Sindirim Sistemi Hastalıkları Yardım

alicankaya

New member
Arkadaşlar sindirim sistemi hastalıklarını arıyorum yardım ederseniz sevinirim.Sakıncası yoksa birde ödev kapağı bulabilir misiniz konuya uygun.Teşekkür ederim iyi çalışmalar...
 

lazzuri53

"LazigoL"
Sindirim Sistemi Hastalıkları

Gastrit

Belirtiler

-Hafifvakalarda: Doygunluk duygusu(hiçbir şey yenmediği halde),geğirti ve iştahsızlık.

-Ağırvakalarda: Mide bölgesinde ağrılar, mide krampları, ishal,şişkinlik ve kabızlık.

-Alkol fazlakaçırıldığında: Kusmaya yatkınlık.

Nedenler

Mide mukozası iltihabıkişinin psikolojik durumu ile yakından ilişkilidir. Amagenellikle kullanılan, �bu stresten kaynaklanıyor!�açıklamasının da gayet yüzeysel olduğu biliniyor.

Bilim adamları artık mideduvarlarına saldıran Helicobakter pylori adlı birbakterinin varlığını kanıtladılar. Amaayrıca, ilaçların içerdiği kimyasalların, nikotinin veaşırı alkolün olumsuz etkilerinin de unutulmamasıgerekiyor.

Biyolojik gerçekler

Yakın zamana kadarki tıpöğretisi, mide mukozası iltihabının (gastrit) ve mideülserinin(ulkus) aşırı mide asidi salınımındankaynaklandığı ve bu aşırı asitsalınımının da, psikolojik baskıların veyanlış beslenmenin bir sonucu olduğu idi. Bu durumda doktorlarda mide asidini etkisizleştirebilecek ilaçları gönülrahatlığı içinde hastalarına tavsiye etmeyi sürdürdüler.Ama son araştırmaların sonuçlarına göre bu türilaçların başarılı olabilme şansları çokdüşük gibi görülüyor. Bu tür yavaşlatıcı ilaçlarla tedaviolan hastaların %95�i iki yıl sonra mide duvarlarında yenidenbir iltihaplanma veya ülserle karşılaşıyor.

Beslenme konusunda daşaşırtıcı yeni bilgiler var. Şimdiye kadargastrit hastalarına önerilen koruyucu beslenme biçimi öyle veya böyleanlamsız, çünkü günümüze kadar gastritin veya ülserin iyileşmesinidestekleyebilecek bir beslenme diyeti olduğu iddia edilemez! Hatta pek çokbeslenme diyeti yarar yerine zarar verebiliyor. Örneğin standart midekoruyucu, yumurta ve süt diyeti çok yanlış. Gerçi süt içildiktenhemen sonra mide asidini nötr duruma getirebiliyor, ama hemen 20 dakika sonrada mide duvarına kalsiyum iyonları vermeye başlayarak, mideasidi üretimini yeniden hızlandırıyor!

Psikolojik gerçekler

Mideye vuran tipik stres durumlarındanbazıları:

· Kendini emniyette hissetme duygusununyitirildiği durumlar: Gastrit ve mide ülseri bu yüzden, yabancıişçilerde, mültecilerde, göçmenlerde, �boynuzlanan� eşlerde veboşanma çocuklarında ortalamanın üstünde görülür.

· Sorumluluklarda oluşan bir artışamide hemen mide asidini arttırarak yanıt verir; sanki yaklaşanproblemi çözebilmesine yardımı olacak önemli bir maddeyi veriyordurbedene! Mesleğinde bir üst dereceye yükseltilen kişilerin nedençoğunlukla akut mide problemleri yaşadıklarının biraçıklaması olabilir bu durum.

· Daha sonra hareket ettirilmek üzere sanki mideye�park edilmiş�, baskı altında tutulan intikam arzuları vesaldırganlık istekleri de her tür mide hastalıklarınınsorumlusudurlar. Gastrit ve ülser hastalarının tipikaçıklamaları şöyle olabilir: �Onun canına okuyabilirdim!��Son gülen iyi güler.� �Bekleyin, hepinize göstereceğim!�

Önemli!

Önerilen ilaçlarla 4 gün içinde belirli birrahatlama hissetmeyecek olursanız, bir uzman hekime başvurmanızgerekir!

Duyarlı mide ve gastrit farkı!

Gastritin belirtileri, duyarlımidelerin rahatsızlık belirtilerine çok benzer. Bu yüzden, hastalariçin ve genellikle de doktorlar için bu ayrımı yapmak her zamankolay olmayabilir. Ama burada önerilen ev ilaçları, her ikirahatsızlık türünü de olumlu etkileyecektir.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Koruyucu diyet!

Gastrit hastaları için etkili olabilentek diyetin dayanak noktası şudur: � Rahatsız etmeyen herşey yenebilir!� Daha sonra rahatsızlık hissetmedikçe, hasta herşeyi yiyebilir. Ama eğer günlük beslenme 3 öğün yerine 5-6öğüne çıkarılır ve midenin görevi böylece kolaylaştırılırsa,şikayetler daha da azalacaktır. Hatta bir bardak bira veya şarapyüzünden bile hastayı uyarmak gerekmez, çünkü yemeklerde alınanalkolün mide mukozası hastalıklarını olumsuzetkilediği hakkında ortada hiçbir bilimsel veri yoktur!

Meyan kökü

Yarım çay kaşığımeyan kökü unu yarım tatlı kaşığı ballakarıştırılarak, günde 3 kere, yemeklerden yarım saatönce alındığında, mide mukozası hastalıklarındahızlı bir iyileşme görülebilir. Bal ağzabulaştırılmadan, doğrudan yutulmalıdır.

Mayıs papatyası, Nane veMelisa çayı!

Bu bitkiler, saldırıyauğramış olan mide mukozasını rahatlatabilirler.Papatya iltihap önleyicidir ve başlıca etken maddesi bisabolol mukozayıkorur ve güçlendirir. Nane, mide bulantısına yol açan mukozaduyarlılıklarını yatıştırır veayrıca da dezenfekte edicidir. Melisada ise, mide duvarlarınıyatıştırıcı ve kramp çözücü etkiler öne çıkar.

Reçete: İncekıyılmış bitkiler eşit oranda harmanlanarak cam birkavanozda saklanabilir.

Bir tatlı kaşığıdolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir subardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Taze demlenmiş 1 bardak çay, günde3 kere, yemeklerde küçük yudumlarla içilir.

Rezene çayı

Rezene çayıtüm mide rahatsızlıklarına karşı gayet etkili,aynı zamanda da çok yumuşaktır, öyle ki, küçük çocuklara vehatta bebeklere bile içirilebilir. Fenchon yağı mideduvarlarını yatıştırır.

Reçete: Yarımveya bir tatlı kaşığı rezene tohumu havanda hafifçeezilir, orta boy bir su bardağı kaynar derecede sıcak suylahaşlanır ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çayıyemeklerden sonra içmek daha yararlıdır.

Ayrıca, rezene çayı uzun sürearalıksız içilebilecek ender bitki çaylarındandır.

Karotin ve A vitamini!

Mide duvarlarının zarargörmüş mukozalarını öyle bir onarır vesağlamlaştırır ki, mide asitleri artık onlara hiçbirzarar veremez. Bunun için 3 haftalık bir balıkyağı kürüuygulayınız. Ispanak, kabak, yeşil lahana ve tabii ki havuç enfazla karotin ve A vitamini içeren sebzelerdir.

Stres azaltmak

Stresin gastrite veya mide ülserine yolaçtığı bilimsel olarak henüz kanıtlanmışdeğildir. Ama, eğer sizi rahatsız ediyorsa, stres etkilerinielinizden geldiğince azaltmaya çalışın.

-Soluma: Birkaç kere derinsoluklanmak yeter, yatıştırıcı etki hemen kendinigösterecektir.

-Spor: Fazla yorucu olmayan birsporla düzenli ilişki kurun.

-Olumlu düşünün: Olumlu düşünceler ve duygular rahatlatabilir.Hoşlandığınız bir ortamı gözünüzdecanlandırmaya çalışın.

Homeopatik ilaçlar

Hastanın psikolojik belirtileri gözönüne alındığı için, gastrite karşıbaşarı şansları yüksektir.

-Nux vomica �(Strychnos nux-vomica) Zehirlibir bitkiden elde edilir.

Nux vomica D6 seyreltisi, hemen sinirlenen ve strese girdiklerinde aşırı alkol,kahve ve sigara tüketenlere yardımcı olur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-İgnatia � (İgnatia amara) Filipinlerdeyetişen zehirli bir bitkiden elde edilir.

İgnatia D6 seyreltisi, yas ve keder gibi ruhsal darbelerin mideye vurmasıdurumlarında kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Carbo vegetabilis Pentarkan, birkombinasyon ilacıdır.

Geğirme ve gazşişkinliğinin eşlik ettiği ani mide kramplarınakarşı etkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Staphisagria � (Delphinium staphisagria)Mevzek bitkisinin tohumlarından elde edilir.

Staphisagria D6 seyreltisi, içe dönük kişilerin birikmiş öfkelerini ve içselçatışmalarını sanki midelerinde öğütmek istemelerindenkaynaklanan mide şikayetlerine karşı etkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

Mide lapası!

Mide ağrısı çokarttığında, kendinize bir mide lapasıhazırlayabilirsiniz. 2-3 yemek kaşığı dolusu havandaezilmiş keten tohumu, biraz su eklenerek lapa kıvamına gelenekadar hafif ısıda kaynatılır. Ilıklaşmasıbeklendikten sonra kaşıklanır ve beraberinde de bolca su veyadaha iyisi, bitki çayı içilebilir. Ağrılarınızazalacak veya son bulacak, mide duvarlarınız iyiceyatışacaktır.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Kızgınlıklarınızıiçinize atmaktansa, dışa dökün!

· Aşırı alkol, kahve ve sigaranınzararlı olduğunu unutmayın!

· Gün boyunca en azından 2 litre sıvıiçin, yağlı yemeklerden uzak durun ve daha çok lifli besinlerlebeslenin(tam tahıl ürünleri ve taze sebze gibi).






Gaz şişkinliği

Belirtiler

-Bağırsaklardagaz sıkışması.

-Balon gibişişmiş karın.

-Kötü kokulubağırsak gazları.

Nedenler

Bağırsaklarda gaz birikimi,yetersiz sindirimin tipik bir belirtisidir. Ve bu durumun oluşumununyalnızca iki nedeni vardır:

· Sindirimi zor yemeklerin veya kişininsindiriminin duyarlı olduğu belirli yemeklerin yenmişolması. Aşırı miktarda alkol kullanımı dabağırsaklar için ağır bir sindirim problemi oluşturur.

· Bağırsaklar, bazı hastalıklaryüzünden(gastrit, divertikül, pankreas iltihabı, bağırsaktembelliği) veya anlık problemler nedeniyle (sinirlenme,kabızlık, ishal) besinleri gereğince sindirebilecek durumdadeğildir.

Organik gerçekler

Gaz birikimi genellikle, sindirim sistemininbazı besinleri sindirmekte yetersiz kaldığının birbelirtisidir. Örneğin süt ürünlerini pek çok kişi tam olaraksindiremez, çünkü bağırsaklarında süt şekeriniparçalayabilmek için gerekli olan enzimler yetersizdir. Süt, yoğurt veyaöteki süt ürünlerini tükettiğinizde bağırsaklarınızdagaz şişkinliğinin artıp artmadığına siz dedikkat edin. Eğer artıyorsa, bu tür ürünlerin tüketiminisınırlayabilirsiniz.

Psikolojik gerçekler

Bağırsak işlevleri,kişinin ruhsal durumundan fazlasıyla etkilenir. Ruhsal çöküntüler,korkular ve baskı altında tutulan saldırganlıkduyguları bağırsak işlevlerini olumsuz etkiler ve oradayaşayan yararlı bakteri florasının düzenini de bozar. Stresve kızgınlık sadece mideye vurmakla kalmayıp,bağırsaklara da vurur.

Önemli!

Alınan tüm önlemlere rağmen gazşişkinliğinde bir iyileşme olmuyorsa bir hekime gidin.Sindirim sisteminizde önemli bir hastalık olabilir!

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Yavaş yiyin!

Yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin!Yemeğini zaman baskısı altında şöyle bir çiğneyipmideye indiren kişi bu arada epeyce havayı da yutar ve bu durum daşişkinliğe yol açar. Fast food yiyeceklerinden de mümkünolduğunca uzak durun, çünkü onlar çok yağlı ve sindirimi zoryiyecekler olduğu için, ayrıca gaz oluşumuna da katkısağlarlar.

Mikrobiyolojik tedavi!

Sürekli gaz şişkinliğisıkıntısı yaşayanlar, bağırsak bakteriflorasını güçlendirmek için, sindirim enzimleri ile uygulanan birtedaviden yararlanabilirler. Eczacınız sizi bilgilendirecektir.

Rezene-Frenk kimyonu-Anason çayı

Yemeklerden yarım saat kadar önceiçildiğinde sindirim salgılarını ve de iştahıarttırarak, gaz oluşumunu önler. Eğer yemek sonrasında gazsıkıntısı çekiliyorsa hemen bir bardaktatlandırılmamış çay içilmelidir. Gazın dışarıatılmasına da yardımcı olur. Hiçbir yan etkisi olmayan buçay bebeklere bile içirilebilir.

Reçete: Eşitoranda harmanlanan tohumlardan 1-2 tatlı kaşığı dolusuhavanda hafifçe ezilir ve orta boy bir su bardağı dolusu kaynarderecede sıcak suyla haşlandıktan 10 dakika sonra süzülür.Tatlandırılmadan ve soğutulmadan yudumlanır.

Mayıs Papatyası-Meyan köküçayı

Papatya yatıştırıcıve kramp çözücüdür. Meyan kökü ise tüm sindirim problemlerindebaşarıyla kullanılan bir bitkidir.

Reçete: 1tatlı kaşığı ince kıyılmışpapatyaya 1 çay kaşığı öğütülmüş meyan köküeklenir. Bitkiler orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecedesıcak suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Bu çay, günde bir kere olmak üzere,akşam yemeklerinden sonra içilir.

Civanperçemi çayı

İçerdiği çeşitli ve bolmiktardaki acı maddeler sayesinde gaz şişkinliklerinekarşı çok etkilidir.

Reçete: 1-2 çaykaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, ortaboy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suylahaşlanır ve 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür.

Bu çaydan günde 2-3 bardak içebilirsiniz.Ama rahatladıktan sonra çay içmeyi kesin ve gerek duyduğunuzda 1bardak için. Çünkü bu bitki bazı alerjik kişilerde derireaksiyonlarına yol açabilir.

Şişkinliğe karşıetkili bitkiler!

Genellikle acı maddeler içeren bubitkiler çay biçiminde kullanılabilir.

Melekotu kökü, centiyane kökü, eğirkökü, lavanta çiçeği, hindiba, nane, biberiye, kekik, pelinotu, zencefil.

Reçete: İncekıyılmış kök ve yapraklardan yarım veya bir tatlıkaşığı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynarsuyla haşlanır, yapraklar 8-10, kökler ise 10-15 dakika demlendiktensonra süzülür ve tatlandırılmadan, günde 1-2 bardak içilir.

Pelinotunun ölçüsü 1 çaykaşığıdır ve 6-8 dakika demlendirilir.

Eterli yağ masajları!

Aromatik nane ve mercanköşkyağları şişkinliğe karşı etkilidir.

Reçete: 5�erdamla nane ve mercanköşk yağı, 30ml bademyağınaeklenir ve şişe iyice çalkalanır. Bu karışımlakarına sürekli masajlar uygulanır. Bu yöntem bebekler için de pekuygundur!

Hindiba salatası!

Safra salgılarınıarttırıcı ve karaciğeri güçlendirici etkiye sahip acımaddeler içerir. Mart-eylül döneminde doğadan toplanabilir.

Reçete: Bitkiayıklanıp yıkandıktan sonra, bir süre sirkeli sudabekletilerek iyice temizlenmelidir. Bütün veya incekıyılmış yapraklar, üstüne zeytinyağı ve limongezdirilerek yemeklerden önce yenir. Tadı hafif acımsıdır,ama kesinlikle rahatsız edici değildir.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Yemek sırasında kendinize biraz zamanayırın. Her şeyi hızla yalayıp yutmayın! Fastfood tarzı yiyeceklerden de uzak durun!

· Kimyon sadece değerli bir şifalıbitki değil, çok lezzetli bir baharattır da. Örneğin lahana gibigaz yapan yemeklerin lezzetini arttırmanın yanı sıra, gazönleyici etkisinin de göz ardı edilmemesi gerekir.

· Sigarayı bırakın! Nikotin,bağırsak duvarlarının kan dolaşımınınazalmasına yol açar.

· Daha çok spor yapın! Spor, metabolizmayıve sindirim sistemini güçlendirir.

· Karın kaslarınızıgeliştirin, çünkü onlar bağırsakların hareketlerinidesteklerler.

· Düzenli beslenin! Karnınızıtıka basa doldurmayın. İki-üç zengin öğün yerine, 5-6 küçüköğünü tercih edin. Ama akşamları sıcak ve yağlıyemeklerden uzak durun, çünkü midenizi ve bağırsaklarınızıgereksiz yere yormuş olursunuz.




Hıçkırık

Belirtiler

-Diyaframspazmı, genelde zararsız bir refleks

-Yaşlılardasıklıkla görülür, genellikle hastalıklardan veya ameliyatlardansonra.

Nedenler

Kısa ama hızlı soluk alma vebunun hemen ardından gırtlak bölgesindeki glottisin spazmıylaoluşan refleks hareket. İçe çekilen hava glottisyarığından geçerken tipik bir ses çıkarır.Hıçkırık, diyafram sinirinin ya da diyaframla doğrudanbağlantılı olan organların uyarılması sonucundagelişir. Karın zarının diyaframla ilişkili olanbölümünün iltihabı; mide, karaciğer ve safrakesesihastalıkları; bağırsaklarda gaz toplanması;gazlı, alkollü içeceklerin ya da yemeklerin hızlıalınması hıçkırığa yol açar. Ayrıca yemekyerken önemli miktarda hava yutan, midesi dolu kişilerde dehıçkırık sıkça görülür.

Beyin ve omurilik hastalıklarındada hıçkırık gözlenebilir. Hıçkırık hiçbir nedenebağlı olmadan sağlıklı kişilerdegörülebildiği gibi, psikopat ya da histerik kişilik yapısındakiinsanlarda duygusal etkilerle de ortaya çıkabilir.

Bedensel ve psikolojik gerçekler

Bazı kişiler doğumsal olarakhıçkırığa yatkındırlar. Amahıçkırık genellikle dikkatsizce yapılmışyanlışlıkların bir ürünüdür. Örneğin kişi çok soğukyer ve içerse, içi soğuk besinle dolu mide diyaframısıkıştırmaya başlar. Yanlış konuşma vesoluklanma da hıçkırığa yol açabilir. Bazıkişiler hızlı, ateşli ve sona ermeyen tumturaklısözleriyle solunum kaslarını öylesine baskı altına sokarlarki, sonunda bu kaslar ancak bir hıçkırık oluşturarak solukverebilme yolunu adeta zorla açmak durumunda kalırlar.

Önemli!

Günlerce veya haftalarca sürenhıçkırıklarda, diyafram sinirleri herhangi birhastalığın etkisiyle uyarılmış da olabilirler.Kronik hıçkırık önemli nedenlerden kaynaklanabilir: gastrit,mide ülseri, tiroit bezi guatrı, metabolizmarahatsızlıkları, beyincikte tümör veya infarkt.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Soluğunuzu tutun!

Soluğunuzu tutabildiğiniz kadartuttuğunuzda, yanıltılmış olan diyafram soluk almapozisyonunu yeniden oluşturabilir ve yatışabilmesi için gerekduyduğu zamanı da kazanmış olur.

Buzlu su, limon suyu veya elma sirkesiiçin!

Bu önerilenlerin içiminden sonra oluşanrefleks, temposunu şaşırmış olan gırtlakkapağını yatıştıracaktır.

Bir kaşık toz şeker yutun!

Bu, solunum sisteminizi, yutmaya daha fazlayer ayırmak zorunda bırakacaktır.

Bir çay kaşığı tuz!

Bir çay kaşığı tuzyutulduğunda da hıçkırık sona erebilir.

Melisa çayı!

Bir bardak melisa çayı yudumlanarak,hıçkırık yatıştırılabilir.

Gözbebeklerinin üstüne baskıuygulamak!

Bu uygulama(tabii ki gözkapaklarıkapalı olarak) nörolojik bir temele dayanır. Gözbebeklerineparmaklarla yapılan hafif baskı sayesinde(10-15 saniye) kalpatımının ve solunumun yavaşlatılması söz konusudur.Hıçkırığa karşı başarı şansı %50civarındadır. Ama bu yöntem duyarlı kişilerde midebulantısına veya kolapsa yol açabilir. Bu tür belirtilerihissettiğinizde parmaklarınızı gözlerinizden hemen çekin veoturun.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Yemek yerken konuşmamaya özen gösterin!

· Yavaş konuşmaya çalışın!

· Yemek için kendinize zaman ayırın! Arkaarkaya iri lokmalar yutulduğunda, mide, diyafram ve gırtlakçeşitli yanılgılara sürüklenebilir. Yemek yeme kültürü edinmeyeçalışın.

· Kesinlikle şişeden içmeyin; bardakkullanmak sağlıklıdır! Sıvıyı büyük ve güçlüyudumlarla değil, küçük yudumlarla için.

· Zengin öğünlerin ardından, gazlıbira ve limonataların içilmesiyle diyafram daha da çok yanılgıyauğratılabilir. Gazsız içecekleri tercih edin!

· Aç karnına alkol ve sigara kullanmayın;hıçkırık hemen başlayabilir!



İshal

Belirtiler

-Dışkınınakışkanlaşması.

-Dışkılamaihtiyacının artışı, günde 5-6 kereden daha fazla.

Nedenler

İshal pek çok nedenden kaynaklanabilir:

· Öncelikli hastalıklar: Dizanteri,bağırsak iltihabı, bağırsak gribi, kolera ve tifo.

· Stres, korku ve bastırılmışçocukça ihtiyaçlar.

· Aşırı alkol ve sigara veya müshilkullanımı.

· Besin maddesi zehirlenmeleri veya alerjiler.

Organik gerçekler

Akut ishal, zararlı maddeleri acilendışkılamak isteyen bedenin bir tepkisidir. Bu neden göz önündebulundurularak(özellikle aşırı yiyip içildikten sonra ortayaçıkan) ishal ataklarının ille de tedavi edilmesi gerekmez.

Psikolojik gerçekler

Bağırsaklar, psikolojikuyarılara ve baskılanan isteklere karşı çokduyarlıdırlar. Bazı stres durumlarında, içimizdenyatağımıza yatıp yorganı da başımızaçekmek gelir, ama günlük yaşamda bu isteği uygulamaşansımız pek yoktur. Sonuç: Bedenimizde dinginliğekarşı gitgide güçlenen bir istek oluşmaya başlar. Budurumda sempatik sinir sistemimiz(sindirim sisteminin öncelikli merkezi) dengesiniyitirir ve bağırsakları suya boğar.

Önemli!

Aşağıdaki durumlardadışkının hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir:

· İki günden uzun süren ishallerde

· Yüksek ateş ve organ ağrılarıda eşlik ediyorsa.

· Eğer dışkıda kan varsa.

· Eğer ishal güney bölgelerinde geçirilmişkısa bir süreden sonra başlamışsa.

· Eğer uykuda da bağırsakboşalımı sürüyorsa.

Neden mutlaka durdurulmalı!

Tabii ki dışkıyıkoyulaştırarak sindirim kanallarını tıkayabileceketkiye sahip ilaçlar var. Bunların arasında, karbon tabletleri, arpabulguru, muz, çikolata ve kolalı meşrubatlar da sayılabilir. Amabunu yapmak gerçekten de gerekli midir? Çünkü ishalin başlıca nedenizararlı maddelerin hızla dışkılanmasınısağlamak değil midir? İşte bu yüzden ishal her yolabaşvurularak en kısa zamanda durdurulmamalıdır!

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Sıcak rahatlatır!

Tahriş olmuş olanbağırsaklarınızı sıcak bir termoforladışardan rahatlatabilirsiniz.

Koruyucu beslenme!

Aşağıda tarif edilen çorbabağırsaklarınıza ilaç gibi gelecektir:

Reçete: 2patates ve 1 havuç soyulduktan sonra ince kıyılır, 2 subardağı su eklenir ve 20 dakika hafif ısıdakaynatılır. Sebzeler sonunda ezilir ve biraz tuz eklenir(sakınbiber eklemeyin).

Şifalı bitki çayları

Bir ya da iki günden uzun sürmeyen ishal,bağırsak duvarlarındaki akut enfeksiyondan veya ruhsal stresten,örneğin aşırı helecan, sinirlenme veya yorucu biryolculuktan kaynaklanabilen ve sıkça görülen bir belirtidir. Genellikleorganizmanın sistemden sindirim zehirlerini dışkılamakzorunda oluşundan kaynaklanan bu tür ishalleri önlemeyeçalışmamak gerekir. Ama yine de durumun kontrol altındatutulması, bağırsak duvarlarınısağlamlaştırıcı vesıkılaştırıcı özelliğe sahip bitkilerlesistemin desteklenmesi doğru bir davranış olacaktır.

Arslanpençesi, meşe dalıkabuğu veya ceviz yaprağı, böğürtlen yaprağı,mercanköşk, lavanta çiçeği ve kekik incekıyılmış olarak eşit oranda harmanlanır. Bukarışım bağırsak duvarlarını güçlendirici vesıkılaştırıcı özelliğe sahip en uygunbitkilerden oluşur ve rahatlıkla her tür ishale karşıkullanılabilir.

Çocuk ishallerine karşı uygun birbitki çayı ise, arslanpençesi ve böğürtlen yaprağı eşitkarışımından elde edilir, balla tatlandırılarakaz miktarlarda, ama sık sık içirilir.

Yetişkinlerin akut ishallerinekarşı da aşağıdaki eşit karışımözellikle önerilir: Böğürtlen yaprağı, meşe dalıkabuğu veya ceviz yaprağı, lavanta çiçeği, mercanköşk,adaçayı, frenk kimyonu ve hatmi,çok ince kıyılarakharmanlanır. Bu çay, belirtiler sona erene kadar, gün boyuna yayılarak(15-20dakikada 2-3 yudum) içilir ve daha sonra da sindirim sistemi normalişleyişe kavuşana kadar yemeklerden yarım saat önce birbardak içilmeye devam edilir.

Reçete: Önerilentüm karışımların demlenme biçimi aynıdır.

Bir tatlı kaşığıdolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecedesıcak suyla haşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.Her bardak çay taze demlenmelidir.

Homeopatik ilaçlar

Hepsi de ishale karşı etkilidir,ama hastalığın belirtilerine göre seçilmelidir.

-Nux vomica � (Strychnos nux-vomica) Avustralyakökenli zehirli bir bitkiden elde edilir.

Nux vomica D6 seyreltisi, sinirli kişilere veya pek çok karışık yemeğibirden yiyenlere uygundur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Arsenicum album � Beyaz arseniktenelde edilir.

Arsenicum album D6 seyreltisi, soğuk içecekler yüzünden hastalananlara uygundur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Veratrum album � Zehirli birbitkinin kökünden elde edilir.

Veratrum album D6 seyreltisi, bedende sıvı kaybına yol açan ishallere karşıetkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

Önlem alarak sağlıklıkalın

· Alkolü azaltın ve en doğrusu, sigaradantümüyle vazgeçin! Alkol ve nikotin sempatik sinir sistemini olumsuz etkiler vesindirim sistemi bu yüzden kontrol dışına çıkabilir.

· Akşamları ağır yemekleryedikten sonra uykuya yatmayın! Yatmadan önceki 3 saat içinde hiçbirşey yememelisiniz.

· Kofein bağırsaklara su pompalar. Daha azkahve için veya çay içmeye başlayın. Bağırsaklarınhoşlandığı çaylar, örneğin melisa ve kuşburnugibi çaylardır.





Kabızlık

Belirtiler

-Bağırsaklar5 günde bir kereden daha az boşaltılır.

-Karındasürekli bir şişkinlik duygusu vardır.

-Dışkısert ve kurudur.

-Bağırsakboşaltımı, bazen güç kullanımı gerektirebilecek kadarzorlaşmıştır.

Nedenler

Akut kabızlıkların önceliklinedenleri: Yolculuklar ve beslenme değişiklikleri, stresin yanısıra muz, çikolata ve belirli bazı ilaçlarbağırsakları tıkar.

Kronik kabızlığınöncelikli nedenleri: Hareketsizlik, şişmanlık, posasızbesinlerle beslenmek, az sıvı içmek, çözümlenmemiş psikolojiksorunlar ve cinsel problemler.

Organik gerçekler

Çalışkan bir işçi olanbağırsağımız sürekli hareket halindedir. Buçalışmalarında da karın kaslarının desteğineihtiyacı vardır, ama pek çok kişinin karın kaslarıhareketsizlik ve sürekli sakin solunum yüzünden gereğince gelişemez.Bu yüzden, soluma egzersizleri ve uygun sporlar sayesinde karınkasları güçlendirilerek, bazı kabızlıkların önünegeçilebilir.

Psikolojik gerçekler

Kabızlığınoluşumunda ruhsal problemlerin çok önemli bir katkısı vardır.Çözemeyeceği bir problemle karşılaştığıhalde yine de elinden geldiğince çabalayarak dayanmaya çalışankişiler kabızlığa yatkındırlar. Bu kişilerintipik açıklamaları, örneğin şöyleolabilir:�İşimden nefret ediyorum, ama yaşamak için de birşeyler yapmalıyım!� �Evliliğimiz çok kötü bir durumda, amaherhangi bir şekilde sürdüreceğiz!�

Bu tür direnme parolalarıylayaşamlarını yönlendirenler, sürekli olarak bir düzeni korumayaçalışırlar ve her türrahatlamayı(bağırsakların boşaltılması vecinsel ilişki de dahil olmak üzere) hedeflemiş olduklarızahmetli yoldan utanç verici bir sapma olarak algılarlar. Cinselkuşatmalarla kabızlık arasındaki bağlantınınne derecede güçlü olduğunu, nihayet orgazma ulaşabildiklerinde pekçok kadının kabızlık sıkıntısındankurtulması açıklamaktadır.

Önemli!

Aldığınız önlemlererağmen kabızlığınızda 7 gün içinde bir düzelmeolmazsa, hekime başvurmak gerekir. Sonunda kabızlık, kolikbenzeri karın ağrıları, kusma ve dolaşımbozuklukları gibi belirtiler vermeye başladığında, hastanınbir ambulansla hemen hastaneye ulaştırılması gerekir.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Çocuklar!

Çocuklarda kabızlık genelliklepsikolojik nedenlerden kaynaklanır. Kendilerinden hiçbir şeyvermeyerek anne ve babalarını protesto ederler. Küçük bir çocukla güçyarışına girmeyin! Bol lifli yiyecekler pişirmeye özengösterin ve onun tuvalette daha fazla zaman geçirmesine göz yumun.Kahvaltıdan önce içilen 1 bardak meyve suyu da yardımcıolacaktır.

Lavman!

Tıkanıklığı çözmekve düzbağırsağı genişleterekdışkılamaya özendirmek için, yarım litre ılıksuyla lavman yapın.

Müshil ilaçlarından elinizi çekin!

Tüm müshil ilaçları uzun süredebağırsaklara zarar verir ve bedenden önemli minerallerindışkılama yoluyla atılmasına yol açar. Birkısırdöngüdür bu, çünkü mineral eksikliği yüzündenbağırsaklar daha da tembelleşir.

Hintyağı!

Kuşaklar boyunca kullanılagelen Hintyağı,akut durumlara karşı daima el altında bulundurulmasıgereken bir ilaçtır. 1-2 yemek kaşığıHintyağını yuttuktan 1-2 saat sonra mutlu sonaulaşabilirsiniz!

Keten tohumu!

Öncelikle kronik kabızlığakarşı tedavi amaçlı kullanılabilir. Çok etkili müshililaçlarının sürekli kullanımında bağırsakmukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekliminerallerin(özellikle potasyum) azalmasına yol açtığıbiliniyor artık. Halbuki keten tohumu kullanımında bu tür yanetkiler kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü keten tohumunun müshiletkisi mekaniktir. Sabah ve akşam olmak üzere aç karnına günde 2kere, 1-2 yemek kaşığı dolusu ezilmiş veyaöğütülmüş keten tohumu bol suyla veya herhangi bir meyve püresiyle,balla veya reçelle karıştırılarak yutulmalı, dahasonra da 1-2 bardak su içilmelidir. Bağırsaklaraulaştığında genişlemeye başlayan keten tohumu,bağırsak kaslarını uyarır. Uyarılanbağırsaklar böylece doğal dışkılama işleminebaşlar. Sonuçta, kesinlikle etkili, ama çok hızlı sonuçvermeyebilen bir yöntemdir bu. Yani kronik kabızlıklarda, sonuçalabilmek için 2-3 gün beklemek gerekebilir. Ama beklemeye değecektir,çünkü çok rahatlatıcıdır! Bu yöntemle hatta, dışkılamanınzamanı bile programlanabilir! Bunun için, keten tohumunu bir sürekullanıp, onu tanımak gerekir. Drog, meyve püresi veya balla karıştırılarak alındığında daha daetkili olur. Daha sonra bol su içmeyi ihmal etmemek gerekir!

İsterseniz, bu yöntemi denemişolan bir babadan almış olduğum mektuba bir göz atalım:

�İki yıla yakın birzamandır kronik kabızlık çeken 4 yaşındakioğlumuzun bu rahatsızlığı için her türlü tıbbiilacı kullanmış ve beslenme biçiminde de önemlideğişiklikler yapmıştık. Yapılabilecek herşeyi yapmamıza, her ilacı denememize rağmen burahatsızlığa bir çare bulabilmemiz mümkünolmamıştı. Ruhsal yönden de bu durumdan etkilenmeyebaşlayan küçük oğlumuz için çok endişeleniyorduk! Çözemediğimizbir problemle karşı karşıya idik. İşte böyle birdurumdayken, �Sağlık Doğadan Gelir� adlıkitabınızı okuyup, sizinle tanıştıktan sonrahayatımız büyük ölçüde değişti.

Kabızlığa karşı,kitabınızda da belirtmiş olduğunuz gibi, keten tohumukullanmamızı önerdiniz. Böylece, oğlumuzun bağırsakdengesinin bozulabileceğinden korkmadan, yalnızca basit bir mekanikmüshil etkisi yapan keten tohumu sayesinde, nihayet ailece rahatladık!Oğlumuz artık gayet normal dışkılayabiliyor, hattadışkılama saatini bile ayarlayabiliyoruz!

En önemlisi de, artıkistediği her şeyi yiyebiliyor. Sayın Niyazi Bey,yardımınız için size çok teşekkür ederiz.

Genetik Uzmanı Dr. S. Serdar Çam 21.Mayıs.1999/İzmir�

Sindirimi uyaran meyveler

Erik, incir, kayısı türlerikabızlığa doğal etkileriyle son verebilirler. Sindirimidestekleyen özsular ise, erik, mürver ve beyaz lahanadan elde edilenözsulardır.

Önlem alarak sağlıklıkalın

· Beslenme programınızda lifli besinleredaha çok yer verin!

· Günde en az 2 litre sıvı için!

· Kahveyi, çikolatayı ve şarabıazaltın!

· Yemek yerken acele etmeyin! Çok çiğneyip azarazar yutun. Yediklerinizi ağzınızda iyice çiğneyereksindirime ne kadar iyi hazırlarsanız, bağırsaklarınişi de o oranda hafiflemiş olur. Yani, ağzınızıngörevini bağırsaklarınıza yaptırmaktan vazgeçin!




Karın ağrısı

Belirtiler

-Karındaağrı, genellikle şişkinlik ve basınç duygusueşliğinde görülür.

-Karınağrısına geğirti, mide ekşimesi, kusma veya doygunlukduygusu da eşlik eder.

Nedenler

Karın bölgesindeki her türhastalık temelde ağrıya yol açar; duyarlı midedenyumurtalık iltihabına veya apandisitten akut bağırsaktıkanmasına kadar. Ama başlıca neden, oburluk yüzündenmidenin tıka basa doldurulması ve yağlı veya bozulmuşyemeklerin yenmesidir.

Biyolojik gerçekler

Tatlı için midede her zaman yer vardırderler bazıları. Sonradan mide ağrısına yol açsa bile,bu sözlerde bir gerçek payı olduğunu kabul etmek gerekir.

Acaba bu nasıl mümkün olabiliyor?İştahımız, yalnızca midemizin doluluğuyladeğil, örneğin kan şekerinin düzeyi, çenekaslarımızın yorgunluğu ve bedenısımızın durumuyla da yakından ilgilidir.İşte bu yüzden, midemiz tıka basa dolu olsa da açlıkhissedebiliriz.

Psikolojik gerçekler

Bazı kişilerin mideleriniinanılmaz ölçülerde tatlı ve yağlı yiyeceklerle nasılolup da doldurabildiklerini insan kendine sormadan edemiyor bazen.Psikanalistlerin varsayımlarına göre, bu tıkınmakrizlerinde kişiler, baskı altında tutulan cinsel ihtiyaçlar veyitirilen umutlar için bir yedek hoşnutluk duygusuna ulaşabiliyorlar.Başka bir deyişle: Tatlı sevgiye duyulan açlık, tatlıyiyeceklere yöneltiliyor ve içsel psikolojik boşluk, yağlı veağır yiyeceklerle doldurularak, hiç değilse bedensel doygunlukduygusu sayesinde kendilerine �tam bir hoşnutluk� hali yaratabiliyorlar.

Geneldebaşarısızlığa uğramış kişiler duygularınıdüşüncelerini içlerine atmaya yatkındırlar. Bu durum da sonunda,mide-bağırsak ülserlerine yol açabiliyor.

Önemli!

Eğer ağrı aniden veşiddetle başlar ve kusma, aşırı şişkinlik,ateşlenme ve hızlanan nabız da bu tabloya eklenirse, hemen birambulansla hastaneye ulaşılmalıdır! Ayrıca,yaptığınız tedavilere karşın karınağrınız iki haftayı aşkın bir süredir devamediyorsa, bir uzman hekime başvurmanın zamanı gelmişdemektir!

Dikkat, yumurtalık iltihabı!

Yumurtalık iltihabı da kendinimide bulantısı ve karın ağrısıyla belli eder.Yumurtalık iltihabının tipik bir göstergesi de,ağrının yürürken artması ve karın kaslarınınkoruma amaçlı kasılmasıdır. Ayrıca ateş hafifçeyükselir. Bu belirtiler görüldüğünde bir uzman hekimebaşvurulmalıdır.

A vitaminine dikkat edin!

A vitamini içeren preparatlara dikkatleyaklaşın! Çünkü bu tür preparatlar zehirlenmelere yol açabilir. Uzunsüreli A vitamini preparatları kullanımı mutlaka bir hekimingözlemini gerektirir. En doğru yaklaşım, A vitamininidoğadan elde etmektir.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Balıkyağı kürü

Karotin ve A vitamini, bağırsak vemide mukozasının kendini yenileyebilmesi için gerekli çok önemlimaddelerdir. Bunların yanı sıra 3 haftalık birbalıkyağı kürü uygulamak da yararlı olabilir. Ispanak,kabak, yeşil lahana ve tabii ki havuç bol miktarda karotin ve A vitaminiiçerir.

Şifalı bitkiler

Mayıs papatyası, melisa ve nane,saldırıya uğramış olan mide mukozasını hemenyatıştırabilir.

-Mayıs Papatyası: İltihap önleyici özelliğinin yanı sıra, içerdiğietken madde bisabolol sayesinde mukozayı korur vesağlamlaştırır.

-Nane: Midemukozasının bulantıya yol açanduyarlılığını azaltır ve çok etkili bir mikropkırıcıdır.

-Melisa: Önceliklemide duvarlarını yatıştırıcı ve kramp çözücüetkisiyle ünlüdür.

Çay reçetesi:İnce kıyılmış bitkileri eşit orandaharmanlayarak, cam bir kavanozda saklayabilirsiniz.

1 tatlı kaşığıdolusu bitkiyi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecedesıcak suyla haşlayın ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzün.Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına yudumlanarakiçilir. Akut karın ağrısı geçtikten sonra da 2haftalık bir çay kürü uygulamanız çok yararlı olacaktır.

Frenk kimyonu, rezene ve anasonçayı!

Bu karışımsağlıklı bir sindirim sistemi için önemli yardımlarsağlayabilir; öncelikle de şişkinliklere karşı çoketkili bir ilaçtır. Özellikle kimyon, bağırsak işlevleriniuyarır ve baharat olarak da tencere yemeklerine katılarak,yemeğin lezzetli ve kolayca sindirilebilir olmasını sağlar.

Çay reçetesi: Tohumlareşit oranda harmanlanarak cam bir kavanozda saklanır.

1 tatlı kaşığıtohum harmanı, havanda hafifçe ezildikten sonra, orta boy bir subardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmişçay, soğutulmadan yudumlanır.

Eğir kökü çayı!

İ.Ö 7. yüzyılda İran,Hindistan ve Çin gibi ülkelerde mide ilacı olarakkullanılıyordu. Bu etkiye gerçekten de sahip olduğu,çağımızın teknolojisiyle dekanıtlanmıştır. Bitki, içerdiği müsilaj sayesindemukoza koruyucu, eterli uçucu yağ sayesinde sindirimi uyarıcı vesafra salgılarını arttırıcı olarak üç önemliözelliğe sahiptir. Mide ve bağırsakların güçlendirilmesindefevkalade başarılıdır. Eğir kökü çayı, her türsindirim sorununa ve hatta mide ülserine karşı bilekullanılabilir. Şişkinlikten kaynaklanan kolikağrılarına karşı kullanılabilecek en değerlibitkilerden biridir.

Çay reçetesi: Dışkabuğu soyularak ince kıyılmış 2 tatlıkaşığı dolusu kök, yarım litre suya akşamdanyatırılır, ertesi gün ısıtılarak süzülür. Günboyuna yayılarak, en iyisi yemeklerde yudumlanır.

Dikkat: Eğirkökü çayı sürekli kullanıma uygun bitkilerden değildir ve ishalekarşı kullanılmamalıdır!

Homeopatik ilaçlar

Homeopatik ilaçlarınkullanımında, karın ağrısı gibi çokdeğişik nedenlerden kaynaklanabilecek birrahatsızlığın ikincil belirtilerinin dikkatle izlenmesigerekir.

-Nux vomica � (Strychnos nux-vomica) Avustralyakökenli zehirli bir bitkiden elde edilir.

Nux vomica D6 seyreltisi, kolayca sinirlenebilen, aşırı tutkuları olan, çokyiyebilen ve baharatlı yemekleri tercih eden, sıkça mideekşimesi, şişkinlik ve karın ağrısı çekenkişilere uygundur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Bryonia � (Bryonia cretica) Bir türAkasma bitkisinin zehirli kökünden elde edilir.

Bryonia D6 seyreltisi, soğuk içkilerle veya dondurmayla midesini üşütenlereuygundur.

Kullanım dozajı: Akut ağrıları atlatana kadar, saatte 1 tablet dilüstünde eritilir.

-Magnesium phosphoricum � Magnezyum-hidrojen-fosfattanelde edilir.

Magnesium phosphoricum D6 seyreltisi, basınç ve sıcak uygulandığındayatışan mide kramplarına ve şişkinliklerekarşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Akut ağrılar atlatılana kadar, saatte 1 tablet dilüstünde eritilir.

-İgnatia � (İgnatia amara) Filipinlerkökenli zehirli bir bitkinin tohumlarından elde edilir.

İgnatia D6 seyreltisi, ruhsal çöküntülerin ve üzüntülerin mideye vurmasıyla oluşanağrılara karşı kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Staphisagria � (Delphinium staphisagria)Mevzek bitkisinin zehirli tohumlarından elde edilir.

Staphisagria D6 seyreltisi, birikmiş kızgınlıklarını ve içselproblemlerini midesinde sindirmeye çalışırken karınağrısı çekenlere uygundur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Alkol, sigara ve çikolatadan uzak durun! Günlükkahve tüketiminizi de azaltmaya çalışın. Hatta, kahve yerinemeyve çayları veya yeşil çay içmeniz çok yararlı olabilir.

· Yeme hızınızı yavaşlatın!Uzun uzun çiğneyin ve yemek sırasında konuşmayın. Üçbüyük öğün yerine 5-6 küçük öğünle beslenmeniz daha doğru olur.

· Kızgınlıklarınızıiçinize atmak yerine açığa çıkarın! Aksi halde midenizekramp girebilir, tansiyonunuz yükselebilir ve bazı hormonlarınsalınımı zararlı derecede yükselebilir; bu durum ise kronikmide ve kalp problemlerine yol açabilir. İçe kapanık olmayın;gerektiğinde sesinizi yükselterek öfkenizi dışa vurun!

· Mide dostu bir beslenme biçimine özen gösterin! Günboyunca en azından 2 litre sıvı için; yağlı yemekleridaha az, lifli besinleri ise daha çok yemeye çalışın.
 

lazzuri53

"LazigoL"
Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kusma

Belirtiler

-Mideduvarı, karın ve diyafram kasları istemsiz bir reflekslekasılır.

-Mideniniçindeki her şey güçlü bir basınçla yukarı doğru itilir veağızdan dışarı çıkar.

Nedenler

Kusma pek çok nedenden kaynaklanabilir:Migrenden adet görmeye, bağırsaktıkanıklığından akut strese kadar pek çok nedenolabilir. Çocuklarda genellikle denge organının uyarılması(otomobil, gemi veya uçak yolculuğunda) yüzünden, yetişkinlerde ise aşırıyemek ve/veya aşırı alkol yüzünden gerçekleşir.

Organik gerçekler

Mide bulantısınıbastırmaya çabalamayın! Çünkü sonuçta onun hedefi, bedenizararlı maddelerden arındırmaktır. Ayrıca kusma,genelde bizim isteklerimizi reddedebilen, sinir sistemimizin belirli bir bölümütarafından yönlendirilmektedir.

Psikolojik gerçekler

Psikolojik açıdanbakıldığında kusma genellikle, cinsel ihtiyaçlarakarşı duyulan iğrenme duygusunu açıklayan bir göstergedir.Bu olgu özellikle katı disiplin uygulanan ailelerin 13-16yaşlarındaki kızlarında görülür. Aldıklarıterbiye gereği bu genç kızlar, cinsel duygularını,cinselliğe ve erkeklere karşı güçlü bir nefret duygusuyla örtbasetmeye çalışırlar(erkek çocukları iğrenç buluyorum!).Psikiyatri burada bir nevrozun varlığından söz eder ve tedaviedilmesi gereğini vurgular.

Yemek ve kusmak alışkanlığıise (Bulumia nervosa) hızla yaygınlaşıyor. Önceliklegenç kızlar ve kadınlar, ama son zamanlarda genç erkekler de buhastalığa yakalanıyorlar. Bu kişiler düzenli biçimdeşiddetli açlık krizleri geçirirler (her krizde yaklaşık 30000 kalori tüketilir); kısa süre sonra da yediklerinin tümünü kusarlar. Bubeslenme bozukluğunun bedensel zararları inanılmazboyutlardadır ve hatta bazı durumlarda ölüm tehlikesikaçınılamaz olabilir! Bulumi hastaları, duygularınıalgılayabilmekte veya onları açıklayabilmekte zorlanabilirler.Tüm bunların yanı sıra kendilerini çok çirkin bulurlar ve çöpgibi zayıf olan güzellik ideallerine ulaşmayaçalışırlar. Mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli birhastalıktır.

Önemli!

Kusma, çok önemli birhastalığın belirtisi olabilir! Bozulmuş veya sindirimi zorşeyler yendiğinde oluşan zararlı maddeler istemsiz birrefleksle kusularak beden arındırılır. Ama eğersıkça ve uzun süre kusuyorsanız, kusmuğunuz kırmızıveya kahverengi ise veya mide bulantısı bir günden uzun sürerse mutlakabir uzman hekime başvurmanız gerekir!

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Sıvı ve mineralkaybını dengeleyin!

Bol miktarda bitki çayı veyamadensuyu-meyve suyu karışımlarını yudumlayın.İçtikleriniz oda sıcaklığında olmalıdır.

Nane çayı!

Nanenin eterli yağları mideduvarını hafifçe uyuşturarak, mide bulantısınıkısa sürede sona erdirebilir. Ayrıca, gebelik sürecindeki midebulantılarını da yatıştırabilir.

Reçete: 1tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmışnane, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suylahaşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirildiktensonra, kapakta yoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür vesüzülür. Gerektiğinde demlenen 1 bardak çay, soğutulmadan yudumlanarakiçilir.

Yatıştırıcışifalı bitki çayları!

Aynı nane gibi demlenen bu özelbitkiler de mideyi yatıştırabilir.

Anason, rezene, kimyon, lavanta, melisa,pelinotu, kediotu kökü ve zencefil

Not: Yalnızca pelinotu, 1 çaykaşığı kadar kullanılmalıdır.

Kuşkonmaz unu!

Kurutulmuş kuşkonmazınöğütülmesiyle elde edilir. Mide bulantısınıyatıştırır ve asit fazlalığınıdengeler.

1 tatlı kaşığıdolusu kuşkonmaz unu orta boy bir su bardağı dolusu sıcaksuda eritilerek yudumlanır.

Homeopatik ilaçlar

Bu tür ilaçların kullanımı,kusmanın nedeninin ve yan belirtilerinin bilinmesini gerektirir.

-Veratrum album � (Veratrum album) Çöplemeadlı bitkinin zehirli kökünden elde edilir.

Veratrum album D6 seyreltisi, soğuk terin eşlik ettiği kusmalara karşıetkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Nux vomica � (Strychnos nux-vomica) Avustralyakökenli zehirli bir bitkiden elde edilir.

Nux vomica D6 seyreltisi, öfke veya kızgınlıktan kaynaklanan kusmalarakarşı etkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Gelsemium � (Gelsemium sempervirens) KuzeyAmerika kökenli zehirli bir bitkiden elde edilir.

Gelsemium D6 seyreltisi, rahatsız edici uçak, gemi veya otomobil yolculuklarındankaynaklanan kusmalara karşı etkilidir.

Kullanım dozajı: Akut durumlarda yarım saatte 1 tablet, normalde günde 3 kere 1-2tablet dil üstünde eritilir.

Balkabağı kompostosu!

Bildiğimiz balkabağı incedoğranarak kompostosu yapılır. Bu komposto, gebelikbulantıları dahil olmak üzere, tüm mide bulantılarınıyatıştırabilir.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz

· Alkolü azaltın! Doyum noktasını daaşarak yemeyi sürdürmeyin. Her zaman kendine midede yer bulabilentatlılar, içerdikleri yağ ve şeker yüzünden,hırpalanmış mide duvarları için en önemli yanlışlıklardandır.

· Yolculuğa çıkarken yanınıza birtermos dolusu nane çayı veya kabak kompostosu almayı ihmal etmeyin!




Mide yanması (reflü)

Belirtiler

-Özellikleağır yemeklerin yenmesinden sonra, göğüs kemiğininardında yanma duygusu.

-Daha sonrada şişkinlik duygusuyla birlikte ekşimsi geğirtiler.

Nedenler

Mide yanmasının gerçek nedenitıp otoritelerine göre, yemek borusundaki reflühastalığıdır: Ekşi mide salgıları midedekalmayıp, yutak ve ağız yönünde yukarı doğru akarlar. Bunun sonucu olarak da, geğirme, boğazda yanma ve sanki boğazdabir şey takılıp kalmış duygusu gibi tipik belirtilerortaya çıkar. Bu durumun oluşmasına yol açan başlıcaneden ise, ancak büyük miktarlarda salgılanan mide asidiylesindirilebilecek kadar çok ve yağlı yemeklerin yenmesidir. Ama kronikstres veya mide duvarlarındaki salgı bezlerinin aşırıçalışması sonucunda da mide yanması oluşabilir.

Bedensel gerçekler

Hastaların üçte birinde, eğerzaman geçirilmeden tedavi altına alınmamışsa, mideyanması yüzünden yemek borusu mukozasının geriye dönüşümümkün olmayan zararlara uğraması söz konusudur! Bunun yanısıra, kronik mide yanması, komşu organların (soluk borusu,bronşlar ve kalp) işlevlerini olumsuz etkileyebildiği için, oorganlara da zarar verebilir. Astım hastaları başkalarınakıyasla mide yanmasından daha çok şikayetçidirler. Anjinapektoris gibi önemli kalp hastalıkları da zararsız gibialgılanan mide yanmasından kaynaklanabiliyor!

Önemli!

Eğerrahatsızlığınız kronikleşmişse mutlaka biruzman hekime başvurmalısınız!

Kendinize yardımcıolabilirsiniz

Mide asidine karşı baz ilaç!

Aşağıdakikarışım mide asidini etkisizleştirebilen bir temelilaçtır:

Reçete: 10g Natrium phosphoricum, 10gKalium bicarbonicum, 100g Calsium carbonicum, ve 80g Natrium bicarbonicum iyice harmanlanır ve koyu renkli bir cam kavanozda saklanır.

Bu karışımın bireczacıya hazırlatılması gerekir!

Gerek duyduğunuzda, bukarışımdan 1 çay kaşığı dolusunu, orta boybir su bardağı dolusu sıcak suda eritin ve yudumlayarak için.

Sebze çorbası!

Asya ülkelerinde, duyarlı midelerinrahatlatılmasında kullanılan, patates nişastası ilekimyonun ve keten tohumunun birbirlerinin etkisini güçlendirebildiği,geleneksel bir reçetedir.

Reçete: İyicefırçalanarak yıkandıktan sonra kabuğu soyulmadan incedoğranan 2-3 orta boy patates, 1 tatlı kaşığıdolusu frenk kimyonu ve 1 tatlı kaşığı dolusu ketentohumunu 2 litre suda pişirin. Bu çorbayıılıklaştırıp, gün boyuna yayarak küçük yudumlarlaiçin. İlk yudumları sabah kahvaltısından önce almayabaşlamanız doğru olacaktır.

Keten tohumu

Günde 2-3 kere 2 çaykaşığı dolusu kabaca öğütülmüş veya havandaezilmiş keten tohumu yutun. Eğer tohumu yutmak zor geliyorsa,yoğurda, bala veya kompostoya karıştırarak yutun. Ketentohumu, yatıştırıcıdır, iltihaplanmayı önlerve çok değerli bir müshildir.

Mayıs papatyası ve Pelinotuçayı!

Mideyi yatıştırabilen önemlibir çay karışımıdır.

Reçete: 1tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış mayıspapatyası (veya bir süzer poşet) ve 1 çaykaşığı dolusu ince kıyılmış pelinotu,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suylahaşlanır ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1-2 bardaktaze demlenmiş çay, tatlandırılmadan ve soğutulmadanyudumlanır.

Ardıç kozalağı çayı!

Bağırsak gazlarına, ishale,safrakesesi ve karaciğer hastalıklarına karşıolduğu kadar, mide yanmasına karşı da etkilidir.

Reçete: 1 çaykaşığı dolusu çok ince kıyılmış ardıçkozalağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynarderecede sıcak suyla haşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonrasüzülür. Gerektiğinde, taze demlenmiş 1 bardak çay,tatlandırılmadan ve soğutulmadan yudumlanır.

Melisa, Mayıs Papatyasıçayı!

Mide duvarlarınıyatıştırıcı ve mide salgılarınınormalleştirici bir karışımdır.

Reçete: İncekıyılmış bitkiler eşit oranda harmanlanır ve bircam kavanozda saklanır.

1 tatlı kaşığıdolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecedesıcak suyla haşlanır ve 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür.Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan vesoğutulmadan yudumlanır.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Alkol, sigara ve çikolatadan uzak durun!

· Kahve tüketiminizi de en aza indirmeyeçalışın!

· Yemeklerinizi çok çiğneyip, küçük yudumlarlayutun ve bu işi yaparken konuşmayın!

· Uyurken bedeninizi(başınızı)biraz yüksekte tutun ki, mide sıvıları yukarıçıkamasınlar! Yani, yüzükoyun yatmak doğru değildir!



Safrakesesi şikayetleri

Belirtiler

-Yağakarşı duyarlılık, bağırsak gazları vekarında doygunluk duygusu.

-Kolikbenzeri çeşitli karın ağrıları.

-Dönüşümlüolarak ishal ve kabızlık.

-Sağkaburga altında baskı, sağ kürekkemiğine kadaryansıyan sırt ağrıları, sağ omuz bölgesindegerginlikler.

Nedenler

Safrakesesi çıkışındasafra akışını zorlaştıran kasılmalarolduğunda safra cüruflaşır ve çamurlaşır. Bukıvamdan da zamanla kumlar ve taşlar oluşur. Taşlar safraakışını engelleyerek ağrılı safrakesesikoliklerine yol açar. Safra akışı aşırı derecedeengellendiğinde de deri ve gözler sarı bir renkalır(sarılık). Bu durumun mutlaka bir klinikte tedavi edilmesigerekir!

Organik gerçekler

Karaciğerin ürettiği safrayıalan safrakesesi, onu sindirim için gerekli miktarlardaonikiparmakbağırsağına gönderir. Karaciğerin hemenaltında bulunan safrakesesi düz kaslardan oluşur ve sempatik sinirsistemi tarafından, bizim istemimiz dışında yönlendirilir.

İşte özellikle de bu yüzdensafrakesesinin işlevleri, öncelikle stresten kaynaklanan duydudalgalanmalarından fazlasıyla etkilenir.

Psikolojik gerçekler

Safranın rahatça akışıpsikolojik rahatlığı olumlu etkiler. Orta çağda bile safraakışının durması melankoli ile eşanlamlıolarak algılanırdı. Çin akupunktur öğretisinde,karaciğer ve safrakesesi dinamizmi temsil ederler. Safrakesesirahatsızlıklarında bu yüzden genellikle bir psikosomatik arkaplan olduğu varsayılır. Buna bağlı olarak, safraakışındaki aksamalar depresif süreçlere ve melankoliyebağlanır.

Tüm bunlara karşın safra eğeriyice akışkansa, insanların hiperaktif, huzursuz vefazlasıyla etkin oldukları varsayılır.

Her 4 kişiden biri!

Her dört kişiden birinde safrakesesitaşı vardır. Kadınlarda ise erkeklere kıyasla 5 katfazladır bu durum. Safrakesesi taşları, eğer birşikayete neden olmuyorlarsa, genelde tesadüfen teşhis edilir.

Kendinize yardımcıolabilirsiniz.

İsveç Şurubu kompresleri!

Safrakesesi ağrısı çekenler,karaciğer bölgesine yapılacak bir İsveç şurubu kompresiile rahatlayabilirler.

Reçete: Olasıkızarıklıkları önlemek için önce safrakesesi bölgesineyağlı bir doğal krem veya merhem veya zeytinyağısürülür. Ardından, el büyüklüğünde bir kat pamuk İsveçŞurubu ile ıslatılır ve o bölgeye yatırılır.Kompresin sıcaklığını korumak veçamaşırların lekelenmesini önlemek için bir naylonparçasıyla örtüldükten sonra, bir de havluyla örtülür ve tespit edilir. Bukompresler 4 saatte bir tazelenerek, gün veya gece boyunca etkilemeyebırakılır. Kompreslerde hep aynı pamuk kullanılır.

Akut safrakesesi koliklerinde de hemenuygulanan bir kompres kısa sürede ağrıları durdurabilir.Yani safrakesesi şikayeti olanların yanlarında hep İsveçŞurubu ve pamuk bulundurmaları yararlı olacaktır.

Sıcak kompresler

Bir safrakesesi koliğini atlatabilmekiçin evde sıcak kompresler yapabilirsiniz. Bu arada hiçbir şeyyememelisiniz. Sıcak suya batırıldıktan sonra hafifçesıkılmış bir bezi sağ kaburgalarınızınaltına ve karnınızı örtecek biçimde yatırın vekuru bir havluyla örttükten sonra başka bir bezle tespit edin.Sırtüstü yatın ve elinizden geldiğince derin soluk almamayaçalışın. Böylece, bir sonraki ağrı periyoduna veyadoktor gelene kadar idare edebilirsiniz.

Sindirim enzimleri!

Karında sürekli baskı veyaşişkinlik olduğunda, sindirim yetersizliğini azaltmak içindüzenli biçimde sindirim enzimleri kullanabilirsiniz. Enzimpreparatlarını ve gerekli bilgileri eczacınızdan alabilirsiniz.

Mayıs Papatyası-Nane çayı!

Safrakesesi koliklerine karşı çoketkili bir çaydır, ama akut iltihaplanma durumlarında içilmemelidir.

Reçete: Bitkilerince kıyılıp eşit oranda harmanlandıktan sonra bir camkavanozda saklanır.

1 tatlı kaşığıdolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcaksuyla haşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gerekduyulduğunda, taze demlenmiş bir bardak çay içilir, ama gün boyunca2-3 bardak da içilebilir.

Pelinotu çayı!

Mide, bağırsak ve safrakesesirahatsızlıklarına karşı başarıylakullanılan değerli bir bitkidir. Acı tadı yüzünden ondanvazgeçmeyiniz ve onu sakın tatlandırmayakalkışmayınız!

Reçete: 1 çaykaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, ortaboy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suylahaşlanır ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. 1-2 haftalıkbir kür olarak, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay yemeklerden sonraiçilir veya gerekli görüldüğünde 1 bardak demlenerek içilebilir.

Eğir kökü çayı!

Eğir kökü aromatik acı maddeleriçeren bitkilerdendir ve bu özelliği nedeniyle mide, bağırsak vesafrakesesi hastalıklarına karşı başarıylakullanılabilir.

Reçete: Dışkabuğu soyulmuş eğir kökü çok ince kıyılır ve bircam kavanozda saklanır.

1 tatlı kaşığıdolusu ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağıdolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 15 dakikademlendikten sonra süzülür. Ilık çay yudumlanarak içilir.

Hindiba!

Hindiba yüksek oranlarda acı maddelerve müsilaj içeren bir bitki olarak, safrakesesi hastalıklarınakarşı kullanılmalıdır. Hindiba ayrıca,safrakesesi taşlarının oluşumunu ve irileşmesini deönleyebilir. Oluşmuş olan taşları gerçi eritemez, amaağrıları ve öteki rahatsızlıkları azaltabilir.Safra salgısı azlığından kaynaklanan şişkinliklerdeve sindirim yetersizliğine karşı mutlakakullanılmalıdır. Hindiba, salata olarak yemeklerden önce yenirve çayı da yemeklerden yarım saat sonra içilir.

Salata: Tazebitki ayıklanıp yıkandıktan sonra, bir süre de sirkeli sudabekletilerek iyice temizlenmelidir. Bütün veya kıyılmışyapraklar, üstüne zeytinyağı ve limon gezdirilerek yemeklerden önceyenir. Tadı hafif acımsıdır, ama kesinlikle rahatsızedici değildir.

Çay: Kök veyaprak karışımı(taze veya kurutulmuş) incekıyılmış olarak 1-2 tatlı kaşığıdolusu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir. Hafifısıda kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra1 dakika kadar kaynatılır ve 10-15 dakika demlendirilir. Önce kapaktayoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür ve süzülür. Günde2-3 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan, yemeklerdenyarım saat sonra içilir.

Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz

· Ağır yağlı yemeklerden vehayvansal proteinden uzak durun!

· Alkol ve kahve içmeyin, çünkü bunlarkaraciğere baskı yaparak safra akışını olumsuzetkileyebilirler.

· Karaciğeri ve safrakesesini rahatlatan bitkiçaylarını içmeye kendiniz alıştırın!





HastaLıkLar bunLar,ödev benden kapak senden.. (=
 

tdalkaya

New member
SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE KORUNMA

Sindirim sistemi hastalıkları ve bozuklukları sırasında ortaya çıkabilecek olan belirtileri şöyle sıralayabiliriz:1 )İştahsızlık,2 )Yutma güçlüğü,3 )Nefes kokması,4 )Geğirme ve regürjitasyon,5 )Hazımsızlık,6 )Pirozis [yanma duygusu],7 )Bulantı-Kusma, 8)Hematemez-melana,9 )İshal,10 )Kabızlık,11 )Gaz,12 )Karın ağrısı,

İŞTAHSIZILIK:İştahsızlık ,yemek yeme isteğinin azalması veya kaybolmasıdır. İştahsızlık birçok sindirim sistemi hastalıklarında gelişebileceği gibi,sindirim sistemi dış organları bozukluklarında ve psikiyatrik bozukluklarda da oluşabilecek olan bir belirtidir.Bu nedenle iştahsızlığı belli bir hastalığın belirtisi olarak el alıp ,burada teşhise varmak olanaksızdır.Beslenme isteği hipotalamustaki başlıca iki merkez tarafından kontrol edilmektedir.Bunlardan biri “Açlık merkezi” diğeri ise “Tokluk merkezidir”.Yeterli bir yemekten sonra doymuşluk merkezi,açlık merkezini baskı altına alarak yemek yeme isteğini bastırır.İştahsızlık birçok sindirim sistemi hastalıklarının ortak belirtisi olabilir.
YUTMA GÜÇLÜĞÜ(DİSFAJİ):Yutma güçlüğünde ,hasta yutma olayı sırasında sıvı yada katı maddenin belli bir noktada takıldığından şikayetçidir.Yutma sırasında ağrının gelişmesine “Odinofaji” denilmektedir.Etkenleri yerleştiği yere göre ikiye ayrılır:a-“Ağız –Yutak”b-Özafagus’tan kaynaklanan yutma güçlüğüdür.
Ağız-Yutak Bölgesinden kaynaklanan yutma güçlüklerinin etkenleri de şunlardır:Dilde gelişen iltihaplar,bademcik iltihapları,yutak iltihapları,dil ülserleri,kabakulak boyun lenf bezlerinin aşırı büyümesi ,tetanos,tiroit bezi iltihapları,kuduz,miyastenia gravis,Sjörgen sendromu.
Yemek borusundan kaynaklanan yutma güçlüklerini ise öyle sıralayabiliriz:Özafagus İltihapları,Özafagusta yabancı cisim,özafagus kanseri,hiatus hernisi,özafagus divertikülü, özafagusun nebde darlıkları,Sjögren sendromu,Hipertiroidizm,aorta anevrizması,kalpte sol atriumun büyümesi,akalazia ve Plummer-Vinson sendromu.
NEFES KOKMASI:Çeşitli etkenleri vardır fakat en sık görülenleri diş çürükleri ve ağız sağlığını iyi korunmamasıdır.Diğer etkenler:Diş etlerinde,burunda,sinüslerde gelişen iltihaplar,bademcik enfeksiyonları,akciğer iltihapları,üremi ile seyreden böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı sırasında gelişen ketonemi sırasında da nefes kokabilir.
GEĞİRME VE REGÜRJİTASYON:Geğirme ,mide ya da özafagusdaki havanın karın kaslarının kasılmasıyla zorlu bir biçimde ağızdan çıkartılması olayıdır.Geğirme sıklıkla mide ülseri ,midenin kardia bölümü bozuklukları ya da safra yolları ve kesesi hastalıklarında rtya çıkan bir belirtidir.
Regürjitasyon ile kusma birbirleriyle karıştırılan iki belirtidir.Regürjitasyonda ,mide ya da ozafagusdaki besin maddelerinin karın kasları kasılmaksızın ,herhangi bir zorlama olmaksızın,adeta kendiliğinden ağız boşluğuna gelmeleri olayıdır.Midenin aşırı dolu olması ,özafagusda gelişen anormal darlıklar regürjitasyona neden olur.
HAZIMSIZLIK:Hazımsızlık ,yemek yedikten sonra mide bölgesinde hissedilen bir rahatsızlık hazımsızlık olarak tanımlanmaktadır.Nedenleri psikolojik olabildiği gibi bazı durumlarda tanımlanamamaktadır.Bazı hazımsızlıklar ise belli kesin maddelerinin yenilmesinden sonra ortaya çıkmaktadırlar.Bu gibi durumlarda yakınmaya yol açan maddeler yenilmemelidir.Mide ülserinde ,mide kanserinde gastritlerde,safra kesesi ve yolları hastalıklarında hazımsızlık gelişmektedir.
PİROZİS-YANMA HİSSİ:pirosiz ,göğüs kemiği altında ya da epigastrium bölgesinde hissedilen bir yanma duygusudur.Bu duygu,özofagusun mideye yakın bölümünün mideden özofagusa geri gelen ve midenin asidiyle temas etmiş olan besinlerin özofagusun bu bölgesindeki mukozayı uyarmasına bağlıdır.Bu uyarı bölgedeki özofagus kaslarını şiddetli bir kasılmaya yönelterek,ağrıya neden olmaktadır.hamilelik sırasında oran % 42-48 oranlarına çıkmaktadır.Alkol ve aspirin gibi bazı maddelerde pirozise neden olmaktadır.
BULANTI-KUSMA:Bulantı ve kusma yalnızca sindirim sistemi hastalıklarını ilgilendiren bir belirti değildir.Vücutta gelişen çeşitli hastalık ve bozukluklar bu iki belirtiye yol açabilirler.Mide bulantısı karşı konulmaz bir kusma duygusudur.Kusma ise mide içindeki maddelerin karın kaslarının kasılmasıyla zorlu bir biçimde özofagus yoluyla ağıza yada ağızdan çıkartılmasıdır.Bulantı ya sıklıkla kusmaya öncülük eder ya da onunla birlikte gelişir. Bulantı ile birlikte terleme,solukluk,aşırı tükürük salgılama,kalbin yavaş atması(bradikardi), tansiyonun düşmesi (hipotansiyon) ve iştahsızlık gibi bozukluklar eklenebilir.
Kusma eğer uzun sürmüşse,dışarı atılan mide salgıları nedeniyle vücut aşırı “Su”, ”Asit” ve “Potasyum”kaybetmiş olur.Su kaybı,”Hipovolemi” denilen kan hacminin azalması-na ;hidroklorik asit (HCl) biçimindeki asit kaybı ,”Alkaloz”denilen vücut sıvılarının alkali tarafa kaymasına potasyum kaybı ise ,”Hipokalemi”denilen vücut sıvılarında potasyum azalmalarına yol açmaktadır.Bunların her biri ise tek başına insan organizmasının hassas dengesini olumsuz biçimde etkileyebilmektedir.Hatta ölüme bile yol açabilmektedir.Sürekli ve şiddetli kusmaları sırasında ,özofagusun son bölümü ile midenin kardia bölümü içeren yırtıklar gelişebilmektedir.Kusma sırasında yanlışlıkla nefes alındığında,solunum yollarına ve akciğerlere besin artıkları kaçabilir.Buna bağlı olarak da “Aspirasyon pnömonisi”denilen bir zatürree çeşidi gelişebilir.
Kusmaya neden olan çeşitli etkenler şunlardır:Sindirim sisteminin tahriş olması,sindirim kanalındaki iltihaplar,ülserler,darlıklar,tıkanmalar,pankreasta gelişen iltihaplar,safra kesesi ve yollarını ilgilendiren iltihap ve tıkanmalar,periton zarının iltihaplanması(apandisit),sindirim kanalındaki kanamlar ve buna benzer bir çok etken vardır.
HEMATEMEZ-MELENA ( KAN KUSMA-DIŞKIDA KAN ÇIKMASI )Hematamez , kan kusma durumuna verilen addır.Dışkının katran gibi siyah çıkması durumuna ise melena adı verilir.Bunun dışında dışkıda taze,kırmızı kan da saptanabileceği gibi yalnız kimyasal reaksiyonlarla ortaya konabilen kan da dışkıya karışmış olabilir.
Hematemezde kusulan kan,eğer kırmızıysa kanamanın çok yeni olduğu düşünülmelidir çünkü bir süre kalan kan midedeki HCl ‘nin etkisiyle kahve telvesi görünümü kazanır.Bunun sonucu da hematemezde çıkartılan kan kahve telvesine benzer.Hematemezi yaratan etken sindirim kanalından kaynaklanabileceği gibi üst solunum yollarındaki bir kanamadan kaynaklanan kanın yutulmasıyla oluşabilir.
Hematemez oluşturan etkenleri kaynaklarına göre şöyle özetleyebiliriz:
Yutulmuş kan:Burun kanaması,dişeti kanaması,hemoptizi kanının yutulması
Özofagus kaynaklı:Özofagus ülserlerinin kanması,özofagus tümörlerinin kanaması,özofagusun yabancı bir cisimle yaralanması ,Mallory-Weiss sendromu .
Mide kaynaklı:Kanayan mide ülserleri ,kanayan gastritler,hiatus hernisi,mide tümörleri.
Duodenum kaynaklı:Duodenum ülseri,duodenum tümörleri ,safra taşlarının duodenuma düşüp burayı zedelemeleri.
Diğer etkenler: Çiçek hastalığı,sifilis,sarı humma,sıtma,kolera,hemofili,skorbüt,K vitamini eksikliği,sindirim kanalı ameliyatları,sindirim sistemi etkileyen delici ya da küt yaralanmalar.
Melena ,dışkıda kan çıkması olayına denir.Hematemeze yol açan tüm etkenler melenaya yol açabilir.Bunun dışında tifo,incebağırsak tümörleri incebağırsakları besleyen bazı damarların tıkanması ,bağırsakların yaralanması da melenaya yol açabilir.Diğer etkenler kaynaklandıkları bölgeye göre şöyledir:
İncebağırsaklar:Ülserler,tifo,yaralanmalar,damar tıkanıklıkları.
Kolonlar:Kolon kanseri,dizanteri kolitis ülseroza,kolon tüberkülozu,polipler,damar tıkanıklıkları.
Rektum:polipler,Rektum kanseri,sifilis ya da tüberküloz ülserleri,yaralanmalar,rektum iltihabı (proktis).
Diğer etkenler:Kolera ,sarı humma,skorbüt,K vitamini eksikliği
KABIZLIK:Kişinin 3-4 günde bir zorlanarak,az sayıda ,genellikle küçük yuvarlak kitleler halinde dışkılaması durumudur.Kabızlık oluştuğunda ,buna baş ağrısı ,iştahsızlık,dilde paslanma gibi ek belirtiler de eklenir.Kabız kimseler,dışkılama sırasında aşırı derecede ıkındıklarından,hemoroid riskiyle daha fazla karşı karşıyadır.Sıklıkla da kabızlıkla ve hemoroid bir arada görülür.
Kalınbağırsakların işlevleri büyük ölçüde otonom sinir sisteminin denetimi altındadır. Kalınbağırsaklarda ileriye doğru olan hareketler yeterli şiddette değil ise kabızlık gelişmemesi için hiçbir neden kalmamaktadır.Etkenleri:Bazı kötü alışkanlıklar,beslenme ve yaşam tarzı uygunsuzluklarıdır.Bedensel yönden hareketsiz bir yaşantıya sahip olan kimselerde, bitki kökenli besinlerden fakir bir beslenme rejimi uygulayan kimselerde kabızlık belirtisinin ortaya çıkmaması için hemen hemen hiçbir neden yok gibidir.Kabızlığı yok etmek için bu davranışlarda kaçınmamız gerekmektedir.
Kabızlıkların bir bölümü ise vücutta gelişen bazı hastalıkların bir ortak sonucu ,bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.bu hastalıkların bazıları şunlardır:Ateşli hastalıklar,bazı infeksiyonlar,apandisit,Peritonit,pilor stenozu ,menenjit,bazı sirozlar,kolon kanseri,iritabl kolon (spastik kolon),megakolon,atonik kolon,kalsiyum azlığı,potasyum azlığı,B1 vitamini azlığı,hipotirodizm,hiperparatiroidizm,Parkinson sendromu,kurşun zehirlenmesi,morfinin zerki,bağırsak tıkanması gibi.
Rektumda gelişen nedbe darlıkları hemoroidler,anüs fisürleri,anüs fistülleri,anüs apseleri varlığında ,dışkılama sırasında şiddetli bir ağrı oluştuğunda hastalar dışkılamamaya çaba gösterirler,bu da kabızlığa yol açar.
İSHAL(DAİRE)İshal ,dışkının bağırsaklardan hızlı geçmesi ve çok sulu olarak çıkartılması durumuna verilen addır.Kalınbağırsaklardan geçen besin artıklarından fazlalık suyun geri emilmesi,özellikle çıkan ve yatay kolonlarda gerçekleştirilmektedir ve dışkı içinde günde 100 ml kadar suyun atılması normal sayılmaktadır.
İshaller,ani ve müzmin olmak üzere başlıca iki grupta incelenebilir:
A) Ani (akut) ishaller:1-Viral gastroentrit:Çeşitli virüslerin neden olduğu sindirim kanalı iltihaplarında halsizlik ,kas ağrısı ,iştahsızlık,bulantı ve kusmayla birlikte ishal de gelişir.Genellikle ateş ortaya çıkmaz.
2-Stafilokoklara bağlı ishaller:Stafilokok denilen bazı bakteriler ,besin maddelerine bulaştıklarında burada ürerler ve “Enterotoksin”denilen bir zehir maddesi üretirler.Stafilokokların besinlere bulaşması genellikle derideki ve özellikle ellerdeki yaralardan ya da kirli ellerden olmaktadır.Stafilokokların bulaşmış olduğu besin maddesini yemiş olan kişide ,1-6 saat sonra kanlı bir ishal gelişir.Hastada bulantı ,kusma,karında kramp tarzında ağrı da gelişir.Besinlerin temiz koşullarda hazırlanıp korunması gerekmektedir.
3-Koleraya bağlı ishal:Vibrio kolera ile bulaşmış besin maddelerini yiyen kimselerde1-3 gün sonra şiddetli ,kansız bir ishal gelişmektedir.Çıkartılan dışkı,yıkanmış pirinç suyu gibidir.Hasta aşırı miktarda su kaybeder.İshal sırasında karında kramp tarzında ağrılar da gelişir.
4-Dizanteri ishalleri:Dizanteri ishallerinde çıkartılan dışkı kanlı ve cerahatlidir.”Şigella dizantesi”;”Şigella fleksneri “,”Şigella solei”,”Salmonella paratifo”adlı bakteriler,”Giardia lamblia”,”Balantidium koli”,”Entemoeba histolitka “,”Trikomonas himinis” adlı protozoalar dizanteri etkenleridir.
B)Müzmin (kronik) ishaller:1-Aralıklı ortaya çıkan ishalleri şöyle sıralayabiliriz:İritabl koln (spastik koln),karsinoid tümörleri paratiroit hormon yetersizliği, böbreküstü bezi korteksi yetmezliği,hipertiroidizm pernisiyöz anemi,müzmin pankreas iltihabı,fibrokistik hastalık,nontropikal spru,Crohn hastalığı ,Kolitis ülseroza,bağırsak tüberkülozu.
2-Sürekli ishaller ise şöyle sıralanabilir:Whipple hastalığı ,bağırsak fistülleri ,bazı
safra kesesi ya da yolları hastalıkları.
İshallerde uygulanacak olan ilkyardım,hastaya bol miktarda su içermektedir.Böylece
Vücut ishalle kaybettiği suyu yerine koyabilecektir.Uygulanacak asıl tedavi ise,ishal
Oluşturan etkenin saptanıp ,ortadan kaldırılmasıdır.
GAZ:Sindirim kanalındaki gaz başlıca üç kaynaktan kaynaklanmaktadır.Bunlardan ilki yemek yerken yada su içerken bir miktar havanın da yutulmasıdır(aerofji).İkincisi bağırsaklarda normal olarak bulunan bazı bakterilerin karbondioksit,metan ve hidrojen gazı üretmeleridir.Üçüncüsü ise kandaki bazı gazların ve özellikle de azot gazının bağırsak boşluğuna geçmesidir.Bu gazların bir bölümü geğirme ile ,bir bölümü yeniden kana karışarak bir bölümü de anüsten geçerek ,bağırsak kanalından uzaklaştırılmaktadır.Hidrojen, karbondioksit ve metan gazlarının büyük bir bölümü bağırsak boşluğundan kan geçtikten sonra,bakterilerin bazı gazları özellikle ,hidrojen gazını kullanmalarını engellediklerinden,bağırsaklardaki hidrojen gazının artmasına neden olurlar.
Sinirli kimselerde,sürekli sakız çiğneyenlerde hava yutma daha fazla olmaktadır.Bu da gazdan yakınmaya yol açmaktadır.Burun tıkanıklığı ve bazı damak ve diş bozuklukları olan kimseler yemek yerken ya da su içerken normalden daha fazla hava yutarlar.Bu gibi bozuklukların tedavi edilmesi gaz oluşumunu engelleyebilir.Hızlı ve çok yemek yemek,yemekler içersinde fazla miktarda içki çimek aşırı hava yutulmasında rol oynamaktadır.
KARIN AĞRISI:Karın ağrılarının başlıca iki etken vardır:Bunlardan ilki periton içi nedenlerden kaynaklanan karın ağrıları ,ikincisi ise periton dışı etkenlerden kaynaklanan ağrılardır.Karın ağrılarının etkenleri şunlardır:
Periton içi nedenlere bağlı karın ağrıları:
•Periton:1-Bakteriyel peritonit a)Mide,safra kesesi ve bağırsak delinmeleri, b)Peritonun kan yolu ya da diğer bazı yollarla taşınan tüberküloz,streptokok,pnömokok ve diğer bazı mikroorganizmaların etkisiyle iltihaplanması.
2-Kimyasal ya da nonbakteriyel peritonit:Yumurtalık kistlerinin patlaması ,mide ülserinin delinmesi,safra kesesinin delinmesi.
•Karın içindeki içi dolu organlar:1-Karaciğer iltihabı (hepatit),2-Karaciğer apsesi, 3-Pankreas iltihabı(pankreatit),4-Dalak apsesi
•Karın içindeki içi boş organlar:1-Peptik ülserler,2-Apandisit ,3-Kolesistit,4-Kolon iltihabı(kolit),5-Crohn hastalığı (Regional enteritis),6-Kolitis ülseroza,7-Gastroentrit(mide ve bağırsakların iltihabı)
•Pelvis organları:1-Endometrit(endometrium iltihabı),2-Tuboovarien apseler, 3-Over(yumurtalık)apseleri,4-Pelvis iltihabı
•Mezenter:1-Mezenter lenf bezlerinin iltihaplanması
Damarsal kökenli ağrılar:
•İskemiler:1-Dalak infarktüsü,2-Karaciğer infarktüsü,3-Mezenter damarlarının tıkanması,4-Omentum damarlarının tıkanması,
•Periton içi kanamalar:1-Dalak yırtılması,2-Karaciğer yırtılması,3-Dış gebeliklerde damar yırtılmaları,4-Karın içi anevrizmalarının yırtılmaları,5-Mezenter damarlarının yırtılması
Mekanik tıkanma ya da gerilmelerden kaynaklanan ağrılar:
•Bağırsakların tıkanması ve gerilmesi:1-Tümör,2-Fıtık,3-Bağırsakların dönmesi,4-Bağırsaklarda yapışıklıklar
•Safra kesesi ve yolları:1-Taş,2-Tümör,3-Nedbe darlığı,4-Kist,
•Dalak ve karaciğer:1-Karaciğerin kalp yetmezliği ya da Budd-Chiari sendromuna bağlı olarak,bazen kan hastalıklarına ya da bazı kanserlere bağlı olarak büyümesi. 2-Dalağın genellikle bazı kan hastalıklarına ve kanserlere bağlı olarak büyümesi.
•Pelvis içi organları :1-Over ve tuba apseleri,2-Over kistleri,3-Dış gebelik
 

HTML

Üst