sistem kurtarmayla ilgili acil yardim !!!

necronom07

New member
Reaction score
0
arkadaslar benim yaklasik 7 saattir cozemedigim bir problemim war bir yardimci olursaniz sevinirim. olmazsaniz da kafayi yerim herhalde. tum ayrintilariyla anlatmaya calisayim:
benim makinam; p4,3.0 ghz cift cekirdek işlmcili gigabyte p 915 serisi anakart, 1 gb ddr2 ram ve 250 gb samsung 7200 rpm hd den olusan bir makina kisaca. simdi en son makinayi yeniden baslattiktan sonra makinam yenidn acilmadi. win xp pro sp 2 kuruluydu. makinayi acmak icin dugmesine bastigimda ilk once normal hizinda ramleri goruyor. ardindan hd ve cd suruculerini normalin ucte biri hizinda goruyor. sonra windows acilma ekraninda windows yazisi ve hemen altinda bir mavi loading gostergesi gibi bişi gelir ya, hani normalde en fazla 3-4 kere o mavi işaterler dolar ve sonra windows acilir, işte o işaretler bende yaklasik 3 dkk kadar dolup dolup sonunda da ne yazdigini okuyamadigim(sayfa yarim saniyeden de az ekranda kaldigi icin okuyamiyorum) bir mavi ekran geliyor. ardindan makina kendini hemn resetliyor. bu resetlemeden sonra tekrar ram kontrolu yapmiyor normal olarak fakat ne HD ne cd surucu hicbişi bulamiyor ve "Disk Boot Faİlure Insert System Disk And Press Enter" yazisini goruyorum. (system disk im yok ama) sorunum bundan ibaret. makinayi kapayip yeniden actigimda başa donuyor yine.
simdi benim simdiye kadar yapmaya calistiklarim da sunlar oldu; oncelikle winxp cdsinden repair yapmayi denedim, en sonunda hangi windowsu kullanacaksiniz die bi ekran geliyor. oradan 1c:\windows secenegi aktif sadece. (tabi dos modunda) onu sectigim anda makina kilitleniyor ve işlem devam etmiyor.
ardindan winxp cdsinden xp yi tekrar kurmayi denedim. HD iki parcaydi c ve d die. bunlara windows kurmayi tek tek denedim ama o işlemde de en son ulasabildigim nokta, Harddiski iki parca seklinde C ve D olarak goruyorum (c nin sistemi NTFS Dnin sistemi FAT) fakat yukleme yapilacak HD yi secin ekraninda bunlardan birini sectigimde, "aşagidakiyle ilgili bir sorun yuzunden işlem devam etmiyor. kurdan cikmak icin exit yazin." gşbş bşr ileti aliyorum. aşagida da 250 gb harrdiskin boyutu ve adi yaziyor. fakat harddisk bolunmemis olarak gorunuyor.
normal olarak harddiskte bir problem oldugunu dusundum ve bikac yardimci program buldum internetten. bu programlarla harddiske baktigimda hem ntfs olan C: surucusunu hemde Fat olan D: surucusunu hatta eski dosyalarimin tumunu gorebiliyorum fakat normalde C: olmasi gereken surucunun adi yok. ama dosyalar icinde, normalde D olan da D olarak duruyor.
son care olarak 2 GB lik bir usb bellek buldum ve o bellege windowsu baska bir makinada kurdum. (benim makinadan usb ye de kuramamistim) fakat bu sefer de usb yi biostan first device olarak gosterdigim halde acilista yine eski windowsu acmaya calisiyor ve sorun devam ediyor. bu arada 4 cesit falan first device bios ayari war usb-cdrom,usb-hdd, usb-zip falan diye hangisini secmem gerektigini de bilmiyorum dogrusu.
saniyorum bu kadar anlatabilecegim. bana yardim edebilecek birileri warsa 7 saattir makinanin basinda fitil olmus birinin coskusuyla cok buyuk sukranlar duyacagim :) simdiden tesekkurler. Buradan takip ediyorum. direktiflerinize sonuclari yazacagim.

dostum öncelikle makinelerde bu çeşit sorunlar genelde ram'lardan kaynaklanır o karşına çıkan mavi ekranı okuyabilsen sana anında bir çözüm yolu gösteririm ama şimdi net bişey diyemiyorum sen en iyisi şöyle yap makinanı aç ve içinde eğer 2 parça ram varsa birini çıkar ve kalanıda yerinden çıkakrarak diğer yuvaya tak eğer tek parça ise yerini değiştir düzgün taktığından da emin ol.
Makinanı widows xp cd'si ile bott et ve cd den kuruluma başka. Windows kurulacak diski sorduğu ekrana gelince c'nin üstünde iken sırasıyla D -- Enter ve L tuşlarına bas bu işlemi yaptığında c diskin silinecek ve tekrar disk seçtiğin ekrana geleceksin. C'nin yerinde biçimlendirilmemiş alan yazıyor olak Enter'a bas ve üstte NTFS olarak biçimlendir (Çabuk) yazısını seç. Burdan sonra kurulumun muhtemelen yapılacaktır.
Not: Mavi ekranı okumaya çalış genelde bu hatar ram kaynaklıdır. Söylediğim yöntem ile sorunu aşsan bile bu çok kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Makinanı bir bilgisayarcıya götür. Ama güvendiğin bir bilgisayarcıya :D

oncelikle beni dikkate alip yardim ettigin icin tesekkur ederim. ancak benim problemim c de bulunan yaklasik 1.5 gb buyuklugundeki resim arsivimin ve c ve d de bulunan yaklasik 150 gb buyuklugundeki oyun arsivimin silinmemesi. bu problemin boyle birdenbire ortaya cikmasi bende de donanimsal birsy olmasi ihtimalinin oldugu dusuncesini yaratti. ancak soyledigin ram işini yaptim sorunuma yarari olmadi. c yi de silmek istemedigim icin digerini yeniden bicimlendiremiyorum. simdi biraz ugrastim ve saniyorum fazlaca da kurcaladim makinayi :D su anda windowsun kurulumu hd yi iki parca C ve D olarak goruyor ama diger kullandigim programlar C de D de gormuyor. Harddiskte iki ayri parca var ve biri NTFS digeri FAT seklinde. Fakat isimleri ve dolayisiyla dos kisayollari yok oldu. simdi ben bu bolumleri formatlamadan sadece C ve D isimlerini ya da yol mu denir herneyse işte onlari nasil bu iki parcaya atayabilirim. yani mesela benim D surucusu Fat32 ama ben dos ta D: yazdigim zaman boyle bir sey yok gibi bi ileti almaya basladim. tuhaf oldu :D artik 9 saat oldu bununla ugrastigim bu gun. yarin devam edicem. yine cevaplarin işe yarayip yaramadigini buradan yazarim. acil cevabin icin tekrar tesekkurler.

dostum win xp cd'si ile boot ettiğin zaman xp'nin iki alanıda görürsün fakat 98 gibi msdos komut işlemi çalışmayacaktır. 98 cd'si ile boot ettiğinde ise ntfs olan alanı görmeyecektir bu gayet normal sana en kesin çözümü söyleyim harddiskini çıkar ve xp kurulu bir bilgisayara 2. hdd olarak tak bilgilerini o diske al ve sonra kalan işlerini halledince geri al bilgilerini bence.
Uğraştığına değmez :D

dostum oncelikle tavsiyen icin saol. yalniz ilk aklima gelen yontem olmasina ragmen bunu uygulayamiyorum. nedeni de cevremdeki pblerin tumunun laptop olmasi. laptoba sata kablolu hd baglamak imkansiz :( ikincisi de benim dosta harddisklerin bolumlerini gormek icin kullandigim programlar ntfs destekli. zaten problemim de bu. o programlarla hd in icinde ne war ne yok gorebiliyorum. normal dos moduyla fat32 sistemini goremiyorum sadece. bi de benim normalde surucu adinin c ve d olmasi gerektigi halde, D: yi C: olarak goruyor bu programlar, C: de 1: diye birsey donusmus. simdi bana saniyorum windowsa girmeden surucu harfini degistirebilen bir program ya da cdden direkt windowsu acabilen birseyler lazim. aslinda usbden direkt windowsu actigi soylenen bir program indirdim ama onu da boot device olarak ayarlayamiyorum. biostan usb sectigim zaman hicbi faydasi olmuyor :(
tekrar yardimin icin tesekkurler.

walla aynı olay dun benimde basıma geldi ama cok kotu yaa makina zaten dandik baba yadigarı bi makine 300mhz p2 96mb ram 10.2 gb hdd win98
ses kartında bi sorun oldugu için bilgisayara winxp cdsini takıp format cektim yukleme ekranı geldi işte hangi bolumde kurulacagını secmeden bi önceki ekran enter a basıyom sistemde hdd yok diyor nasıl olur anlamadım sonra kasayı sok jumper ayarlarını yap bios tan ayar cek anca oyle oldu bence sendeki hata da bios ayarlarından kaynaklanmış olabilir hele biosun dual ise cok fazla olabilir

sende saol onerin icin ama biosta kurcalamadigim hicbiyer kalmadi desem yeridir. benim harrdiski windows kur goruyor. iki parca halinde ama problem su ki iclerinden birini sectigim zaman harddiskin su bolumuyle ilgili hata olustu diyor. ama herikisi icin de :) bu arada cd den win98 acabilen bir program buldum. hemde ntfs destekli. onda hem c yi hem d yi gorebildim. fakat ntfs olan c icin sadece read mod war. onun icin windows klasorunu kurcalayamiyorum. d de de dosyalari degistirebiliyorum. simdi ben d nin icine herhangibir cdye kurulmus winxp yi windows klasoru olarak kopyalasam d yi de primary device olarak secsem windows acilir mi? bosa 4 tane cd yazdim da bunu denemeden bi soriim dedim :) cok sinir bozucu bi durum yaw.
bi de sunu anlamiyorum; neden daha once hic kimsenin basina gelmemis hatalar hep beni buluyo :D neyse tekrar saol...

Geri