Sinekler Hakkındaki İlginç Gerçek

SĦARK

Lord Of The Game
Reaction score
0
Sinekler ayaklarındaki yapışkan sıvı ile yüzeye tutunuyor. Yapışmayı önlemek için ise, kıllarıyla silerek ayaklarını temizliyorlar.

Almanya'nın önde gelen araştırma kurumu Max Planck Institute, 300'den fazla duvarda yürüyebilen böcek ve sinek türünü inceledi. Bu türlerin tümü de arkalarında yapışkan sıvıdan oluşan bir 'ayak izi' bırakıyor. Sinekler ayaklarındaki yapışkan sıvı ile yüzeye tutunuyor. Yapışmayı önlemek için ise, kıllarıyla silerek ayaklarını temizliyorlar.

Örümcek Adam gibi duvarda yürümek şimdilik hayvanlara mahsus bir özellik. Duvarda yürümek için ayakların yüzeye yapışması, vücut ağırlığının dengede olması gerekiyor.

Sineklerin tüm ayaklerı yüzeye yapışabiliyor. Sineğin ayağını yüzeye yapışmasını kıllar sağlıyor. Bu kıllar şeker ve yağdan oluşan bir yapışkan madde üretiyor.

Araştırmayı yürüten Stanislav Gorb, yeryüzünde bu özelliğe sahip 1 milyondan fazla böcek türü olduğunu ve çoğunluğunun bu yapışkan sıvı sayesinde duvarda yürümeyi başardığını tahmin ediyor.

Sinekler yapışıp kalmamak için itmek, ayaklarını döndürmek, kıllarını sıvamak gibi çeşitli teknikler kullanıyor. Ayak kılları ve yapışkan sıvı sinekleri yerçekimine karşı koyarak duvarda yürümelerini sağlıyor.

İnsanların sineğin doğasından nasıl yararlanabileceğine gelince, gelecekte üretilecek robotların benzer bir teknolojiyle duvarda yürümesi sağlanabilir.

Halen ABD’de Case Western Reserve Üniversitesi uzmanları da Gorb ve ekibinin bulgularından yararlanarak duvarda yürüyebilen bir robot geliştiriyor. Bu robotun da ayaklarında kıllı doku ve yapışkan sıvı bulunuyor.

Sineklerin tüm ayaklerı yüzeye yapışabiliyor. Sineğin ayağını yüzeye yapışmasını kıllar sağlıyor. Bu kıllar şeker ve yağdan oluşan bir yapışkan madde üretiyor.

bööö bilgiler iğrenç demekki sineklerin
konduğu hicbisey
yenmez:eek:ut:

hahahaha abi bu sinekler bi hareket yapıyo ya en öndeki ayaklarını ovuşturuyo
ben onu küçükken plan kuruyo zannederdim
sineklere az ilgim olmamıştır 15 gün sinek beslemiştim evde :D
bi kerede iple sinek pağlayıp uçurtma gibi serbest bırakmıştım uçmaya çalışıyo ama kaçamıyodu eziyet hayvana ya şimdi yapamam =(
anılarım depreşti paylaşım için sağol

crazyboy_9999' Alıntı:
hahahaha abi bu sinekler bi hareket yapıyo ya en öndeki ayaklarını ovuşturuyo
ben onu küçükken plan kuruyo zannederdim
sineklere az ilgim olmamıştır 15 gün sinek beslemiştim evde :D
bi kerede iple sinek pağlayıp uçurtma gibi serbest bırakmıştım uçmaya çalışıyo ama kaçamıyodu eziyet hayvana ya şimdi yapamam =(
anılarım depreşti paylaşım için sağol

Muhaaa Ne İstiyodun Sineklerden Kötü Emellerine Onları Niye Alet Ediyodun :D

bende o yaptıkları hareketi tatlı buldukları yüzeyde sabırsızlıktan ıımmm ne güzel yemek der gibi sürttüklerini zannederdim küçükten hayal gücüm ne kadar geniş dimi :D

εگмεя' Alıntı:

bööö bilgiler iğrenç demekki sineklerin
konduğu hicbisey
yenmez:eek:ut:

zuhahhaha esmer böyle bir sonuca vardığına göre hiç köy hayatı yaşamamışsın anlaşılan :D

Geri