HAKAN
YalnıZ Kurt
- Katılım
- 12 Şub 2009
- Mesajlar
- 1,922
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
* Bu balık hakkında genel bilgi
Latin Adı Labidochromis caeruleus
Anavatanı Afrika'nın Malawi Gölü'nün kayalık kıyıları
Balığın Boyu (max.) Dişilerde 8-12cm,Erkeklerde 16cm
Balığın Besleniş şekli Bitkisel ve hayvansal besinler
Balığın Üremesi Yavrularını ağızda kuluçka yaparlar.
Balığın Davranışı Kendi türlerine orta derece agresif.Karma akvaryumlar için uygun.
Akvaryum Suyu 7-8.5 ph > 25-27 °C
Akvaryum Boyu En küçük 80cm.
Bakımı Biraz tecrübe gerektirir.
Malawi Çiklitleri içinde en fazla ün yapmış balıklardan biridir. Yavrularının erken dönemde renklenmesi, hem dişi hem de erkeğin renkli olması nedeniyle çok ilgi görür. Cinsiyet ayrımı zor değildir ancak birkaç yanıltıcı durum vardır. Normalde erkeklerde hem sırt hem de alt yüzgeçlerde parlak siyah çizgili bantlar varken dişilerde alttaki bant soluktur. Beslenme, alan kavgası veya yeni balıkla karşılaşma anlarında dişiler de geçici olarak erkek gibi görünebilir. Bu durum kalıcı değildir. Dişilerin karın kısmı erkeklere oranla soluktur ve beyaza dönüktür. Eşleşme dönemlerinde özellikle erkek balıkların yüzlerin kararması normal bir durumdur. Pseudotropheus zebra ile melezlenen sarı prenseslerde siyah çizgiler yokolmuştur. Malesef pek çok çiklitte olduğu gibi bu balıkta da türün saflığı giderek yokolmaktadır.
Aşırı hayvansal proteinle beslenen balıklarda siyah lekeler artar ve renkler canlılığını yitirir. Sarı prenselerde en güzel renkleri elde edebilmek için bitkisel yemleme yapılmalıdır. Karotenoidlerden zengin yemlerin kullanımı ile turuncuya dönük renk elde edilir. Ağızda kuluçka yapan türlere özgü özelliklerin hepsi sarı prensesler için de geçerlidir. Yavrularına bağlıdırlar, yumurtalar nadiren yutulur. Malavi türlerine ilgi duyan ancak yer sıkıntısı yaşayanlar sarı prensesi tercih edebilirler..
erkek
dişi
Ciflesme ve Kulucka;
Sari Prensesler akvaryum icerisinde yeterli sayida disi ve erkek orani ayarlandiginda uremeleri daha kolay olacaktir.Bunun icin en iyi 1 erkek ve 4 disi yada akvaryum boyutunun buyuk oldugunu varsayarsak 2 erkek ve 8 disi seklinde olmalidir.
Erkek Sari Prenses Ciflesmeye hazir oldugunda, kendine bir bolge sececektir ve orada kendisine yuva yapmaya calisacaktir.Ilk olarak yapmak istedigi yuvanin altinda ve yanindaki kumlari agziyla tasiyarak kazacaktir.Daha sonra akvaryum icerisinde bulunan disilerden hazir olani buldugunda ona kur yapmaya baslayacaktir.Bunun belirtileri erkek sari prensesin agiz kisminda kararmalar gorunur.
Disiler yavrulari agzinda yaklasik 18-21 gun arasinda tutar ve bu zaman icerisinde kesinlikle yem yemez.Bunun icin eger disi baliginizi ana tanktan ayirma kanatindeyseniz ve baligi kendi dogasiyla dogurmasini bekleyip bu guzel goruntuyu gormek istiyorsaniz yapacagiz tek sey beklemek olacaktir.Disi ayirdiginiz akvaryumu rahat ve guvenli hissettigi anda yavrulari agzindan salacaktir.
Ancak yedek bir tankiniz yoksa ve diger baliklarla birlikte disiye bakmak itiyorsaniz bu durumda disiyi kusturmaniz gerekmektedir.Cunku disi baligi agzindan saldigi anda diger baliklar yavrulari yiyeceklerdir.Bunun icin yumurtalarin disinin agzinda kacinci gunden itibaren canladigini ve ciflesme doneminden sonra hergunu saymaniz, bilmeniz gerekmektedir.Yumurtalar disinin agzinda, 8-10. gunden sonra canlanmaya baslar.Ve kusturma islemini 13-14 gunde yapmamiz en uygun zaman olarak bilinmektedir.Yavrulari kusturduktan sonra, yavrular vucutlarinda yumurta sarilariyla birlikte dunyaya geleceklerdir.Bu yumurta sarilarinin vucutlarindan gitmesiyle yaklasik 2-3 gun sonra yavrular yem yemeye baslayacaktir.Ve yavrularin gelesimi icin canli yem vermek gerkemektedir.Bunun icinde en uygun oalrak Artemia kullanabilirsiniz.
Yavrulari kusturduktan sonra, yavrular vucutlarinda yumurta sarilariyla birlikte dunyaya geleceklerdir.Bu yumurta sarilarinin vucutlarindan gitmesiyle yaklasik 2-3 gun sonra yavrular yem yemeye baslayacaktir.Ve yavrularin gelesimi icin canli yem vermek gerkemektedir.Bunun icinde en uygun oalrak Artemia kullanabilirsiniz.