Saçmaların Dağılımı ve Avda Güvenlik

SaMoo_55

DeadLythief
Katılım
13 Eyl 2007
Mesajlar
2,164
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Üniversite & Yurt İşleri...
SAÇMALARIN DAĞILIMI VE AVDA GÜVENLİK


Avda en çok rastlanan kazalardan biri namlunun kar , çamur , toprakla tıkanması veya tapa , kovan dipliği gibi parçaların namluda sıkışması sonucu namlu , fişek yatağı , el kundağının dağılmasıdır.

Bu tür kazalarda bazen avcının kendisi , bazen de yakınları zarar görür. Bundan dolayıdır ki her atıştan sonra ve/veya tüfeğin namlusunun yere değdiğini düşündüğünüz her durumda (özellikle karlı veya çamurlu arazilerde) tüfeğin namlu içini kontrol etmek her zaman riayet edilmesi gereken bir emniyet tedbiridir.



Bu tip kazalar dışında avda yaşanan kazaların başlıca üç sebebi vardır.


1- Avcının heyecanla etrafına bakmadan , sadece önünden kalkan ava bakarak ateş etmesi.


2- Saçmanın menzili ve etkili olduğu mesafeler hakkında bilgi sahibi olmaması .


3- Saçmanın mesafelere göre dağılışı , yanlara dağılan saçmalar ve atış istikametinde objelere çarparak seken saçmaların tehlikesinden haberdar olmamasıdır.


Avcılarımızın çoğu , saçmanın etkisini pek önemsemez ve menzilini de hesap etmezler. Yıldızdan geçen bir kazı 4 numara ile nasıl indirdiklerini veya çok uzaktan kalkan bir kekliği 90-100 bazen 120 adımdan nasıl indirdikleri ile övünürler.

Ara sıra böyle tesadüf vuruşlar olabilir. Bu bize saçmanın uzak mesafelerde hala ne kadar güçlü olabileceğinin göstergesidir.

Av tüfeklerinden 3 numaralı bir fişekle ve 30 derecelik eğimle atılan bir saçmanın mesafesinin 300 ile 400 metre arası olduğunu bir çoğumuz tahmin etmeyiz.En yakına düşen saçma ile en uzağa düşen saçma arasında 120 ile 150 metre arası fark vardır.Zira saçma çok geniş bir dağılım gösterir.

Saçmalar küçüldükçe bu mesafeler azalır.Ama yinede 8-9 numara saçmanın menzili 200 metrenin altına düşmez. Bunun yanında 32 gr saçmanın dağılımı 40 metre mesafede 3,8 metre çapında bir daire içindedir. Mesafe arttıkça bu dairenin ne kadar genişlediği düşünülürse saçmalar bu mesafeler içinde bulunan kişiler için büyük tehlike oluşturmaktadır.

Fişek hatalarından olan; Saçmalar genelde yuvarlak olmasına rağmen, bazı saçmalar imalat hatalarından köşeli olabilmektedir!.

Yine fişek doldurma hatalarından olan; Barut fazlalığı ve ağız kıvırma esnasında aşırı basınç oluşmaktadır.

Bu etkenler ve hava muhalefetide bir araya gelince. Fişek ateşlendikten sonra saçmalar namluyu terkederken 180 Derece sapmalar meydana gelebilmektedir.

Bu nedenle; Güvenli korunma alanı, Namlunun arkasında durmaktır.

İşte 8-10 metre sağınız da duran arkadaşınızın eline gelen ve hala derisinde duran saçma böyle sapmış bir saçma olabilir.

Düz veya az eğimli arazilerde yapılan bıldırcın ve çil avlarında , serseri saçma yaralanmalarına daha çok rastlanır. Bu tür kazalar saçmanın serseriliği ve sapkınlığından ziyade , avcının saçma menzilini ve saçmanın dağılış mesafesini bilmeden , bunu hesaba katmadan , av heyecanına kapılıp önündeki , sağ ve solundaki arkadaşlarını unutup tetiği çekmesinden kaynaklanmaktadır.

3 ve 7 nolu saçmalarla yapılan araştırmalarda , bu saçmaların uzaklığa göre dağılışı incelendiğinde düz bir arazide bizden 100 – 150 metre uzaklıkta ve giden avın 15-35 metre sağında veya solunda olan kişinin rahatlıkla tehlike bölgesinde olduğu görülmüştür. Zira bu mesafeden 7 numaralı saçmanın kinetik enerjisi deri altına nüfus edecek veya göze gelirse kör edecek kadar tehlikelidir.

Bu mesafede 9-10 numaralı saçmalar 100 metre mesafeye düşer. Ama bu saçmaların dağılımı 100 metrede , 5 nolu saçmanın iki mislidir. Bunu da unutmamak gerekir.

40 metre uzaklıktaki bir ava attığımız saçmanın dağılımı da 3,8 metre çapında bir daire içinde ve bu mesafede ki saçmanın hızı 200 m/sn nin üzerindedir. Bu mesafede ava isabet eden saçma sayısı 3-10 u geçmez , diğer saçmalar yollarına devam ederler.

Saçmanın dağılımı 100 metrede 17 metre , 120 metrede 26 metre , 150 metrede 46 metre , 180 metrede 80 metre çapında bir daireye ulaşır.

Yani tüfeği yüzümüze alıp ava doğrulttuğumuzda 100 metre ileride ve hedef istikametinin 8 metre sağında ve solunda olan arkadaşımıza veya oralarda çalışan bir köylüye saçmalar rahatlıkla ulaşır.

Bu sırada hızı 100 m/sn civarında olan 7 numara bir saçma rahatlıkla deriyi deler , gözü de kör edebilir. Bu tehlike 250 metreye kadar devam eder . Bundan sonra hızlı azalarak 250-300 metre civarında saçma menzilini tamamlar.


Bu bilgiler ve daha önce edinilen tecrübeler ışığında av kazalarından korunmak için alınması gereken tedbirler şunlardır.

1 – Tüfeğinizi boş olsa bile hiçbir zaman kimseye doğrultmayınız. Dolu bir tüfeği ağaca , çalıya , kayaya , arabaya dayayıp bırakmayınız.

2 – Dolu bir tüfekle arabaya binmeyiniz. Binmeden önce mutlaka boşaltınız.

3 – Atlamak zorunda kaldığınız hendek , derecikleri , aşmak zorunda kaldığınız yüksek çitler ve dikenli telleri dolu tüfekle atlamayınız. Önce tüfeğinizi boşaltınız.

4 – Tüfeğinizi arabadan iner inmez değil av merasında doldurunuz.Av esnasında gezerken tüfeğin namlusunu mutlaka yere yada havaya doğru tutunuz , hiçbir zaman arkadaşınıza doğru tutmayınız.

5 – Ördek ve kaz hariç diğer kuş avlarında kamuflaj elbiseler giymekten kaçınınız. Turuncu renkte şapka ve yelek giyerek kolay görülmenizi sağlayınız. Eğer orman içinde sıkta avlanıyorsanız mutlaka sık sık seslenerek arkadaşlarınızın nerede olduğunu , ormanda çalışan veya avlanan birileri olup olmadığını kontrol ediniz.

6 – Her atıştan sonra ve/veya dengimizi kaybedip düştüğümüz durumlarda (özellikle karlı ve çamurlu ortamlarda) mutlaka tüfeğinizin namlu içini kontrol ederek namlu içini tıkayan herhangi bir şey olup olmadığını kontrol ediniz.

7 – Namludan çıkan saçmanın 300-400 metre menzili olduğunu , 120 metre uzaktan bile yaralayıcı güce sahip olduğunu asla unutmayınız. Önünüzden kalkan avın gittiği istikamette , tahmin edemeyeceğiniz mesafede avlanan bir avcı veya çalışan bir köylü varsa ateş etmeyiniz.

8 – Namludan çıkan saçmaların kısa mesafe sonra dağılıp yayılacaklarını , etkili oldukları 120 metre mesafede 30 metrelik bir alana dağıldıklarını her zaman aklınızda tutunuz. Avın gidiş istikametinin sağında , solunda , bu mesafe içinde avcı veya köylü olup olmadığını kontrol ediniz. Varsa tetiği çekmeyiniz.

9 – Çalıların , otların , sazların yüksek olduğu yerlerde , ormanlık alanlarda çarpan saçmaların sekerek istikamet değiştireceğini ve tehlikeli olabileceklerini asla unutmayınız. Görmediğiniz ava asla tetik çekmeyiniz.


Evet değerli arkadaşlar av esnasında her zaman dikkatli olunuz . Önünüzdeki , sağ ve solunuzda ki , yamaçlarda altınızda ve üstünüzde ki hatta arkanızda bulunan arkadaşlarınızı kendinizin ve onların emniyeti için her zaman kollayınız. Av heyecanına kapılıp sadece namlunun ucundaki ava bakmayınız . Siz siz olun bütün tedbirleri önceden alınız.

Hepinize kazasız belasız , nice bereketli avlar diliyorum .
 
Silah sorumluluk demektir. Bu sorumluluğu alan bu güvenlik kurallarına uymalıdır.
 
Hiç Başıma Gelmedi Allahda Gösdermeisn Kimseye....
 
Geri
Üst