Sınıf geçmek daha kolay olacak

V.ManisaspoR

PLãyß0y
Beş dersi zayıf olan öğrenciler bile bir üst sınıfa geçibilecek. Ortalama yükseltmek isteyenler zayıf olmayan derslerinden de sınava girebilecek. Sınıf geçmenin kuralları bir kez daha değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretime geçişte yaptığı yeniliklere uyumlu hale getirmek için sınıf geçme yönetmeliğini yeniden düzenledi.

Talim Terbiye Kurulu'na onay için gönderilen Ortaöğretim Sınıf Geçme Yönetmeliği taslağıyla, öğrencilerin liseye geçişte girdikleri sınavın adı Seviye Belirleme Sınavı olarak değiştirildi. Buna paralel olarak, MEB, liselerde öğrencilerin sınıfta kalmasının önüne geçmek için de bir dizi önlem aldı.

SINIRSIZ HAK

Mevcut düzenlemeye göre öğrencilerin sadece üç dersten başarısız olduklarında girebildikleri ortalama yükseltme sınavına yeni düzenlemeyle sınırsız giriş hakkı tanındı.

Buna göre öğrenciler kaç dersten başarısız olurlarsa olsunlar, sınıf geçmek için ortalama yükseltme sınavına girebilecekler. Taslağa göre, öğrenci zayıf dersi olmasa bile başarısını yükseltmek için ortalama yükseltme sınavına katılabilecek.

Düzenlemede, alan değiştirmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken sorumluluk sınavlarında da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, son sınıftaki öğrencilere lise son sınıfın ilk ayında alan değiştirme hakkı tanıyan Milli Eğitim Bakanlığı, şubat ayında fark derslerini vermeleri için hak tanıyor.

Mevcut yönetmelikte, alan değiştiren lise son sınıf öğrencileri fark derslerini ancak ağustos ayında yapılan sınavla verebiliyorlardı. Ancak ağustosta girdikleri sınavın sonucu, haziranda girdikleri ÖSS'ye yansıyamayacağı için MEB her yıl geçici bir genelgeyle bu öğrencileri şubat ayında sınava alıyordu.

Mevcut yönetmeliğe göre, en fazla iki dersten zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebiliyordu. Ancak zayıf derslerinin sınavına girmeye devam ediyordu.

Yeni düzenlemeye göre, iki ders barajı beşe çıkarıldı. Son düzeltmeleri yapılan yönetmeliğin Talim Terbiye Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Kurulun onayından geçmesi durumunda yeni düzenleme, 2008-2009 eğitim öğretim döneminden itibaren uygulamaya konulacak.

Eğitimhaber
 

HTML

Üst