimi, kalıp planı... vs. gibi işleri sizin üstünüze yıkıyor.

Böyle işlerde benim üstüme kaldıktan sonra bu programı kullanmak çok mantıklı gelmiyor bana.

Şunu yapabiliyorsak çok iyi.

Sap2000 de çıkan sonuçları Sta4Cad, Probina, İDECad gibi programda kullanıp tam çözüme ulaşmak çok iyi,

Etabs kullanmadım o yüzden bi yorum yapamıyacağım.
 
Liman' Alıntı:
Şunu yapabiliyorsak çok iyi.

Sap2000 de çıkan sonuçları Sta4Cad, Probina, İDECad gibi programda kullanıp tam çözüme ulaşmak çok iyi,

E

senin dediğin gibi yapmak fazla zaman almaz mı? sap ta donatı alanı bulup sta da kalıp ve donatı planı hazırlamak :)
 
çıkan sonuçları derken kolon, kiriş ve döşeme yüklerini sta ya verip analiz yaptırmayı kasdettin.
 
açıkcası bitirme tezimi idecad ve probina programlarının karşılaştırılması olarak yaptım..
bunlardan probina da -diğer programlarıda dahil ediyorum ki görsel açıdan çok iyi olmasına karşın idecad den daha çok demir metrajı çıkarıyordu...
ayrıca probina merdiven tasarımında fazla bir seçenek sunmuyordu ve ayrıca diagonal kirişler atamıyordu..
ama yeni çıkardıkları v14 de diagonal kiriş atımını aşmışlar.. merdiven tasarım şekillerine henüz bakmadım..
sap2000in ise kursuna gittim ve bu programın aşırı derecede teferruat istedigini biliyorum...

tavsiye istersen hepsinin kurslarına gitmeni tavsiye ederim.. ve kurstan çıktıgında en az 2 projeyi tamamıyla bitirmiş olursan kurstan iyi derecede faydalanmışsın demektir...
ayrıca eger öğrenciysen halen okuldaki hocalarınızdan bu programların kurslarını açmalarını isteyebilirsin - ucuza gelmesi açısından , hocalar herzaman daha ucuza açar-
+autocadi kesin bil .. heryerde karşına çıkar ve müh. için ilk ögrenmen gereken programlardan birisidir desem yalan olmaz... :-D
 
Dünya'da bir eşi benzeri daha görülmeyecek bir mühendislik ve projecilik anlayışıyla ayakta duran Türkiye inşaat piyasanın ürünü olan üç programı sonuçta eleştirmenin yada kıyaslamanın doğruluğuna da çok inanmıyorum... Tamamen ticari amaçlarla, fakat mühendislik yükünü hafifletmek gibi iyi niyetlerle yapılmış bu üç programın yan etkileri nelerdir bunları konuşmak gerek bence!!! Kendi görüşlerim şu şekilde;
1-) Yeterli yapı davranış bilgisine sahip olmayan, diploma mühendislerine proje yapa bilme ve ayrıca da yeterli kontrol bilgisine sahip olmayan resmi daireler ve odalarımızın bu projeleride onaylama gibi birinci sırada olacak bir yan etkileri var..
2-) Tecrübeli mühendislerden çok tecrübeli autocad mühendisleri ve bilgisayar kullanıcılarının ortaya çıkması...
3-) Autocad mühendislerinin :) projeciliği ve inşaat mühendisliğini hizmetlerininin ücretlerini al aşağı etmeleri...
4-) Yapı taşıyıcı sistemi olarak betonarme'den öteye gidemeyecek tembel bir mühendis kadrosu
5-) Maalesef ki biz mühendislerin de "Türkiyenin, deprem korkusu olan bir ülke" olmasında payımızın olması

Sonucta bence yapı analizlerini değerlendirmekle ve çizim kontrolleriyle kafa yorması gereken bir mühendis ile sadece çizim yapması gereken bir tekniker kadrosunun eseri olacek projelerin hak ettiği ücretler üzerinden yapılması gereken bir ülke olmalı Türkiye.. Saygılar
 
Maxiress arkadaşımızın dediklerine katılıyorum ancak maddelerde yazdıkları için
1- bence işini ciddiye alan belediye , oda ve yapıdenetimler var okadarda kötü incelenmiyor değiller.
2- tecrübeli mühendisleri yeni mühendisleri eğitmemesinden kaynaklanıyor. autocad mühendisi ve bilgisayar kullanıcılarının şantiyelerin durumunu bilmemelerinden kaynaklanıyor. ( bu ikisinin bir arada olması bence tecrübeli mühendislerin yanlarında bilgisayar programlarını bilen arkadaslarla beraber çalısmasıyla çözülebilir yeni mühendisler kendilerini 1 adım daha öne cıkakrır tabi bunu eskiler istermi şüpeli çünki piyasa şartları)
3- Piyasa şartları % 50 kim daha aşağı fiyat verirse ona gidiyor insanlar gerisini düşünmüyorlar
4- betonarme Türkiye şartları işin (ekonomik ve hataları kabullenmesi bakımından) en iyi çözüm olarak görünmesi
5- Müteahitlik yapan ilkokul mezunu insanlar ( aşalamak için demiyorum ) ve her önüne gelenin inşaat yapması ve buna izin verilmesi. Projelerin şantiye tam olarak uygulanmaması.( Bi mühendis olarak şantiyede proje dısında iş yapmayı isteyen varmıdır ve vicdanı el verirmi bilmem dokatorların elinde 1 insanın canı var bizim elimizde ortalama 10 daireli bi binada 4er kişilik aileler oldugunu düşünürsen 40 kişi eder gerisi size kalmıs )

veee bazı insanlarda projeciliği boya küpü zannediyorlar sanki projeyi boyaya batırıp cıkarınca olup bitiyor ve emeğimize saygı göstermiyorlar
 
sizlere istemeye istemeye katılıyorum. İstemeyerek çünkü bu yazdıklarınız kötü ama gerçek.

İşimize yeteri kadar değer verilmiyor. Bizde yeteri kadar özen mi göstermiyoruz. Göstermiyoruz ki bu bahsettiğiniz. AutoCad ve bilgisayar mühendisi terimleri ortaya çıkıyor.

Peki ne yapmak gerek. Okullarda verilen eğitim yeterlimi. Yeterli diyen çıkmayacaktır eminim.
Çözüm mühendisin kendini yetiştirmesi. Nasıl peki. Kitaplardan mı. O kitaplar değilmi bize okulda öğretilenler.

Mühendis acı ama gerçek. 5 sene gibi bi süre kendini yetiştirmek için yok pahasına çalıştırılıyor. Buna sağolsun İMO da çanak tutmakta. 2 sene bi yerde çalışmadan imza yetkisi vermiyo. Peki bu iki sene yenü mühendis nerde ne şartlarda çalışcak. Ben söyleyeyim asgari ücretle. ne iş yapacak büronun ayak işlerini yapacak.

Çözüm mü?
Çözüm insanın kendini yetiştirmesi. Bunun için ne mühendisi olursanız olun önce şantiye tecrubesi edinmek en az 1-2 sene daha sonra projeci, keşif-metrajcı, şantiyeci olunmalı.
 
Liman' Alıntı:
sizlere istemeye istemeye katılıyorum. İstemeyerek çünkü bu yazdıklarınız kötü ama gerçek.

İşimize yeteri kadar değer verilmiyor. Bizde yeteri kadar özen mi göstermiyoruz. Göstermiyoruz ki bu bahsettiğiniz. AutoCad ve bilgisayar mühendisi terimleri ortaya çıkıyor.

Peki ne yapmak gerek. Okullarda verilen eğitim yeterlimi. Yeterli diyen çıkmayacaktır eminim.
Çözüm mühendisin kendini yetiştirmesi. Nasıl peki. Kitaplardan mı. O kitaplar değilmi bize okulda öğretilenler.

Mühendis acı ama gerçek. 5 sene gibi bi süre kendini yetiştirmek için yok pahasına çalıştırılıyor. Buna sağolsun İMO da çanak tutmakta. 2 sene bi yerde çalışmadan imza yetkisi vermiyo. Peki bu iki sene yenü mühendis nerde ne şartlarda çalışcak. Ben söyleyeyim asgari ücretle. ne iş yapacak büronun ayak işlerini yapacak.

Çözüm mü?
Çözüm insanın kendini yetiştirmesi. Bunun için ne mühendisi olursanız olun önce şantiye tecrubesi edinmek en az 1-2 sene daha sonra projeci, keşif-metrajcı, şantiyeci olunmalı.


katılıyorum bu7 acı gerçeklere..

bizler 16 sene okul okuyup daha sonra 2-3 senede ayak işlerinde çalışıyoruz..

okuldaki eğitim yeterli değil çünkü atık pc çağındayız iki katlı bi binayı elle analiz etmen haftalar sürerken paket programlarla bu işler saatin bile çok az kısmını işkal ediyor....


yani hem okul hem paketler yoksa işi miş yok bize
 
Geri
Üst