Segonele Royal : Soykırımı Tanı AB'ye Üye Ol...

  • Konbuyu başlatan SiR ReaLiST
  • Başlangıç tarihi
S

SiR ReaLiST

Guest
Fransa'da Cumhurbaşkanı seçiminin güçlü adayı Royal: 'Türkiye, Ermeni soykırımını tanırsa AB'ye üye olabilir'.


RESMİ GÖRÜŞÜM BU OLACAK

Bu ay yapılacak seçim öncesi konuşan Sosyalist Parti'nin adayı Segolene Royal: "Türkiye geçmişte işlediği suçları tanıma konusunda ilerleme sağlamalı. Kazanırsam, benim resmi dışişleri görüşüm soykırımın inkârının suç sayılması gerektiği yönünde olacak."

'Soykırımı inkâra ceza' yasalaşmalı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü adayı Sosyalist Segolene Royal, bir Ermeni haber dergisine verdiği röportajda Ermeni soykırımına atıfta bulunarak "Türkiye'nin AB üyesi olabilmek için geçmişteki suçlarını kabul etmesi gerektiğini" söyledi.

Sosyalist Parti'nin adayı Segolene Royal, "Türkiye'nin insan hakları ve geçmişte işlediği suçları tanımak konusunda daha çok ilerleme kaydetmesi gerektiğini biliyoruz. Yönetimimin dışişleri resmi görüşü, soykırım inkarının suç sayılması yönünde olacaktır" dedi. İnkâr yasa tasarısını en ciddi ölçüde destekleyen aday olan Royal, meclisten geçen tasarının yasalaştırılacağını taahhüt etti. Royal'in bu sözleri, Fransa'daki Ermeni diasporasının haftalık haber dergisi Nouvelle d'Armenie'nin (Yeni Ermenistan) bugün piyasaya çıkan sayısında yayımlandı. SABAH gazetesi, röportajı bir gün önce alarak bu önemli sözleri Fransa'yla aynı gün okuyucularına duyurdu.

'AHLAKEN DE GEREKLİ'

Geçen hafta yaptığı bir açıklamada "Türkiye'nin üyeliğini reddetmek hata olur" diyen Royal, Ermeni kökenli Fransızlara "mücadelelerinde yalnız olmadıklarını" belirterek "Tanıma, iki halk arasında uzlaşmanın sağlanması için gereklidir. Bu hem ahlaken, hem de kurbanların acılarını dindirmek için gereklidir" diye konuştu. Bugüne kadar Fransız hükümetlerinin resmi görüş olarak muhalefet ettiği Ermeni yasalarına böylece ilk kez Sosyalist Parti'nin kadın adayı destek vermiş oldu. Segolene, röportajında "Tarihi meclis yazmamalı" yönündeki görüşlere karşılık da, "tarihi araştırma özgürlüğünün korunacağını" vurguladı, bu tarihi yasalar sayesinde yargının tarihi gerçek ve yalan arasında rolünü alacağını savundu.

'YAPILACAKLAR VAR'

Derginin, okullarda Ermenice öğretilmesi ve böylece soykırımın daha iyi anlaşılabilmesi yönündeki sorularına da "Soykırımı daha iyi tanımak, dil ve kültür öğrenmek için de atılacak her adımı desteklerim" sözü verdi. Türkiye'nin AB'ye olası üyeliğine olumlu baktığını söyleyen Royal, "Soykırımın tanınması şart olmalı mı" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Aday ülke, Kopenhag kriterlerine yani demokrasi ve insan haklarına saygıyı sağlamış olmalı. Türkiye'nin bu konuda daha yapması gerekenler var. Geçmişteki suçları tanımak konusunda da. Bu sürecin nasıl işlediğini göreceğiz. Neticede anayasaya göre Fransızlar referandumla karar verecek..." İktidardaki UMP'nin lideri ve cumhurbaşkanlığı seçiminin bir diğer güçlü adayı Nicolas Sarkozy de aynı yasayı "şahsen desteklediğini, ancak partisinin karar vermekte serbest kalacağını" söylemişti. Seçimin sürpriz adayı François Bayrou ise yasaya tamamen karşı....

BELKIS KILIÇKAYA-SABAH
 
Bu Fransanın Yaptığı Kaçıncı Şerrefsizlik Böyle -
 
bizim yaptığımızın kelime anlamı soykırımsa sizin Cezayir'e yaptığınızı anlatmak için kelimeler yetmez.
şerefsiz haysiyetsiz herif
 
Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Fransa'dan “soykırıma denk sömürgeci yönetimi” için ülkesinden özür dilemesini istedi.

Buteflika, bağımsızlık isteyen ve öldürülen binlerce Cezayirlinin anısına düzenlenen tören sırasında gazilerden sorumlu bakan tarafından okunan açıklamasında, Fransa'nın özür dilemesinin, müzmin hastalık halini almış iki ülke ilişkilerini gerçek dostluğa dönüştürmenin tek yol olacağını kaydetti.

Cezayir'in bağımsızlığını ilan ettiği 5 Temmuz 1962'den bu yana her iki ülkenin “kendi evinin reisi” olduğunu ifade eden Buteflika, ”halkına karşı işlenen sömürgecilik suçu için özür dilenmesini istemenin temel hakları olduğunu” belirtti.
Buteflika, iki ülke arasındaki ilişkilerde kriz olmadığını, ancak gerçek dostluğun zorla kurulamayacağını kaydetti.
Abdülaziz Buteflika, Fransız halkının birbirine “Evet, sömürge maceramız soykırım gibiydi. Evet, devletimizin yüzünün bu karanlık sömürgeci tarafını temizlemesi ve diğer ülkeler gibi baskı uyguladığı insanlardan özür dilemesi gerekir”i söylemesi gerektiğini ifade etti.

Buteflika, geçen ay yaptığı açıklamada, Fransa'nın Cezayir'deki 132 yıllık sömürgesinin, Cezayirli kimliğinin soykırıma uğratılmasına denk olduğunu söylemişti.

Cezayir devleti bilgilerine göre, Fransız birliklerinin, bağımsızlık isteyen Cezayirlilere karşı günlerce süren operasyonunda 45 bin kişi öldü. Avrupalı tarihçiler ise bu sayısının 6 bin ile 20 bin arasında olduğunu öne sürüyor.

Buna göre Sende bu soykırımı tanı bizde olmayan bir seyi dayatabiliyorsunuz ama biz size olanı gosterıyoruz bu kadar kanı bozuk serefsizlik yapmayın tarih ve insanlık bunun hesabını sizden elbet soracaktır
 
Alsın AB sini münasip bir yerine dürsün dürsün tıkasın.Ahlaktan bahsedene bak önce bir aynada kendini görsünde sonra millete yol göstersin allahın cahil yellozu.
 
Segonele Royal ın anasını tanımak isterim şahsen
 
Geri
Üst