İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kapadokya'da son 40 yılda 32 ülke, toplam 193 film, dizi film, şov programı, belgeselle tanıtım ve reklam filmi çekti. İlk film 1971 yılında çekildi. Başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı ''Ağıt'' adlı sinema filmiyle yapımcıların dikkatini çeken Kapadokya'da, 1971–2011 yılları arasında çekilen filmlerde dünyaca ünlü birçok oyuncu rol aldı.
Yapımcıların gözünde adeta doğal bir film platosu haline gelen bölge, 40 yıllık süreçte başrollerini Kemal Sunal, Meltem Cumbul ve Metin Akpınar'ın paylaştığı ''Propaganda'', ünlü Fransız oyuncu Jean Reno'nun rol aldığı ''Kurtlar İmparatorluğu'', ünlü Hollywood yıldızı Nicolas Cage'nin başrol oynadığı ''Hayalet Sürücü 2'', Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın başrolleri paylaştığı ''Deprem''in de aralarında bulunduğu birçok film setine ev sahipliği yaptı.
EN ÇOK İLGİ JAPONYA'DAN
Son 40 yılda 32 ülkenin toplam 193 film, dizi film, şov programı, belgeselle tanıtım ve reklam filmi çektiği Kapadokya'ya, en çok ilgi gösteren ülke ise Japonya oldu. Japonlar, yaklaşık 80 şov programı, belgesel ve tanıtım filmini Kapadokya'da çekti.
Bölgede Türkiye ve Japonya dışında çekim yapan ülkeler ise şöyle:
Almanya, Brezilya, Suudi Arabistan, ABD, Çin, Hindistan, Ukrayna, Danimarka, Bulgaristan, İtalya, Güney Kore, Rusya, Endonezya, Hollanda, Singapur, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Malezya, Hırvatistan, İngiltere, Pakistan, İspanya, Vietnam, Arjantin, İspanya, Tayvan, Kanada, Fransa ve İsveç.
AA