Sabahları uyandığımızda boyumuz birkaç cm daha uzun olur

aSLihaN

New member
Katılım
12 Eyl 2005
Mesajlar
1,665
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
41
Konum
35 buJuk
Gündüz saatleri boyunca yerçekimi yönüne dik bir duruş sergilediğimiz için, vücudumuzun bütün ağırlığı eklemlerimiz ve kaslarımız (kısacası bütün destek sistemimiz) üzerine biniyor.
Kemiklerimiz arasında bulunan eklemler ve omurlarımız arasında bulunan diskler, gündüz boyunca vücudun ağırlığı altında büzülüyor ve boyumuz bu nedenle bir miktar kısalıyor.
Uyku esnasında ise, yerçekimine göre yatay bir pozisyona geçiyoruz. Bu sayede vücudumuz dik haldeki yerçekimi etkisinden kısmen de olsa kurtuluyor (en azından sadece yatay düzlemde yerçekimi etkisinde kalıyoruz) ve omurgamız tam boyuna erişecek şekilde esneyebiliyor. Eklemlerimiz üzerindeki baskı da ortadan kalktığı için, kemiklerimiz arasındaki mesafe de normal haline geçiyor.
Normal bir erişkinde, uyku esnasında ortalama 16 milimetrelik bir boy artışı görülüyor.

Deniz Candaş


Rüyamızda bağıramamızın nedeni nedir?


REM uykusunun ilginç bir özelliği, bu aşamada vücudun normal olarak neredeyse tam bir 'felç' durumunda olması. Kişiyi, gördüğü rüyalarda başrol oynamaktan korumak için beyin, REM uykusu boyunca kas kasılmalarını baskılayıcı sinyaller gönderiyor. Bazı kaslar, sözgelimi parmak ve yüz
kasları, seyirir gibi hafifçe kasılabildikleri halde kol ve bacak kasları gibi 'büyük' kaslar, felçli gibi, büyük ölçüde gevşek durumda kalıyorlar. Rüya gördüğünüz sırada bağıramamanızın, ya da yataktan fırlayıp hayali savaşçılarla dövüşmemenizin nedeni de bu. Kuralın ihlal edildiği durumlar da olduğu (uykuda bağırıldığı ya da yanda yatan kişiye tekmeler savrulduğu) ortada. Mekanizmanın bütün ayrıntıları bilinmese de anahtarın, beyin sapında, yani beyinle omurilik arasındaki bölgede yattığı düşünülüyor.

Zeynep Tozar



Sabun veya herhangi bir kimyasal birleşme ile oluşan maddede oluşan köpük neden yuvarlaktır?


Genel olarak bir sabun baloncuğunun ya da köpüğünün küre şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Sabun köpüğünün harcadığı enerji yüzeyiyle orantılıdır. Köpük, en az enerji harcayacağı şekli almak ister. Bunun için yüzeyinin mümkün olduğunca küçük olması gerekir. Bu durumda da alacağı en uygun şekil küre olacaktır.

Elif Yılmaz
 
ne ilginç bu böLE:p sonra kısalıormuymuş :)
 
yok yok hiç kısalmıyoruz :D ben denedim :p
 
Geri
Üst