St.AnGeR
Document Visor..
SQL Server, client ve SQL Server arasında iletişim kurmak için Transact-SQL’i kullanan bir client/server, ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir.
Client/Server Mimarisi
SQL Server, çalışma ortamını, client ve server bilgisayarlarda çalışan işlere ayırmak için client/server mimarisini kullanır.
v Client, bir veya daha fazla client bilgisayarlarının üzerinde çalışır ama ayrıca SQL Server ile server bilgisayarlarının üzerinde de çalışır.
v SQL Server, veritabanlarını yönetir ve istekler arttıkça uygun server kaynaklarını böler.
Client/Server mimarisi çeşitli ortamlar için uygulamaları düzenlememize izin verir. Client programlama arayüzü, farklı client bilgisayarlar üzerinde uygulamaları çalıştırmaya ve network aracılığıyla server’a iletmeye olanak sağlar.
İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi İlişkisel veritabanı sistemi aşağıdakilerden sorumludur:
v Veritabanındaki veri arasında ilişki sağlamaktan.
v Veri arasındaki ilişkileri bozmayan kurallara göre verinin depolandığından emin olmaktan
v Başarısız sistem olaylarında, bütün verileri geri almaktan.
Transact-SQL
SQL, düzeltilmesi ve değiştirilmesi istenen bilgileri açıkça belirtmeye izin veren bir komut takımıdır. Transact-SQL sayesinde veri ve sorgulara erişebilir, güncelleyebilir ve ilişkisel veritabanı sistemini yönetebilirsiniz. En son ANSI SQL standartını destekler ve ANSI Sql-92 olarak adlandırılıyor.
SQL Server Platformu
Uygulamaları yaratmak ve çalıştırmak için birkaç veya daha fazla işletim sistemi platformları kullanılabilir. Client olarak MS-DOS, Windows 3.x, Windows NT, Windows 9.x, Third Party (Unix ve Apple Macintosh gibi), İnternet Browser; Server olarak Windows NT, Windows 9.x kullanılır.
Windows NT ile SQL Server’ın Uyumu
SQL Server Windows NT ile tamamıyle uyumlu ve onun birçok avantajına sahip.
Güvenlik: SQL Server, Win NT’deki güvenlik sistemi ile uyumlandırılmış. Bu uyum SQL Server ve WinNT’nin her ikisine de erişim için tek bir kullanıcı ismine ve şifresine izin verir. SQL Server Microsoft Client’ı olmayanlar (Banyan VINES, AppleTalk, Novell) için kendi güvenliğini sağlar. SQL Server ayrıca network güvenliği için WinNT’nin encryption özelliğini kullanır.
Çoklu İşlemci Desteği : SQL Server otomatik olarak server bilgisayara eklenmiş olan ekstra işlemcilerin avantajlarına sahip olur. SQL Server WinNT’nin symmetric multiprocessing (SMP) yeteneklerini destekler.
Microsoft Event Viewer: SQL Server problemleri görmek ve izlemek için uygun bir mekanizma sağlayarak WinNT uygulamalarına, güvenliğe ve sistem event loglarına mesaj yazar.
Windows NT Servisleri: SQL Server WinNT üzerinde bir servis olarak çalışır ve SQL Server’ı başlatmaya ve durdurmaya izin verir.
Windows NT Performans Denetimi: WinNT performans denetimine, SQL Server’ın sistem performansını yönetmeye imkan sağlayan performans metriklerini gönderir.
Alias: Farklı login ID’ler tarafından paylaştırılan veritabanı kullanıcı ismidir. Veritabanı alias’I, hepsine aynı izinleri vererek, aynı kullanıcı olarak birden fazla kişiyi ele almaya izin verir. Ayrıca, veritabanındaki herhangi bir kullanıcı ismi, bir alias olarak çalışır.
Alias’lar, farklı kullanıcılar dbo rolü sayıldıklarında kullanılırlar.
Domain: WinNT güvenliğinde, bir domain, yönetimsel amaçlar ve incelemeler için gruplanmış ve ortak bir güvenlik veritabanını paylaşan bilgisayarlar kümesidir.
Group: SQL Server’da, bir veritabanı grubu, veritabanı kullanıcıları kümesidir. Kullanıcılar, gruba onaylanmış veritabanı izinlerine sahip olurlar. Grupları kullanma, çok sayıda kullanıcının idare edilmesini basitleştirir; çünkü gruplar, aynı anda bir den fazla kullanıcıya izinleri onaylamayı ve iptal etmeyi sağlar.
WinNT’de, bir grup, WinNT kullanıcı kümesidir. Kullanıcılar, gruba onaylanmış bütün izinlere ve WinNT haklarına sahiptir. Gruplar, çok sayıda kullanıcının yeteneğinin yönetilmesini sağlar.
SQL Server’ın Microsoft BackOffice ile Uyumu:
Back Office iş çözümleri oluşturmak için kullanılan bir server uygulama grubudur. SQL Server Microsoft Backoffice ürünleriyle iyi bir şekilde uyumlandırılmıştır. SQL Server ile çalışan Back Office uygulamaları şu şekilde tanımlanmıştır:
Microsoft Internet Information Server: SQL Server’daki verilere erişmek için internet client’larına izin verir.
Microsoft Exchange Server: SQL Server veya MAPI (Messagini Application Programming Interface) bunu kullanarak e-mail mesajları gönderebilir.
Microsoft SNA Server: PC tabanlı network’lerle, SNA protokolünü çalıştırarak, IBM ortamlarına bağlanır. SNA Server kullanarak, SQL Server’ı Ibm mainframe’leriyle veya AS400 uygulamaları ve verileriyle uyumlu hale getirebiliriz.
Microsoft Sistemleri Yönetimi Serverı: Kendi veritabanınlarını depolamak için SQL Server’ı kullanır ve bilgisayar yazılımlarını ve donanımlarını yönetir.
SQL Server Servisleri:
Bütün SQL Server servisleri, Win NT üzerinde servisler olarak veya Win 95 ve diğer işletim sistemleri üzerinde uygulama olarak çalışır. SQL Server servisler MSSQL Server’ı, SQL Server Agent’i ve Microsoft Distrubuted Transaction Coordinator’ı (MS DTC) içerir.
MSSQL Server Servisi: İlişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Transact-SQL ifadelerini işler ve server’daki veritabanından oluşan dosyaları yönetir.
v Bu servisler tesadüfi çoklu kullanıcılara göre bilgisayar kaynaklarını ayırırlar.
v Mantıksal problemleri engeller. (Aynı anda aynı veriyi güncellemek isteyen kullanıcılara karşı zaman isteme gibi…)
v Veri uyumunu ve tutarlılığını garanti altına alır.
SQL Server Aracı Servisi: Lokal veya çoklu server işlerini, uyarıları ve operatörleri yaratmak ve yönetmek için SQL Serverla birleşim içinde çalışan bir servis
Microsoft Distrubuted Transaction Coordinator Servisi: Bu bir transaction yöneticisidir. Bir işlemdeki farklı veri kaynaklarını içeren client’lara izin verir. Ayrıca Microsoft Transaction Server’ın bir bileşenidir.
SQL Server Client Yazılımı:
SQL Server, veritabanını yaratmak ve dizayn etmek, veri sorgulamak, server’ı idare etmek ve belirli konular üzerinde yardım aramak için client yazılım çeşitlerini içerir.
SQL Server Yönetim Araçları:
Grafiksel Araçlar
Amaç
SQL Server Client Konfigurasyonu
Haberleşme parçaları için client konfigurasyonunu yönetmede kullanılır.
SQL Server Performans Denetimi
Dosya SQL Serverla WinNT Performans Denetimini uyumlandırmak için kullanılır.
SQL Server Profiler
Server aktivitesinin kaydını tutmak için kullanılır ve denetim yeteneği sağlar.
SQL Server Sorgu Analisti
Çoklu sorguları yönetmek, bir sorgu planı analiz etmek ve istatistik bilgileri görüntülemek için kullanılır.
SQL Server Servis Yöneticisi
SQL Server Servislerini durdurmak, başlatmak ve dondurmak için kullanılır.
SQL Server Setup
SQL Server’ı kurmak ve tekrar konfigure etmek için kullanılır.
SQL Server Wizards
Karmaşık işlemlerde kullanıcıya yol göstermek için kullanılır.
SQL Server Command Prompt Yönetim Araçları:
· Transact-SQL ifadeleri girmeye ve Script dosyaları çalıştırmaya izin verir.
· Osql, SQL Server ile haberleşmek için ODBC’yi kullanır.
Bcp, SQL Server’a veriyi import etmek ve SQL Server’dan veriyi export etmek için kullanılır.
SQL Server Enterprise Manager Snap-in
SQL Server administrative bir client sağlar. Bu SQL Server Enterprise Manager, bir Microsoft Management Console (MMC) snap-in’dir. MMC, Backoffice server yönetimi için , paylaştırılmış kullanıcı arayüzüdür. Bu paylaştırılmış console, administrative araçlar için uyumlu bir ortam sağlar.
SQL Server Help ve SQL Server Books Online
SQL Server farklı yardım tipleri sunar:
Help Tipi
Tanım
Application Help
SQL Server Enterprise Manager, SQL Server Profiller ve SQL Server Query Analyzer toolları ile ilgili yardım konularını içerir.
Transact-SQL Help
SQL Server Query Analyzer kullanılırken, yardım alabilmek için seçilen bir ifade üzerinde Shift+F1 yapılır
SQL Server documentation set
SQL Server Books Online SQL Server documentation’a erişim sağlar.
Haberleşme
SQL Server, tabaka halinde bulunan haberleşme mimarisini kullanır. Bu mimari aynı uygulamayı farklı network ortamlarında oluşturmaya izin verir. Haberleşme mimarisindeki bileşenler aşağıdakileri içerir.
Application
Bir application, veritabanı uygulama arayüzü (API) kullanılarak geliştirilebilir. Bir uygulama, SQL Server ile haberleşmek için kullanılan network protokollerinin temelinde oluşan bilgiye sahip değildir.
Veritabanı Arayüzü
SQL Server ile iletişim kurmak için ve SQL Server tarafından döndürülen sonuçları denetlemek için bir uygulama tarafından kullanılan bir arayüzdür.
Network Library
Network protokolü tarafından gönderilen, veritabanı isteklerini ve sonuçlarını toplayan haberleşme yazılım bileşenidir. Network library, Net-Library olarak da bilinir ve client ve server’ın her ikisine de kurulmalıdır.
Client’lar ve server’lar, birden fazla Net-Library kullanabilirler ama başarılı bir şekilde haberleşebilmeleri için ortak bir network library kullanmalılar. SQL Server, TCP/IP, Named Pipes, Novell IPX/SPX, Banyan VINES/IP, AppleTalk ADSP gibi network protokollerini destekler.
Tabular Data Stream (TDS)
Client ve SQL Server ile haberleşmek için kullanılan uygulama seviyesindeki bir protokoldür. Örneğin; Windows Sockets Net-Library kullanılırsa, TDS paketleri, protokolün temelinde yatan TCP/IP paketlerinde tutulur.
Open Data Services:
Network bağlantılarını ele alan bir SQL Server bileşenidir. Open Data Services, kurulan tüm Net-Library’leri denetler.
Uygulamanın Gelişimi
Kullanıcılar, veri nesne arayüzü (data object interface) veya API ile yazılan bir uygulama sayesinde SQL Server’a erişebilir.
Application Programming Interfaces (APIs)
Bir veritabanı API’si veritabanına bağlanmak için bir uygulamanın nasıl yazılacağını ve veritabanına komutların nasıl girileceğini tanımlar. SQL Server iki ana class sağlar. API’ler kullanılarak uygulamanın davranışı ve performansı daha fazla kontrol edilebilir.
OLE DB
Bu COM tabanlı data access arayüzüdür. OLE DB veya OLE DB kullanan data object interfaces kullanılarak yazılan uygulamaları destekler. OLE DB, SQL Server’daki, diğer ilişkisel veritabanlarındaki ve diğer veri kaynaklarındaki veriye erişebilir.
ODBC
Call-level arayüzüdür. ODBC, doğrudan SQL Server TDS protokolüne erişebilir ve ODBC veya ODBC kullanan data object interfaces, kullanılarak yazılan uygulamaları ve bileşenleri destekler. ODBC, SQL Server’daki ve diğer ilişkisel veritabanlarındaki veriye erişebilir, ama diğer veri kaynaklarına erişim için kullanılamaz.
Data Object Interfaces
Data object interfaces, API’lerin kullanımından daha kolay kullanılırlar. Ama fonksiyonelliği API’ler kadar açığa çıkmaz.
ActiveX data Objects (ADO)
ActiveX data Objects (ADO), OLE DB API’sini kapsar ve bakım maliyetlerini ve uygulama gelişimini azaltır. Microsoft Visual Basic, Visual Basic for Applications, Active Server pages (ASP) ve Microsoft Internet Explorer tarafından kullanılır.
Remote Data Objects (RDO)
Remote Data Objects (RDO), ODBC API’yi kapsar. RDO, Microsoft Visual Basic, Visual Basic for Applications tarafından kullanılır.
Client/Server Mimarisi
SQL Server, çalışma ortamını, client ve server bilgisayarlarda çalışan işlere ayırmak için client/server mimarisini kullanır.
v Client, bir veya daha fazla client bilgisayarlarının üzerinde çalışır ama ayrıca SQL Server ile server bilgisayarlarının üzerinde de çalışır.
v SQL Server, veritabanlarını yönetir ve istekler arttıkça uygun server kaynaklarını böler.
Client/Server mimarisi çeşitli ortamlar için uygulamaları düzenlememize izin verir. Client programlama arayüzü, farklı client bilgisayarlar üzerinde uygulamaları çalıştırmaya ve network aracılığıyla server’a iletmeye olanak sağlar.
İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi İlişkisel veritabanı sistemi aşağıdakilerden sorumludur:
v Veritabanındaki veri arasında ilişki sağlamaktan.
v Veri arasındaki ilişkileri bozmayan kurallara göre verinin depolandığından emin olmaktan
v Başarısız sistem olaylarında, bütün verileri geri almaktan.
Transact-SQL
SQL, düzeltilmesi ve değiştirilmesi istenen bilgileri açıkça belirtmeye izin veren bir komut takımıdır. Transact-SQL sayesinde veri ve sorgulara erişebilir, güncelleyebilir ve ilişkisel veritabanı sistemini yönetebilirsiniz. En son ANSI SQL standartını destekler ve ANSI Sql-92 olarak adlandırılıyor.
SQL Server Platformu
Uygulamaları yaratmak ve çalıştırmak için birkaç veya daha fazla işletim sistemi platformları kullanılabilir. Client olarak MS-DOS, Windows 3.x, Windows NT, Windows 9.x, Third Party (Unix ve Apple Macintosh gibi), İnternet Browser; Server olarak Windows NT, Windows 9.x kullanılır.
Windows NT ile SQL Server’ın Uyumu
SQL Server Windows NT ile tamamıyle uyumlu ve onun birçok avantajına sahip.
Güvenlik: SQL Server, Win NT’deki güvenlik sistemi ile uyumlandırılmış. Bu uyum SQL Server ve WinNT’nin her ikisine de erişim için tek bir kullanıcı ismine ve şifresine izin verir. SQL Server Microsoft Client’ı olmayanlar (Banyan VINES, AppleTalk, Novell) için kendi güvenliğini sağlar. SQL Server ayrıca network güvenliği için WinNT’nin encryption özelliğini kullanır.
Çoklu İşlemci Desteği : SQL Server otomatik olarak server bilgisayara eklenmiş olan ekstra işlemcilerin avantajlarına sahip olur. SQL Server WinNT’nin symmetric multiprocessing (SMP) yeteneklerini destekler.
Microsoft Event Viewer: SQL Server problemleri görmek ve izlemek için uygun bir mekanizma sağlayarak WinNT uygulamalarına, güvenliğe ve sistem event loglarına mesaj yazar.
Windows NT Servisleri: SQL Server WinNT üzerinde bir servis olarak çalışır ve SQL Server’ı başlatmaya ve durdurmaya izin verir.
Windows NT Performans Denetimi: WinNT performans denetimine, SQL Server’ın sistem performansını yönetmeye imkan sağlayan performans metriklerini gönderir.
Alias: Farklı login ID’ler tarafından paylaştırılan veritabanı kullanıcı ismidir. Veritabanı alias’I, hepsine aynı izinleri vererek, aynı kullanıcı olarak birden fazla kişiyi ele almaya izin verir. Ayrıca, veritabanındaki herhangi bir kullanıcı ismi, bir alias olarak çalışır.
Alias’lar, farklı kullanıcılar dbo rolü sayıldıklarında kullanılırlar.
Domain: WinNT güvenliğinde, bir domain, yönetimsel amaçlar ve incelemeler için gruplanmış ve ortak bir güvenlik veritabanını paylaşan bilgisayarlar kümesidir.
Group: SQL Server’da, bir veritabanı grubu, veritabanı kullanıcıları kümesidir. Kullanıcılar, gruba onaylanmış veritabanı izinlerine sahip olurlar. Grupları kullanma, çok sayıda kullanıcının idare edilmesini basitleştirir; çünkü gruplar, aynı anda bir den fazla kullanıcıya izinleri onaylamayı ve iptal etmeyi sağlar.
WinNT’de, bir grup, WinNT kullanıcı kümesidir. Kullanıcılar, gruba onaylanmış bütün izinlere ve WinNT haklarına sahiptir. Gruplar, çok sayıda kullanıcının yeteneğinin yönetilmesini sağlar.
SQL Server’ın Microsoft BackOffice ile Uyumu:
Back Office iş çözümleri oluşturmak için kullanılan bir server uygulama grubudur. SQL Server Microsoft Backoffice ürünleriyle iyi bir şekilde uyumlandırılmıştır. SQL Server ile çalışan Back Office uygulamaları şu şekilde tanımlanmıştır:
Microsoft Internet Information Server: SQL Server’daki verilere erişmek için internet client’larına izin verir.
Microsoft Exchange Server: SQL Server veya MAPI (Messagini Application Programming Interface) bunu kullanarak e-mail mesajları gönderebilir.
Microsoft SNA Server: PC tabanlı network’lerle, SNA protokolünü çalıştırarak, IBM ortamlarına bağlanır. SNA Server kullanarak, SQL Server’ı Ibm mainframe’leriyle veya AS400 uygulamaları ve verileriyle uyumlu hale getirebiliriz.
Microsoft Sistemleri Yönetimi Serverı: Kendi veritabanınlarını depolamak için SQL Server’ı kullanır ve bilgisayar yazılımlarını ve donanımlarını yönetir.
SQL Server Servisleri:
Bütün SQL Server servisleri, Win NT üzerinde servisler olarak veya Win 95 ve diğer işletim sistemleri üzerinde uygulama olarak çalışır. SQL Server servisler MSSQL Server’ı, SQL Server Agent’i ve Microsoft Distrubuted Transaction Coordinator’ı (MS DTC) içerir.
MSSQL Server Servisi: İlişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Transact-SQL ifadelerini işler ve server’daki veritabanından oluşan dosyaları yönetir.
v Bu servisler tesadüfi çoklu kullanıcılara göre bilgisayar kaynaklarını ayırırlar.
v Mantıksal problemleri engeller. (Aynı anda aynı veriyi güncellemek isteyen kullanıcılara karşı zaman isteme gibi…)
v Veri uyumunu ve tutarlılığını garanti altına alır.
SQL Server Aracı Servisi: Lokal veya çoklu server işlerini, uyarıları ve operatörleri yaratmak ve yönetmek için SQL Serverla birleşim içinde çalışan bir servis
Microsoft Distrubuted Transaction Coordinator Servisi: Bu bir transaction yöneticisidir. Bir işlemdeki farklı veri kaynaklarını içeren client’lara izin verir. Ayrıca Microsoft Transaction Server’ın bir bileşenidir.
SQL Server Client Yazılımı:
SQL Server, veritabanını yaratmak ve dizayn etmek, veri sorgulamak, server’ı idare etmek ve belirli konular üzerinde yardım aramak için client yazılım çeşitlerini içerir.
SQL Server Yönetim Araçları:
Grafiksel Araçlar
Amaç
SQL Server Client Konfigurasyonu
Haberleşme parçaları için client konfigurasyonunu yönetmede kullanılır.
SQL Server Performans Denetimi
Dosya SQL Serverla WinNT Performans Denetimini uyumlandırmak için kullanılır.
SQL Server Profiler
Server aktivitesinin kaydını tutmak için kullanılır ve denetim yeteneği sağlar.
SQL Server Sorgu Analisti
Çoklu sorguları yönetmek, bir sorgu planı analiz etmek ve istatistik bilgileri görüntülemek için kullanılır.
SQL Server Servis Yöneticisi
SQL Server Servislerini durdurmak, başlatmak ve dondurmak için kullanılır.
SQL Server Setup
SQL Server’ı kurmak ve tekrar konfigure etmek için kullanılır.
SQL Server Wizards
Karmaşık işlemlerde kullanıcıya yol göstermek için kullanılır.
SQL Server Command Prompt Yönetim Araçları:
· Transact-SQL ifadeleri girmeye ve Script dosyaları çalıştırmaya izin verir.
· Osql, SQL Server ile haberleşmek için ODBC’yi kullanır.
Bcp, SQL Server’a veriyi import etmek ve SQL Server’dan veriyi export etmek için kullanılır.
SQL Server Enterprise Manager Snap-in
SQL Server administrative bir client sağlar. Bu SQL Server Enterprise Manager, bir Microsoft Management Console (MMC) snap-in’dir. MMC, Backoffice server yönetimi için , paylaştırılmış kullanıcı arayüzüdür. Bu paylaştırılmış console, administrative araçlar için uyumlu bir ortam sağlar.
SQL Server Help ve SQL Server Books Online
SQL Server farklı yardım tipleri sunar:
Help Tipi
Tanım
Application Help
SQL Server Enterprise Manager, SQL Server Profiller ve SQL Server Query Analyzer toolları ile ilgili yardım konularını içerir.
Transact-SQL Help
SQL Server Query Analyzer kullanılırken, yardım alabilmek için seçilen bir ifade üzerinde Shift+F1 yapılır
SQL Server documentation set
SQL Server Books Online SQL Server documentation’a erişim sağlar.
Haberleşme
SQL Server, tabaka halinde bulunan haberleşme mimarisini kullanır. Bu mimari aynı uygulamayı farklı network ortamlarında oluşturmaya izin verir. Haberleşme mimarisindeki bileşenler aşağıdakileri içerir.
Application
Bir application, veritabanı uygulama arayüzü (API) kullanılarak geliştirilebilir. Bir uygulama, SQL Server ile haberleşmek için kullanılan network protokollerinin temelinde oluşan bilgiye sahip değildir.
Veritabanı Arayüzü
SQL Server ile iletişim kurmak için ve SQL Server tarafından döndürülen sonuçları denetlemek için bir uygulama tarafından kullanılan bir arayüzdür.
Network Library
Network protokolü tarafından gönderilen, veritabanı isteklerini ve sonuçlarını toplayan haberleşme yazılım bileşenidir. Network library, Net-Library olarak da bilinir ve client ve server’ın her ikisine de kurulmalıdır.
Client’lar ve server’lar, birden fazla Net-Library kullanabilirler ama başarılı bir şekilde haberleşebilmeleri için ortak bir network library kullanmalılar. SQL Server, TCP/IP, Named Pipes, Novell IPX/SPX, Banyan VINES/IP, AppleTalk ADSP gibi network protokollerini destekler.
Tabular Data Stream (TDS)
Client ve SQL Server ile haberleşmek için kullanılan uygulama seviyesindeki bir protokoldür. Örneğin; Windows Sockets Net-Library kullanılırsa, TDS paketleri, protokolün temelinde yatan TCP/IP paketlerinde tutulur.
Open Data Services:
Network bağlantılarını ele alan bir SQL Server bileşenidir. Open Data Services, kurulan tüm Net-Library’leri denetler.
Uygulamanın Gelişimi
Kullanıcılar, veri nesne arayüzü (data object interface) veya API ile yazılan bir uygulama sayesinde SQL Server’a erişebilir.
Application Programming Interfaces (APIs)
Bir veritabanı API’si veritabanına bağlanmak için bir uygulamanın nasıl yazılacağını ve veritabanına komutların nasıl girileceğini tanımlar. SQL Server iki ana class sağlar. API’ler kullanılarak uygulamanın davranışı ve performansı daha fazla kontrol edilebilir.
OLE DB
Bu COM tabanlı data access arayüzüdür. OLE DB veya OLE DB kullanan data object interfaces kullanılarak yazılan uygulamaları destekler. OLE DB, SQL Server’daki, diğer ilişkisel veritabanlarındaki ve diğer veri kaynaklarındaki veriye erişebilir.
ODBC
Call-level arayüzüdür. ODBC, doğrudan SQL Server TDS protokolüne erişebilir ve ODBC veya ODBC kullanan data object interfaces, kullanılarak yazılan uygulamaları ve bileşenleri destekler. ODBC, SQL Server’daki ve diğer ilişkisel veritabanlarındaki veriye erişebilir, ama diğer veri kaynaklarına erişim için kullanılamaz.
Data Object Interfaces
Data object interfaces, API’lerin kullanımından daha kolay kullanılırlar. Ama fonksiyonelliği API’ler kadar açığa çıkmaz.
ActiveX data Objects (ADO)
ActiveX data Objects (ADO), OLE DB API’sini kapsar ve bakım maliyetlerini ve uygulama gelişimini azaltır. Microsoft Visual Basic, Visual Basic for Applications, Active Server pages (ASP) ve Microsoft Internet Explorer tarafından kullanılır.
Remote Data Objects (RDO)
Remote Data Objects (RDO), ODBC API’yi kapsar. RDO, Microsoft Visual Basic, Visual Basic for Applications tarafından kullanılır.
07/2/2000 /Aqademy MCSe+S/Archive