Sistematik Disko Boy!

Newwave

Altın Üye
Reaction score
0

Sistamatik Disko Boy!

Elektronik müzik diyarında güzel bir yolculuğa çıkıyoruz. Kaptan köşkünde Bedük var.

Biri bana gelip "Bedük'ü nasıl bilirsin" diye sorsa ilk elden sayacaklarım şunlar olurdu: kel kafalı, koca bir adam, hacı gibi sakalı var, türkücü gibi beyaz takım elbise giyiyor, ayağında spor ayakkabıları var... Bu haliyle İngilizce dans müziği yapıyor ve enerjisini ekranlardan insanlara geçirmeyi de başarıyor. Her şeyin başka türlü ve de gayet güzel olabileceğini örnekleyen Bedük'e, yeni albümü GO'yu vesile edip mikrofonumuzu uzattık.

BİNLERCE SERHAT VAR AMA BEDÜK BİR TANE!

• Nedir Bedük ve neden Bedük? Bedük müsün? Olayın nedir?

Bedük soyadım. Albümlerimi Bedük ismi ile çıkartıyorum, binlerce Serhat var ama Bedük bir tane! Kendime özgü bir müzik yapıyorsam, ismimin de kendine özgü olmasını isterim. Serhat'tan Bedük'e geçiş yıllar önce gerçekleşti... Bedük beni de ele geçirdi!

• Neden İngilizce söylüyorsun?

İngilizce lehçesiyle Türkçe söz yazmaktan nefret ediyorum. Benim yaptığım müzikte kaygı yok. Tek kaygı eğlence kaygısı. Öyle çıkıyor parçalar, ben de öyle bırakıyorum. Bir de çok iyi yaptığım için, yapabildiğim için yapıyorum. Herkesin yapmak için delirip de yapamadığını ben doğal olarak ve harika yapabiliyorsam neden kendimi tutayım? Tüm albümlerimde söz, müzik, aranjman, kayıt, mix, vokaller ve tüm canlı enstrümanları kendim yapıyorum. Ayrıca sanat yönetmenliğini, albüm kartonet tasarımını da kendim yapıp, üstüne üstlük kendi şirketimden çıkartıyorum.

• Dans müziği yapıyorsun, ama şarkı anlayışına sadıksın. Farklı tarzların adamı mısın?

Benimki popüler, "mainstream" dans. Biraz medeni, ama gayrıciddi şeylere ihtiyacımız var. Biraz gerçeklikten çıkartacak şeyler vermek istiyorum insanlara. Sevdiğim şeyi yapıyorum. Nasıl yaptığımı ve neden yaptığımı irdelemiyorum.

'YERE BANT YAPIŞTIRIP ÇEKMEK'

• Türkiye’de elektronik müziğin artıları, eksikleri, potansiyeli nedir?

Ev stüdyosu hepimizin yola başlama şeklidir. Yatak odanda bilgisayarınla sesler çıkarmaya çalışarak başlarsın, sonra fazla kaptırırsan arkası gelir, seni meseleye bağlar. Ben bir sürü analog ekipmanın yanında sequencer olarak 'Logic' kullanıyorum. Bunu 'Ableton Live' ve 'Maschine' ile birleştiriyorum. Hangi aletten ve programdan aradığım sesi yaratabiliyorsam, onu kendi kurduğum şekilde kullanıyorum. Çok saçma alet edevattan çok saçma sesler çıkardığımı biliyorum. Bunlardan biri, yere bant yapıştırıp çekmek mesela, doğru yaparsan harika sesler çıkarabiliyorsun.

• Albümlerini ‘Audiology’ adlı kendi şirketinden çıkartıyorsun ve kendi prodüksiyonunu üstleniyorsun. Fakat bu şirketten albümü yayımlanan tek isim sensin. Audiology’den farklı sesler de yükselecek mi?
Başkasına albüm yapmak için şirket olarak büyümem gerekiyordu, bunu da ilk sanatçım Bedük'le başardım, önümüzdeki yazdan sonra Audiology'den yine farklı başka artistler de bekleyebilirsin, projelerimiz var...

• GO’ya nüfuz etmek için Even Better ve Dance Revolution'ı dinlemiş olmak gerekiyor mu?

Çıkardığım her albüm yapmak istediklerimin o an için en üst seviyesi oluyor. Şu anda da durum böyle. GO ile nerelere gidebileceğin tamamen sana bağlı, almak istediğin şeye bağlı. Ben kendi gitmek istediğim yere gidiyorum bu albümü dinlerken, ama herşey senin nereye gitmek istediğinizle doğru orantılı. Neyi eksik görüyorsam, onu yapıyorum. Yapabildiğimin maksimumu GO. Vardığım en uç nokta şimdiye kadar.

• Franz Ferdinand'ın 'This Fire' parçası nasıl girdi albüme?

Yaklaşık 3 senedir sahnede çaldığımız bir parçaydı bu. Albüme koymak istedim, gruba demoyu yolladım, adamlar bayıldı, hemen izin verdiler ve ben de koydum.

"EĞLENCE İÇİN SAVAŞIYORUM"

• Neden kolay yolu seçip playback yapmadığını sorabilir miyim?

Playback? Kim Milli Vanilli olmak ister ki! Bestelerden kayıtlara kadar her şeyi kendim yapıyorum ve normalde canlı yapılmayan dans müziğini ben canlı icra ediyorum. Normalde bir DJ'le sahneye çıkıp yapılabilecek bir müzik benimki. Ama duruş olarak da bütün amaç, '70'lerdeki, '80'lerdeki eğlence kültürünü bu zamana taşımak. Sahnedeki adamın seyirciye bakmadan plak döndürmesine fazla alışmamak lazım.

• Bedük internetten müzik indirme konusuna nasıl bakıyor?

İllegal indirme, durduramayacağın bir durum. Bütün dünyada böyle. Bunun için yapman gereken, yasal olarak indirme olayını olabildiğince kolaylaştırıp yaygınlaştırmak, bunun dünyada da en çabuk ve kolay yolu İtunes'dan geçiyor bence. Şarkı indirme deneyimini en kolay ve rahat yönteme dönüştürüyor ve neredeyse her bilgisayarda olduğu için yaygınlaşmasını kolaylaştırıyor. Ben şahsen benim albümlerimi korsan indirenlere de o kadar kızmıyorum. En azından benim müziğimi dinlemiş oluyorlar. Gerçi korsan indirdiğinde genelde ses kalitesi çok düştüğünden CD veya legal mp3 ile aynı kalitede dinleyemiyorlar ama en azından dinlemiş oluyorlar.

Bir şarkı yazarı için şarkılarını daha çok insanın dinleyebilmesinden daha güzel birşey olabileceğini sanmıyorum. Ben eğlence için savaşıyorum! Sektörün dayattığının yanlış olduğunu, benim işimin yükselmesi kanıtlıyor. Sektöre kalmış olsa benim albümlerim asla çıkmazdı. Bu noktada Turkcell'in gnçPLAY ile çok önemli ve hayati bir yol açtığını ve Türk sanatçıların arkasında durduğunu düşünüyorum.

• Teknoloji olmadan da yaşayabilir misin?

Hayatımı teknoloji yönlendiriyor. Yaptığım işte yaratıcılığımı en üst seviye teknolojik ekipmanla birleştiriyorum. Müzik yaparken sınırlarımı kaldırıyor bir nevi. Bir gün elektrik hiç gelmemecesine giderse alırım elime gitarımı, yine aynı işi yaparım, farklı bir düzlemde tabii. Yani, yaptığım müziği teknoloji oluşturmuyor. Sadece benden çıkan şeyin sınırlarını ortadan kaldırıyor. Aynı yağlı boyayla resim yapmak gibi... Bir gün yağlı boya ve tual olmasa alırım kurşun kalemi kağıdı, yine yapacağımı yaparım. O da gitti, kuma parmağımla çizerim!

"KLİŞELERİ YOK ETMEK İSTİYORUM!"

• Eurovision hakkında ne düşünüyorsun? Teklif gelse katılır mısın yoksa düşük müzikalitesi engel teşkil eder mi?
Yaptığım her işte klişeleri yok etme amacı var. Teklif gelsin o zaman düşünürüz... Çok eğlenirim.

• Temel esin kaynakların kimler?

Son günlerde Lilly Allen, Calvin Harris, Chromeo ve Robin Thicke dinliyorum. Okul yıllarından beri şu anda yaptığım müziği şekillendiren çok isim ve grup oldu. Hepsini saysam sayfalar yetmez ama birkaç tanesine değinecek olursak, Bee Gees, Robert Palmer, Kool and the Gang, Jamiroquai, Fun lovin criminals, Barry White, Duran Duran, INXS, Falco vs.. vs.. Bu böyle gider...

• Dans etmek mi, dans ettirmek mi?

Dans ettirmek! "Gören görmeyene, bilen bilmeyene anlatsın. Bedük burada ve dibiniz düşene kadar eğleneceksiniz!"

• Şu an nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu öğrenebilir miyim?
Canavar!

Kısacık Bedük Dinlemek İçin Eklentiye Tıkla > )

Ekli dosyalar

• 00000A1FF.zip
    222.9 KB · Görüntüleme: 1
Geri