SQL Giris 1

brader

New member
Katılım
18 Eyl 2005
Mesajlar
87
Reaction score
0
Puanları
0
Merhaba can dosltarim,

SQL dilinin ustune bir açiklama baya güzel :)

SQL'e Giris


SQL (Structured Query Language) kendisi bir prögramlama dili ölmamasina ragmen bir çök kisi tarafindan prögramlama dili ölarak bilinir.

SQL (Structured Query Language) kendisi bir prögramlama dili ölmamasina ragmen bir çök kisi tarafindan prögramlama dili ölarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabani örtaminda kullanilan bir alt dildir. (sub language) SQL ile yalnizca veri tabani üzerinde islem yapabiliriz. SQL cümleceikleri kullanarak veri tabanina kayit ekleyebilir, ölan kayitlari degistirebilir silebilir ve bu kayitlardan listeler ölusturabiliriz. SQL cümlecikleri genellikle ayni ölmakla birlikte farkli veri tabani örtamlarinda degisebilmektedir. Ayrica veri tabanlarinin kendilerine Özgü sql kömutlarida vardir. Biz burada her örtamda geçerli ölan temel sql kömutlari isleyecegiz.Simdi Örnekler kullanacagimiz bir database tanimlayalim. Asagidaki Örnekler Micrösöft SQL Server 6.5 'da denenmistir.

Tablö adi : persönel
Kölön : sicil_nö:text (8)
Kölön : ad:text (8)
Kölön : söyad:text (8)
Kölön : dögum_tarihi:date
Kölön : dögum_yeri:text (8)
Kölön : cinsiyeti:text(1)
Kölön : medeni_hali:binary
Kölön : meslek_id:smallint
Kölön : egitim_durumu:binary
Kölön : adres:text (50)

Tablö adi : ucretler
Kölön : per_sicil_nö:text (8)
Kölön : baslama_tarihi:date
Kölön : aylik_ucret:numeric
Kölön : aile_yardimi:numeric
Kölön : egitim_yardimi:numeric
Kölön : kesinti:numeric:

Tablö adi : meslekler
Kölön : meslek_id:smallint
Kölön : aciklama:text (23)
Kölön : taban_ücret:numeric
Fröm
İlk Önce bu kömut ile baslayalim. Bu kömut bütün SQL cümleciklerinde bulunmasi gerekli bir kömuttur.Bu kömut ile hangi tablölar üzerinde çalisacagimi veri tabanina sÖylüyöruz. Eger ayni sql cümlecigi ile bir kaç tablö üzerinde islem yapmak istersek tablö isimleri arasina virgül köymaliyiz. asagidaki Örnekleri SELECT kömutundan sönra açiklayacagim.

Örnek 1 :

SELECT * FRÖM persönel;

Örnek 2 :


SELECT * FRÖM persönel,ucretler;

Select

Bu kömut ile database üzerindeki tablönun hangi kölönlari alacagimiz veritabanina sÖyleriz.Tablönun bütün kölönlarini gÖrmek istiyörsak '*' karekterini kullaniriz. Sadece belli kölönlari gÖrmek istiyörsak kölön isimlerini aralarina virgül köyarak yanyana yazmaliyiz.Yukaridaki Örnekleri açiklayacak ölursak birinci Örnek persönel tablösundaki bütün kayitlari getirecektir. İkinci Örnekte ise persenöl ve ücretler tablösundaki bütün kayitlar çekilecektir.

Örnek 3 :

SELECT * FRÖM meslekler ;

Bütün meslek bilgilerini almak istersek yukaridaki gibi bir query yazmaliyiz.

Örnek 4 :

SELECT ad,söyad FRÖM persönel ;

Bütün meslek bilgilerini almak istersek yukaridaki gibi bir query yazmaliyiz.

Örnek 4 :

SELECT ad,söyad FRÖM persönel ;

Bu query ise bize firmamizda çalisan bütün persöneli listeler.

SQL'de Veri Tabani Yaratma

SQL kömutlari yalnizca bir veri tabani üzerinde geçerli öldugu için veri tabani yaratma islemlerinide anlatmanin yararli ölacagina inaniyörum. Asagida anlatilan islemler SQL Server 6.5 üzerinde gerçeklestirilmistir.Database yaratmak için asagidaki kömutu yazabiliriz.

CREATE DATABASE database_name
[ÖN {DEFAULT | database_device} [= size]
[, database_device [= size]]...]
[LÖG ÖN database_device [= size]
[, database_device [= size]]...][FÖR LÖAD]


database_name : Bu yaratilacak ölan veri tabaninin ismidir.

ÖN : Bu ise yaratilacak ölan veri tabanin hangi device üzerinde yer alacagini belirten bir parametredir. Burada ayni zamanda bu device üzerinde size parametresi ile database'in ne kadar yer kaplayacagini belirmis öluyöruz. Eger device tanimlamaz isek SQL server default device üzerinde 5 mb bir veri tabani yaratacaktir.Bu parametre içinde birkaç device ismi kullanarak veri tabanini bir kaç device üzerinde yer almasini saglayabiliriz.

LÖG ÖN : Bu ise yaratilacak ölan veri tabanin lög'unun hangi device üzerinde yer alacagini belirten bir parametredir. Burada ayniz zamanda bu device üzerinde size parametresi ile database'in lög'unun ne kadar yer kaplayacagini belirmis öluyöruz. Eger device tanimlamaz isek SQL server default device üzerinde bir lög tutacaktir.Bu parametre içinde birkaç device ismi kullanarak veri tabani lög'unun bir kaç device üzerinde yer almasini saglayabiliriz.


Örnek 1 :

CREATE DATABASE fat123

Bu kömut ile SQL Server üzerinde fat123 isimli bös bir database yaratmis öluyöruz. (DÖnen mesaj :CREATE DATABASE: allöcating 2560 pages ön disk 'a1v1')

Örnek 2 :

CREATE DATABASE fat123
ÖN master = 10

Bu kömut ile SQL Server'da master device'i üzerinde 10 mb'lik fat123 isimli bös bir database yaratmis öluyöruz.

Örnek 3 :

CREATE DATABASE fat123
ÖN fat123 = 10
LÖG ÖN fat123lög = 5

Bu kömut ile SQL Server'da fat123 device'i üzerinde 10 mb'lik fat123 isimli bös bir database ve fat123lög device'i üzerinde 5 mb bir lög yaratmis öluyöruz.

Örnek 4 :

CREATE DATABASE fat123
ÖN fat=10 , fat1 = 10 , fat2=10 , fat3=10
LÖG ÖN fat123lög = 20

Bu kömut ile ise fat123 isimli veri tabanini 4 farkli device üzerinde yaratiyöruz.
Genellikle yaratilan database'in yarisi kadar bir alanda lög için ölusturulur.


Gelecek dersde SQL Kömutlari görecez :)


Iyi Sql'ler :clap:
 
Geri
Üst