Sosyal Ağlarda Coğrafi Bilgi Toplama

ServerErr0r

uid=0(root)
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
2,330
Reaction score
0
Puanları
0
Sosyal Ağlarda paylasılan Resimlerle Coğrafi Bilgi Toplama

Günümüzde yargın olarak kullanılan Sosyal Ağlarda Paylasılan Herhangi bir içerikten Coğrafi Bilgi Toplama, Nasıl Oluyor,

Exif(exchangeable image file format), yani değişebilir görüntü dosyası biçimidir. Neredeyse her marka dijital fotoğraf makinesi ve akıllı cep telefonu tarafından çekilen görüntülerin içine enstantane, diyafram, pozlama, fotoğraf makinesi markası ve modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan, bir resim verisi tanımlama birimidir. Son yıllarda bu bilgilerin arasına resmin çekildiği coğrafi konum bilgisi de eklenmiş durumda. Yani resmi çektiğiniz yerin koordinatları resmin exif bilgilerine siz farkına varmadan anında eklenmektedir.

Özellikle son yıllarda sosyal medyaların ve ağların kullanımının artmasıyla beraber bu tür mecralarda paylaşılan video, resim ve içerik sayısında da inanılmaz artışlar yaşandı ve sürekli yaşanmaya da devam ediyor. İnsanların interneti bir kendini ifade ortamı olarak gördüğü ve gizlilikten endişe duymadığı sürece her türlü kişisel verisini sanal aleme aktarmaya devam edecektir.

Creepy, Twitter üzerinde konum bilgisi verilerek paylaşılmış tweetler, Foursquare ve Gowalla konum kayıtları (checkin) ve Flickr, Twitpic, Yfrog, Img.ly, Plixi, Twitrpix, Shozu, Pickhur, Moby.to, Twitsnaps, Twitgoo ve Lockerz resim paylaşımlarının hepsinden, istediğiniz kullanıcıya ait coğrafi konum bilgilerini toplayıp bir araya getirerek Google Maps, Virtual Earth Maps, OpenStreetMaps, Maps for Free veya OpenAerialMap harita servisleri üzerinde görüntüleyen bir açık-kaynak coğrafi konum toplama programıdır.

Peki Bu Nasıl Oluyor?
Cep telefonları (özellikle akıllı mobil cihazlar) ile çekilen resimler anında şebeke üzerindeki hızlı internet bağlantısıyla (3g) sosyal medyalardaki hesaplara aktarılıyor, arkadaşlarla paylaşılıyor... Bununla gelen sosyal medyaların etkisiyle beraber son yıllarda çok popüler olan coğrafi konum bildirme ve paylaşma (geolocation, geocoding, geotagging) ile birlikte dijital fotoğraf makineleri ve cep telefonları çekilen her resme, o resmin nerede çekildiğine dair çok detaylı coğrafi konum koordinatlarını işlemektedir. Bunları internete yüklediğiniz andan itibaren, fotoğraf servisleri otomatik olarak bu resimlerin EXIF meta bilgilerine erişebiliyor. Ve koyduğunuz resme bağlı coğrafi konum bilgilerini veritabanlarına ekliyorlar. Bunun yanında Twitter profilinize ve Facebook resimlerinize doğrudan eklenen resimlerin EXIF bilgilerine çok ama çok kolay bir şekilde erişilebiliyor.

Herhangi bir resim düzenleme veya görüntüleme programı ile hasımlarınız, sizi takip edenler veya hırsızlar tarafından resmin nerde çekildiğine dair EXIF coğrafi konumları elde edilip; Google Maps veyahut Google Earth benzeri araçların yardımı ile koordinatlar girilerek resmi çektiğiniz yerin (eviniz olabilir) saniyeler içersinde adresi karşı tarafın eline geçmiş oluyor.

Bunu Program Sayesinde Yapabiliyoruz.
Programın Adı : creepy

eff84a3a3f9d120452c241f3060ee655.png


c7b818e1ca16e9c5bcb00515ece94d63.png


3af8b6cb7a38e2f53a85fac1677eb125.png


Ne Tür Sıkıntılar Doğabilir?
Günümüzde size düşman mı yok! Çocuklarınız birilerinin çok dikkatini çekmiş olabilir. Yerlerinin öğrenilmesi için internete koyduğunuz resimlere bakılması yeterli. Elle koyulmuş gibi çocuklarınıza ulaşılabilir. Hırsızlar rastgele aramalarla evinizi keşfedip gelip soyabilir. Burada anlatılamayacak ve psikopat kişiliklerin aklına gelebilecek daha neler neler

Ne Yapmalıyım ?
* Çocuklarınızın resimlerini hiçbir şekilde internette paylaşmayın.
* Cep telefonu ile resim çekip bunları yine cep telefonunun internet bağlantısı ile doğrudan sosyal medyalara yollamayın.
* Evinizin dış veya iç resimlerini kesinlikle internette paylaşmayın. Evin içersindeki herhangi bir nesneyi bile çekmeniz, yerinizin tespiti için yeterlidir.
* Eğer illaki resimlerinizi internete taşımak istiyorsanız; aşağıda verdiğimiz programları indirip, resimlerinizin EXIF bilgilerini komple temizleyip internet ortamına öyle aktarın. Tabi aktarırken de, mobil cihazınızın veya yükleme yaptığınız servisin konum ekleme özelliğini iptal ediniz.

EXIF Bilgilerini Temizleyebilen Programlar

JPEG & PNG Stripper

ExifCleaner

d392f611098db3625554db15ec69ea63.png


Her zaman için teknik ayrıntılara dikkat edip ve güvenlik önlemlerini olabildiğince alıp interneti öyle kullanmak gerekir.nternet ortamı, hiçbir zaman kişisel bilgilerinizi rahat rahat paylaşabileceğiniz bir ortam olmamıştır ve de olmayacaktır.

İndir(Windows)

İndir(Ubuntu,Debian)

Kaynak Kodlar
 
Geri
Üst