Rusya'dan Buşehr santraline ilk yakıt

blank&jones

New member
Rusya, İran'ın Buşehr kentindeki nükleer santrale ilk yakıtı gönderdiğini açıkladı.


İran ve Rusya Buşehr'deki santrale dair işbirliği yapıyor

Rus Ria Novosti ajansının haberine göre, Buşehr santralini inşa etmekte olan Rus şirketi Atomstroyeksport'tan yapılan açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından daha önce mühürlenen ilk yakıt konteynerlerinin dün gönderildiği ve özel bir depoya konduğu belirtildi.

Buşehr'e yakıt nakli iki ay alacak ve bu işlem aşamalar halinde tamamlanacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Rusya'nın İran'dan yakıtın başka bir amaçla kullanılmayacağı konusunda ek yazılı güvence aldığını bildirdi.

Rusya ayrıca, Tahran yönetimine uranyum zenginleştirme programından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Rusya, İran'ın nükleer yakıt ihtiyacının karşılanmasının bu ülkenin kendi uranyum zenginleştirme programını askıya alması için gerekli şartları oluşturacağını savunuyor.

Buşehr'deki santralin yapımının tamamlanmasını da Rusya üstleniyor.

İran yakıtı aldığını teyit etti

İran da, Buşehr nükleer santralı için ilk nükleer yakıtı aldığını teyit etti.

Devlet televizyonunda canlı yayına katılan İran Atom Enerji Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, santral için gerekli yakıtın ilk bölümünü aldıklarını, yakıt alma işleminin 2 ay süreceğini söyledi. "İlk parti nükleer yakıt bugün İran'a geldi" diyen Agazede, yakıtın nasıl getirildiğine ilişkin açıklama yapmadı.

Rusya'dan ilk etapta alınan yakıtın 80 ton olduğunu bildiren Agazede, yüzde 95'i tamamlanan santralın gelecek yıl ortalarında faaliyete geçeceğini belirtti.

Moskova yönetiminin, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile yaptığı işbirliğinden memnun olduğunu söyleyen Agazade, Rusya'nın yakıtı teslim etmesinde İran'ın IAEA ile işbirliğinin önemli payıolduğunu ifade etti.

Rusya'nın yakıtı teslim etmesinin İran'ın nükleer programına ilişkin bundan sonraki süreci olumlu etkileyeceğini söyleyen Agazede, bunun önemli olduğunu kaydetti. Natanz nükleer tesisinde 3 bin santrifüjün çalıştığını vurgulayan Agazade, santrifüj sayısını 50 bine çıkarmak için çalıştıklarını belirtti.

Agazade, 50 bin santrifüjün sadece bir santralın yıllık yakıtını üretebileceğini ifade ederek, bu çalışmaların İran'ın gelecekteki nükleer yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu belirtti.

İran'ın nükleer dosyasının yıl sonuna kadar BM Güvenlik Konseyi'nden IAEA'ya dönmesini umduklarını kaydeden Agazede, dosyanın Güvenlik Konseyi'nde kalması için ortada hiçbir gerekçe olmadığını da savundu.

Santralin açılışı Rusya tarafından ertelendi

Yapımına 1995 yılında başlanan Buşehr nükleer santralinin açılışı, santralin inşasını yürüten Rusya tarafından defalarca ertelendi.

İran ve Rusya arasında Ekim 2005'te yapılan anlaşmaya göre, santralin Ekim 2007'de bitirilmesi, nükleer yakıtın da Mart 2007'de verilmesi kararlaştırılmıştı.

Santralin yapım çalışmalarını yürüten Rus Atomstroyexport şirketi, şubat ayında, ödeme yapılmadığı gerekçesiyle santralın belirlenen zamanda bitirilemeyeceğini açıklamış, İran borcu olduğu iddialarını reddetmişti.

İran ve Rusya, geçen hafta Buşehr nükleer santralinin faaliyete başlaması için bir takvim üzerinde anlaşmış, ancak kesin bir tarih açıklanmamıştı.

İlk yakıtın santral faaliyete başlamadan 6 ay önce teslim edileceğini açıklayan Rusya, yakıtın başka amaçlar için kullanılmayacağına dair garanti aldığını bildirmişti.

ABD: "Nükleer programın askıya alması için bir neden"

Bu arada, Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe yaptığı açıklamada, "İran'a nükleer yakıt gönderilmesinin Tahran'ın nükleer programını askıya alması için bir neden daha oluşturduğunu" belirtti.

Sözcü, Ruslar İranlılara yakıt sağlıyorsa İranlıların uranyumu kendi başlarına zenginleştirmeleri için bir neden yok" ifadesini kullandı.


http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&haberID=412461
 

HTML

Üst