Spider-Man: Edge of Time İncelemesi (Xbox 360) [İnceleme]

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
19,043
Reaction score
0
Puanları
0
spider-man-edge-of-time-475x412.jpg

Kabul etmek gerek ki Spider-Man çizgi roman dünyasında ya da beyaz perdede gösterdiği başarılı performansı bir türlü oyun dünyasında istikrarlı bir şekilde gösteremiyor. Bazı Spider-Man oyunları başarılı olurken, kiminin yüzüne bakılmıyor. Spider-Man Shattered Dimensions da başarılı Spider-Man oyunlarından biriydi. Her ne kadar Spider-Man olarak gökdelenlerle dolu bir şehirde özgürce dolaşamasak da, dört farklı boyuttaki Spider-Man’i yönetebiliyor olmamız ve oyunun işleyiş mekaniği oyuncuyu kendine bağlamayı başarıyordu. Bu yapım sayesinde Beenox ikinci, hatta bu yıl yayınlanacak Spider-Man filmiyle bağlantılı yeni oyunu da düşünürsek, üçüncü bir Spider-Man oyunu geliştirme şansını elde etti. Ancak şunu baştan söylemeliyim ki, maalesef Beenox geliştirdiği ikinci Spider-Man oyunuyla, seriyi daha ileri bir noktaya taşımak yerine gerileterek kendisine tanınan şansı kötüye kullanmış.
ZAMAN YOLCUSU SPIDEY

Spider-Man Edge of Time Back to the Future filmlerinden fırlama bir hikayeye sahip. Oyunda, ilk yapımın aksine yalnızca Spider-Man 2099 ve Amazing Spider-Man’i kontrol ediyoruz. Spider-Man 2099’daki Spider-Man Miguel O’Hara iş yerindeki Walker Sloan’dan kuşkulanıp onu takip etmeye başlıyor ve görüyor ki ve Sloan zamanda yolculuk yapmanın sırrını çözmüş. Elbette ki her kötü adam gibi Sloan’ın amacı da zamanda geri gidip, dünyayı kendisinin istediği şekle sokmak. Maalesef Miguel Sloan’ın bu gayesine ulaşmasına engel olamıyor ve bir anda tüm dünya şeytani şirket Alchemax’in emri altına giriyor, en azıyla tahminim bu yönde. Bu arada Miguel Peter Parker’la boyutlar arası iletişim kurmanın yolunu buluyor ve ikili beraber dünyayı eski haline geri döndürmeye çalışıyorlar.

Miguel’in Peter’la iletişim kurması ve örneğin Amazing evreninde yaptığınız değişikliklerin, ekranın alt köşesinde ufak bir pencere aracılığıyla 2099 evrenindeki yansımalarını görmek oldukça eğlenceli. Aslına bakarsanız, bana kalırsa oyunun tek iyi düşünülmüş yanı da bu. Söz gelimi Amazing evreninde dev bir robotu bozduğunuzda, 2099 evreninde bu robotun hurdalarına rastlıyorsunuz ve bu zamanda yolculuk temalı bir yapımda düşünülmüş hoş bir ayrıntı olarak öne çıkıyor, her ne kadar bu durum Dr. Emmett Brown’ın teoremine aykırı olsa da.
Beenox, ilk oyun başarılı olduğu için bu yapımda da mümkün olduğunca değişikliklerden kaçınmış, ancak buna rağmen oyun ilki kadar başarılı değil. Oyuna ilk girdiğiniz an fark ettiğiniz, oyuna çizgi romansal bir hava katan cell-shaded grafiklerin terk edilerek, yerine klasik tarzda grafiklerin monte edildiği. Şayet grafikler, Batman Arkham yapımları kadar başarılı olsa bu harika olurdu, ancak grafikler günümüzün birkaç yıl gerisinde kalmış görünüyor. Her iki Spider-Man tasarımları da başarılı. Oyunda önceki yapımda olduğu gibi değişik kostümler açabiliyoruz. Dedik ya Beenox Shattered Dimensions’a sadık kalmaya, daha doğrusu onu taklit etmeye çalışmış. Bu durumu kombolarda ve challengelarda da görüyoruz, ancak buna birazdan değineceğiz. Yeniden grafiklere dönecek olursak, oyunun çevre tasarımlarından tutunda, Spider-Man’ler dışındaki karakter modellemelerine kadar her şey sınıfta kalıyor. Dahası oyun kapalı alanlarda geçiyor ve maalesef sürekli aynı yerlerde dönüp dolaşıyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.
spider-man-2-475x267.jpg

Birilerini döverek ilerlediğiniz bu tür aksiyon oyunlarının en kötü yanı oyunu tek bir tuşa basarak bitiriyor olmanız. Elbette her oyunda durum böyle değil, ancak Edge of Time’da her iki boyuttaki Spider-Man için ayrı ayrı ve ortak kombolar olmasına rağmen, bunları geliştirmeye gerek duymuyorsunuz, çünkü az önce de belirttiğim gibi oyunu yalnızca saldırı tuşuna basarak bitirebiliyorsunuz. Oyun sizi karakterinizi geliştirmeye zorlamıyor, bu da haliyle ortaya yavan bir deneyim çıkarıyor. Ancak yine de Spider-Man’lerden değişik hareketler görmek istiyorsanız, komboları açmanızı öneririm.
Yapımcılar kolay oyunu daha da kolaylaştırmak ya da Spider-Man’lere karakter katmak için onlara bir takım Spider-Man’e has özellikler de eklemişler. Örneğin Amazing Spider-Man Hyper Sense yeteneği sayesinde rakiplerinden çok daha hızlı bir şekilde hareket ederek, tüm saldırılardan rahatlıkla sıyrılabiliyor. Spider-Man 2099 ise bir kopyasını oluşturarak düşmanlarının ona saldırmasını sağlıyor ve bu arada düşmanlarını alt ediyor. Tabii bu iki özelliği de kısa süreliğine kullanabiliyoruz. Ayrıca her iki Spider-Man’de de “Spider Sense” yeteneği mevcut ve bu sayede, bir kapıyı açmamız gerektiğinde, anahtarın hangi düşmanda olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Spider Sense çok önemli bir yetenek, çünkü yapımcılar sürekli bize kilitli kapılar için anahtar bulduruyorlar, hatta öyle ki bir yerden sonra anahtar bulmaktan sıkılıp oyunu kapama ihtimaliniz bile var.
spider-man-3-475x267.jpg

Yapımcılar Peter Parker’ın karakterini oyuna yansıtmayı başarmışlar. Boş boş konuşan, her saniye bir espri patlatmaya çalışan Amazing Spider-Man herkesin aşina olduğu ve tanıdığımız Spider-Man olmayı başarıyor. Ancak diyaloglarda Spider-Man evreninin ciddi mizaçlı Spider-Man’i olan Miguel’in de boş boş espriler yapması aslında yapımcıların Spider-Man evreniyle ne kadar alakalı olduklarını gözler önüne sermeye yetiyor. Ciddi bir karakter olan Miguel’in oyunda bu kadar “laçka” bir karaktere sahip olması sıkı Spider-Man fanlarını hayal kırıklığına uğratacaktır. Oyunun seslendirme ekibi ise oldukça başarılı bir iş çıkarmış durumda, ayrıca etraftaki patlama vb. seslerde oldukça iyi, fakat sönük ve baştan savma bir şekilde oyuna dahil edilmiş müziklerin çoğu zaman farkına bile varamıyorsunuz ve oyunun atmosferine etki eden en önemli etmenlerden birinin bu derece sönük kalması da oyunun atmosferini ciddi bir şekilde yaralıyor.
SON SÖZLER

Hala neden üst düzey bir Spider-Man oyunu yapılabilmiş değil anlamıyorum. Beenox’un geliştireceği yeni yapımın da bir film oyunu olacağını düşünürsek, bu yıl da kaliteli bir Spider-Man oyunu oynama ihtimalimiz fazlasıyla düşük. Yazının sonunda Spider-Man Edge of Time’ın kötü yanlarını kısaca değerlendirmek yerine, iyi yanlarına değinsek sanırım daha güzel olur.
spider-man-5-475x267.jpg

Önceki satırlarda da belirttiğim gibi oyundaki zaman kırılmaları güzel bir şekilde oyuncuya yansıtılmış. Ayrıca başarılı bir şekilde hazırlanmış ara videolar da bir animasyon izliyormuş havası veriyor. Ancak bana göre oyunun en iyi yanı kısa sürmesi. Oyunu birkaç saatte tamamlayabiliyorsunuz. Normalde oyunların kısa sürmesi bir dezavantaj olsa da, bu tür oyunların kısa sürmesi çok hoş bir şey. Şayet çok sıkı bir Spider-Man fanıysanız oyunu alın bir deneyin, ancak çizgi romanlarla pek içli dışlı değilseniz, kesinlikle bu oyundan uzak durun.
 
Geri
Üst