Senin her tarafın saygın olsa ne yazar!

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
Senin her tarafın '‘saygın’' olsa ne yazar!

YARSAV adlı kuruluşumuz, zehir zemberek bir açıklama yayınlamış. Ne kadar “zehir zemberek” diye birkaç kez dikkatle okudum. Zehir zembereğin de ötesinde, kıran döken, aşağılayan bir açıklama...

Ne hükümet bırakmışlar, ne Meclis, ne sivil toplum örgütü, ne basın... Dümdüz gitmişler. Küfretseler daha iyiymiş.

Bir basın mensubu olarak bozulduğumu itiraf edeyim.

İsmim Oktay Ekşi olsaydı, uygun bir karşılık bulurdum.

Sustum. Yuttum söylenenleri...

Bu arada yeri gelmişken, Oktay Bey’e gecikmiş taaccüplerimi bildirmek istiyorum. Biz onu olgun, sakin, beyefendi, rind meşrep, kendisine kâmil bir görüntü veren ilginç bıyık stiline sahip “duayen” bir gazeteci olarak bilir, sever, bağrımıza basardık.

Gene seviyoruz da, son zamanlarda bir haller oldu Oktay Bey’e.

Eskiden, polemik yaptıklarını “Menderes’in akıbeti”yle korkuturdu, şimdi direkt anasına sövüyor.

Bu derece dellendi yani...

En son, Ergun Babahan’a küfrederken yakalanmıştı.

Ben kabahati “saygıdeğer” Oktay Bey’de değil, bindiği gemide buluyorum. “Medyanın amiral gemisi” adı verilen bu gemi, tuhaf bir yer olmaya başladı. Binenleri ya “çıldırtıyor”, ya da usulüne göre “delirtiyor...”

Nasıl bir yerse artık, entelektüeli de küfürbaz, liberali de küfürbaz, sosyalisti de küfürbaz, statükocusu da küfürbaz...

Hele, geminin “tavşan kardeş” kılığıyla dolaşan eski bir kaptanı var ki, tam sopalık... İktidarı döneminde yazdığı her yazı ilgi uyandırırdı, üzerinde konuşulurdu, tartışılırdı. Şimdilerde kimse sallamıyor. Beklediği ilgiyi göremeyince bunalıma girdi, “abuklama çıtası”nı iyice yükseltti... Eskiden hatırını kırmaz, bir şeyler karalar, kendisini önemli görmesini sağlardım. Kıllık olsun diye susuyorum. Bakalım nerede infilak edecek.

Neyse, YARSAV’dan söz ediyorduk...

Hâkim ve savcıları bünyesinde ba

rındıran bu “güzide” kuruluşumuzun açıklaması, dediğim gibi, zehir zemberekti...
Başbakan’a “düzeysiz” diyorlar.

İktidar partisi üyelerini, “uzatılan her mikrofona konuşmakla, husumetle” suçluyorlar.

Bu ne ki!

Bir kısım basın için sarfedilen sözler daha da ağır: “Salt siyasal propaganda aracı olan bir kısım yazılı-görsel basın ve oralarda köşe tutmuş askerler de benzer bir üslupla yargı üzerinde planlı bir biçimde yürütülmekte olan yıpratma, yok etme faaliyetinin en vahşi eylemlerini sergilemekteler.”

Bitti mi?

Biter mi hiç!

Bir kısım basınla ilgili “devamla” şu ifadeler kullanılıyor: “Bu ilkel ağız çözülmesi de gösteriyor ki, ağızlarından çıkanı kulakları duymuyor...”

Bizim kulağımız yani...

Düzeysiziz, ilkeliz, vahşiyiz, köşe tutmuş canavarlarız, siyasal propaganda aracıyız, “hükümetin askerleri”yiz, sinsiyiz, düşmanız, yargıya karşı planlı eylemler içindeyiz, şuyuz buyuz.

Üslubu görüyorsunuz değil mi?

Bünyesinde hâkim ve savcı barındıran koskoca örgütün kullandığı tahkir ve tezyif edici üslubu görüyorsunuz...

Hem bir ton laf yağdırıyorlar, hem de “YARSAV, doğrudan yargıyı hedef alan bu ilkel ağız çözülmesine, aynı düzeyde karşılık vermeyecek saygın kimliğine yakışır biçimde inisiyatif kullanmaya devam edecektir” diyorlar.

Kendi saygılıklarının vurgularken de “saygı dışı” ifadeden vazgeçmiyorlar.

Eskiler, “Üslubu beyan, ayniyle insandır” derlermiş.

Bu üslup YARSAV’a siyasal ve ideolojik pozisyon kazandırabilir... Ama saygınlık kazandırır mı?

Hiç emin değilim.

Bu dili kullandıktan sonra ayrıca her taraflarından “saygınlık” dökülse olsa ne yazar.

kaynak

Doğru yaaa vahşi değil medeniydiniz onun için apoya sayın diyorsunuz geçin bu takkıye ağızlarını herkes görüyor vahşiyide insanıda ....

Bizim köyde köpeklere hoşt derler sayın demezler kusura kalmayınız .....

Doğru yaaa vahşi değil medeniydiniz onun için apoya sayın diyorsunuz geçin bu takkıye ağızlarını herkes görüyor vahşiyide insanıda ....

Bizim köyde köpeklere hoşt derler sayın demezler kusura kalmayınız .....

Zaten "apo" denilmesini onlarda ister ben sadece puşt derim çünkü "apo" sözde onların dilinde amca demektir...Demekki sadece puşt yada puşt oğlu puşt......

Yazık be Loopused üstad !

senin konularını sadece idrak sahibi olan , düşünme yeteneğine sahip ve ürettiği fikirleri sunabilenlere açsak diyecem ama imkanı yok

yazık bu açtığın konulara üstad ...

ama trafoo'nun dediği gibi köpeklere hoşt diyoruz ...

Yazık be Loopused üstad !

senin konularını sadece idrak sahibi olan , düşünme yeteneğine sahip ve ürettiği fikirleri sunabilenlere açsak diyecem ama imkanı yok

yazık bu açtığın konulara üstad ...

ama trafoo'nun dediği gibi köpeklere hoşt diyoruz ...

ben artık kaale almıyorum ,fikir derdi olmayan ağzından ucuz sataşmadan başak laf çıkmayanlarla konuya laf olsun balkabağı kabilinden takılanlara gülüp geçiyorum.. boşver kardeş sende gül geç.. tükendikçe batıyorlar battıkça komikleşiyorlar.. sistemleri çöküyor,kimyaları bozuluyor aslında hepsi farkında ,düzenleri çöktü kokuşmuş statükoları bayatladı.. ondandır bu argo sataşmalar, hoşt lu puştlu salvolar.. hoş gör aldırma..:))

ben artık kaale almıyorum ,fikir derdi olmayan ağzından ucuz sataşmadan başak laf çıkmayanlarla konuya laf olsun balkabağı kabilinden takılanlara gülüp geçiyorum.. boşver kardeş sende gül geç.. tükendikçe batıyorlar battıkça komikleşiyorlar.. sistemleri çöküyor,kimyaları bozuluyor aslında hepsi farkında ,düzenleri çöktü kokuşmuş statükoları bayatladı.. ondandır bu argo sataşmalar, hoşt lu puştlu salvolar.. hoş gör aldırma..:))

benim anlayamadığım;
bu kokuşmuş düzenden nemalananları anladık kralları,şahları da bu bir kısım halk nasıl hala bunları savunuyor o nu anlayabilmiş değilim

Ne hikmetse bu yazıyı başka biri yazsa hükümete karşı olarak, ergenekon soruşturmasını kanıt aramayı hemen o gazeteye dönerlerdi Tayyip uşakları...

Ekonomisi teğet geçmesine rağmen dünya ortalamasına göre %500 daha fazla küçülmüş,suç oranı 2002 yılından beri %60 artmış, ülkedeki milyarder sayısı 8 den 30 a çıkmış, işsizlik %20 yi aşmış,tüm stratejik yerleri 'parayı basın yarın veririm' laflarının ardından pazarlanmış,limanları devredilmiş,borsaya girenin 1 senede %200 karla çıktığı,terörist başına sayın,şehite kelle diyen bir hükümetin başımızda bulunduğu,yugoslavya örneği gibi parçalanmak istenen,askere eleştiri ötesinde halkın gözünde yııpratılmaya çalışılan ve en son yargıyı kendi safına çekmeye yeltenen bir hükümetin bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz..hiç mi Allah'ın verdiği aklı kullanamıyorsunuz da bugün kazandığım 3-5 kuruş kardır,yarını nasıl olsa hallederiz diyerek,torunlarınızı düşünmeden hareket ediyorsunuz..biraz aklınızı başınıza devşirin.ülke kuşatmada!illa ki yarın toprağımıza asker çıkardıklarında mı aklınız başınıza gelecek!?Türkiye yol ayrımında,var olma mücadelesi veriyor!siz de bunlara çanak tutuyorsunuz!Irak gibi olmak istiyorsanız böyle devam edin.!İran gibi olamayız,çünkü amaç yok edilmek!Sevr'den bu yana amaç Türkleri Asya'ya sürüp tarihten silmek.!eğer ben de Türk'üm diyorsan otur düşün!bu yazıma cevap vermek zorunda değilsiniz!Sadece oturun ve olayları 1940 tan bu yana genel olarak ,ayrıntıya girmeden irdeleyin ve 80 den bu yana ne olup bitiyor genel olarak idrak edin.!Sorun chp,akp değil!sorun teslimiyetçi olmak!Bugün bunu kim yapsa aynı tepkiyi vermek zorundayız.Çünkü bu topraklarda hepimizin atasının kanı aktı!Bundan sonra da Türkleri ve Müslümanlığı yaşatmak istiyorsak ona göre hareket etmek durumundayız!

Ekonomisi teğet geçmesine rağmen dünya ortalamasına göre %500 daha fazla küçülmüş,suç oranı 2002 yılından beri %60 artmış, ülkedeki milyarder sayısı 8 den 30 a çıkmış, işsizlik %20 yi aşmış,tüm stratejik yerleri 'parayı basın yarın veririm' laflarının ardından pazarlanmış,limanları devredilmiş,borsaya girenin 1 senede %200 karla çıktığı,terörist başına sayın,şehite kelle diyen bir hükümetin başımızda bulunduğu,yugoslavya örneği gibi parçalanmak istenen,askere eleştiri ötesinde halkın gözünde yııpratılmaya çalışılan ve en son yargıyı kendi safına çekmeye yeltenen bir hükümetin bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz..hiç mi Allah'ın verdiği aklı kullanamıyorsunuz da bugün kazandığım 3-5 kuruş kardır,yarını nasıl olsa hallederiz diyerek,torunlarınızı düşünmeden hareket ediyorsunuz..biraz aklınızı başınıza devşirin.ülke kuşatmada!illa ki yarın toprağımıza asker çıkardıklarında mı aklınız başınıza gelecek!?Türkiye yol ayrımında,var olma mücadelesi veriyor!siz de bunlara çanak tutuyorsunuz!Irak gibi olmak istiyorsanız böyle devam edin.!İran gibi olamayız,çünkü amaç yok edilmek!Sevr'den bu yana amaç Türkleri Asya'ya sürüp tarihten silmek.!eğer ben de Türk'üm diyorsan otur düşün!bu yazıma cevap vermek zorunda değilsiniz!Sadece oturun ve olayları 1940 tan bu yana genel olarak ,ayrıntıya girmeden irdeleyin ve 80 den bu yana ne olup bitiyor genel olarak idrak edin.!Sorun chp,akp değil!sorun teslimiyetçi olmak!Bugün bunu kim yapsa aynı tepkiyi vermek zorundayız.Çünkü bu topraklarda hepimizin atasının kanı aktı!Bundan sonra da Türkleri ve Müslümanlığı yaşatmak istiyorsak ona göre hareket etmek durumundayız!

Kardeşimsin Başkabişi Demiyorum

Ekonomisi teğet geçmesine rağmen dünya ortalamasına göre %500 daha fazla küçülmüş,suç oranı 2002 yılından beri %60 artmış, ülkedeki milyarder sayısı 8 den 30 a çıkmış, işsizlik %20 yi aşmış,tüm stratejik yerleri 'parayı basın yarın veririm' laflarının ardından pazarlanmış,limanları devredilmiş,borsaya girenin 1 senede %200 karla çıktığı,terörist başına sayın,şehite kelle diyen bir hükümetin başımızda bulunduğu,yugoslavya örneği gibi parçalanmak istenen,askere eleştiri ötesinde halkın gözünde yııpratılmaya çalışılan ve en son yargıyı kendi safına çekmeye yeltenen bir hükümetin bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz..hiç mi Allah'ın verdiği aklı kullanamıyorsunuz da bugün kazandığım 3-5 kuruş kardır,yarını nasıl olsa hallederiz diyerek,torunlarınızı düşünmeden hareket ediyorsunuz..!

Geri kalan yorumunu siliyorum çünkü onlar senin düşüncelerin şu anda düşüncelerinden çok verdiğin rakamlar dikkatimi çekti.

Ülkemizde işsizlik %20 değil %13,5. (Türkiye?de işsizlik yüzde 13.5 | Ekonomi | AKNEWS.com) Buna sosyal güvencesiz ve kaçak çalışanları da katarsak bu rakam biraz daha düşebilir ama resmi olarak böyle.

Krizde Türkiye yüzde 4.7 küçüldü. Dünya ortalamasına göre %500 gibi uçuk bir rakam vermişsin. Bunu araştırdım ama bulamadım var mı kaynağın?

"terörist başına sayın,şehite kelle diyen bir hükümetin başımızda bulunduğu". Bunu sözü her yere yazmayı bir halt bilen çoğu kişi bir kere gidip konuşmayı dinlemiş değil. Gidin önce bir dinleyin sonra konuşun. Terörist başı ile aransında bağlantı kurulmaya çalışılıyor ve sinirleniyor. Ardından bunu söylüyor. Yani bunun hala getirilip burda kullanılması biraz daha şurayı doldurimden başka bir şey değil.

Orduyu neden yıpratsın? Ordu daki pislikler temizleniyor. Pislik bu çıkarken acıtıyor.

"yargıyı kendi safına çekmeye yeltenen" demek ki yargının bir safı var. Yargının görevi adaleti sağlamak. AB'de ne yapılıyorsa yapalım diyoruz. Bu seferde kendi safına çekme oluyor. Adam çıkıp siyasetci gibi kimse bunu onaylamasın diyor. Senin işin o çıkan yasaları uygulamak. Onun işi senin uygulayacağın yasayı çıkarmak. O belki yargı mensubu olamaz ve onların rütbesine gelemez ve belki onlar milletvekili olurlar. Ama sonuç itibariyle bir başkan vardır ve o ülkenin başındadır. Onlar başbakan olabileceklerini mi sanıyorlar?

Ve verdiğin diğer % oranlarında kaynakları yok. Buraya çıkıp yazarsın millette doğrusunu bilmeden senin bilgini alır ve seni alkışlar. Belki de sende onlar gibi doğrusunu yazmayan birine onların sana yaptığını yaptın.

HSYK nın tutumlar gösteriyorki , bu hükümetten bi hayli rahatsızlar ... Zandediyorlardıki , hep kendi atlarını istedikleri gibi koşturacaklar , istediklerine sus istediklerine konuş diyecekler , halkın fikir ve düşüncelerini halkı küçümsercesine kaale almayacaklar ... Sanırım şu anki hükümet toprağın altına elini soktu ...
Dışarda kalan civcivin maalesef toprak altında yılan , akrep ve envai çeşit kuyruğu var ...
Bu ülkem bu vatanım bu milletim bilmiyorum kaç yıldır bu kangren yarayı çekip duyuyordu ve çekiyorda ..
VAKİT NEŞTER VAKTİ , ÜLKEMİN İNSANI ÖĞRENDİ ARTIK BU KANGRENE NEŞTER VURULMADAN BU YARANIN DÜZELMEYECEĞİNE ... YA BU YARA DÜZELECEK YADA BU BACAK KESİLECEK ..

satır aralarında ekonomi ve işsizlik dersi vermeye çalışan arkadaşlara rastladım;
yahu dervişin fikir-zikir ikilemini hala aşamamışsınız.%13 işsizlik oranını düşük gören bir zihniyetin enflasyon oranı açıklar gibi işsizlik oranı açıklamasına inanıyormusunuz sahiden.
Arkadaş kabul edin artık;
Kiziroğlu gibi bir hışımla başlayan icraat ve yenilikler arkasındaki sorunlar gözardı edilerek hayata geçirilmeye çalışılmış,ilaç olayında eczanelerle,hastane olayında doktorlarla,yargı olayında hakimlerle,ekonomide işadamlarıyla polemiklere girilmiş ve hepsinin sonucu vatandaşın aleyhine olmuştur.
İcraatları toz pempe gösteren kardeşim;
piyasada olmayan ve satılmayan ilaçlardan haberin varmı? Yada vatandaş haberdar ediliyor mu?
Denizli'de,Konya'da,İzmir'de,Kocaeli'nde kapanan fabrikalardan haberin var mı?
Yok.......
Nasıl olsun ki,
daldığınız pempe rüyalardan uyandığınızda çok geç olacak.

Bir komüniste rahmet okuyacağım kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi :)

Birde yandaş medya olayına değinmek isterdim ama okumanızı tavsiye ederim.Aşağıda 2 link var.BİR GÜN ARAYLA KALEME ALINMIŞ İKİ MAKALE

Birincisi iktidarı ayakucundan,saçının teline kadar sıvazlayan fetullah gazete-vizyon sesi zaman
İkincisi de Sevgili Hocam'ın ışığındaki milli gazete.
Arada ne fark var derseniz?

UÇURUM !!!!

TÜRK EKONOMİSİ AVRUPA İLE FARKI KAPATIYOR :durdurun

TÜRK EKONOMİSİ BAŞ AŞAĞI GİDİYOR :glare:

satır aralarında ekonomi ve işsizlik dersi vermeye çalışan arkadaşlara rastladım;
yahu dervişin fikir-zikir ikilemini hala aşamamışsınız.%13 işsizlik oranını düşük gören bir zihniyetin enflasyon oranı açıklar gibi işsizlik oranı açıklamasına inanıyormusunuz sahiden.
Arkadaş kabul edin artık;
Kiziroğlu gibi bir hışımla başlayan icraat ve yenilikler arkasındaki sorunlar gözardı edilerek hayata geçirilmeye çalışılmış,ilaç olayında eczanelerle,hastane olayında doktorlarla,yargı olayında hakimlerle,ekonomide işadamlarıyla polemiklere girilmiş ve hepsinin sonucu vatandaşın aleyhine olmuştur.
İcraatları toz pempe gösteren kardeşim;
piyasada olmayan ve satılmayan ilaçlardan haberin varmı? Yada vatandaş haberdar ediliyor mu?
Denizli'de,Konya'da,İzmir'de,Kocaeli'nde kapanan fabrikalardan haberin var mı?
Yok.......
Nasıl olsun ki,
daldığınız pempe rüyalardan uyandığınızda çok geç olacak.

Bir komüniste rahmet okuyacağım kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi :)

Birde yandaş medya olayına değinmek isterdim ama okumanızı tavsiye ederim.Aşağıda 2 link var.BİR GÜN ARAYLA KALEME ALINMIŞ İKİ MAKALE

Birincisi iktidarı ayakucundan,saçının teline kadar sıvazlayan fetullah gazete-vizyon sesi zaman
İkincisi de Sevgili Hocam'ın ışığındaki milli gazete.
Arada ne fark var derseniz?

UÇURUM !!!!

TÜRK EKONOMİSİ AVRUPA İLE FARKI KAPATIYOR :durdurun

TÜRK EKONOMİSİ BAŞ AŞAĞI GİDİYOR :glare:

konunun son mesajını yazmışım,
dini bütün iki medya organının kaynaklarını ve tıklandığında ulaşılabilecek şekilde :) vermişim.
Ama ne hazindir ki;
dini bütün kardeşlerimden hangisi doğrucu,hangisi yalancı diye bir yorum gelmemiş.
Ne yani şimdi;
fetullah sevgili Erbakan Hocam'ı yalancı mı çıkardı?
Yoksa,
milli görüş diye senelerdir kafamıza kazınan bir masaldan ibaretmiymiş?
Hadi bakalım,
sizin deyiminizle birazda öte dünya için çalışalım,milliyetçiliği bir kenara bırakalım. :)

Ben cebime giren paraya bakarim arkadas. Cebime hala o milli gelir girmedigi icindir kavgam :)

bütün actığın konuları incelediğimde akp veya tarikatlarla ile ilgili bir bağlantın var gibi gözüküyor arkadasım bu işleri cok iyi bildiğim için sana tavsiyem inandığın insanların arkasını ne kadar biliyorsun hiç arastırdınmı hiç,bu ülke hepimizin bu ülkeden baska bir ülke yok yaşayacağımız.Ama senin gibi düşününlerin sucu yok cünkü sizler onların istedikleri gibi yetiştiriliyorsunuz kendi düşüncülerinizin kendinize ait olduğunu düşünüyorsunuz ama aslında onların düşüncüleri o kadar.Demokrosi amaç değil aractır onlara göre bu dönem öyle değilmi bundan sonrası daha cok demokrasi mi gelecek acaba hiç zannetmiyorum hemde hiç....

Geri kalan yorumunu siliyorum çünkü onlar senin düşüncelerin şu anda düşüncelerinden çok verdiğin rakamlar dikkatimi çekti.

Ülkemizde işsizlik %20 değil %13,5. (Türkiye?de işsizlik yüzde 13.5 | Ekonomi | AKNEWS.com) Buna sosyal güvencesiz ve kaçak çalışanları da katarsak bu rakam biraz daha düşebilir ama resmi olarak böyle.

Krizde Türkiye yüzde 4.7 küçüldü. Dünya ortalamasına göre %500 gibi uçuk bir rakam vermişsin. Bunu araştırdım ama bulamadım var mı kaynağın?

.

işte TÜİK verleri.

EKONOMİDE SON 8 YILIN EN KARA TABLOSU

Başbakan hâlâ “kriz teğet geçti” derken, yanıt TÜİK’ten geldi. Rakamlar, son 8 yılın enyüksek ekonomik daralmasını ve bütçe açığını gösterdi

EKONOMİK DARALMA VE DIŞ AÇIK ARTTI

TÜİK, 2009’da ekonominin yüzde 4,7 daraldığını açıkladı. Dış ticaret açığı ise rekor bir dereceyle yüzde 242 arttı. Ülke ekonomisi 8 yıldan sonra yıllık bazda ilk kez bu kadar yüksek oranda küçülme yaşandı. Türkiye’nin küçülmesi, batma noktasına gelen Yunanistan’ın iki katını bile geçtiğini ortaya koydu. Hükümetin yetkili isimleri ve Başbakan “kriz bizi teğet geçecek” demişlerdi.
BABACAN VE ERGİN’DeN İTİRAF
Başbakan Yardımcısı Babacan, “Yatırım harcamaları belirsizlik algılamasının artması nedeniyle, yıl bütününde yüzde 19,2 küçüldü” dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün de, “2009’daki küçülme rakamı küresel krizden ne boyutta etkilendiğimizi net olarak önümüze koydu. Hasar tespiti yıllık itibariyle sonunda ortaya çıktı” dedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2009'da yüzde 4,7 oranında daraldı. Böylece, ülke ekonomisi 8 yıldan sonra yıllık bazda ilk kez bu kadar yüksek oranda küçülme yaşandı. Türkiye ekonomisinin 2009 yılı toptan değerlendirmesinde yüzde 4,7 oranında küçülmesi, geçen yılki bütçe açıkları nedeniyle batma noktasına gelen komşu ülke Yunanistan'ın iki katını bile geçtiğini ortaya koydu. Ekim 2008'de patlak veren küresel ekonomik kriz sonrası 2009'da ekonomik veriler bugünkü tablonun ortaya çıkacağının sinyallerini bolca verirken, hükümetin yetkili isimleri ve Başbakan Tayyip Erdoğan ısrarla "kriz bizi teğet geçecek" demişlerdi. Sokaktaki yurttaş ise hükümetin bu tür açıklamalarına, özellikle ekonomideki bu içler acısı durum karşısında şöyle sesleniyor:
"Hamdolsun ülkemin diz çöktüğünün resmidir. Hükümetin, önümüzdeki seçimlerde yeni sloganı şu olmalı. Durmak yok, fakirliğe, işsizliğe ve sefalete devam..."
2001’DEN SONRAKİ İLK KÜÇÜLME
TÜİK, 2009'a son çeyreği ve yılın tamamına ilişkin (büyüme) rakamlarını açıkladı. 2009'un son çeyreğinde ekonomi sabit fiyatlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 büyümeyle resesyon döneminden çıkarken, Türkiye ekonomisi 2009 genelinde ise yüzde 4.7 küçülerek 1999 ve 2001'den sonra ilk kez daralmış oldu.
TÜİK'in verilerine göre, 2009'un dördüncü çeyreğinde 2008'in aynı dönemine göre sabit fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 6’lık artışla 25 milyar 699 milyon TL oldu. Bu dönemde cari fiyatlarla GSYH, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 artışla 169 milyar 736 milyon dolar olurken, üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde cari fiyatlarla GSYH değerinin yüzde 8 artışla 251 milyar 821 milyon TL düzeyinde gerçekleştiği görüldü.
2009 GSYH, cari fiyatlarla yüzde 0.4’lük artışla 953 milyar 974 milyon TL, sabit fiyatlarla yüzde 4.7’lik azalışla 97 milyar 88 milyon TL oldu. Dolar bazında GSYH 2008’e göre yüzde 16.8 küçülmeyle 617 milyar 611 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece, Türkiye ekonomisi Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 6'lık küçülme hedefinin 1.3 puan altında kaldı. 2009'da kişi başına GSYH değeri cari fiyatlarla 13 bin 269 TL, dolar cinsinden ise 8 bin 590 dolar olarak hesaplandı.
RAKAMLAR SÜREKLİ DEĞİŞTİRİLDİ
TÜİK, 2008'in tamamında ve 2009'un ilk üç çeyreğinde GSYH verilerinde yine revizyona gitti. 2008 için daha önce sabit fiyatlarla 102 milyar 164 milyon TL olarak açıklanan GSYH, 101 milyar 922 milyon TL olarak değiştirildi, büyüme hızı 0.9’dan, 0.7’ye çekildi. 2008'in ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamı yüzde 7.2’den yüzde 7’ye, ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamı yüzde 2.8’den yüzde 2.6’ya, üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamı yüzde 1’den, yüzde 0.9’a çekildi.
2009'un birinci çeyreği için yüzde 14.7 olarak açıklanan küçülme rakamı yüzde ise yüzde 14.5’e çekildi. 2009'un tarihi bir rekora imza atan ilk çeyreğine ilişkin küçülme verisi ilk etapta yüzde 13.8 olarak açıklanmıştı. Daha sonra bu veri yüzde 14.3 küçülme, ardından yüzde 14.7 küçülme olarak revize edilmişti. 2009'un ikinci çeyreğine ilişkin olarak yüzde 7.9 olarak açıklanan küçülme oranı yüzde 7.7, üçüncü çeyreği için yüzde 3.3 olarak açıklanan küçülme ise 2.9 olarak düzeltildi. BirGün, ANKA

2009’un başında, küçülmede tarihi rekor kırılmıştı
TÜRKİYE, 2009'un ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 14.5 küçülmeyle Türkiye Cumhuriyet tarihinin ikinci 'en yüksek küçülmesi'ni yaşamıştı. Ekonomi, 2009 genelinde yaşanan yüzde 4.7’lik küçülmeyle 1999 ve 2001 sonrasında yaşanan ilk küçülmeye imza atmış oldu.
2009'a ilişkin revize edilen verilere göre Türkiye ekonomi ilk çeyrekte yüzde 14.5’le tarihi rekorlarından birini kırmıştı. 1927'de yüzde 12.8 küçülen Türkiye ekonomisi 1939-1945'i kapsayan İkinci Dünya Savaşı’ndan (İkinci Paylaşım Savaşı) ekonomik anlamda çok ağır etkilenmesi nedeniyle 1941’de yüzde 10.3 küçülmüştü. 1945’te tarihinin halen ulaşılamamış en yüksek küçülme oranını görmüştü. Türkiye ekonomisi 1999 yılında yüzde 3.4, 2001 yılında yüzde 5.7 oranında küçülmüştü. Türkiye ekonomisi böylece 2009'da, 1999 ve 2001'in ardından ilk defa küçülmüş oldu.

İhracat geriledi, dış ticaret açığında rekor yükseliş
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Şubat 'Dış Ticaret' istatistiklerini açıkladı. TÜİK'e göre, 2010 Şubat'ında ihracat, 2009'un aynı ayına göre yüzde 1,3 gerileyerek 8 milyar 323 milyon dolar, ithalat yüzde 28,3 artarak 11 milyar 640 milyon dolar oldu. Ocak-şubat döneminde dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 242,4 artarak 6 milyar 974 milyon dolara yükseldi. 2009'un ocak-şubat döneminde yüzde 88,9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bu yılın aynı döneminde yüzde 69,9'a geriledi

İKTİSATÇI MUSTAFA SÖNMEZ:
TÜİK rakamları yoksullaşmanın arttığını gösteriyor
TÜİK’in açıkladığı bu verilerin sebebi 2009 son çeyreğindeki ülkeye sıcak para girişinin artması. Dış talepte artış, stoklu üretim artışı oldu. Ancak bu gelişmelere ve bu verilere totalde bakıldığında işin vehametini azaltmıyor. Avrupa'ya kıyasla küçülme çok büyük. Bu rakamlar yoksullaşmanın arttığını gösteriyor ve bu çerçeveden bakılması gerekiyor. Bu küçülmenin beklenenin altında olmasına sevinmek yoksullaşmaya sevinmekle aynı anlama geliyor. Türkiye ekonomisi Avrupa ekonomisine bağımlıdır. Dış pazara bağımlı olduğunuz sürece de bu yoksullaşma kaçınılmaz olacak.
PROF. DR. OSMAN ALTUN:
Yüzde 4,7 kaygı verici bir tablo
MARMARA Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İşl. Böl. Bşk. Prof. Dr. Osman Altun: "Öncelikle bu verilerin güvenirliğinin sorgulanması gerekir. Kayıt dışı ekonominin en yoğun yaşandığı bir ülkede neye istinaden hangi veriye göre bu analizleri yapıyorsunuz? Bu verilerin tamamı tahminlere dayalıdır ve sağlıklı bir bilgi kaynağı değildir. Gerçeği yansıtmamaktadır. İşsizlik azalmadı, yatırımlar artmadı, hırsızlığa dayalı suçlarda rekorlar, kırılıyor, karşılıksız çekler senetler havada uçuşuyor, hacizler, kredi kartı borcu mağdurlarının sayısı her geçen gün katlanarak büyüyor. Bunlar gün gibi ortadayken yüzde 4,7 çok 'iyimser' bir tablo. Ekonomi kayıt altına alınmadan yapılan hiçbir veri analizi gerçeği yansıtmamaktadır. Kaygı verici düzeyde 'iyimser' bir tablo."

Geri