//:U.N.G.O.O.D
Altın Üye

Sonunda beklenen gerçekleşti ve ilk Android işletim sistemli cep telefonu T-Mobile ve Google tarafından beraberce tanıtıldı ancak T-Mobile ABD'yi daha çok seviyor olmalı. Çünkü 22 Ekim'de ABD'deki T-Mobile abonelerine 179 dolardan sunulacak (iPhone 3G'den 20 USD daha ucuz) olan bu HTC G1, ta 2009'un ilk çeyreğinde Avrupalı abonelerle buluşacak. Benzer durum iPhone 3G'de de yaşanıyor. Şimdi bunu bir kenara bırakıp bu ilginç telefona biraz daha yakından bakalım.
Telefon'un üzerinde T-Mobile amblemi var fakat üreticisi Tayvan merkezli HTC ve model adı ise G1. Büyük bir dokunmatik ekranı var. Yalnız iPhone 3G ve BlackBerry Thunder'ın aksine yan tarıfında sürgülü bir klavye (QWERTY) bulunuyor. Ayrıca iPhone'da olduğu gibi bir ivmeölçer (accelerometer) de var.
* 528Mhz Qualcomm 7201 işlemci
* 64MB RAM
* 128MB dahili hafıza
* 1GB MicroSD hafıza kartı
* 5 satır QWERTY klavye
* 3.1MP kamera (flaşsız) 2048 x 1536
* Video formatları - H.264, streaming, 3GPP, MPEG4, ve Codec 3GP
* Ses formatları- MP3, AAC, AAC+, WMA, MPEG4, WAV, MIDI, REAL AUDIO, OGG
* Fotoğraf formatları - JPG, BMP, PNG ve GIF
* Zil sesi formatları (MP3, AAC, AAC+, WMA)
* HTTP, WAP Push, xHTML
* Bluetooth (1. sınıf)
* Picture Caller ID
* POP, IMAP, SMTP, AOL, ve GMAIL email
* AIM, MSN, YAHOO, ve GTALK sohbet programları
* Quad Band (850, 900, 1800, 1900)
* 3G
* 802.11b & 802.11g
* UMTS (1,4), HSDPA, SUPL
* 1150mAh pil
* 3.2" HVGA (480 x 320) dokunmatik ekran
* Boyutlar 117 x 55 x 16mm
* 158 gr. ağırlık
* Dahili Pusula
Android işletim sisteminin Linux tabanlı olduğunu ve web tarayıcısının Apple WebKit motorunu kullandığını bir kez daha hatırlatalım. Google'ın çiçeği burnundaki web tarayıcısının da WebKit motorunu kullandığını biliyoruz. Eğer telefonla beraber gelen uygulamaları yetersiz bulursanız Google'ın App Store benzeri uygulama indirme sitesi Android Market'den beğendiğiniz uygulamaları satın alıp indirebilirsiniz.
Android açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğuna göre çeşitli programlar yazarak bu telefonun donanımlarını istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Örneğin Google'ın kurucuların Sergey Brin, telefondaki ivmeölçer sayesinde telefonu havaya attığınızda yere veya elinize ne kadar sürede düşebileceğini hesaplatan bir program yazılabileceğini söylüyor