İki duble rakı haram değil!

bugu

New member
Reaction score
0
İlahiyatçı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Hanefi mezhebindeki fıkıhlara göre "şarap dışındaki içkilerin sarhoşluk kaydıyla haram" olduğunu söyledi.

Fatih Altaylı'nın Habertürk'teki Teke Tek programına katılan Öztürk islamda fıkıhların öneminden bahsetti ve İmam-ı Azam'ın devrim niteliğindeki fikirlerinden birini anlattı. İmam-ı Azam'a göre, Hanefilerde şarap dışındaki içkilerin sarhoşluk kaydıyla haram olduğunu söyledi.

10 kadeh içtim 11.'de sarhoş oldum
Öztürk fıkıh ve kelam bilgini İmam-ı Azam'ın hocası ırak fıkıhının babası sayılan İbrahim El Nehaiye'nin bir anısını şöyle aktardı:

"Nehaiye'ye soruyorlar: " 'Nebiz (şarap dışındaki sarhoş eden içkilerin tümü) içtim' diyor, '10 kadeh içtim, hiçbir şey olmadı. 11. kadehte sarhoş oldum. Şimdi ben 11. kadehten mi sarhoş olacağım, o beni sarhoş eden son kadehten mi?' "O son kadehten' diyor..."

İbn-i Abbas'ta aynısını söylüyor
Yaşar Nuri Öztürk aynı anlatıma İbn-i Abbas'ta da rastladığını söyledi ve orada yazılanları da şöyle anlattı: " Bu benim garibime gitmişti. İbrahim El Nehaiye gibi mühteşem bir fakih bunu neden söylüyor? Şaka da olsa söylemez! demiştim. Dün İbn-i Abbas-ı okuyordum. İbn-i Abbas'ı biliyorsun, sahabenin hocası... İbn-i Abbas'ın nebizlerle ilgili fikrini okudum. İbrahim El Nehiye'nin bu tabiri kelimesi kelimesine yazıyor. Orada 10-11 yerine kadeh olarak 9-10 diyor yalnızca. Sahabi gelmiş İbn-i Abbas'a sormuş. "9 kadeh içtim 10. da sarhoş oldum" Demiş ki İbn-i Abbas "Hamr yani şarap Kuran'da ismen haram olduğu için azı da çoğu da haramdır. Şarap dışındaki içecekler nebizgillerdir. Bunlar sarhoşluk kaydıyla haramdır"

Öztürk: Ben bu fikre katılmıyorum
Ancak Yaşar Nuri Öztürk hem Nehaiye'den hem de İbn-i Abbas'tan alıntı yaparak anlattığı bu fikre katılmadığını da sözlerine eklemeden edemedi: "Bana sorarsan sen bu fikre katılıyor musun? diye... Ben katılmıyorum. Ben şöyle karşı çıkıyorum: İllete bakıyorum. Hanefilik burada kıyası kullanmamış. Hanefiler Nisa suresinden "sarhoş olduğunuzda namaza durmayınız" ayetinden yola çıkıyor.

Sarhoş olmadan içiyorum diyene İslam açısından kızamam
Ama biri çıkar da bana "iki tek rakı içiyorum, ama sarhoş olmuyorum. Ben hanefiyim. Hanefi fikhının bu fetvasına saygım var" derse, ben bu adamı islam açısından sorgulamayam, ona kızamam. Bin yıllık fıkıh ortada.

Kaynak

oLdu başka ? İçkiLeri de ayrdıLar böLüm böLüm haram oLan oLmayan :DZaten Sen haLa nasıL konuşuyosun anLamıyorum yaşar :DEvde 17 yaşında kızLa basıLdı haLa TV de :D

ilginç yenı ogrenıoz walla 11 ci kadehin haram oldugunu

söyleyen yasar nuri öztürk okumaya bile degmez kaldiki adamin dediginimi ciddiye alacam peh!

Güzel bir tespitte bulunmuş Yaşar nuri öztürk katıldığımı ifade etmek isterim bilgi için ayrıca tşk.

"Çoğu şarhoşluk verenin azıda haramdır"

bu kadar açık bir hadis varken şaçmalamış bence

''kötülüklerden sakının''
bakın yapmayın diil sakının bilmem kaça kadar helal sonra haram saçmalamayın yani lütfen...

söyleyen yasar nuri öztürk okumaya bile degmez kaldiki adamin dediginimi ciddiye alacam peh!
İyi oku söyleyen Yaşarnuri değil.
Dikkatle oku.

Buarada ilginç bir bilgi oksijen ve suyun da çoğu sarhoşluk verir.

Yaşar Nuri Öztürk ile Zekeriya Beyaz Arasında Ne Farkvar ki? İkiside ..

ulan arapçada şarap içecek demek, yan, adamlar su, kola, meyve suyu, alkollü alkolsüz bütün içeceklere şarap diyor. bu abaza ne konuşuyor be

Hiç bir İslam bilgini geçinen Yaşar Nuri' nin karşısında duramadı. Bilgisiyle dövüyor onları. En son izlediğim bir programda da bir Üniverisite İlahatçısına bilmediği bir çok şey öğretti. Adam haklısınız hocam diyebildi en fazla.
Söylediklerini tartarak ve düşünerek söyleyen birisi. O yüzden herkes hoca kesilmesin.

Hiç bir İslam bilgini geçinen Yaşar Nuri' nin karşısında duramadı. Bilgisiyle dövüyor onları. En son izlediğim bir programda da bir Üniverisite İlahatçısına bilmediği bir çok şey öğretti. Adam haklısınız hocam diyebildi en fazla.
Söylediklerini tartarak ve düşünerek söyleyen birisi. O yüzden herkes hoca kesilmesin.

Tamam sen Yaşar Nuri yi takip edebilirsin.

Ama Kuran da belamlar diye bir grup vardır.Bunu sana hatırlatırım.

Tamam sen Yaşar Nuri yi takip edebilirsin.

Ama Kuran da belamlar diye bir grup vardır.Bunu sana hatırlatırım.

Ben takip ettiğimi falan söylemedim.
Buradaki bir şey bildiğini sanandan fazlasıdır. Herkes Din adamı kesiliyor da..
Çıkar başka bir Din Alimi Yaşar dur orda dur der. Onu dinleriz.
Ama Yaşar Nuri' yi siz hafife alamazsınız.

Geri