Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Güneydoğuyu ele alırsak en güzel yöresi tartışmasız Diyarbakır'dır.
Doğu Anadolu için bir kaç il verebilirim size. Sıralıyacak olursam Bitlis, Hakkari, Erzurum ve Sivas'dır. Doğu Anadolu bölgesi çoğrafi bakımdan büyük yüz ölçümlerine sahip olduğu için 4 faklı yöre farkedilir. Bunların en geneli Halay yöresidir. Erzurum ve Sivas çevresi yakınlarında Bar yöresi, Iğdır, Kars ve Ardahan civarlarında ise Kafkas Danslarının icra edildiği görünmektedir.
Karadeniz bölgesinde ise en güzel yöre Akçaabat'tır. Karadeniz bölgesinin danslarında şöyle bir değişim gözlenmektedir. Örnek olarak Trabzon merkezinde Horon dansları kemençe ile icra edilmekteyken ilçe olan Akçaabat'ta davul - zurna ile icra edilmektedir. Karadenizin doğusunda Gürcistan'a yakın bölgelerde ise Horon, Bar ve Kafkas karışığı bir yöre bulunmaktadır. Bu yöre ise Artvin'dir. Karadeniz'in batısına gelecek olursak şayet buralarda Giresun bölgesinde Karşılama yöresi danslar mevcuttur. Kastamonu civarında ise Zeybek oynandığı görülmüştür....
Marmara bölgesi için tabiki Rumeli Dansları göz önündedir. Bunlara Tekirdağ ve Edirne oyunları verilebilir. Marmara'nın güney batısında Bengi yöresi danslar mevcuttur. Balıkesir ve Çanakkale bunlara örnektir.
İç Anadolu bölgesinin kendine has tek dansı Seymenlerdir. Seymenliğinde Zeybeklik geleneğinden geldiği rivayet edilir.
Akdeniz bölgesini biraz karışıktır. Doğusunda Antep ve Kilis civarında Barak ve Halay yöresi Orta Akdenizde Silifke yöresi ağırlık gösterirken Akdenizin batısında Kırık Zeybek Dansları ve Teke Yöresi icra edilmektedir.
Ege bölgesi için bir efsanedir Zeybeklik Geleneği... Ege bölgesinin güneyinde Teke, Fethiye, Bodrum ve Muğla adını verdiğimiz 4 yöre bulunmaktadır. Bunlardan en ağırı Muğla yöresidir. Batı Egeye bakıcak olursak Aydın ve İzmir önümüze gelir. İzmir genelinde 4 farklı yöre vardır. Genel dizilim 9/4 lük danslar bazındadır. Ama 9/2 lik örneklerde mevcuttur. Aydında ise Tek yöre vardır ve bu yöre dünyanın en ağır halk danslarının görüldüğü yerdir. Genelde 9/2 lik ağır aksak oyunlar vardır. Oldukça ağırdır. İç egede ise Kütahya, Afyon ve Uşak yöreleri var olmakta ve Danslar genelinde Kaşıkla oynanan zeybekler görülmektedir. Bir kimsenin Zeybek oynayabilmesi için ya gelenekten yetişmesi yada çok iyi düzeyde bir dansçı olması gerekmektedir.
Şu Kolbastı dediğiniz dans ise KTÜ'ün uydurduğu bir danstır. Dansın orjinali kesinlikle şuan Tvlerde gördüğünüz şekilde icra edilmemektedir....
Neyse biraz fazla uzun olmuş olabilir. 12 Yıllık bir Danscı ve 5 Yıllık bir Dans eğitmeni olarak size benim için kısacık bilgiler verdim. Elim ağrıdı yazarken