Sosyal mühendislik insanı ilgilendiren, insani bir kavram olduğu sürece insanın ilgilendiği ve insanla ilgilenen her şey Sosyal Mühendisliğin ilgi odağıdır, merkezidir. Sosyal mühendisliğin amacı bilgi almak olduğu için bu odak noktalarının başında şüphesiz insan psikolojisi gelir.
Psikoloji ki dünya üzerinde en çok ve hızlı değişen durumlardandır. Evden çıkarken karşılaştığınız suratsız komşunuz, otobüsteki ukala görevli, ya da iş yerinde ki bozuk asansör o anki ruh halinizi belirlemekte oldukça önemli unsurlardır ve bütün gününüzü zehir edebilmektedirler.
İnsan psikolojisi an ve an bu kadar kolay değişebiliyorken bir insanda bilgi almak deveye hendek atlatmaktan zor olabilir. Bu durum tabiki her insan için aynı değildir. X kişinin mutlu olabileceği bir durumda Y kişisi sinir krizi geçirebilir. Bu nedenle hedef kişi kesinlikle tanınmalı, hakkında ön araştırma yapılmalı, olaylar karşısındaki tepkisi analiz edilmelidir.
Psikolojik olarak bir çöküntü yaşamış, kötü durumda olan birinden bilgi almak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu sinirli insan içinde geçerlidir. Bu nedenle hedef kişiyle amacınız ile ilgili yaklaştığınızda moralinin iyi olmasını, mutlu olmasını sağlayın Ona destek olun ki bize istediğimizi verebilsin.Neşesi yerinde olan, psikolojik sorunlar yaşamayan, morali yüksek olan bir insan daha rahat konuşur, sizi daha ciddi dinler, söylediklerinize dikkat eder ve ilgilenir.
Reel ya da sanal fark etmez, bir sosyal mühendislik organizasyonunda sorunlu taraf olmak çoğu kez avantaj olarak görülebilir. Bunun nedeni insan iletişim kurduğu birine yardım etmek ister. Bu insani bir ihtiyaçtır. Belli durumlarda rolleri değişmeniz iletişime boyutluluk kazandırır. Hedefinizin sizi tanımasına izin verin ama gizliliğinizi ihlal etmeyin. Sizi sizin istediğiniz gibi tanısın. Sizi tanımadan, size istediğinizi vermiyecektir.
Konuşma sırasında birden amacınızı belli etmeniz başarısızlığa yol açabilir. Direk söylemek yerine sohbet sırasında isteklerinizi ufak ufak konuya serpiştirin. Bu hedefinizin aklına istemsiz bir şekilde yerleşir ve bilinç altına işlenir. Bu şekilde isteğinizi parçalara bölerek aktarın.Böyle devam ettikten bir süre sonra hedef kendisini sorduklarınıza cevap verme yada isteklerinizi yapma konusunda ister istemez sorumlu hissedecektir ve bir kaç merkezi kelime söylediğinizde beyin daha önce parçaladığınız konuları birleştirip bize bilgi verecektir, istediklerimizi yapacaktır.
Hedefinizle iletişimde sürekli aynı konulardan bahsetmeyin. Ara konular sohbette önemlidir. Ortak konulardan -merkezi konularınızdan- ayrılıp başınızdan geçen bir olayı anlatmanız ya da hedefinizin ara konulara dalması sohbeti sağlamlaştırır ve sürekliliği korur. Ayrıca samimiyetin derecesini belirler. Yine ara konulardan merkez konuya dönerken mutlaka amacınız ile ilgili konuya gönderme yapın. Bu yine hedefinize yapılan istemsiz yerleşmedir.
Karşıdaki kişiye Ona değer verdiğinizi direk söylemeyin. Bu çok yapmacık durur. En azından bunu sanal ortamda söylemekten kaçının. Telefon konuşması yada yüz yüze konuşmadaki mimikleriniz ve ses tonunuzdaki değişimler duygularınızın samimiyetini destekler. Eğer böyle bir imkanınız yoksa hedefinize hiç yazmadığınız fakat yazmış gibi davrandığınız bir yazıdan bahsedin. Bu yazı tabiki Onunla ilgili düşüncelerinizi içermeli. Hayal kırıklığına uğramış gibi davranabilirsiniz. Ya da ortak arkadaşlar bu konu için idealdir. Bir insanın sevildiğini seven kişiden değilde başkasından öğrenmesi(erkek-kadın ilişkisi değil!) seven kişiye karşı duyarlı olmasına neden olur. İster istemez Ona yakınlaşır, aradaki çerçeve ortadan kalkar.
İnsan psikolojisi çok kolay bir şekilde yönetilebilir.