Söz vermeden önce 'İnşallah' demeyi unutmayalım

innuendo

HANZALA
Moderatör
Reaction score
0
Söz vermeden önce 'İnşallah' demeyi unutmayalım

insallah.jpg

Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım. deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de) ayeti gereğince Müslüman yapacağı her işten önce 'inşallah' demeyi düstur edinmeli.

'Yarın mutlaka sana uğrarım.'
'Bu hafta sonu Avrupa'ya gideceğim.'

Müslümanlar açısından, istediğiniz kadar sıralayabileceğiniz bu cümlelerin bir eksiği var. Bu ifadeler, yapılacak işi Yaratıcı'nın dilemesine havale etmeden, yani başlarına 'inşallah' (Allah dilerse) ifadesi getirilmeden söylenmiş sözler. Halbuki Rabb'imiz, kullarından bu konuya öylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki, bu sözün unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlardan.

Konuyla ilgili şöyle bir rivayet vardır. Müşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, inşallah ifadesini söylemeden, Size yarın cevap vereceğim. buyurur. Cenab-ı Hakk, Efendimiz'e vahyi on oniki gün geciktirir. Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz'e yüklenmeye başlayınca, "Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı zikret ve, Umarım ki Rabbim, doğru olma yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar. (Kehf Sûresi 23-24) ayetleri indirilir.

Acz ve fakr içinde olan insanın, azim ve iradesi istediği bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. Kul, cüz'i iradesiyle, olan bitenin hepsine vakıf olamayacağı için kendini küll'i iradeye teslim etmeli. Öylesine teslim etmeli ki, yapacağı her işten, davranıştan önce 'inşallah' demeyi düstur edinmeli. Şayet mü'min, 'inşallah' demeyi unutsa bile, Yüce Allah (cc), kulunun kendisini tesbih ve istiğfarla anmasını, zikretmesini, yaptığı hatayı telafi yoluna gitmesini emrediyor.

Gelin ey dostlar, madem Rabbimiz bize, söz vermeden, yahut bir fiili yapmadan önce 'inşallah' demeyi emrediyor, bizler de her sözümüzün başına bu sihirli kelimeyi getirmeyi unutmayalım. Hem kendimiz yapmaya gayret edelim bu güzel özelliği hem de ailemize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza teklif edelim.

SALİH YUSUFOĞLU​

inşallah yararlı olmuştur hepimize....eline sağlık

böyle bir konu hakkında bir olay duymuştum. müsadenizle anlatmak iserim.

iki arkadaş aynı evde yaşıyorlarmış. biri yemek yapmak için
- şu karşıdaki bakkaldan 1 kilo domates alıp geleyim. hemen gelirim demiş. arkadaşı
- inşallah de alıp alamayacağını bilemezsin demiş.
- nasıl bilemem. bakkal hemen apartmanın karşısında, para cebimde neden alamayayım demiş. arkadaşı da;
- sen yine de inşallah de demiş.
- ben alıp geleyim de inşallah mı görürüz demiş ve evden çıkmış.

bir süre sonra kapı çalınmış. evde kalan kişi kapıyı açmış. arkadaşı biraz sinirli biraz üzgün bir şekilde karşısında. hemen sormuş;

- nedir bu halin? arkadaşı
- cüzdanımı çaldırdım inşallah diye cevap vermiş.

biz bir çok şeyi yapmayı isteyebiliriz, planlarız, programlarız. ama unutmamamız gereken bir şey var. yapacağımız her ne ise; eğer Allah izin vermemişse onun olması imkansızdır.

inşallah hiç bir zaman dilimizden düşmez inşallah..

inşallah inşallah

Bende bir katkı yapmak istedim nacizane,

İNŞALLAH

"Allah dilerse" anlamında bir dua cümlesi. Herhangi bir şey hususunda "İnşallah" demek, işi Allah'ın iradesine bırakmak manasını taşır. Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Herhangi bir şey için Allah'ın dilemesi dışında, ben onu yarın yapacağım deme" (el-Kehf, 18/23, 24). Bu, Allah tarafından Peygamberimize bir öğüt ve öğretidir. İleride yapılması planlanan işler için inşallah denilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Çünkü insanın azim ve iradesi bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. "Hiç bu kimse yarın ne kazanacağını bilemez " (Lokmân, 31/32).

şamil ia

eskiden inşallah islam ve insan bütün üyelerimize faydalı bir bölüm olacak diyordum o gün geldi ve görmekte nasip oldu =) inşallah daha da iyi olacak =)

Geri