Sosyalist İnançlı Olabilir mi?

Mephisto

R€B€L
Altın Üye
Reaction score
0
Bir yanda uçan dünya, bir yanda ortaçağda, sen ner
Bir sosyalist sizce inançlı olabilir mi? Kendime çok sorduğum bu sorunun cevabını ideolojinin yakın tarih kökenine inerek aramaya başladım. Kamu nazarında sosyalizm ile komünizm arasında hiç fark yoktur, şöyle de ifade edilebilir her sosyalist aynı zamanda bir komünisttir ve her komünist aynı zamanda da bir sosyalisttir. Oysaki komünizm ve sosyalizm arasında emeğin bireye yansıması yönünden son derece önemli bir fark vardır. Sosyalizmde emeğe göre ücret tayin edilirken komünizmde gereksinimler baz alınır.

Konuyu fazla detaylandırmıyorum çünkü amacımız burada sosyalizmin dinle olan ilişkisini anlamaya çalışmak. Bilindiği üzere Ekim devriminden sonra Lenin son derece detaylı çalışmalar yapmıştır, hatta Marx'tan daha çok komünizmi anlamaya çalışmış ve bir sosyalist devlet kurmuştur. Emperyalist mücadelenin önünde kale oluşturmuş, tüm emekçileri bir çatı altında toplamanın hayalini kurmuştur. İşte bu hayal neticesinde sermayeye karşı savaş açmıştır. Bizde konumuza sadık kalarak o dönemde kimlerin elinde sermaye varmış anlamaya çalışalım.

İnsanları inançları yüzünden yargılayan kiliseler o dönemde sermayenin merkezi idi. Engizisyon yasalarının uygulanması, halk arasında inançlı inançsız ayrımlarına yol açmış din tam anlamıyla Lenin'in ifadesiyle bir afyon gibi kullanılmıştır. Bu nedendendir ki, sosyalizmin oluşma sürecinde sermayaye karşı koymak için Kiliselere müdahele gerekmiştir.

Sosyalizm hiçbir zaman insanların inançlarına karışmamış, ama bazı sınırlamalarda getirmiştir, kimliklerde din ibaresinin olmamasını, kiliselere ve dinsel ibadethanelere devlet yardımının kesilmesini, feodal toplumun gereği olan kilisenin devletle bağlarının koparılmasını, modern proletarya oluşumu çerçevesinde belirlemiştir. Ayrıca din kişinin özel sorunu olarak tanımlanmıştır.

Lenin Sosyalizm ve Din adlı eserinde de Kiliseler konusu şöyle irdelenmiştir.

Sosyalist proletaryanın partisi açısından, din kişisel bir konu değildir. Partimiz, işçi sınıfının kurtuluşu adına bir araya gelmiş sınıf bilinçli, ileri savaşçıların toplandıkları bir yerdir. Böylesi bir birlik dinsel inanç biçiminde ortaya sürülen sınıf bilinci yoksunluğuna, bilgisizliğe ve geri kafalılığa kayıtsız kalamaz ve kalmamalıdır. Din diye tanımlanan ve halkın üzerine indirilen koyu sisle, sözlerimizi ve yazılarımızı kullanarak tamamen ideolojik silahlarla savaşabilmek için kilisenin kaldırılmasını istiyoruz. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisini, işçilerin her türlü dinsel uyutmacadan kurtulması adına mücadele etmek için kurduk. Bizim için ideolojik mücadele kişisel bir sorun değil, bütün Partinin, bütün proletaryanın sorunudur.

Görüleceği üzere Lenin yukarıdaki incelemesinde, kiliselerin bir uyutma politikası sürdürdüğünü, halkı feodalitenin egemenliğine hapsettiğinden bahsetmektedir. Burada Dine "koyu sis" demesini yine o günkü koşullarda değerlendirelim. Yüzlerce yıllık bir feodal toplum mantığına hapsolmuş, kaybetmekten, ezilmekten, sömürülmekten şikayetçi olmayan insanların susmalarında ve sindirilmelerinde kilisenin sert disiplin uygulamaları belirmektedir.

Birde Marksın diyalektik mataryalizm mantığıyla konuyu ele alırsak herşeyin madde olarak savunulduğu bir ideolojide tabikide inançtan söz etmek mümkün değildir, ancak inanca devletin destek vermemesi inançsızlığın kapılarını da açmaz. Her toplumun belli değer yargıları vardır ve bunu sistemlerin değiştirmesi mümkün değildir. Bu nedenden ötürü inanç serbestliğinin olması demek devletin dini kurumlara yardım yapacağı veya dini kurumlarla işbirliği oluşturacağı anlamına gelmez.

Sosyalizmi ekonomik politika açısından değerlendirip, ayrıca Lenin'in dönem koşullarındaki söylemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleştiği analiz edelirse, sosyalizmin inançla da inançsızlıkla da bir problemi yoktur. Dinin özel bir konu olduğunu ve devletin dinle bağlantısının olmaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Peki gelelim sorumuza sizce bir sosyalist inançlı olabilir mi?

İlk cevap benden

Neden olmasın?

Nurullah Güngör​

bence bu sorunun kesin cevabı 'olabilir' değil, 'olur'. Sovyetlerde komunist parti üyesi pekçok müslüman vardı... bugün de komunizmi savunan ama ben müslümanım diyen pekçok insan tanıyorum...... büyük çelişki ya komunizmi bilmiyorlar ya da islamı....

bence bu sorunun kesin cevabı 'olabilir' değil, 'olur'. Sovyetlerde komunist parti üyesi pekçok müslüman vardı... bugün de komunizmi savunan ama ben müslümanım diyen pekçok insan tanıyorum...... büyük çelişki ya komunizmi bilmiyorlar ya da islamı....

Doğru söylemişsin, komunizmin kime faydası olmuş ki, İslam zaten apayrı bişeydir, eşitlik İslam'ın özünde olan bir şey komunizme ya da başka bir düşünceye gerek yok aklı olan herkes yolu bulur yeter ki bencil olmasın...

tabiiki olabilir... sosyalizm'de bu konuda kişilere karşı bir kısıtlama yoktur!..

dinin afyona benzetilmesinide günümüzden örnek vererek açıklıyım...

açlık,sefalet,ağır çalışma şartları vb. koşullardan etkılenen ınsanarın ses çıkarmadan hakkını aramadan durması için toplumun daha fazla dincileşmesi daha fazla "şükür"cüleşmesi gerekir

bugun Türkiyede yapılanda budur

Bu konuda dini afyon'a benzetmek doğrudur ama inançlara saygısızlık anlamına gelmez

Tabi kide olur.İnsanlar televizyonlardan yada ağızdan ağıza duydukları şeyleri burda Sosyalizm kuralı haline getiren arkadaşlar var.Birisi demiş çelişki diye.Hiçbir çelişki yoktur.Dünyada Sosyalizm kuralları diye birşey yoktur.Herkezin Sosyalizm anlayışı yada Sosyalizmi yaşayışı farkılıdır.

Yani sonuç olarak tabi kide olabilir

Doğru söylemişsin, komunizmin kime faydası olmuş ki, İslam zaten apayrı bişeydir, eşitlik İslam'ın özünde olan bir şey komunizme ya da başka bir düşünceye gerek yok aklı olan herkes yolu bulur yeter ki bencil olmasın...

tabi siz her zamanki gibi at gözlükleri ile dünyaya baktığınız için..
hiç düşündünüzmü komünizm ile GERÇEK islamın ne kadar benzer olduğunu... bir araştırın bakalım ikisi çok benzer şeylerden bahsetmiyormu?..
yukarıda bir arkadaşımında dediği gibi olabilir değil olur... hatta canlı örnekleri var çevremde...

tabi siz her zamanki gibi at gözlükleri ile dünyaya baktığınız için..
hiç düşündünüzmü komünizm ile GERÇEK islamın ne kadar benzer olduğunu... bir araştırın bakalım ikisi çok benzer şeylerden bahsetmiyormu?..
yukarıda bir arkadaşımında dediği gibi olabilir değil olur... hatta canlı örnekleri var çevremde...

Dostum senin çevrende canlı örnekleri var. Al bende canlı örneğim :goz: Sen komunizmi yaşadın mı konuşuyosun, sen baskı nedir bilir misin? Bulgaristan'da Türkler'in gördüğü baskıyı biliyor musun? O at gözlükleri bugün hayatta kalmamızı sağlayan :goz:
Komunizmde zorlama var, İslam'da yok iyi bilesin... İnsan doğruyu kendi aklı ile bulur komunizmde buldururlar :goz: o da ne kadar doğrudur bilemessin...

islami değerlerle çelişmediği sürece her görüş her dava savunucusu müslüman olabilir.

neden olmasınki... ama ülkemizde üstüne yapıştırma çok vardır..

örneklersem

sosyalistsen keisn marksistsindir ve dinsizsindir

rock metal müzik dinliosan kesin satanisttsindir..

küpe takıosan adam değilsindir..

cahillik cahillik cahillik...

insanın kendıyle celişmemesi lazım...

sosyalizmde artık tek bı pencereden bakmıyor herkes kendıne gore bı sosyalızme gore bakıs acısı belırlemıs ve genel bı catı altında ben sosyalıstım dıyor buna gorede bu pencereden bırınden bakan ınanclı gorebılır kendını ..

Arkadaşlar bence bu konunun açılması bile gereksiz insanın davası ile dini inancı arasında bir bağ kurulamaz bence..!

Sosyalizm,diyalektik materyalizm üzerine oturtulmuş bir felsefe ve bilimselliği tek gerçek olarak kabul ediyor.Domuz yiyen İmam gibi birşey olur Müslüman sosyalist.Ancak olabilirsin tabiki,sosyalizmde din kişisel olarak kabul edilir.

Sosyalizim bir inanç değilmi
Kominizim bir inanç değilmi
Şeriatçılık bir inanç değilmi
Atatürkçülük bir inanç değilmi

bence her birinin dine yaklaşımı farklı tabii ...eğer kastedilen şey dini inançlara olan mesafe yse ve sosyalizm deki anlayış ise ayrı ayrı olarak bakarak değerlendirmeye çalışacağım

benim bildiğim
kominizim dini dışlamış afyon gibi görmüş

şeriat tamamen islam dinine özgü tamamen dini yönetimi hedefler ..şeriat islamı temel alır ancak bundaki sakınca islam mı kabul eden mezheplerin şeriat anlayışı birbirini tutmamaktadır buda uyuşmazlığa,adaletsizliğe, zulüme -şiddete neden olduğu tarihte ayan beyandır ..kimi mezhepler diğerini kafir bile ilan edecek kadar birbirine düşman oldukları tarihte malumdur..nekadar islam yorumu mezhebi varsa o kadar da farklı şeriat yorumu vardır şeriat inanışı anlayışı vardır...

Atatürkçülük ise dinleri yok saymaz kabul eder dinler arası adaleti sağlamak içinde dinlere inanışlara Laiklik sınırı getirmiştir hangi din olursa olsun dinler insanlar için olduğunu savunur ve bütün dini inançlara Laiklik sınırı getirmiştir.laikliği aşmaya çalışan lara içini boşaltıp dejenere edenlere karşı kanular kurallar tüzükler uygulanmaktadır..dinler devletler için olmamalıdır yani dini hiç bir hüküm Devlet Anayasasına adapte edilemez devlet dinden izole edilmiştir..çünki devlet cennetlik yada cehennemlik olacak olan değildir din insanlar içindir devlet için olamaz ve hiç bir dini kural devletin anayasısında olmamalı..(çünki dini kurallar mezheplere göre farklıdır ve adaletten uzak olacağı aşikardır)
Atatürkçülükte her dine özgürlük vardır yeterki Cumhuriyetin özgürlük sınırlarını aşmasın Yeterki cumhuriyette yaşadığını unutarak nankörlük yapmasın...inancını yaşayan insanların cumhuriyet anayasasına inklaplarına uyarak uygulayarak saygı gösterirse tamamen özgürdür.sincandaki çadır camii tanklarla yıkılarak ezildiyse sa-iti nursi gibi vatan haini yobazlar ipe çekildiyse bu cumhuriyeti hedef alanlara laikliğe saygı göstermeyenlere devletin tepkisidir..
Atatürkçülükte devlet hiçbir dini görüşe ayrıcalık yapmaz bütün dinlere eşit yaklaşır...
daha önce ekümenilik bu gün ise türban sıcak konular...hiç bir inanış ayrıcalık göremezz bu adil olmaz

sosyalizim dine ılımlı görünüyor ama kesin çizgisi ve mesafesi belli değil belki yanılıyorum ama ben böyle biliyorum..sosyalizim daha çok bireyi ön plana çıkarıyor ve buda uygulanması zor adaleti sağlaması zor bir sistem...benim görüşüm her insan ayrı bir dünyadır ayrı bir güzelliktir ve bunun ölçeklendirilmesi çok zordur hatta imkansızdır...

»» dαкi ««;2605362' Alıntı:
OLaßiLir.. 10-15 tane arkada$ım vardı SosyaList-komünist karı$ımı ama hiçßiri de inançLı deiLdi..

olabilirr
benimde tanıdığım 10-15 kadar dindar -şeriatçı karışımı arkadaşım vardı hiç biri inançlı değildi ...inançlı olmak için nasıl bi karışım buyurursunuzz..görüyosunya böyle bi cevap ancak geyikten öteye gitmezz...
kimse kimsenin inancını sorgulayamaz ...kalpte olanı yanlız Yüce Yaratan bilir

ayrıca
kominizim de
sosyalizimde
Atatürkçülükte
şeriatçılıkta birer inançtır ve bunların dini inanışlara mesafesi farklıdır...

10 kominiz gördüm müslümandı 20 şeriatçı gördüm münafıktı 40 şeriatçı-kominist-sosyalist- Atatürkçü karışımı gördümm hepsi inançsızdı-dinsizdi gibi bir yaklaşım sadece geyikten ve ortalığı karıştırmaktan ibarettir...

insanlara böyle karışım olarak bakarsan senin ne karışımı olduğunu merak etmezlermi..

Geri