sanat sanat için midir yoksa toplum için midir diye sorarsanız bana bence sanat sanat içindir.
çünki sanatın topluma pek faidesi yoktur.
en fazla toplum için reklam nietiliği taşır.
bundan dolayı sanatı algılayabilmek için sanatın içersinde yer almak gerek.
benimde bölümüm son derece işin içerisindedir. (mimarlık)
sanatta insanı dinlendiren dallarda vardır dersiniz ve akabinde
bence ozan insan(toplum) içinde olmuş olmuyor mu diyebilirsiniz.
stres alması yada o bölgenin yada milletin adını varedecektir amma bu toplum için olduğu anlamına gelmez.
bu sadece aracı olur aslında.
amma sanat sanat içindir yani sanat olmalı ki sanat varolsun.
bunlar biraz olayın ince ayrıntıları
diye düşünüyorum diyebilirsiniz.
yani recep erdoğanın dediği gibi kriz teğet geçecek misali mi? derim ben
ben sana katılmıyorum.
çünki belirttiğim gibi sanat sanatı varetmek adına yapılır.
misalen doktor hayat kurtarmak için tıp eğitimi alır ve tıbbi vakalar varolduğu sürece (kapitalizmi ayrı tutmakla beraber) doktorluk varolacaktır.
bir diğer misal ise, şairler benci bir tavır sergilerler ki farkları belli olsun ki bir şair illede benim eserim varolsun ve sonsuzlaşsın der, yoksa hem senin örneklediğin şair halka ulaşsın diyor halk için olsun halkı ileri götürsünde kaygısı yoktur. sadece halka ulaşırsa onu ve sanatını ortaya döker.
bazı toplum bilimciler yada toplum mühendisleri diye tabir ettiğimiz toplumu yönlendirici misyonu üstlenen şair, yazar kılıfına girip toplumu şekkillendirebilirler fakat bunda sanat yapılmaz, misgibi halkın varolan özelliklerini bazı zaaflarını aracı ederekten o halk yada toplumu bir yöne doğru iletmeye çalışırlar. başarı oranıda toplumun kabul ediş yada kaba tabirle kanışına bağlıdır.
misal olarak ik kavram belirir.
1) çağdaş
2) modernizm
çağdaşlık diyince o çağa ait sirkülasyon, tavır, duruş, fikir ve eylemlerdir.
modernizm ise toplumun yada genelin isteyerek değişimi sağlamasıdır. yani öyle olaylar yada değişimler oldurulurki toplum onu alır..
örneğin monofonik cep telefonları olduğunda çağdaş bir araçtır diyebiliriz. fakat daha fazla isteğe cevap veren polifonik cameralı vesayir özellikleri olan telefonu tercih etmek yeniliği almakta modernizme örnek olabilir.
çünki sanatın topluma pek faidesi yoktur.
en fazla toplum için reklam nietiliği taşır.
bundan dolayı sanatı algılayabilmek için sanatın içersinde yer almak gerek.
benimde bölümüm son derece işin içerisindedir. (mimarlık)
sanatta insanı dinlendiren dallarda vardır dersiniz ve akabinde
bence ozan insan(toplum) içinde olmuş olmuyor mu diyebilirsiniz.
stres alması yada o bölgenin yada milletin adını varedecektir amma bu toplum için olduğu anlamına gelmez.
bu sadece aracı olur aslında.
amma sanat sanat içindir yani sanat olmalı ki sanat varolsun.
bunlar biraz olayın ince ayrıntıları
diye düşünüyorum diyebilirsiniz.
yani recep erdoğanın dediği gibi kriz teğet geçecek misali mi? derim ben
Şair : Benim için asıl ölüm , yazdıklarımın halka ulaşamamasıdır ; diyor...
ben sana katılmıyorum.
çünki belirttiğim gibi sanat sanatı varetmek adına yapılır.
misalen doktor hayat kurtarmak için tıp eğitimi alır ve tıbbi vakalar varolduğu sürece (kapitalizmi ayrı tutmakla beraber) doktorluk varolacaktır.
bir diğer misal ise, şairler benci bir tavır sergilerler ki farkları belli olsun ki bir şair illede benim eserim varolsun ve sonsuzlaşsın der, yoksa hem senin örneklediğin şair halka ulaşsın diyor halk için olsun halkı ileri götürsünde kaygısı yoktur. sadece halka ulaşırsa onu ve sanatını ortaya döker.
bazı toplum bilimciler yada toplum mühendisleri diye tabir ettiğimiz toplumu yönlendirici misyonu üstlenen şair, yazar kılıfına girip toplumu şekkillendirebilirler fakat bunda sanat yapılmaz, misgibi halkın varolan özelliklerini bazı zaaflarını aracı ederekten o halk yada toplumu bir yöne doğru iletmeye çalışırlar. başarı oranıda toplumun kabul ediş yada kaba tabirle kanışına bağlıdır.
misal olarak ik kavram belirir.
1) çağdaş
2) modernizm
çağdaşlık diyince o çağa ait sirkülasyon, tavır, duruş, fikir ve eylemlerdir.
modernizm ise toplumun yada genelin isteyerek değişimi sağlamasıdır. yani öyle olaylar yada değişimler oldurulurki toplum onu alır..
örneğin monofonik cep telefonları olduğunda çağdaş bir araçtır diyebiliriz. fakat daha fazla isteğe cevap veren polifonik cameralı vesayir özellikleri olan telefonu tercih etmek yeniliği almakta modernizme örnek olabilir.