Skibbeden İNCİLER.(GS TV Teknik Yorum Programı)

uA_pasaran

New member
Reaction score
0
Galatasaray Teknik Direktörü Michael Skibbe, Galatasaray TV’de Teknik Yorum programında Can Erbesler’in sorularını yanıtladı. Skibbe, takımın ve sakatların durumunu, Bursaspor maçını ve UEFA Kupası’nda Galatasaray’ın rakiplerini değerlendirdi.

Öncellikle hocamıza kronolojik sırayla başladığımızı belirtelim, UEFA grubundaki rakipleri değerlendireceğiz ama Bursa ve Bellinzona maçları. İlk olarak Bellinzona maçı 4-3 ün rövanşında Galatasaray 2-1 kazanarak UEFA’da gruplara kaldı. Şimdi geçen perşembeden yansıyan Bellinzona maçını değerlendirmesini isteyelim sayın Skibbe’den.
2-1’lik skoru değerlendirirsek ilk yarıda oyunumuz güzeldi. Gayet iyi başladık bununla birlikte bir penaltı golü attık ilk yarıda, ikinci yarıda gelen beraberlikten sonra bir tutukluk başladı. Çünkü karşı takımda skora yatıp kendini avantajlı duruma getirmek istedi ve bizim önümüzü engelledi. Genç oyuncularımızda, Serkan olsun Alpaslan olsun, birazcık da olsa yorgunluk belirtileri başladı. Ondan sonraki dakikalarda yine güzel bir oyun sergileyerek 2-1 öne geçip hem maçı kazandık hem turu atladık. Şu an gruplara kaldığımız için mutlu olmamız gerekiyor.

Peki ligde ilk mağlubiyet 11 eksikle gidilen Bursa deplasmanında geldi. Acaba dört üst üste maç kazandıktan sonra Bursa da beklenen futbolun oynanmamasının başlıca sebebi neydi?
Bursa’ya karsı gerçekten eksik başladık. Zaten şöyle diyebiliriz ki performans olarak da yorgunduk ve iyi bir takıma karsı oynamamız gereken düzgünlükte oynayamadık. Bunun dışında da savunmada ve orta saha savunmasında bir eksikliğimiz oldu. Bu gibi maçlarda özellikle defansif orta saha oyuncuları da eksik olursa bu durumu bilirsiniz. Bu tip oyuncularımız eksikti. Hasan Şaş olsun, Lınderoth olsun, Mehmet Topal olsun ve Barış Özbek… Yani bu tip oyuncuların eksikliğini orda hissettik. Bu nedenlerden dolayı, yani defansif orta sahanın eksiklerinden dolayı rakibimize çok kontraatak şansı bıraktık. İlk yarıda zaten bunu gördünüz, 4-5 tane atak sonucunda da zaten gol geldi. Bu gibi üst düzey maçlarda ve özellikle on kademelerde böyle eksikler olmaması gerekiyor. Kontraatak şansı vermememiz gerekiyor, ama biz ne yazık ki verdik

Bursa maçında Galatasaray’ın kaleye attığı ilk sut devrenin son saniyelerinde geldi. Orta alanda Sayın Skibbe’ye göre göze çarpan baslıca eksiklik neydi?
Oyunda ilk öncellikle tazelik eksikti, tazelik derken zindelik. Şöyle ifade edelim, yorgunluk belirtileri vardı. Çünkü arka arkaya maçlar yaptık, o hırslı o istekli yanı dinlenmiş bir takım yoktu. Aynı zamanda bazı oyuncular çok üstü üste oynamasından dolayı yorgundular. Bazı oyuncularda sakatlıklarından yeni kurtulmuş olduklarından, antrenmanlarda eksik kaldıkları için iyi performans gösteremediler.

Biraz önce kendisi orta sahada defansif oyuncuların eksikliğine bağladı pek çok problemi. Ama özellikle 2 golün de mimarı olan bir Yusuf var Bursaspor’da. Bu mevcut kadroyla Yusuf’a daha farklı önlemler alınabilir miydi, bu konuda neler düşünüyor?
İlk yarıda Yusuf gerçekten oyuna hakimdi ve Bursa oyununu o yönlendirdi. İkinci yarıda buna karşı bir engelleme yapmaya çalıştık ve bunu biraz basardık. Ama tam anlamıyla yapamadık. Ayhan olsun, Sabri olsun hep ofansif anlamda yardımcı oldukları için maçta bu şekilde de arka alanı biraz boşaltmış olduk. Bunun sonucunda da böyle bir sonuç geldi. Aynı zamanda orta saha oyuncusu ve yan oyuncular, kontra ataklarda etkisiz kaldık, onların kontra ataklarına karşılık veremedik. Bu reaksiyonumuz yavaş olduğu için bunu engelleyemedik ve böyle hızlı bir oyunda, hızlı oyuncularla kontra ataklarda bunu yapamazsanız, bunu başaramazsınız. Ayhan aslında bu görevi almıştı çünkü biliyorsunuz Ayhan biraz daha defansif orta saha oyuncusuydu. Ama kendisi de öne yönlendiği için başta bunu sağlayamadı. Sonradan Ayhan’ı biraz daha geri çekerek Yusuf’a karşı bir önlem almayı düşündük

Peki Bükreş maçında olduğu gibi Meira’nın biraz daha ön liberoya alınıp, Servet - Emre Aşık savunması düşünebilir miydi Bursa maçıyla ilgili olarak? Bu kadar eksik olduğu için söylüyorum…
Tabii ki böyle bir kombinasyon da düşünebilirdi. Ancak son maçlar da iç savunma olarak Servet olsun, Meira olsun gerçekten iyi performans sergiledi, yani adam markajında başarılı oldular. Bu performanslarından dolayı böyle bir şey düşünmedim. Bazen tabii ki Servet çıkışlarında belirli hatalar yaptı, onun dışında ikisi de iç savunmada gayet iyiydiler

Bu konuda şimdi onu da soracaktım, biraz öne almış olayım, çünkü Servet’le ilgili Sayın Skibbe’nin maç sonrasındaki yaptığı açıklama kamuoyunda çok spekülasyonlara sebep oldu. Türkiye’de pek fazla herhalde medyanın alışmadığı bir olaydır, teknik adamın futbolcunun ismini vererek bazı konularda eleştirmesi. Bu konuda Sayın Skibbe, bir yorum ilave edecek mi, Pazar günkü konuşmasına ilaveten ?
Ben zaten Pazar günü bir soru üzerine bunu söyledim ve zaten herkes de bunu gördü. Servet’in pas hatasından dolayı gol yediğimizi. Servet bunu kendisi de biliyor, bende acık olduğu için bunu ifade ettim zaten. Çünkü herkes biliyor.

Bir de Arda’nın iğne olarak sahaya çıkması olayı var. Tabii çok fazla eleştirildi, Arda’nın acaba tam sağlığı hazır değilse Aydın ya da Yaser düşünebilir miydi? Zaten bu iki oyuncuyu da ilerleyen dakikalarda Sayın Skibbe oyuna aldı.
Böyle spekülasyonların ne derece geleceğinin tam olarak ölçüsünü bilmiyorum. Arda biliyorsunuz Bellinzona maçında sırtına bir darbe aldığı için sakatlık oluştu. Ancak oyununu engelleyen bir darbe değildi, bizim verdiğimiz iğne de sadece acısını indirmek için verdiğimiz bir iğneydi. Bu yüzden de ben onun problem olduğunu sanmıyorum. Yani oyuncuya performansını arttırıcı bir iğne vermedik, kendisine sade ağrı kesici bir iğne verdik. Şimdi Aydın’a gelince. Aydın da biliyorsunuz Kocaeli maçında, 14 gün önce bacağından bir kas zedelenmesi geçirdi. Bunun sonucunda 14 gün antrenmanlara katılamadı. Bursa maçına son gün kala antrenmanlara geldi ve onu da o şekilde oynatmış olduk. Bence Arda’nın durumu daha iyiydi yani. Bu şekilde durumları kritize edenlerin bence Galatasaray’ı daha yakından takip etmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Mac öncesi Arda’yı oynatmadan önce bir diyalog oldu mu? Arda’yla bir konuşması oldu mu Sayın Skibbe’nin?
Tabii ki öyle bir görüşmem oldu.

6. Haftayı nasıl görüyor? Milli maç arasından sonra Galatasaray’ın rakibi lider Trabzonspor olacak.
Tabii ki Trabzon karşısında oynayacağımız maç gerçekten zor olacak. Çünkü kendileri lider ve takım olarak da gerçekten çok kapalı bir takım oyunu sergiliyorlar. Çok iyi bir kadro oluşmuş ayrıca takım ruhu görüntüsünü çok iyi veren bir takım. Sezon sonuna kadar ben onların şampiyonluk yarışı içersinde olacağını düşünüyorum. Tabi ki bizim hedefimiz Ali Sami Yen’deki oynayacağımız maçı, Trabzon karsında kazanıp aradaki farkı kapamak ve onların takibinde olmak.

Ligi genel olarak nasıl görüyor?
Şöyle diyebiliriz ki Türkiye liginde her hafta sürprizler olabilir. Çünkü bütün takımlar sürprizlerle dolu. Örneğin son hafta Trabzonspor aslında sürpriz olarak maçı kazandı. Biliyorsunuz rakibinin yan direk olsun üst direk olsun gollük pozisyonları vardı. Fenerbahçe’de ise sunu görüyoruz, tam takım oyunu sergileyemiyorlar. Yani takım futbolunu sahaya yansıtamıyorlar ve bunun neticesinde de Kayseri’ye 4-1 yenildiler. Aynı zamanda biz de Kayseri’ye karsı oynadık biliyorsunuz, gerek ligde 0-0 gerek kupadaki 2-1’lik galibiyet. Onlar da gerçekten kaliteli bir takım. Tüm takımlar Türkiye liginde dengeli ve o yüzden her maça yüksek konsantrede bakmak gerekiyor. Her maç sürprizlerle dolu.

Milli takımda oldukları için eksikler var, bu konuda neler söylemek ister?
Gerçekten büyük bir soru işareti. Yani memnun olmamız lazım; takımımızda bu kadar üst derece futbolcularımızın olmasından ama profesyonel anlamda çalışmak, hazırlanmak gerçekten zor olacak. Milli takımlardan haftaya Perşembe gelecekler. Bunun dışında da zaten burada kalan oyuncuların da bazıları sakat. Zorluk çekiyorlar. Sadece 5 tane oyuncumuz var antrenmanlara çıkan. Aynı zamanda biliyorsunuz PAF takımdan 2 tane kalecimiz var; onlarla şu an çalışıyoruz. Gerçekten de zor oluyor. Sonuçta biz burada şampiyonluk için oynuyoruz, o yüzden zorluklar bizi engelliyor. Umut ediyoruz ki milli takımdan gelecek futbolcular sağlam bir şekilde geldiklerinde biz memnun olacağız.

Diğer oyuncuların sağlık problemleriyle ilgili bir haber var mı Skibbe’nin elinde?
Ümit Karan biliyorsunuz tekrar antrenmanlara katıldı. Forvet hattında bir alternatif olduğu için gerçekten çok seviniyorum. Umarım antrenmanlarla kendi performansını geri getirecektir. Hasan Şaş da aynı Ümit Karan gibi, onu da umarım diğer maçlarda göreceğiz. Mehmet Topal’a gelince, bir iki hafta kendisini maçlarda göremeyeceğiz. Defansif orta saha anlamında biraz eksikliğimiz olacak.

UEFA’da Galatasaray’ın grubunu nasıl değerlendiriyor ?
Ben şöyle düşünüyorum, bütün gruplar aslında denk dağıldı. Hepsi aynı güçlükte, özellikle bizim grubumuz için şunu ifade etmek isterim ki, Avrupa arenasında tecrübesi olan takımlarla mücadele edeceğiz. Özellikle Benfica ve Olympiakos her zaman UEFA Kupaları’na ve Şampiyonlar Ligi’ne katılmış, Avrupa tecrübesi olan takımlar. Metalist Kharkiv ile Beşiktaş çok kötü bir tecrübe yaşadı. Hertha Berlin’e gelince, ben Bundesliga’dan tanıyorum ve gerçekten takım şu anda oturmuş vaziyette. Ön tarafta Pantelic olsun Voronin olsun Rafael olsun bunlar takıma gerçekten yön veren oyuncular. Bizim için önemli olan tabi ki gruplara iyi bir başlangıç yapmamız. Olympiakos’la biliyorsunuz ilk maçımız burada sahamızda. Güzel bir başlangıç yapmak çok önemli bizim için. Tabi ki hedefimiz gruptan çıkmak. Bunun için mücadele veriyoruz, bunun için buradayız ancak üzücü olan şu ki maçların en son gününde bizim maçımız yok. O zaman sadece maçları takip edebileceğiz. En son maçımız da Berlin’e karşı deplasmanda olacak. Bizim için iki tane büyük dezavantaj; çünkü bu iki dezavantaj şu baskıyı yapıyor, evimizde olan maçları kazanmamız gerekiyor. Şansa bırakmamamız lazım. Bu baskı ile de bizim bu maçları kazanmamız gerekiyor, son haftayı bay geçeceğiz. Bu nedenle işimizi erken bitirmemiz gerek.

Sayın Skibbe UEFA Kupası’nda çok tecrübeli bir teknik adam. Geçen sene çalıştırdığı Leverkusen’le çeyrek final oynadı. Ondan önceki sene de UEFA Kupası’ndaydı. Yani bu statüyü, grupları çok iyi bilen, kupadaki takımları çok iyi tanıyan bir kişi. Bu konuda bir avantajı olacak mı Galatasaray’ın?
Ben tecrübemi, yani biliyorsunuz Leverkusen’le iki sene çeyrek finale çıktım, takıma da vermek istiyorum. Umarım öyle olur. Çok iyi hazırlanmamız gerekiyor ve rakiplerimizi güzel takip etmemiz gerekiyor. Analiz etmemiz gerekiyor. Tabi ki en önemlisi, bizim takım olarak formumuz, iyi oynamamız. Sakatlıklar biter umarım, güzel bir form yakalarız. Tabi ki Avrupa büyüklerine karşı oynamak istiyorsak tecrübeli futbolcularla oynamamız gerekiyor. Yaser olsun Alpaslan olsun Serkan olsun tabi ki hepsi yetenekli futbolcular. Bize de destek sağlıyorlar ama uluslararası arenada tecrübeleri olmadıkları için bir eksiklik hissedebiliriz. Bu yüzden tecrübesi olan futbolcularla oynamamız gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Sezgin UEFA Kupası fikstüründen değişik bir yorum çıkardı. Herta Berlin ile oynanacak maçla ilgili olarak ve diğer eşleşmelerin, fikstür avantajı olduğunu söyledi?
Herhta Berlin karşısında deplasmanda oynamak bizim için avantaj. Çünkü Berlin’de çok Türk taraftarlarımız var. Evimizde oynamak gibi olacaktır. Beşiktaş’ın yaşadığı tecrübe ve maçta kaçırılan pozisyonları göz önüne alırsak Ukrayna ekibine karşı evde oynamamız daha avantajlı olacak. Tabi ki önemli olan bir konuda benim söylemiş olduğum 5. maç. Biz bay olacağız, takımları izleyeceğiz. O yüzden bunun bilincinde olarak, o maça gelene kadar bizim gerekli puanları almamız gerekli, o oyunu sergilememiz gerekiyor.

Şimdi tabi fikstür çok yoğunlaşıyor. Trabzon ve Eskişehir maçlarından sonra Olympiakos karşılaşması geliyor. Benfica’ya Portekiz’e gittikten sonra dönüşünde Galatasaray -Fenerbahçe derbisi var. Bu konuda neler düşünüyor, şu andaki sakatların iyileşmesinden sonra kadro zenginleşecek ama bugünler için bir planı var mı?
Tabi ki bu bizim için uzun ömürlü bir şey. Bu önümüzü göremeyeceğimiz bir maraton. O yüzden bu konuyla fazla bir şey söylemeyeceğim. Umarım ki daha futbolcu kaybetmeden, sakatlanan futbolcuların geri dönmesi bize yetecektir. Tabi ki uluslararası arenada oynayan bir takım için şu önemlidir; kadrosunun zenginliği ve o kadronun eksiklerine rağmen, bir şekilde o eksikleri giderebilmek ve aynı futbolcuların sakatlanmamasını sağlamak. Çünkü hep aynı oyuncular sakatlanırsa takımın havası iner diye düşünüyorum. O yüzden sakatlanan iyi futbolcularımızın geri gelmesi gerekiyor ki herhangi bir sakatlık durumunda, hemen diğer bir iyi futbolcuyla değiştirebilelim.

Kura çekildikten hemen sonra Skibbe ve ekibi gruptaki takımlarla ilgili detaylı araştırmalara başladılar mı? Yoksa zamana mı yayacaklar ?
Tabi ki kura oluşur oluşmaz araştırmamızı yapmaya başladık. Takımın zenginliği hangi oyuncuların gol attığı, son durumlarının ne olduğu, hangi forvetlerden yararlandıkları… Bu konularda araştırmamızı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Takımların maçlarını da izleyeceğiz.

İlk rakip Olympiakos. Olympiakos’la ilgili bizlerle paylaşabileceği ölçüde birkaç şey söylemek ister mi?
Öncelikle şöyle demek gerekiyor; Şampiyonlar Ligi’nden bizim gibi elendiler. Buna rağmen Yunanistan’da da son 10 yılda 9 kere şampiyon oldular. Kendi liginde 9 kere şampiyonluğu var. Bunun dışında uluslararası arenada gerçekten tecrübeli oyuncuları var. Evinde oynadığı futbolu dışarıya yansıtamıyor. Böyle bir takım dışarıda da puan elde edebilecek güce sahip uyarısı veriyor. Bizde o uyarıyı alıyoruz ve ona göre önlemlerimizi alacağımızı düşünüyoruz. Buradan da taraftarlarımızı uyarmak istiyoruz ki, hazırlıklı olmamız gerekiyor. Hafife alınacak bir takım değil.

Ligde ya da Şampiyonlar Ligi elemesinde izledi mi Olympiakos’u? Yoksa izleyecek mi taktik çerçevesinde?

Şu ana kadar izleme fırsatı bulamadım ama bundan sonra bulacağım. Eurosport’ta maç özetlerini izledim. Ama tabi ki o yeterli bir bilgi değildir. Daha iyi analiz etmek için tam maçları izlemek gerekiyor. Bizle oynanacak maçtan önce ligde bir takımla oynayacak ve o maçı da izlemeyi düşünüyoruz. Genel bir analiz yapmayı düşünüyoruz.

Milli haftadayız demiştik. Oyuncularımızın birçoğu milli takımlarda. Türkiye’nin de Bosna ve Estonya maçlarıyla ilgili Sayın Skibbe’nin yorumu nedir?
Türkiye takımı iki maç oynayacak takımlar arasında favori gösteriliyor. Ben tüm yüreğimle inanıyorum ki 6 puan alacaklar. Ben de bunun için dua edeceğim. Belçika karşısında biliyorsunuz beraberlik yaşadık, puan kaybettiler. Afrika’daki Dünya Kupası için önümüzdeki iki maçı da almamız gerektiğini düşünüyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Öncellikle buradan taraftarlarımıza seslenmek istiyorum. Biliyorsunuz Bursaspor maçındaki taraftarlarımız bizi gerçekten çok iyi destekledi. Her zaman arkamızda oldular ve onlara çok teşekkür ediyorum. Her zaman böyle destek olmalarını istiyorum, takımları için. Aynı zamanda Ümit Milli Takım için de tüm dileklerimle, kazanmalarını istiyorum. Onlar da dünya kupası elemeleri için şu an bulundukları gruptan umarım çıkarlar, onlara da iyi şans diliyorum.

Geri