Şu ana kadar Siyah Duman hakkın da çok teori var sayıldı , çok yorum yapıldı , çok düşünüldü.. Ben de kendi düşüncemi biraz paylaşayim dedim..
Öncelikle temel bir kaç soru ile başlamak isterim..
Soru : Siyah Duman nedir ?
-Lost bilgimizce bunu bilmemiz sınırlıdır.Öğrendiğimiz kadarı ile , kendi belli bir bedeni yok.Bir beden kullanmaz ise , kendi normal hali Kara Bir Duman olarak gözükür..
Soru : Siyah Duman'ın özelliği nedir ?
-Lost bilgimizce bu sorunun cevabı yine sınırlıdır.Ancak bildiğimiz kadarı ile Lost Karakterlerinin bir takımının gördüğü hayali insanlar , beden kılığına girmiş Siyah Dumandır.Bu teori hakkın da yeterince kanıt olmasa da ayak üstü örnekler bulunur..
Örnek : Mr.Eko kutup ayısı tarafından yaralandıktan sonra hafif tedavi görür.Ardından ölmüş kardeşi "Yemi" kendisini ziyaret eder ve kendisini bulmasını ister.Bilimsel açıdan hayal görmek mümkündür tabiki.. Yorgunken , gerginken , açken , sussuzken , serap v.b.. Ancak adaya düşen hemen hemen bir kaç kişi bu hayali , çoğu ölmüş olan insanları görüyor.Bir kişiden fazla kişinin böyle şeyleri görmesi , hayal değil.. gerçek olduğunu gösterir.Asıl sorumuza dönersek ; Mr.Eko kardeşinin cesedine gider ancak cesedi orada bulamaz.. bu hemen akla bir kaç soru getirir.. Ceset yoksa , Hayal görünen Yemi gerçek mi ? canlandı mı ? ancak hatırlarsak Mr.Eko oraya ilk geldiğin de başka cesetler de vardı.Sonra geldiğin de onlar da yoktu.John Locke , hayvanlar parçalamıştır gibi teoriler de bulundu.. ancak yanlış. Mr.Eko oraya ilk geldiğin de bile cesetler çürümüştü , kemikten ibadetti.. Belki Yansa evet ancak uçağın yandığına dair bir iz yoktu..
Örneğimize devam edersek ; Mr.Eko , Yemi'yi bulur , günah çıkarmak istememesinin ardından Yemi'den bir söz duyulur."Sanki ben senin kardeşinmişim gibi konuşuyorsun.." Bu söz açıkça onun Yemi olmadığını gösterir.Peki Siyah Duman olduğu nereden belli ? bu tam olarak açıklanamasa da , Mr Eko ölmeden yakın bir zaman önce orman da , eskiden kilise de öldürdükleri adamları görür.. bir kaç dakika sonra ortadan yok olurlar.. hemen ardından siyah dumanımız ormanın içinden belirir ve Mr.Ekoyu öldürür..
Bu bir tesadüf mü ? değil.. Siyah Duman'ın , Mr.Eko'yu kaldırıp , yere fırlatmasına şahit olduk.. bundan anlaşılıyor ki ; Siyah Duman saydam bir güç değil.. yani bir bedene girmese bile bir cismi kaldırabilir , belki boğabilir bile..
Anlaşıldığı kadarı ile çoğu ağır cismi kaldırabilir..
Soru : Siyah Duman'ın amacı nedir ? ne yapmaya çabalıyor ?
- Yine ve yine Lost bilgimizce sınırla olan sorulardan birisi de budur.. aslın da bu sorunun cevabı belki de çoğu kişinin kafasın da henüz yerleşmemiştir..
Siyah Duman'ı gördüğümüz çoğu yer de ya bir kılığa girmiş , kişilere nasihat verirken veya bir yere , bir mekana , bir kişiye , bir göreve yönlendirirken görüyoruz birilerini..
Siyah Duman'ı ben bir ruh olarak görüyorum.Ancak ruhlar bir bedene girmeden etkisizlerdir.Halbu ki Siyah Duman , duman olarakta gayet istediğini yapıyor..
Asıl amacını kim bilebilir ki ? ancak benim bir teorim var..
Siyah Duman , adadaki yardıma muhtaç , adaya gelen yeni kişileri ve de özellikle hayattaki amacını kaybetmiş olan kişilere nasihat veriyor ve yardımcı oluyor..
Mesela ; Mr.Eko , kilise de o adamları öldürdüğünden çok pişmandı.. Günah çıkartması gerektiğini biliyordu.. Siyah Duman Yemi kılığın da bir süre Mr.Ekoyu oyaladı.. En son Eko ile adanın bir tepesin de konuştular.İşte ora da Yemi ona öyle şeyler söyledi ki , Eko , günah çıkartmayı kafasından çıkarttı.Kilisedeki adamları neden öldürdüğü Siyah duman sayesin de hatırladı.Yemi için kardeşini korumak için öldürmüştü.Siyah Duman'ın sözlerinden sonra pişmanlığı kesildi..
Kendini toparladı , hayatındaki döküntüyü bir kenara attı.Sonu neden ölüm oldu ? ölümü Locke'a bir şey kazandırdı.Bu adanın belki de en önemli canlısı olan John Locke'a bir işaret bıraktı.Adadaki yönleri.. Kuzey , güney , doğu , batı.. yerler belirlenmiş oldu.. belki de bu yüzden.. ancak ben başka nedenler de olduğunu düşünüyorum..
Neyse bu soruya göre ikinci bir örnek vermek istiyorum..
John Locke , ambarın patlamasından sonra adadaki ve hayatındaki amacını unuttu , görevini bilmiyordu.. Ada ile konuşmayı tercih etti. Önemli olan çadır kurup , bir şeyler yutup ateş yakması değildi.. Önemli olan inancı ve konuşma isteğiydi.Bu ikisi olmasa ne yaparsa yapsın konuşamazdı.. Neyse bunlan beraber ada , saygı Değer Locke ile konuştu.Burda "Ada" ile konuşma terimi Siyah Duman'a en çok yakışıyor.Çünkü Boone'un bedenini alıp , Locke'u zihnin de bir geziye çıkardı.. ona ne yapması gerektiğini söyledi , dediğim gibi amacını tazeledi.. yapması gereken bir görev , bir amaç verdi..
Eğer ada da bir amacı olmayan birini anlarsa onu yok ediyor.. Charles Widmore'un sözü gibi aynen "Adanın geleceğine yatırım yapıyor.."
Bir amaca tutunacak birilerini tekrar yapılandırıyor.. eğer bir amacı yoksa birinin veya bir dala tutunamayacak kadar güçsüzse onu öldürüyor.. ve bu kişilerin ona karşı yapabiliceği hiç bir şey yok..
ALINTIDIR